MApN:Peste 1.300 de militari, de mai multe naţionalităţi, inclusiv români, înhumaţi în Cimitirul eroilor de la Valea Uzului

Ministerul Apărării Naţionale precizează într-un răspuns transmis la o solicitare AGERPRES că la finalul celei de-a doua conflagraţii mondiale, în necropola de război de la Valea Uzului erau înhumaţi peste 1.300 de militari de mai multe naţionalităţi - români, unguri, germani, ruşi, austrieci, italieni şi sârbi - şi că Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor nu a emis, începând din 2004, vreun aviz pentru intervenţiile efectuate în Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului.
În răspunsul transmis de MApN se precizează că, la sfârşitul Primului Război Mondial, cultul eroilor a devenit o datorie morală a statului român, o responsabilitate pe care România şi-a asumat-o şi prin semnarea Tratatelor de la Versailles (secţiunea a II-a, articolele 225 şi 226) şi St. Germaine en Laye, care prevedeau, printre altele, obligativitatea întreţinerii mormintelor ostaşilor îngropaţi pe teritoriile statelor foste beligerante - inclusiv mormintele prizonierilor şi internaţilor civili morţi în captivitate -, precum şi a operelor comemorative de război dedicate acestora.
Potrivit sursei citate, "urmare a unei ample activităţi de centralizare, efectuată de Societatea "Mormintelor Eroilor Căzuţi în Război", în perioada 1926-1927, a luat fiinţă şi Cimitirul eroilor de la Valea Uzului, aici fiind reînhumaţi circa 900 de morţi de război, de mai multe naţionalităţi, alături de cei aproximativ 350 de militari austro-ungari înhumaţi, iniţial, în anul 1917.
În document se mai precizează că, la finalul celei de-a doua conflagraţii mondiale, în necropola de război de la Valea Uzului erau înhumaţi peste 1.300 de militari (români, unguri, germani, ruşi, austrieci, italieni şi sârbi) căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial.
Sursa citată mai arată că în anii 1984-1985 şi 1988-1989, s-au desfăşurat inventarieri ale monumentelor şi mormintelor româneşti şi străine, la nivel naţional, iar potrivit fişelor de evidenţă întocmite în act context, în localitatea Valea Uzului, comuna Sânmartin, judeţul Harghita figura un cimitir în care erau înhumaţi eroi de mai multe naţionalităţi (români, unguri, germani, ruşi, italieni, sârbi).
MApN face trimitere şi la convenţiile internaţionale cu privire la protecţia victimelor de război ratificate şi asumate de statul român, potrivit cărora "rămăşiţele persoanelor care au decedat din cauze având legătură cu o ocupaţie sau în timpul unei detenţii, ca rezultat al unei ocupaţii sau al ostilităţilor (...), vor trebui să fie respectate, iar mormintele tuturor acestor persoane trebuie să fie respectate, întreţinute şi marcate".
Conform MApN, în România, regimul juridic al mormintelor şi operelor comemorative de război româneşti şi străine este reglementat prin prevederile Legii nr. 379/2003 şi în 2004 a fost înfiinţat Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, organul de specialitate al administraţiei publice centrale, aflat în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, "care gestionează, la nivel naţional, domeniul mormintelor şi operelor comemorative de război".
În răspunsul Ministerului Apărării Naţionale se mai subliniază că modificarea suprafeţelor pe care sunt amplasate, strămutarea, reamenajarea mormintelor de război străine sau orice intervenţie asupra operelor comemorative de război străine aflate pe teritoriul României se face cu avizul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor şi cu respectarea legislaţiei în domeniul autorizării construcţiilor.
În context, Ministerul Apărării Naţionale menţionează faptul că, "de la înfiinţarea sa, în anul 2004, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor nu a emis vreun aviz pentru intervenţiile efectuate în Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului".
Cimitirul de la Valea Uzului se află în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin, judeţul Harghita şi liderii UDMR, pe de o parte şi autorităţile din Dărmăneşti, judeţul Bacău, pe de altă parte.
Acest cimitir al eroilor este cel mai mare din judeţul Harghita care adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.100 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări.
În ultimii ani, Consiliul Local Sânmartin a împrejmuit incinta şi a amplasat câteva sute de cruci în memoria soldaţilor ungari căzuţi în luptele care au avut loc în zonă.
Autorităţile locale din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, au decis, recent, să ridice în incintă mai multe cruci în memoria soldaţilor români căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, dar autorităţile din Sânmartin şi liderii UDMR susţin că demersul este ilegal, întrucât cimitirul se află în domeniul public al comunei harghitene iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari.
Pe de altă parte, autorităţile din Dărmăneşti susţin că au autorizaţiile necesare pentru ridicarea crucilor şi că cimitirul se află pe teritoriul acestei localităţi. De asemenea, liderii UDMR spun că în cimitirul respectiv nu se află îngropaţi soldaţi români, în vreme ce autorităţile din Dărmăneşti susţin că acolo îşi dorm somnul de veci şi soldaţi români, alături de militari de alte naţionalităţi.
În zonă au avut loc, în ultima lună, mai multe incidente: crucile amplasate în memoria eroilor români şi monumentul din incintă au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar mai mulţi activişti români au susţinut că au fost agresaţi de extremişti maghiari.
În urma acestor incidente, patru bărbaţi, printre care se numără şi viceprimarul din Sânmartin, au fost duşi, în data de 23 mai, la audieri la IPJ Harghita, într-un dosar instrumentat de poliţiştii din Bacău. În aceeaşi zi, Consiliul Local Sânmartin a votat o hotărâre prin care se interzice accesul în cimitir pentru 30 zile, iar o săptămână mai târziu, primarul din Sânmartin, Gergely Andras, şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, au închis uşa cimitirului cu un lanţ şi trei lacăte.
Hotărârea de interzicere a accesului în cimitir a fost atacată în instanţă de Instituţia Prefectului judeţului Harghita, pentru că ar încălca mai multe legi, inclusiv Constituţia România, motiv pentru care preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a anunţat în cursul zilei de luni, 3 iunie, că cimitirul va putea fi vizitat duminica, între orele 16,00 şi 17,00, pe baza programărilor prealabile.
Mai multe persoane fizice şi organizaţii, printre care se numără Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), au anunţat că vor sărbători, în data de 6 iunie, Ziua Eroilor la Cimitirul de la Valea Uzului, la demers alăturându-se şi senatorul Partidului Mişcarea Populară Covasna, Gheorghe Baciu.
De asemenea, Consiliul Judeţean Covasna a anunţat că va organiza o "şedinţă de lucru" în Valea Uzului tot în data de 6 iunie, în cadrul căreia va fi adoptată o rezoluţie prin care se va cere soluţionarea situaţiei Cimitirului Eroilor din localitate. AGERPRES (AS-autor: Gina Ştefan, editor: Antonia Niţă, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Infotrafic: Trafic aglomerat pe DN 1, între Nistorești și Comarnic, dar și la intrarea în Capitală de pe autostrada A1
Traficul este aglomerat pe DN 1, între Nistorești și Comarnic, precum și în stațiunea Bușteni, pe sensul spre Brașov, dar și la intrarea în Capitală de pe autostrada A1, a informat, marți, Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române. Potrivit unui comunicat al Centrului Infotrafic, pe: * autostrada A 1
Funeralii Papa Francisc/ Membrii Curiei Romane și personalul Vaticanului îi aduc un ultim omagiu Papei
O ceremonie dedicată Papei Francisc a început în capela Casei de oaspeți Santa Marta, reședința sa de la Vatican. Clopotele Bazilicii Sfântul Petru au bătut, iar steagurile aurii și albe ale Vaticanului sunt în bernă. Presa oficială de la Vatican a publicat fotografii de la ceremonie. Potrivit serviciului de presă al Sfântului Sca
VIDEO Dajbog (MAI): 82 de persoane care au condus fără permis s-au ales cu dosar penal în minivacanța de Paște
Polițiștii rutieri au depistat la volan 82 de persoane fără permis de conducere, cărora li s-a întocmit dosar penal, în perioada minivacanței de Paște, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
IGSU: Aproape 8.000 de intervenții ale pompierilor în minivacanța de Paște
Aproximativ 5.000 de pompieri, sprijiniți de peste 4.000 de mijloace tehnice, au fost mobilizați, în minivacanța de Paște, pentru a asigura asistență medicală de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor aflate în pericol. 'În perioada 17 - 21 aprilie, pompierii au gestionat 7.992 de situații de urgență, înregistrâ
Arad: Noul pod peste Mureș din municipiu, investiție de 165 de milioane de lei, va fi deschis în vară (GALERIE FOTO)
Noul pod peste Mureș din municipiul Arad, care a costat peste 165 de milioane de lei, este aproape finalizat, fiind necesare mici lucrări precum cele la rosturile de dilatație, urmând să fie deschis traficului în vara acestui an și astfel să lege mai multe cartiere mari.
Marșul care comemorează militari români morți în al Doilea Război Mondial a început marți, la Universitatea de Apărare (GALERIE FOTO)
Marșul care comemorează militari români morți în al Doilea Război Mondial a început marți, la Monumentul Eroilor Patriei din fața Universității Naționale de Apărare ''Carol I'', în prezența secretarului de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Eduard Bachide.
INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din zece județe, până miercuri dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marți, o atenționare Cod galben de inundații, ce vizează până miercuri dimineața, râuri de pe raza a zece județe. Potrivit hidrologilor, în intervalul 22 aprilie, ora 14:00 - 23 aprilie, ora 6:00, se vor produce scurgeri importante pe versanți, torenți
Maramureș: Incendiu de vegetație uscată, stins cu dificultate de pompieri; focul a distrus 200 de hectare de teren
Un incendiu de vegetație uscată, care a izbucnit în vecinătatea comunei Săpânța, pe câmpul Runcu, a fost stins cu dificultate de pompierii militari, fiind afectată o suprafață de 200 de hectare, a informat, marți, purtătorul de cuvânt al ISU Maramureș, Adriana Șanta. ''Pompierii militari au fost alertați cu priv
DSU: Incendiul din localitatea Cetățeni, lichidat după 5 zile
Incendiul din localitatea Cetățeni a fost lichidat, luni, după 5 zile de intervenții ale pompierilor, misiune care a fost solicitantă din cauza zonei accidentate, a vântului și a suprafeței pe care s-a manifestat incendiul. Potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență, pompierii vor supraveghea zona în continuare.
ANM: Cod galben de furtuni, averse și descărcări electrice în 25 de județe, pe parcursul zilei de marți
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă pe parcursul acestei zile în 25 de județe. Conform prognozei de specialitate, în intervalul orar 12:00 - 23:00, în zonele montane și submontane, în nordul Olteniei și al Munten
Două cutremure slabe cu magnitudinea de 2,8, respectiv 3, s-au produs în noaptea de luni spre marți
Două cutremure slabe, cu magnitudinea de 2,8, respectiv 3, s-au produs în noaptea de luni spre marți în zona seismică Vrancea, județul Buzău, după ce alte trei seisme cu magnitudini de 3,6, 3,9 și 3,3 au avut loc luni în aceeași zonă, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
CJ Ilfov efectuează, de marți până pe 30 aprilie, tratamente pentru combaterea țânțarilor
Consiliul Județean (CJ) Ilfov, prin Direcția de Dezinsecție și Ecologizare Mediu Ilfov, efectuează, de marți până pe 30 aprilie, tratamente terestre pentru combaterea țânțarilor adulți în județ, pe spațiul public, inclusiv pe zonele verzi din interiorul localităților, în intervalul orar 21:00-5:00. Reprezentanții CJ Ilf
Tulcea: Propunerea privind pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca, în dezbatere publică
Primăria municipiului Tulcea așteaptă, până miercuri, sugestiile locuitorilor cu privire la proiectul de hotărâre pentru modificarea unei decizii luate anul trecut privind pescuitul recreativ-sportiv pe lacul Ciuperca și intenționează să monitorizeze video zona de agrement reamenajată în urmă cu aproximativ 15 ani. Proiectul
VIDEO Doi ucraineni, recuperați dintr-o zonă abruptă a Munților Maramureșului
Doi cetățeni ucraineni care au trecut granița în România prin Munții Maramureșului, într-o zonă alpină abruptă, au fost recuperați de salvatori în noaptea de luni spre marți, a informat directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont Maramureș, Dan Benga.
Giurgiu: Două proiectile explozive, găsite pe un teren din Băneasa, în urma unor lucrări agricole
Două proiectile explozive, cu calibre de 150, respectiv 75 de milimetri, au fost găsite luni seara pe un teren agricol din localitatea Băneasa, județul Giurgiu. Potrivit ISU Giurgiu, un proiectil a fost găsit de un bărbat care efectua lucrări agricole, iar celălalt a fost găsit de pirotehnicienii sosiți la fața locului, care au verificat teren