REPORTAJ Covasna: Scafandrul Szabo Jeno, dedicat proiectelor de educaţie ecologică şi recuperării copiilor cu nevoi speciale

Scafandrul Szabo Jeno, care a fost fascinat încă din copilărie de lumea subacvatică, s-a dedicat, profesional, proiectelor de educaţie ecologică şi recuperării copiilor cu nevoi speciale, prin terapii multisenzoriale.
Szabo Jeno are apoape 50 de ani, şi, deşi e îndrăgostit de lumea subacvatică, nu trăieşte în apropierea mării sau a unui ocean, ci în judeţul Covasna, unde a amenajat un lac şi a făcut un centru de cercetări subacvatice.
Foto: (c) Oana Malina Negrea / AGERPRES
Acesta a absolvit Facultatea de Geologie din Cluj, iar în anul 1994 a obţinut brevetul internaţional de instructor. A avut şansa de a lucra în studenţie cu celebrul căpitan Jacques Ives Cousteau, iar câţiva ani mai târziu a făcut parte din echipa care a descoperit cetatea scufundată Callatis (Mangalia).
De-a lungul timpului, a iniţiat şi derulat mai multe proiecte inedite, cum ar fi şcoala pentru surdomuţi, unde aceştia erau ajutaţi să desluşească sunete şi să înveţe cuvinte în cadrul unor audiţii subacvatice, prin intermediul vibraţiilor.
La Centrul de cercetări subacvatice din localitatea Dalnic, Szabo Jeno face cursuri de scufundări, organizează diferite evenimente subacvatice, inclusiv nunţi, precum şi programe de educaţie ecologică pentru copii.
Sursa foto: Fundatia Orange / Facebook
"Oamenii fug de responsabilitate (...) şi asta dorim să schimbăm. Noi suntem responsabili de cei şi ceea ce este lângă noi. Eu sunt responsabil dacă văd PET-ul acela pe jos. Nu trebuie să mă duc în Congo sau undeva departe, ca să salvez lumea. Nu. Lângă mine, pe stradă, dacă cineva cade, este datoria mea să îl întreb cu ce îl pot ajuta. Asta nu ţine nici de timp, nici de buget. Este foarte simplu, trebuie să te uiţi în dreapta şi în stânga ta (...) Asta încercăm să insuflăm copiilor - responsabilitatea. Trebuie să avem responsabilitate pentru faptele noastre, pentru ceea ce facem sau nu facem", a declarat Szabo Jeno, pentru AGERPRES.
Acesta organizează, de asemenea, terapii multisenzoriale pentru copiii cu deficienţe, precum autism şi sindrom Down, îmbinând terapia asistată de peşti Koi şi caraşi aurii, cu meloterapia şi hidroterapia.
"Sunt două tipuri de activităţi pe care le desfăşurăm în această perioadă, una este partea de terapie pentru copiii cu nevoi speciale şi care este un proiect care a început odată cu vacanţa de vară şi ţine până pe 30 august, şi partea cealaltă, partea de scufundări şi partea de educaţie, de protejare a mediului subacvatic, care este un proiect care merge non-stop, cu excepţia iernii, şi care se bucură de succes", a declarat Szabo Jeno.
Terapia cu unde sonore subacvatice pentru copiii cu nevoi speciale este gratuită, proiectul fiind cofinanţat de Fundaţia Orange.
Foto: (c) Oana Malina Negrea / AGERPRES
"Cei care doresc sunt bineveniţi (...) La ora actuală, funcţionează atelierul numărul unu, unde se fac terapii, atelierul numărul doi - care este pentru părinţi, unde, separat, părinţii pot să vadă ce se întâmplă la activităţi, dar pot să pună întrebări unui psihopedagog, unui voluntar, să afle despre proiect, ce se întâmplă, cum se întâmplă, de ce se întâmplă aşa şi nu altfel (...) şi atelierul numărul trei, care, după părerea mea este cel mai important. (...) Atelierul numărul trei este pentru lucrul în comun - părinte, pedagog şi copil (...) Anul acesta, de exemplu, au venit din Cluj; din Bucureşti avem o familie care se reîntoarce datorită rezultatelor, au fost din Ungaria şi din Germania, din ţară - din Satu Mare, din Braşov şi Covasna, destul de mulţi şi, încet, încet, se duce vestea. La început, bineînţeles, e normal, eşti reticent, dar după ce vezi rezultatele, situaţia se schimbă, iar aceste rezultate sunt văzute mai ales de către părinţi (...) şi atunci, se întorc la noi. Pentru mine este foarte important dacă se întorc, pentru că dacă se întorc, înseamnă că au rezultate. Şi sunt foarte mulţi care se întorc", a declarat Szabo Jeno.
Acesta a mai spus că a primit oferte de a introduce terapia sa în instituţii sau clinici, dar a refuzat.
"Ne-am gândit că ar fi şi bine, dar şi rău pentru că atunci costurile ar urca (...) şi am avea un produs care este foarte ok, dar accesibil numai pentru unii oameni. Iar obiectivul pentru care luptăm este ca să facem ceva şi pentru acei oameni care nu au bani. Aşa că eu prefer să rămân în cortul acesta, să rămână aşa, dar este gratis şi nimeni nu poate să mai spună că nu are bani ca să îşi ducă copilul la tratament", a mai adăugat acesta.
Sursa foto: Fundatia Orange / Facebook
Szabo Jeno şi-a implicat întreaga familie în aceste proiecte. Cu fiica cea mică, Zsofi, a realizat o serie de filme, sub genericul "Dr. Peştişor", pe care le-a postat pe internet, oferind sfaturi părinţilor copiilor cu nevoi speciale, iar soţia şi ceilalţi doi copii îl ajută în activităţile curente.
"Toţi cei din familia noastră se implică în activităţile de aici şi fiecare face lucrurile la care se pricepe cel mai bine. Eu, de exemplu, vin aici în perioada vacanţei şi am început să mă implic în activităţile ce ţin de terapiile de aici, pun muzică şi dacă nu e cineva care să stea cu copiii în cada pentru terapie, atunci stau eu (...) A fost foarte interesant faptul că a venit o fetiţă, cu bunicii aici. Au stat o săptămână, după ce au încercat o mulţime de lucruri, de terapii, au ajuns la noi. Prima dată, fetiţa a stat la activităţi doar 10 minute, apoi jumătate de oră, era foarte dificil, pentru că nu avea răbdare, dar apoi din ce în ce mai mult. După o săptămână s-a dus acasă şi au început să se vadă rezultatele. Fetiţa, care mergea la logoped şi care până atunci rostea doar un cuvânt sau două, a început să rostească propoziţii. Astfel, au decis să se întoarcă pentru încă o săptămână, la sfârşitul verii", a spus fiica cea mare, Eniko.
Tânăra, studentă la Universitatea de Arte şi Design din Cluj, i-a propus tatălui ei să realizeze o expoziţie subacvatică cu lucrările ei de sculptură, iar Kolos, fiului acestuia, care se implică în cursurile de scufundări, a avut ideea de a amenaja un bar subacvatic în lacul de la Dalnic, unde cei care coboară la trei metri adâncime pot bea o sticlă de bere.
"Avem şi voluntari care ne ajută. Vin la noi, lucrează două zile şi în schimb primesc o scufundare gratuită. Pot să ne ajute cu copiii, pot să taie iarba din jurul lacului, întotdeauna sunt foarte multe lucruri de făcut", a mai spus Szabo Eniko. AGERPRES/ ( A, AS - autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DGPMB: Tânăra care s-a aruncat în fața metroului într-o stație din Sectorul 5 - dusă la spital
Tânăra care s-a aruncat, marți, în fața trenului într-o stație de metrou din Sectorul 5 a fost salvată de echipajele ajunse la fața locului și a fost transportată la spital, în vederea acordării îngrijirilor medicale suplimentare, informează Poliția Capitalei. Potrivit sursei citate, este vorba despre o minoră, &i
Vrancea: Stațiunea Soveja, inclusă în Strategia de Dezvoltare a județului pentru perioada 2021 - 2027
Proiectul de revitalizare a stațiunii Soveja a fost inclus în Strategia de Dezvoltare a județului Vrancea pentru perioada 2021-2027, a anunțat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului Județean (CJ), Nicușor Halici. 'Turismul este un pilon important pentru dezvoltarea județului Vrancea, însă, di
DGPMB: O femeie s-a aruncat în fața metroului
O femeie s-a aruncat, marți, în fața trenului într-o stație de metrou din Sectorul 5, când acesta intra în stație, informează Poliția Capitalei. Polițiștii și echipajele de prim-ajutor au ajuns rapid la fața locului și intervin acum pentru a salva femeia. 'Activitățile sunt în desfășurare, iar c
Sălaj: Căsuțe pentru păsări realizate de elevi, instalate în parcul central din Zalău
Căsuțe pentru păsări, realizate de elevi de la mai multe unități școlare din Zalău, au fost instalate, marți, în parcul central municipal, pentru a marca astfel Ziua Internațională a Păsărilor. 'Astăzi a fost inaugurat proiectului educativ 'O căsuță pentru păsări, de ziua lor', în Parcul Municipal Central. Cu ajutorul u
Dolj: Două persoane, rănite grav într-un accident produs între localitățile Leu și Coșoveni
Un accident rutier, cu patru vehicule implicate, a avut loc, marți după-amiază, pe DN 6, între localitățile Leu și Coșoveni, în urma căruia două persoane au rămas încarcerate, una fiind grav rănită. Potrivit IPJ Dolj, un șofer, de 77 de ani, din municipiul Caracal, județul Olt, nu s-ar fi asigurat corespunzător la efectuarea
Mureș: Aproape 90 de copii salvați de Asociația GIO prin consilierea femeilor aflate în criză de sarcină
Asociația Generații Iubite și Ocrotite (GIO) din Târgu Mureș a ajutat în ultimii patru ani la nașterea și creșterea a aproape 90 de copii, ca urmare a consilierii unor femei aflate în criză de sarcină și care au renunțat la ideea avortului. 'Asociația Generații Iubite și Ocrotite (GIO) este alături de femeile aflate &icir
REPORTAJ Salvatorii necuvântători - 27 de unități canine activează în Salvamont România
Cei mai buni prieteni necuvântători ai omului, câinii, și-au câștigat, în ultimii ani, locul în cadrul echipelor Salvamont, dovedindu-și utilitatea în activitățile de salvare fie din avalanșe, fie din mediul natural, patrupedele fiind dresate printr-o metodă inedită, cu recompensă prin joacă, între ei și conductori creâ
Brașov: Urșii și lupii au provocat daune de aproape 1 milion de lei anul trecut
Urșii și lupii de pe raza județului Brașov au provocat, în 2024, daune materiale în valoare de aproape 1 milion de lei, omorând peste 500 de animale domestice, a transmis, marți, Agenția de Protecția Mediului Brașov. Astfel, au fost înregistrate un număr de 154 dosare de pagube produse de aceste două specii protejate de
Hunedoara: Peste 460 de lucrări înscrise la salonul internațional de inventică InventCor
Peste 460 de lucrări din 40 de țări sunt înscrise la ediția din acest an a Expoziției internaționale de inventică InventCor, care va avea loc la Deva în perioada 3-6 aprilie, participanții abordând diverse domenii, de la știința computerelor, până la medicină, agricultură, automotive sau artă. Organizat de inventatorul
Bihor: 40 de câini din rase comune, sterilizați în prima lună a campaniei gratuite derulate de Primăria Oradea
Un număr de 40 de câini din rase comune au fost sterilizați, într-o lună, gratuit, din cele 102 solicitări primite în cadrul campaniei demarate în 5 martie a.c., de Primăria Oradea. 'Programul gratuit de sterilizare pentru câinii de rasă comună din Oradea are ca obiectiv principal reducerea numărului de c&acir
Buzău: Direcția Agricolă anunță că județul este campion la cultivarea usturoiului
Fermierii din județul Buzău au beneficiat în anul 2024 de ajutoare de stat în agricultură în valoare de aproximativ 179 milioane lei, un program de succes fiind cel referitor la cultura de usturoi care a plasat județul pe locul I la nivel național. Potrivit Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ), în anul anterior
Ziua Păsărilor, sărbătorită la Grădina Botanică - atelier de identificat păsări, tururi ghidate și conferințe
O expoziție de fotografie și grafică, un atelier de identificat păsări, tururi ghidate și conferințe sunt programate, sâmbătă, la Grădina botanică 'Dimitrie Brândză', de Societatea Ornitologică București, pentru a marca Ziua Păsărilor. Evenimentul va avea loc de la ora 10:00, a informat SOR, marți, pe Facebook. Participarea este gratuită, d
Bihor: Flash-mob de solidaritate cu persoanele cu autism și iluminare în albastru a clădirii primăriei, la Oradea
Clădirea Primăriei Oradea va fi iluminată, miercuri seară, în albastru, în semn de solidaritate cu persoanele cu autism, a informat, într-un comunicat, biroul de presă al autorității publice locale. 'Prin acest gest simbolic, Primăria Oradea își exprimă sprijinul față de copiii și adulții cu autism, precum și față d
Bistrița-Năsăud: Bărbat decedat după ce a fost surprins de un mal de pământ
Un bărbat a murit, marți dimineață, după ce a căzut într-un canal și a fost surprins de un mal de pământ, incidentul având loc pe raza localității Tureac, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud. La caz au intervenit două echipaje de descarcerare, echipajul de terapie intensivă mobilă și un e
Forțele Aeriene Române - nouă misiune de Poliție Aeriană Întărită în spațiul aerian baltic
Forțele Aeriene Române au început, luni, o nouă misiune de Poliție Aeriană Întărită în spațiul aerian baltic, în cadrul angajamentului țării noastre față de securitatea colectivă a NATO, a informat Ministerul Apărării Naționale. Potrivit comunicatului MApN, ceremonia oficială de marcare a debutului misiunii a avut