logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

REPORTAJ Vâlcea: Cel mai proaspăt maior al Armatei Române, sărbătorit la împlinirea vârstei de 105 ani

Image

Cel mai proaspăt dar şi cel mai vârstnic maior al Armatei Române are 105 ani şi este din oraşul Horezu, el fiind avansat în grad cu ocazia Zilei Armatei Române.

Aurel Antonie este printre puţinii militari vâlceni care au activat în perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi mai sunt încă în viaţă, sâmbătă el urmând să împlinească 105 ani. Pentru a-l sărbători, colonelul Cristian Arinton, comandantul garnizoanei Râmnicu Vâlcea şi lt.col Nicolae Olaru, şeful Centrului Militar Judeţean, l-au vizitat, marţi, pe bătrân la el acasă, în satul Romanii de Sus, în semn de respect.

 

Sursa foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES


Printre cadouri, diplome şi un tort aniversar, bărbatul, care a stat aproape un deceniu prin lagărele staliniste, a fost ridicat, onorific, la gradul de maior.

 


Sursa foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES

"Ei da, sunt maior acum, dar m-au cam lăsat picioarele... Tinerii de azi să ţină însă la armată, să îşi ţină neamurile şi unitatea lor, iar armata să aibă grijă de naţia română. Noi respectăm credinţa fiindcă noi o moştenim de la străbunicii noştri şi ar trebui să o păstrăm cu sfinţenie", a spus bătrânul zâmbind, în timp ce îşi primea noile trese.

 


Sursa foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES


Orfan de tată din Primul Război Mondial şi trecut prin ororile celei de-a doua conflagraţii mondiale, Aurel Antonie spune că doar credinţa l-a ţinut în viaţă în acele vremuri cât a fost departe de casă, prizonier de război în URSS.

"Aveam vreo 28 de ani. Vreun an de zile după ce am fost luat prizonier a fost foarte greu. Am crezut că mor pentru că lagărul unde am fost duşi era într-o coastă şi nu mai puteam să mai urc. Slăbisem foarte mult. Dar mi-am revenit, iar credinţa a fost cea care m-a ţinut în viaţă", a adăugat bătrânul.

Proaspătul maior spune că războiul l-a prins activ - era comandant de grupă la Corpul I Armată de la Craiova, Divizia 11 infanterie, legiunea Jandarmeriei Olt, în 1943 fiind trimis la Chişinău, cu un batalion de români ce primise misiunea de a asigura securitatea din oraş. La scurt timp a fost însă luat prizionier şi mai bine de opt ani a stat prin lagărele din Odessa, Siberia şi Turkmenistan până să se întoarcă acasă.



Sursa foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES


"Eu am fost în paza diviziei, nu am fost pe front. Unitatea mea a fost cea care a asigurat paza generalului. Eu şi 12 oameni eram în Divizia 11 Infanterie. Din cei cu care am plecat, doar doi oameni am pierdut, unul din Gorj şi altul din Drăgăşani. În rest, după opt ani de prizonierat, cu toţi ne-am întors în ţară", a povestit militarul vâlcean.

În perioada prizonieratului a lucrat la construcţia de şosele, căi ferate, într-un port, dar şi în fabrici. El povesteşte că la război a plecat având ocupaţia de cioban, dar s-a întors cunoscând meseria de lăcătuş mecanic. "În lagăre, dacă îţi făceai norma, mâncai; dacă nu reuşeai, făceai foamea. Pe ce lucrai astăzi, mâncai mâine. Aşa că am trecut prin toate meseriile; la ce m-au pus, aia am făcut!", povesteşte veteranul.

Aurel Antonie a fost eliberat de ruşi şi repatriat în 1951, dar a ajuns acasă, să-şi vadă soţia, abia după câteva luni după ce a fost trimis în ţară, timp în care a fost încarcerat într-o închisoare din România.

"În ţară, am ajuns în '51 şi ne-au băgat direct la închisoare. Apoi, ne-au eliberat pe rând. Trebuia să ajung în ianuarie acasă, dar abia de Sfintele Paşti am reuşit. Când am plecat la război, mi-am lăsat nevasta însărcinată. Abia mă căsătorisem, eram în primul an. Am ţinut legătura prin scrisori, însă trebuia să spunem numai de bine. La câte două, trei luni ajungeau scrisorile la destinaţie. În fine, când m-am întors, mi-am găsit copilul în clasa a II-a. Nu mi-a zis tată mai bine de un an. Întreba mereu: 'ăsta e tata'? Nevastă-mea m-a aşteptat în continuu. A fost tare cumsecade şi m-a aşteptat până m-am întors acasă", a mai adăugat veteranul, care în prezent locuieşte şi este îngrijit de familia unei nepoate.

La întoarcerea în ţară a lucrat ca revizor de funiculare şi numai şase ani a mai trăit alături de soţia care l-a aşteptat în perioada prizonieratului. Aceasta a decedat în 1957, iar apoi el s-a recăsătorit. Cea de-a doua soţie a murit de câţiva ani.

"Îmi iubesc ţara! Ţara mea! Şi dacă aş fi iar tânăr şi patria în nevoie, n-aş ezita să o pornesc pe acelaşi drum", mai spune bătrânul veteran, cu ochii umezi.

 

Sursa foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES


Potrivit reprezentanţilor Armatei Române, în prezent în judeţul Vâlcea mai sunt încă doi veterani din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial care au trecut de vârsta de 100 de ani - unu din Râmnicu Vâlcea şi celălalt din comuna Câineni. AGERPRES / (AS - autor: Ramona Dincă, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 22

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Social 08-05-2025 00:54

Incendiu la o hală din Timișoara; o suprafață de aproximativ 1.500 mp, afectată de flăcări

Pompierii intervin miercuri noapte la stingerea unui incendiu care a izbucnit la o hală din Timișoara, existând pericolul de propagare la vecinătăți. ISU Timiș a fost solicitat să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o hală de pe Calea Stan Vidrighin. La fața locului sunt mobilizate forțe și mijloace din ca

Administratie 07-05-2025 21:53

Olt: Primarul Slatinei susține că fosta administrație a cumpărat containere de gunoi fără stabilirea amplasamentelor

Primarul municipiului Slatina, Mario De Mezzo, a declarat miercuri seara referitor la colectarea selectivă a deșeurilor din municipiu că, deși anul trecut fosta administrație a achiziționat containere de 37 de milioane de lei, ele nu pot fi folosite pentru că nu au fost identificate și locurile de amplasare. 'Au achiziționat (fosta adminis

Social 07-05-2025 21:20

Harghita: Pompierii intervin pentru a doua noapte la Salina Praid, unde sunt infiltrații în urma ploilor

Pompierii continuă pentru a doua noapte intervenția la Salina Praid, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor abundente, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'Pompierii Detașamentelor Gheorgheni și Miercurea Ciuc vor acționa și pe parcursul acestei nopți pentru evacuarea apei, c

Social 07-05-2025 19:00

Președintele BNS: Problema cea mai mare o reprezintă veniturile fiscale ca pondere din produsul intern brut

Problema cea mai mare o reprezintă veniturile fiscale ca pondere din produsul intern brut, a declarat, miercuri, președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, la Congresul BNS.

Social 07-05-2025 18:25

Costin: În zona de apărare și siguranță națională regăsim unul dintre cele mai osificate sisteme corupte

Legislația în zona de apărare și siguranță națională trebuie modificată pentru a nu mai exista conflicte de interese, a declarat, miercuri, președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, la Congresul BNS.

Social 07-05-2025 17:42

UPDATE Tulcea: Niciun rănit în urma accidentului de la Niculițel în care a fost implicat un autocar cu pasageri

Planul roșu de intervenție activat, miercuri, în urma unui accident rutier produs în apropiere de satul Niculițel, a fost dezactivat, toate persoanele aflate în autocar continuându-și drumul cu un alt mijloc de transport, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) 'Delta' Tulcea. Niciuna din cele aproape 20 de persoane

Social 07-05-2025 17:02

Dumitru Costin cere guvern de unitate națională sau guvern de tehnocrați cu largă susținere

Cea mai bună soluție politică este un guvern de unitate națională ori un guvern de tehnocrați cu largă susținere, formată din experți de bună calitate, a declarat, miercuri, președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, la Congresul BNS, în fața celor doi candidați din turul al doilea al alegerilor prezidențiale, George Simion și Nicușor Dan.

Social 07-05-2025 15:38

Bistrița-Năsăud: Au înflorit narcisele din Parcul Național Munții Rodnei; traseele turistice, pregătite

Poiana cu narcise din Parcul Național Munții Rodnei devine și în acest an o atracție odată ce florile au început să se deschidă, iar traseele pentru accesul turiștilor sunt deja pregătite, chiar dacă la această dată condițiile meteo nu sunt prietenoase. Administrația Parcului Național Munții Rodnei a anunțat miercuri, pe pagina de

Social 07-05-2025 15:25

Bihor: Primul tren regional electric, construit de un producător polonez pentru România, va fi prezentat la Oradea

Primul tren regional electric construit de un producător polonez pentru România va fi prezentat la Oradea, în cadrul Conferinței de Material Rulant, organizată de Club Feroviar în zilele de 21 și 22 mai. Potrivit organizatorului acestei conferințe, clubferoviar.ro, la Conferința de Material Rulant, din 21-22 mai, compania PESA Bydgoszcz din P

Social 07-05-2025 14:07

Emisiunea 'Încheierea celui de-al doilea război mondial, 80 de ani' - de vineri, în magazinele Romfilatelia

Emisiunea filatelică 'Încheierea celui de-al doilea război mondial, 80 de ani', compusă din o marcă poștală, o coliță dantelată, un plic 'prima zi' și un album special, realizat în tiraj limitat, va fi introdusă în circulație începând de vineri, 9 mai. Potrivit unui comunicat al Romfilatelia, transmis miercuri AGER

Social 07-05-2025 13:53

Satu Mare: Doi muncitori, surprinși de un mal de pământ

Doi bărbați care efectuau lucrări la o rețea de apă și canalizare în localitatea Cămârzana au fost surprinși, miercuri, de un mal de pământ, fiind nevoie de intervenția pompierilor pentru salvarea lor, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) 'Someș' Satu Mare. 'La sosirea echipajelor profesionist

Social 07-05-2025 13:28

Organizația Salvați Copiii - 35 de ani de activitate în România; lansează programul 'Prima îmbrățișare'

Salvați Copiii marchează 35 de ani de activitate în România prin lansarea programului 'Prima îmbrățișare', care vizează dotarea a 35 de spitale din țară cu echipamente medicale vitale pentru secțiile de nou-născuți, ambulatoriile de specialitate și secțiile de pediatrie și obstetrică-ginecologie, informează un comunicat al organizației trans

Administratie 07-05-2025 12:46

Tanczos Barna: Deficitul în prezent este în parametri normali; ne putem încadra în 7%, cu condiția să realizăm veniturile prognozate

Deficitul bugetar este în momentul de față în parametri normali și ne putem încadra în ținta de 7% cu condiția să poată fi realizate veniturile prognozate, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'La patru luni nu am calculat deficitul și nu am finalizat calculele pentru aprilie. Deficitul, î

Social 07-05-2025 12:42

Timiș: Tabăra de la Nădrag s-ar putea redeschide, după ce a fost preluată de CJ, care intenționează să o reabiliteze

Tabăra de la Nădrag, închisă în urmă cu 25 de ani, s-ar putea redeschide, după ce a fost preluată de Consiliul Județean, care dorește să o reabiliteze și să o reintroducă în circuit, instituția amintită intenționând apoi să parcurgă acești pași și pentru alte tabere închise din județ. Mii de copii veneau în

Social 07-05-2025 12:26

INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din opt județe, până joi dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până joi dimineața pe râuri din opt județe. Conform prognozei de specialitate, în intervalul 7 mai, ora 12:00 - 8 mai, ora 6:00, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâ