VIDEO Monica Dajbog (MAI): 43.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri - mobilizaţi în ziua alegerilor
Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat, pentru ziua alegerilor locale, peste 43.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi lucrători de la alte structuri. Dintre aceştia, 20.243 vor fi responsabili cu menţinerea ordinii publice la cele 18.794 de secţii de votare, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.
"Având în vedere amploarea activităţilor organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, dispozitivul de ordine şi siguranţă publică a fost suplimentat cu efective de la alte structuri pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiţii", a spus Dajbog.
Ea a precizat că MAI a modificat reglementările privind acordarea vizelor de reşedinţă, iar la nivel naţional au fost derulate activităţi în teren pentru verificarea respectării condiţiilor de acordare a acestora.
"Precizez că în ziua votului vor fi organizate filtre rutiere în întreaga ţară pentru a preveni aşa-zisul turism electoral", a declarat oficialul MAI.
Dajbog a amintit că, de la începutul campaniei electorale, au avut loc peste 1.300 de manifestări electorale în Capitală şi în alte 588 de localităţi, măsurile de ordine publică fiind asigurate de aproape 4.000 de angajaţi MAI.
Pe perioada campaniei electorale au fost înregistrate 870 de sesizări privind contravenţii sau infracţiuni care au legătură cu contextul electoral - 109 dintre semnalări nu s-au confirmat, iar 141 sunt în curs de cercetare.
"Pe timpul campaniei au fost constatate 327 de contravenţii, fiind aplicate 167 de amenzi în valoare de peste 114.000 lei şi 160 de avertismente scrise. De asemenea, sunt în cercetare 250 de infracţiuni care au legătură cu procesul electoral", a mai spus Dajbog.
O altă măsură dispusă pentru desfăşurarea în condiţii de legalitate a votului priveşte eliberarea cărţilor de identitate. Astfel, pentru soluţionarea cu operativitate a cererilor privind eliberarea cărţilor de identitate, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI a recomandat serviciilor publice comunitare locale de evidenţă a persoanelor să asigure program cu publicul sâmbătă între orele 8,00 şi 16,00 şi duminică între orele 7,00 şi 21,00.
"Dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa. Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţă", a mai declarat Dajbog.
Pentru ziua votului au fost dispuse de către autorităţile competente o serie de măsuri speciale de protecţie în contextul pandemiei de COVID-19.
* Conform regulilor de protecţie sanitară, se vor stabili circuite separate de intrare şi de ieşire în sediul secţiei de votare şi în localul de vot, dacă spaţiile destinate secţiilor de vot permit acest lucru.
* Accesul în localul de vot se va face eşalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători şi să se respecte distanţarea de minimum 1 metru între persoane.
* Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau locţiitorul acestuia, după caz, se va asigura că numărul total al persoanelor care sunt prezente în acelaşi timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi mai mare de 15.
* Alegătorii sunt obligaţi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi localul de vot, dar şi la ieşire. În fiecare secţie vor fi puse la dispoziţie flacoane cu dezinfectant.
* De asemenea, la intrarea în secţie, alegătorilor li se va măsura temperatura.
* În cazul în care un alegător este febril sau prezintă simptome respiratorii evidente se va organiza accesul prioritizat al acestuia în localul de vot şi se vor lua măsuri pentru ca acesta să petreacă cât mai puţin timp în interiorul secţiei. După finalizarea procedurilor de votare, alegătorul va fi condus în afara sediului secţiei de votare, iar cabina de vot va fi dezinfectată.
* Toţi participanţii la procesul electoral trebuie să poarte masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.
* În interiorul secţiei de vot se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral şi cu operatorul de calculator.
* Pentru preluarea datelor de identificare în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, alegătorul va fi instruit cu privire la modul de poziţionare a actului de identitate sau a documentului de identitate în suportul terminalului informatic.
* Dacă acest lucru nu este posibil, această procedură va fi realizată de operatorul de calculator, care ulterior îşi va dezinfecta mâinile.
* În vederea identificării, alegătorul îşi va îndepărta masca pentru scurt timp, păstrând o distanţă de minimum un metru şi jumătate faţă de operatorul de calculator.
* Buletinele de vot, ştampila cu menţiunea VOTAT şi pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare în lista electorală trebuie dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare.
* După exercitarea dreptului de vot, alegătorul îşi va aplica singur, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea VOTAT, după caz, pe actul de identitate sau pe documentul de identitate.
* Regulile de protecţie sanitară trebuie respectate şi în cazul exercitării dreptului la vot prin intermediul urnei speciale.
Persoanele care nu respectă măsurile de protecţie sanitară stabilite pentru ziua votului pot primi amendă cuprinsă între 500 şi 2.500 lei. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
ANSVSA: Brânza servită la Balul Însuraților din Reghin, contaminată cu stafilococ coagulazo-pozitiv
Brânza frământată care a fost servită ca aperitiv la Balul Însuraților din municipiul Reghin, acolo unde aproape 40 de persoane au necesitat îngrijiri medicale din cauza unei toxiinfecți
Primăria Brașov solicită fonduri europene pentru restaurarea bisericilor Neagră și Sf. Nicolae și a Bastionului Postăvarilor
Primăria Brașov a depus trei proiecte de finanțare cu fonduri europene, în valoare de peste 60 de milioane de lei, pentru lucrări de consolidare și/sau restaurare a unor monumente emblematice ale orașului - Biserica 'Sf. Nicolae' din Șchei, Biserica Neagră și Bastionul Postăvarilor. 'A fost un adevărat tur de forță să reușim să pregătim &icir
Mureș: Eforturi pentru salvarea a doi copii aflați în stop cardio-respirator după ce au căzut într-o baltă
Paramedicii din Sighișoara, un echipaj Serviciului de Ambulanță Județean Mureș și cel al elicopterului SMURD depun eforturi pentru salvarea a doi copii, în vârstă de 2 și 3 ani, aflați în stop cardio-respirator și în stare de hipotermie, după ce au căzut, miercuri, într-o baltă din apropierea râului Târnava Mare. Cei d
Iași: Pasionații de indoor cycling, provocați să pedaleze împreună 40.000 de kilometri - echivalentul ocolului Pământului
Un pasionat de indoor cycling își propune să mobilizeze ieșenii, dar nu numai, pentru a pedala împreună echivalentul ocolului Pământului, în doar două zile. Iubitorii mersului pe bicicletă din toată țara sunt așteptați în luna iunie la Iași pentru cel mai mare festival de indoor cycling din țară, urmând să pedaleze împ
Sector 6: Insula Lacul Morii a intrat în reabilitare
Insula Lacul Morii a intrat, de miercuri, în reabilitare, aceasta urmând să aibă plajă, insule plutitoare, pontoane pentru sporturi nautice și vegetație luxuriantă și să fie transformată în 15 luni în 'cel mai frumos loc de relaxare din București', iar valoarea lucrărilor se ridică la 58,9 milioane de lei, potrivit unui comunicat al Primăriei
Atenționare de călătorie MAE: Belgia - Posibile perturbări ale transportului public ca urmare a grevei naționale
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Belgia că de miercuri, de la ora 22:00, până joi, la aceeași oră, a fost anunțată o grevă națională, context în care sunt așteptate perturbări atât la nivelul transportului public, aerian și feroviar din Bruxelles, c&aci
DGPMB: Pui de cangur găsit pe o stradă din Sectorul 5; scăpase din curtea unei locuințe
Polițiștii au depistat, miercuri, un pui de cangur scăpat dintr-o curte din Sectorul 5 al Capitalei, informează Biroul de presă al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB). 'La data de 12 februarie, în jurul orei 11:20, polițiștii Capitalei au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că pe o stradă din Sectorul 5 ar fi
Dominic Fritz: Timișoara își poate acoperi cheltuielile necesare, dacă Guvernul nu destabilizează economia țării
Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a declarat, pentru AGERPRES, că estimează un buget mai mare decât cel de anul trecut, municipalitatea putând să-și acopere cheltuielile 'dacă Guvernul nu destabilizează economia țării'. 'Dacă Guvernul nu destabilizează economia țării, atunci Timișoara, cu dinamica ei, poat
Cluj: Minor transportat la spital în stare de inconștiență după ce a fost accidentat grav în Gilău
Un minor a fost accidentat grav, miercuri, în localitatea Gilău și a fost transportat în stare de inconștiență la spital. 'Forțe din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un grav accident rutier petrecut la ieșire din comuna Gilău, spre Huedin. A rezultat o singură victimă, mai exact un pieton
Tulcea: Charlie Ottley promovează România cu ajutorul inteligenței artificiale
Jurnalistul britanic Charlie Ottley, producător al documentarelor care au promovat România în lume, 'Flavours of Romania' și 'Wild Carpathia', a lansat două cântece pe rețelele sociale în care folosește inteligența artificială pentru a atrage atenția inclusiv asupra schimbărilor climatice, clipurile adunând până acu
Brăila: Aproximativ jumătate din primăriile din județ, sancționate de Garda de Mediu în 2024
Aproximativ jumătate din primăriile din județ, respectiv 18, din totalul de 44, au fost sancționate de Garda Națională de Mediu Comisariatul Județean Brăila, în anul 2024, pentru încălcarea prevederilor legale în ceea ce privește gestionarea deșeurilor municipale. 'Au fost sancționate cu amendă urmare a constatării unor f
Maramureș: Cultura viței-de-vie în extindere; solurile vulcanice și dealurile, cele mai căutate pentru cultură
Fermierii care dețin viță-de-vie și-au extins culturile începând din toamna anului trecut și intenționează în această primăvară să achiziționeze noi terenuri, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, vicepreședintele Asociației Fermierilor Maramureș, Florian Vlad. 'Anual, dar într-un ritm mai lent, fermierii au achizi
Vrancea: Scădere drastică a vânzărilor de fructe de pădure în județ
Direcția Silvică Vrancea a pierdut anul trecut o sursă importantă de venit după ce vânzările de cătină și măceșe, două dintre cele mai căutate produse bio din județ, au înregistrat o scădere semnificativă, afectând atât veniturile instituției, cât și pe cele ale localnicilor care colectează aceste fructe de pădure.
Bihor: Clădirea Primăriei Oradea, în lucrări de reabilitare energetică și amenajări interioare, cu finanțare PNRR
Primăria municipiului Oradea a anunțat, miercuri, demararea lucrărilor de reabilitare interioară și creștere a eficienței energetice a sediului instituției, lucrări finanțate cu 26,5 milioane de lei, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Potrivit unui comunicat de presă al instituției, fondurile au fost atrase printr-un proie
Sibiu: Primăria va investi 5,2 milioane de lei, bani din PNRR, în sisteme inteligente de trafic
Primăria va investi 5,2 milioane de lei în sisteme inteligente de trafic cu fonduri obținute din PNRR, cu scopul creșterii siguranței pietonilor, dar și a vitezei de circulație de pe principalele artere din municipiul Sibiu, informează miercuri un comunicat de presă trimis AGERPRES. 'Primăria Sibiu implementează un proiect prin care