Un cunoscut ciocolatier din Cisnădie nu vrea să facă iepuraşi cu mască: Doresc să fie ultimul sezon cu pandemie

Sărbătorile pascale sunt legate de speranţă, spune unul dintre cei mai cunoscuţi ciocolatieri români, Florin Balan din Cisnădie, care îşi doreşte ca lumea să îşi recapete suflul şi optimismul de dinainte de pandemie.
''Ciocolata merge oricând, ea înseamnă optimism'', transmite acesta.
În atelierul său artizanal din oraşul Cisnădie, acesta pregăteşte iepuraşii de ciocolată, cu gândul că vor veni vremuri mai bune, iar pandemia se va termina.
"Am fost întrebat începând de anul trecut de ce nu fac iepuraşi cu mască. Pentru că iepuraşii noştri româneşti sunt sănătoşi. (...) Omagiem virusul? Sărbătorile pascale sunt legate de speranţă, sunt legate evident şi de durere, fiind vorba de răstignire. (...) Eu doresc să fie ultimul sezon în care să existe pandemie. Îmi doresc ca lumea să îşi recapete suflul şi optimismul de dinainte de pandemie. Unul dintre marile pericole în momentul de faţă îl reprezintă decepţia, deziluzia, faptul că nu mai există vise, faptul că de foarte multe ori nu ne mai îngăduim să visăm. Acum grija noastră este să ne securizăm sănătatea. Trebuie să ne găsim temeritatea, în viaţa asta cred că în toate lucrurile trebuie să fii temerar", a declarat, pentru AGERPRES, Florin Balan.
În acest sezon, de Paşte, comenzile de ciocolată şi-au revenit la nivelul celor din 2019. Spre deosebire însă de perioada de dinainte de pandemie, acum, cei care îşi comandă ciocolată artizanală, pictată manual, de la Cisnădie, sunt mult mai exigenţi şi majoritatea dintre ei întreabă care este concentraţia de cacao din ciocolată şi dacă aici angajaţii au avut COVID-19, pentru a fi siguri că ceea ce mănâncă nu le pune sănătatea în pericol.
Cel care conduce afacerea cu ciocolată de la Cisnădie, Florin Balan, dă asigurări că standardul de calitate internaţional care există aici încă de la înfiinţarea micii fabrici face ca aceste produse să fie sigure.
"Ciocolata merge oricând, ea înseamnă optimism. (...) Acum lumea este mai selectivă pentru calitate, vrea să vadă ce mănâncă, caută informaţii despre siguranţă pentru că, din fericire, cele mai puţine incidente legate de pandemie au fost în industria alimentară, aproape zero. Oamenii s-au reorientat către produse naturale, care să aibă cât mai mică expunere la tot ce înseamnă chimic, pentru că şi aşa suferim din punct de vedere al imunităţii. Având standard internaţional de calitate pentru partea de producţie, asta presupune nişte proceduri. În procedurile acestea există inclusiv supravegherea pentru partea de COVID", explică Florin Balan.
El spune că românii din toată ţara, care îşi comandă de Paşte produse de ciocolată de la Cisnădie, preferă gustul acestora, care diferă de cel găsit în ciocolata de pe rafturile supermarketurilor, având materie primă din Belgia şi Franţa şi o concentraţie ridicată de cacao, ceea ce o face să fie de o calitate superioară, dar şi mai sănătoasă.
În plus, figurinele şi pralinele de la Cisnădie fac parte dintr-o gamă originală, unică, aici putând fi comandate zeci de produse unicat, lansate pe piaţa din România în anii anteriori: de la ou roşu de ciocolată cu iepuraş în relief pe el, până la ouă cu foiţă de aur, miei de ciocolată albă, figurine cu ouă din care ies iepuraşi sau pui de găină sau raţă, ouă de mari dimensiuni care conţin în interior praline în formă de ouă mai mici. Toate figurinele de Paşte de la Cisnădie sunt pictate manual.
"Cele mai cerute de Paşte sunt aranjamentele şi figurinele foarte mici care sunt extrem de şic. Noi preferăm calitatea, în locul cantităţii. Se pictează figurinele manual. Cu cât figurina are mai multe detalii, este mai greu de lucrat. E ca la bijuterii", precizează Florin Balan.
La Cisnădie, produsele nu s-au scumpit faţă de 2020, patronul a preferat să fie solidar cu restul populaţiei, care a fost afectată într-o măsură mai mică sau mai mare de pandemie.
"Materiile prime s-au scumpit. Noi nu ne-am scumpit produsele din două motive: dacă mai şi scumpeşti înseamnă că nu eşti solidar cu restul, iar noi nu facem măşti din ciocolată", a arătat el.
Ciocolatierul Florin Balan recomandă o cantitate de 10 grame de ciocolată de bună calitate, pe zi.
"Cantitatea recomandată zilnică de ciocolată? Excesele de oricare ar fi ele, inclusiv de ciocolată, nu sunt bune. Standard, făcând o medie, asta nu înseamnă că trebuie să mănânci în fiecare zi, dar o medie este de 10 grame pe zi de ciocolată de foarte bună calitate, cu substanţă uscată din cacao undeva între 60 şi 70%", este recomandarea lui Florin Balan.
Din 2004, la Cisnădie, se face ciocolată artizanală. Aici se produc printre altele şi tablouri şi felicitări mici de ciocolată. AGERPRES/(A - autor: Isabela Paulescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Foto: (c) Isabela Paulescu/AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Botoșani: Proiectil în perfectă stare de funcționare, descoperit de un culegător de ciuperci într-o pădure
Un element de muniție rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, a fost descoperit, duminică, într-o pădure din localitatea Băiceni, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit acestora, muniția a fost găsită de un bărbat care era la cules ciuperci, care, realizând pericolul,
VIDEO Vrancea: Noul sediu al ISU și al Detașamentului de Pompieri Focșani, inaugurat la Focșani
Noul sediu al al Inspectoratului pentru Situații de Urgență 'Anghel Saligny' al județului Vrancea și al Detașamentului de Pompieri Focșani, o investiție de peste 34 de milioane de lei, realizată în cadrul programului național de modernizare a infrastructurii pentru intervenții în situații de urgență, a fost inaugurat, sâmbătă, la Focșani.
Constanța: Femeie căzută într-o fântână adâncă de 18 metri, salvată de pompieri printr-o misiune contracronometru
Pompierii au reușit să salveze, sâmbătă, la Năvodari, o femeie care a căzut într-o fântână adâncă de circa 18 metri, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență 'Dobrogea'. Femeia, în vârstă de 38 de ani, a fost scoasă din fântână după o intervenție care durat aproximativ o
Vreme rece în București până luni seara; temperatura maximă nu va depăși opt grade
Vremea va fi caldă în București, sâmbătă, dar apoi valorile termice vor scădea semnificativ și vor fi precipitații mixte, conform prognozei de specialitate, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Astfel, în intervalul 5 aprilie, ora 10:00 - 6 aprilie, ora 9:00, în Capitală vremea va fi caldă. Cerul
ANM: Vreme deosebit de rece, precipitații mixte, intensificări ale vântului, până luni seara
Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă o informare meteorologică de instabilitate atmosferică, precipitații mixte, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului, răcire accentuată, brumă și îngheț la sol, și două atenționări Cod galben de vânt, valabile în cea mai mare parte a țării.
Cutremur cu magnitudinea 3,9 în județul Vrancea, sâmbătă dimineața
Un cutremur cu magnitudinea 3,9 s-a produs sâmbătă dimineața, la ora 4:33, în județul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul a avut loc la adâncimea de 139,9 kilometri (km) în apropierea următoarelor
Gorj: Trei adulți și un minor, transportați la spital în urma unui accident rutier la Piștești
Trei adulți și un minor au fost transportați la spital, vineri, în urma unui accident rutier care a avut loc în localitatea Piștești din comuna Scoarța, informează reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Gorj. În accident au fost implicate trei autoturisme. 'La fața locului s-au depl
Cutremur cu magnitudinea 3,2 în județul Vrancea, vineri după-amiaza
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,2, s-a produs vineri, la ora 14:50, în județul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul s-a produs la adâncimea de 129 kilometri în apropierea următoarelor orașe: 45 km vest de Focșani, 57
Vaslui: Conducerea DSVSA face apel la consumatori să achiziționeze produse de Paști doar din locuri autorizate
Directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, Mihai Ponea, le-a cerut consumatorilor să fie atenți de unde își procură alimentele pentru masa de Paști, avertizând, totodată, agenții economici care activează în industria alimentară să respecte legislația în vigoare. Șeful DSVSA
Bihor: Contract de 62 de milioane de lei nerambursabili, semnat pentru realizarea Grădinii termale Ioșia în Oradea
Primăria Municipiului Oradea a semnat contractul de finanțare pentru realizarea Grădinii termale Ioșia, un proiect ce va transforma o parte din actualul Ștrand Ioșia într-un complex modern de relaxare, printr-o finanțare totală de 214 milioane de lei, din care 62 de milioane sunt fonduri nerambursabile, a informat vineri, Biroul de presă al primăriei.
Proiectul 'Străzi deschise' revine din 12 aprilie pe Calea Victoriei și în cartiere
Proiectul 'Străzi deschise' revine din 12 aprilie pe Calea Victoriei și în cartiere, a anunțat, vineri, Centrul cultural ARCUB. Organizatorii promit, până în 12 octombrie, 24 de weekend-uri cu spectacole stradale, concerte, seri de dans, parade, ateliere pentru copii și activități creative, tururi ghidate și zone pent
Prahova: Amendă de 10.000 de lei, aplicată de Garda de Mediu după scurgerile de acid sulfuric de la Comarnic
Garda de Mediu Prahova a aplicat o amendă de 10.000 de lei în urma incidentului chimic produs, luni, la Comarnic, unde au fost înregistrate scurgeri de acid sulfuric dintr-o cisternă cu defecțiuni. 'În urma incidentului din data de 31.03.2025 petrecut pe DN 1, în zona localității Comarnic, în care a fost impli
Prahova: Clădirile Spitalului Municipal Ploiești cu risc seismic I, incluse pentru finanțare în programul 'Mihai Cantacuzino'
Clădirile Spitalului Municipal Ploiești care sunt încadrate cu risc seismic I au fost incluse pentru finanțare în Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor, a anunțat, vineri, Primăria Ploiești. 'Prin derularea tuturor demersurilor procedurale necesare, am reușit să facem un pas extrem de important pentru
Vaslui: Liste de așteptare de până la trei luni pentru susținerea probei practice de obținere a permisului auto
Prefectul județului Vaslui, Eduard Popica, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că elevii școlilor de șoferi sunt nevoiți să aștepte până la trei luni susținerea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere. El a precizat că se caută soluții pentru reducerea timpului de așteptare, pentru mome
Suceava: Incendiu într-un apartament de la etajul 4 al unui bloc din municipiul reședință
Un incendiu a izbucnit, vineri, într-un apartament situat la etajul al IV-lea al unui bloc de locuințe de pe strada Gheorghe Doja din municipiul Suceava, au anunțat reprezentanții Inspectoratului județean pentru Situații de Urgență (ISU). Potrivit acestora, la fața locului au intervenit pompierii militari, cu două autospeciale de stinger