Ziua Imnului Naţional - marcată în ţară prin ceremonii militare şi religioase (grupaj)

Ziua Imnului Naţional a fost marcată joi în ţară printr-o serie de ceremonii militare şi religioase.
*** TULCEA
Prefectura judeţului şi Garnizoana Tulcea au marcat, în Piaţa Tricolorului, Ziua Imnului Naţional, la eveniment fiind prezenţi foarte puţini tulceni.
Ziua Imnului Naţional a început cu prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă, momente urmate de alocuţiunile susţinute de autorităţi despre importanţa sărbătorii.
"Noi, cetăţenii României, suntem datori să ne cinstim simbolul naţional, imnul, să-l cântăm cu mândrie, ca un gest de solidaritate naţională şi respect faţă de ţară şi faţă de sacrificiul strămoşilor. Prin el ne afirmăm identitatea naţională şi ne exprimăm patriotismul", a declarat prefectul judeţului, Marcel Ivanov.
Foarte puţini tulceni au participat la eveniment. "Eu am ajuns aici din întâmplare. Nu ştiam de eveniment. Ar fi trebuit să fim mai mulţi la sărbătoare, dar poate că mulţi sunt la serviciu acum. Mă bucur că am ajuns aici", a afirmat Ioana Ivan, una dintre persoanele care au asistat la manifestare.
Evenimentul s-a încheiat cu intonarea Imnului naţional.
*** SĂLAJ
Foto: (c) Sebastian Olaru / AGERPRES
Ziua Imnului Naţional a fost marcată şi la Zalău printr-o ceremonie militară şi religioasă, în cadrul căreia solista Rodica Pop Seling a interpretat "Deşteaptă-te, române!", acompaniată de fanfara Promenada a Primăriei municipiului.
"Imnul României poartă în el un mesaj de speranţă şi unitate a românilor de pretutindeni, un simbol naţional pe care trebuie să-l preţuim şi respectăm aşa cum se cuvine", a precizat prefectul Dari Toma, în alocuţiunea susţinută la manifestare.
Evenimentul ce a avut loc pe platoul din centrul Zalăului a fost deschis de un ceremonial religios, urmat de alocuţiunea prefectului Dari Toma şi cea a istoricului Marin Pop, privind simbolistica imnului naţional şi evoluţia acestuia de-a lungul istoriei românilor.
Manifestarea s-a încheiat cu defilarea plutoanelor Armatei, Jandarmilor, Pompierilor şi fanfarei Promenada.
*** HARGHITA
Şi la Miercurea Ciuc a fost sărbătorită Ziua Imnului, la monumentul Ostaşului Necunoscut din centrul municipiului, în prezenţa prefectului judeţului Harghita, Szabo Zsolt, a şefilor de instituţii şi a mai multor cetăţeni ai oraşului.
Prefectul Szabo Zsolt a vorbit, în discursul său, despre istoria imnurilor pe care le-a folosit România şi despre importanţa acestui simbol naţional.
"Ziua Imnului Naţional, sărbătorită în fiecare an pe 29 iulie, este un moment solemn, care ne oferă nouă, cetăţenilor României, prilejul de a ne reafirma ataşamentul faţă de valorile şi principiile care au stat la baza formării statului român modern. (...) 'Deşteaptă-te, române' este un catalizator al coeziunii naţionale, iar prin spiritul mobilizator şi energia transmisă, imnul reprezintă chintesenţa eforturilor depuse pentru atingerea obiectivelor majore ale ţării noastre, de a construi un stat puternic şi prosper în Europa şi în lume. În această zi de sărbătoare, să onorăm imnul nostru naţional şi să îl intonăm cu mândrie. Ziua Imnului Naţional este, în acelaşi timp, şi momentul în care trebuie să privim cu încredere şi optimism către viitorul naţiunii noastre. Fie ca 'Deşteaptă-te, române!' să răsune de cât mai multe ori şi să ne însoţească mereu în tot ceea ce facem pentru ţară", a spus prefectul judeţului Harghita.
Ceremonialul de la Miercurea Ciuc a mai inclus oficierea unei slujbe religioase de către episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, împreună cu un sobor de preoţi, dar şi defilarea Gărzii de Onoare.
*** COVASNA
Prefectul judeţului Covasna, Raduly Istvan, a făcut, de Ziua Imnului Naţional, un apel la solidaritate naţională pentru ca România " să iasă mai puternică" din pandemie.
Acesta a declarat, în cadrul ceremoniei militare organizate în faţa grupului statuar "Mihai Viteazul" din centrul municipiului Sfântu Gheorghe că trebuie să facem eforturi comune, trebuie să utilizăm şi "ultimul cent" din fondurile Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru a moderniza administraţia, pentru a creşte nivelul sistemului de educaţie şi pentru a construi un viitor sustenabil.
În alocuţiunea sa, el a amintit, printre altele, că versurile imnului naţional i-au animat pe revoluţionarii paşoptişti dornici de libertate, dar şi pe oamenii care au ieşit în stradă în 1989 sătuli de "umilinţa tiraniei", iar datoria noastră este de a munci pentru ca ţara noastră să devină "un loc mai bun, mai fericit, mai prosper".
"Acum ori niciodată - cântau înflăcăraţi de patriotism revoluţionarii în 1848, acum ori niciodată - cântau dornici de libertate şi revoluţionarii în 1989, şi mii şi mii dintre ei au adus chiar sacrificiul suprem pentru aceste idealuri. În zilele noastre - din fericire - nu mai trebuie să murim pentru ţară, trebuie mai degrabă să trăim pentru ţară, să muncim, fiecare la locul lui, pentru a face ca România să devină un loc mai bun, mai fericit, mai prosper. Datoria noastră este ca prin efortul comun, al tuturor, să facem ca ţara să iasă mai puternică, mai rezistentă, mai dinamică din această pandemie, să utilizăm şi ultimul cent din fondurile Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru a moderniza administraţia, pentru a creşte nivelul sistemului educaţional, pentru a construi un viitor verde, sustenabil. Că o putem face acum ori niciodată", a declarat Raduly Istvan.
În cadrul ceremoniei a fost intonat Imnul Naţional, iar după oficierea serviciului religios şi un scurt program artistic susţinut de corul "Voievozii Munţilor" din Vâlcele, a urmat defilarea Gărzii de onoare care a încheiat manifestarea la care au asistat câteva zeci de persoane - oficialităţi, cadre militare şi localnici.
*** IAŞI
Un ceremonial militar şi religios a fost oficiat în faţa imobilului în care funcţionează Instituţia Prefectului Iaşi, pentru a celebra Ziua Imnului Naţional, la eveniment fiind prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai Garnizoanei Iaşi.
Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO
"Alături de drapel şi stemă, Imnul este expresia identităţii naţionale cu o valoare simbolică ce se păstrează şi astăzi, mesajul său fiind un îndemn adresat maselor de a menţine starea de veghe necesară păstrării demnităţii naţionale, spiritului de sacrificiu şi solidarităţii civice. Nu e uşor să trezeşti în tineri emoţii faţă de momente de mult trecute, dar sunt convinsă că nimănui nu-i este străină necesitatea îndeplinirii unor îndatoriri cu recunoştinţă, cu valoare educativă pentru tânăra generaţie şi pentru copii", a spus, în alocuţiunea sa, subprefectul Adina Gârjan.
Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO
Preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, a precizat că imnul este un simbol care ne defineşte ca popor, alături de Drapelul tricolor.
Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO
"Sărbătorim astăzi Imnul Naţional, un simbol care ne defineşte ca popor, alături de Drapelul tricolor. Se împlinesc 173 de ani de când 'Deşteaptă-te române' se cânta pentru prima oară şi îi influenţa pe revoluţionarii paşoptişti. A răsunat apoi de fiecare dată când, de-a lungul istoriei României, au trecut prin momente zbuciumate. Versurile sale i-au ridicat pe înaintaşii noştri la luptă, iar nouă ne umplu astăzi inimile de emoţie şi mândrie. Indiferent unde ne-am afla, Imnul Naţional ne duce cu sufletul acasă şi ne apropie de toţi cei care simt şi trăiesc româneşte", a declarat Costel Alexe. AGERPRES/(AS - autori: Luisiana Bîgea, Sebastian Olaru, Gina Ştefan, Oana Mălina Negrea, Dana Malache, editor: Irina Poenaru, editor online: Anda Badea)
Citeşte şi:
29 iulie - Ziua imnului naţional al României
Mureş: De Ziua Imnului, 20 de viitori medici militari au devenit ofiţeri
Bode: Imnul Naţional - un îndemn continuu la unitate şi solidaritate
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu
Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon
Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural
În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani
Hunedoara: Un cetățean italian a murit într-un accident rutier pe DN7, la Șoimuș
Un cetățean italian, în vârstă de 74 de ani, cu reședința în județul Hunedoara, a murit vineri într-un accident rutier care a avut loc pe DN76, în comuna Șoimuș, după ce dubița pe care o conducea a intrat pe contrasens și s-a lovit de un autotren, a informat Inspectoratul de Poliție Județean. 'Un bărbat în vârstă d
Prognoză meteo București: Maxime de 20 de grade, înnorări și vânt moderat până sâmbătă dimineața
Meteorologii prognozează că valorile termice vor scădea ușor pe parcursul zilei de vineri în zona Capitalei, astfel că maxima va fi în jurul a 20 de grade, iar minima de 6-8 grade. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 18 aprilie, ora 10:00 - 19 aprilie, ora 9:00, în zona Municipiului București, cerul va
Caraș-Severin: Accident pe DN6, la Topleț; o persoană a murit carbonizată, două au suferit răni grave
O persoană a murit carbonizată, iar alte două au suferit răni grave, în urma unui accident de circulație care a avut loc, în cursul nopții de joi spre vineri, pe DN6, în afara localității Topleț din județul Caraș-Severin, autoturismul în care se aflau victimele luând foc în urma impactului cu un ansamblu de vehicule condus de un șofer turc
Atenționare de călătorie MAE - Bulgaria: Timp de așteptare crescut la trecerea prin punctele de trecere a frontierei
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia asupra faptului că, în perioada minivacanței de Paște, a celei de 1 Mai, dar și în perioada sezonului turistic estival, timpul de așteptare va fi crescut la trecerea prin punctele de