Federaţia Sanitas: Nu sunt suficiente cadre medicale pentru covid, mulţi poartă pamperşi pe sub combinezoane
Personalul medical care lucrează în cazuri de covid este insuficient şi lucrează ture prea lungi, astfel că multe cadre medicale poartă scutece sub combinezoanele medicale, au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, lideri ai Federaţiei Sanitas, după protestul organizat în faţa sediului Guvernului.
Câteva zeci de cadre medicale afiliate Federaţiei Sanitas din spitale şi din unităţi de asistenţă socială din Bucureşti au protestat în faţa Palatului Victoria, îmbrăcaţi în combinezoane de protecţie biologică.
Personalul medical a depus câteva zeci de memorii la Registratura Guvernului, principalele două probleme semnalate de sindicaliştii din sistemul sanitar din Bucureşti fiind suprasolicitarea personalului medical implicat în tratamentul bolnavilor sau suspecţilor de covid, dar şi lipsa remunerării acestuia potrivit legislaţiei.
Preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, a solicitat scurtarea turelor de serviciu pentru personalul medical care tratează bolnavi de covid, din cauza suprasolicitării fizice a acestuia, în condiţiile purtării combinezonului de protecţie şi a lipsei aerului condiţionat din unităţile sanitare covid.
"Trebuie să purtăm pamperşi, este inuman, noi nu facem faţă cu personalul pe care îl avem acum. În momentul în care te-ai echipat cu acel combinezon, nu poţi să-l dai jos oricând, pentru că riscul de a te infecta este mai mare la dezechipare decât la echipare. Şi atunci stai în acel combinezon 4-5-6 ore. Dacă intri într-o operaţie, poate să dureze chiar mai mult. Stând în spital, în combinezon transpiri, probabil că la 40 de grade - pentru că în unităţile sanitare este interzisă folosirea aerului condiţionat - te sufoci în el. Şi nu există personal destul ca să înjumătăţim această perioadă, adică să nu stai 4 sau 6 ore îmbrăcat, ci pur şi simplu să te schimbe o colegă la 2-3 ore. Să se organizeze cumva timpul de muncă astfel încât să nu ne oblige să stăm non-stop în acele combinezoane. Mă refer la personalul care tratează covid, dar şi la spitalele de urgenţă care, atunci când vin politraumatisme, nu ştii dacă acel pacient este bolnav (de covid, n.r.) sau nu şi este tratat ca şi când ar fi, adică trebuie să-ţi iei toate măsurile de protecţie", a declarat Viorel Huşanu.
Preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti a arătat, în context, că majoritatea cadrelor medicale care tratează covid poartă scutece pe sub combinezoanele de protecţie.
"Nu există personal suficient, în aceste combinezoane nu poţi să stai mai mult de câteva ore: noi acum am stat maxim o oră în faţa Guvernului şi din fiecare dintre noi se puteau stoarce cel puţin 2 litri de apă. Cred că 80% dintre salariaţi au ajuns să poarte pamperşi sub acele combinezoane, pentru că altfel nu ai cum: transpiri instant, dacă intri într-o operaţie care durează 4-5 ore nu ai cum să te dezechipezi să mergi la toaletă. Am vrut să atragem atenţia şi asupra acestor lucruri. La noi acum a fost cât de cât comod, am stat o oră acolo (în faţa Guvernului, n.r.) şi tot am transpirat, dar în spitale se echipează şi cu 2-3 rânduri de mănuşi, cu două măşti, cine are ochelari de vedere îşi pune şi vizieră, plus cizmele pe care trebuie să le porţi în picioare, deci este inuman ce se întâmplă", a precizat Viorel Huşanu.
La rândul său, preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a atras atenţia că în urma condiţiilor specifice de lucru, cadrele medicale care lucrează cu bolnavii de covid ajung ca la finalul unei ture de muncă să colecteze cantităţi uimitoare de transpiraţie în cizmele de protecţie.
"(Problema principală e, n.r.) lipsa de personal şi faptul că cei care sunt în linia întâi nu au fost schimbaţi de 4 luni de zile. Chiar dacă au lucrat în ture, se descurcă foarte greu. (...) Nu absolut toată lumea (îşi pune scutece, n.r.), dar sunt persoane care îşi pun, pentru că nu se pot schimba o dată la o oră sau la două ore când au nevoie. Şi sunt colegi de-ai mei care au zis că îşi pun pamperşi ca şi bolnavii, pentru că n-au cum să se ducă la toaletă. Pentru necesităţile fiziologice îşi pun pamperşi. Mai consumă şi lichide, nu poţi să stai acolo (fără să bei apă des, n.r.), aerul condiţionat nu funcţionează pentru că zic că împrăştie covid. Şi atunci, cu aerul condiţionat oprit, căldura este uriaşă, se transformă şi vaporii, iar când ne spun că se schimbă pe secţie după câteva ore cu câte jumătate de litru de apă în fiecare cizmă sau în fiecare botoşel nu îi credem. Şi aşa este, este foarte greu", a afirmat Leonard Bărăscu.
Preşedintele Federaţiei Sanitas i-a răspuns şi secretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan, care le-a criticat pe cadrele medicale participante la protest pentru risipirea echipamentului medical prin purtarea combinezoanelor în timpul mitingului.
"Auzeam pe unii că spun că am cam făcut risipă. Nu există aşa ceva, nu e risipă. N-aş dori să-mi pun pamperşi, ca şi colegii mei care nu pot să meargă la baie sau care nu pot să se dezbrace de acel costum 6 sau 8 ore. Să stea ei (oficialii Ministerului Sănătăţii, n.r.) în ele când muncesc şi pe urmă să comenteze", a replicat Leonard Bărăscu.
Preşedintele Federaţiei Sanitas a criticat şi lipsa totală de comunicare cu sindicatele din partea conducerii Ministerului Sănătăţii.
"Treaba Ministerului Sănătăţii e să găsească soluţii, iar dacă nu, atunci să ne întrebe şi pe noi. Acum nu mai există o comunicare, înainte ne mai întrebau şi pe noi", a menţionat Leonard Bărăscu.
Pe de altă parte, preşedintele Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, a mai explicat că multe dintre cadrele medicale care lucrează în spitale covid nu au primit stimulentul de risc în valoare de 2.500 de lei.
"Am vrut să atragem atenţia (Guvernului, n.r.) asupra condiţiilor în care lucrăm, şi că acele sporuri la care noi avem dreptul sunt binemeritate şi ele nu ajung la oameni. S-au făcut acele liste cu beneficiarii stimulentului de 2.500 de lei, cumva listele sunt secretizate, nu ştie sindicatul cine a luat şi cât a luat. Aflăm din presă că de exemplu la Bârlad l-au luat toţi salariaţii spitalului, de la portar până la manager, iar la spitalele covid mulţi n-au luat nici măcar un leu, sau nici n-au văzut cum arată un stimulent. Vrem transparenţă, vrem ca cine munceşte efectiv să şi primească, şi să primească ce este în legislaţie, nimic în plus. Nu vreau să se interpreteze că cerem ceva în plus: legislaţia ne dă dreptul la anumite sporuri, acele sporuri să ni le acorde angajatorul", a afirmat Viorel Huşanu.
Liderul sindical a susţinut că nici sporul pentru personalul medical valabil pentru perioada de epidemie nu a ajuns la cadrele medicale, deoarece Ministerul Sănătăţii nu a decretat oficial epidemie în România decât foarte recent.
"Pe de altă parte, legislaţia în vigoare la momentul începerii pandemiei dădea dreptul salariaţilor ca pe perioada stării de epidemie să beneficieze de un spor de între 55-85%. Abia ieri Ministerul Sănătăţii a declarat că există oficial epidemie în România. Deci până acum, cu toate că legislaţia permitea acest lucru, nimeni nu a putut beneficia de sporul prevăzut în lege, pentru că nu era declarată epidemie în România. (...) Populaţia crede că în sănătate e doar lapte şi miere, şi de fapt astăzi noi avem aceleaşi venituri ca în luna februarie 2020", a menţionat preşedintele Sanitas Bucureşti. AGERPRES/(AS - autor: George Coman; editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Primarul Ciprian Ciucu anunță că intenționează să înființeze o companie pentru organizarea de evenimente
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a anunțat că intenționează să înființeze o companie pentru organizarea de evenimente, West Side Events, care se va autofinanța integral în primul an, iar de anul viitor va aduce bani la buget. El a scris, luni, pe Facebook, că West Side Events va fi mică în privința personalului, cu maxim
Fechet: Cine gestionează avuția națională e dator să arate respect față de români; la Romsilva am văzut sfidare
Ministrul Mediului a convocat miercuri conducerea Romsilva pentru discuții cu privire la reorganizarea Regiei și a anunțat că va solicita o propunere rezonabilă de contract colectiv de muncă. 'Cine gestionează avuția națională e dator să arate respect față de români, iar la Romsilva, care administrează pădurile țării (și subliniez ac
Satu Mare: A fost inaugurat noul terminal al Aeroportului
Noul terminal al Aeroportului Internațional Satu Mare a fost inaugurat luni, fiind îmbarcați pasagerii pentru zborul către Londra, informează un comunicat de presă al Consiliului Județean (CJ). 'Noul terminal dispune de patru porți de îmbarcare, un sistem inteligent de benzi de bagaje, ghișee automate de pre-boarding și un sistem de det
Mureș: Autoturism lovit de un tren automotor la o trecere la nivel cu calea ferată; trei răniți ușor
Trei persoane au fost rănite ușor, luni, în urma unui accident petrecut la Târgu Mureș, la trecerea la nivel cu calea ferată de pe strada Tamas Erno, după ce un automotor a lovit un autoturism. 'Pompierii militari au fost solicitați cu puțin timp în urmă să intervină în municipiul Târgu Mureș pe strada Tamas Erno la un acciden
Președintele Asociației Victimelor Holocaustului: Privim ce se întâmplă în jurul nostru și spun: 'Iar începe'
Israel Taner, președintele Asociației Victimelor Holocaustului din România, a atras atenția că mulți dintre europenii interveviați de Claims Conference, dar și 44% dintre români cred că un fenomen similar Holocaustului s-ar putea repeta. 'Am fost atât de mic, doi ani, când am fost deportat în Transnistria, unde imediat mi-am p
Lei de mare, foci și pinguini Humboldt - în premieră națională la Zoo Brașov
Grădina Zoologică din Brașov este prima din țară care oferă vizitatorilor săi posibilitatea de a vedea trei specii deosebite marine - lei de mare californieni, foci și pinguini Humboldt, în urma unei investiții de 23 de milioane de lei în adăposturile care le oferă habitatul de care aceste animale au nevoie. Aceste adăposturi sunt și ele unice &ici
Patriarhia Română lansează aplicația 'Calendarul Ortodox' pentru dispozitive mobile
Patriarhia Română anunță lansarea oficială a aplicației 'Calendarul Ortodox' pentru dispozitive mobile cu sisteme de operare Android și iOS. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis luni AGERPRES, aplicația vine în sprijinul credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române care doresc să fie informați
Galați: Incendiu cu degajare mare de fum într-un bloc; un bărbat a suferit răni grave, 25 de persoane - evacuate
Un incendiu cu degajare mare de fum s-a produs, luni, într-un bloc din municipiul Galați, proprietarul locuinței, un bărbat de 56 de ani suferind răni grave și 25 de persoane fiind evacuate, din cauza fumului dens care cuprinsese întreaga scară a blocului, informează ISU Galați. ISU Galați a fost alertat prin Dispeceratul 112 despre un incendiu izb
Satu Mare: Primele autobuze electrice achiziționate prin PNRR au fost puse în funcțiune
Primele patru autobuze electrice achiziționate prin PNRR au fost puse în funcțiune pe străzile din municipiul Satu Mare, urmând să mai ajungă încă 13, informează administrația locală, luni, pe pagina de Facebook. 'Primele 4 autobuze electrice, din cele 17 achiziționate de Primăria Municipiului Satu Mare, au ieșit pe străzile din oraș. Aut
Protest al angajaților de la Parlament
Angajați ai Parlamentului au protestat, luni, la Camera Deputaților, în contextul reducerilor de personal anunțate. Ei au susținut că reforma trebuie să înceapă parlamentarii, nu cu funcțiile de execuție. 'La instituțiile bugetare (reforma) să se înceapă cu adevăratele sinecuri și să înceapă cu ei - au suma forfetară
Bihor: Întâlnire interinstituțională la Primăria Oradea privind soluții pentru limitarea impactului castorilor
Reprezentanții mai multor instituții care au fost solicitați de Primăria Oradea să găsească soluții pentru limitarea impactului castorilor asupra arborilor din centrul orașului au în plan relocarea naturală a castorilor spre periferia orașului, dar, ca măsură de urgență, se vor monta plase de protecție în jurul trunchiurilor arborilor expuși.
Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, ales președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România
Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a fost ales, luni, președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), informează organizația, printr-un comunicat de presă. În cadrul ședinței Adunării Generale a UNCJR, desfășurată la București, Alfred Simonis a primit votul unanim al colegilor
Bihor: Patru campinguri mari, amenajate în zone turistice bihorene, vor fi inaugurate în primăvară
Patru campinguri mari, cu o suprafață totală de 11,26 hectare, amenajate, cu iluminat inteligent, clădiri pentru igienă, foișoare și zone speciale pentru focuri de tabără sau grătar, vor fi inaugurate în primăvară în cele mai frecventate zone turistice montane din județ, la Vadu Crișului, Șuncuiuș, Bratca și Dobrești, amenajări realizate printr-un proiect
ANM: Vreme cu oscilații ale temperaturilor minime și maxime, în următoarele două săptămâni
Vremea va fi oscilantă, dar în general, mai caldă decât ar trebui să fie în mod normal pentru data din calendar, cu maxime termice de până la 18 grade Celsius în Crișana, precum și cu minime de 6 grade în majoritatea regiunilor, în timp ce la nivel de precipitații, acestea își vor face simțită prezența spre finalul luni
Arad: Casa Urbarială din Sântana, monument de la 1749, a fost restaurată și devine centru cultural
Casa Urbarială din orașul Sântana, monument istoric de la 1749, în care a funcționat una dintre primele școli gimnaziale din această parte a Europei, dar folosită și ca instituție în care se colectau taxele pentru Viena, a fost restaurată cu fonduri europene, proiect care a costat 8,7 milioane de lei și care transformă imobilul într-un centru