logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Tratatul pandemic a fost adoptat de statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății

Image

Statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au adoptat marți un acord cu privire la modul de pregătire pentru viitoarele pandemii după cea de COVID-19 produsă între anii 2020 și 2022, transmit agențiile internaționale de presă.

După trei ani de negocieri, acest tratat obligatoriu din punct de vedere juridic a fost adoptat de Adunarea Mondială a Sănătății la Geneva în aplauzele reprezentanților țărilor membre OMS.

Adunarea Mondială a Sănătății este organismul decizional suprem al OMS.

'Acordul este o victorie pentru sănătatea publică, știință și acțiune multilaterală. Va asigura că noi, în mod colectiv, putem proteja mai bine lumea de viitoarele amenințări pandemice', a declarat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

'Astăzi este o zi mare (...) este o zi istorică', a mai declarat el pentru AFP.

Acest tratat a fost adoptat în prealabil, luni, în comisie de către Adunarea Mondială a Sănătății, printr-un vot desfășurat prin ridicarea mâinii la solicitarea Slovaciei, cu 124 de voturi pentru, niciun vot împotrivă și 11 abțineri. Printre țările care s-au abținut luni se numără Iran. Israel, Rusia, Italia, Slovacia și Polonia.

Textul, adoptat la reuniunea anuală a țărilor membre ale Organizației Mondiale a Sănătății, stabilește o coordonare globală mai timpurie și mai eficientă pentru a preveni, detecta și răspunde mai rapid riscului unei pandemii, după eșecul colectiv în fața Covid-19, care a provocat milioane de decese și a devastat economia globală.

Pentru OMS, tratatul reprezintă un succes după negocieri adesea dificile, într-un context de reduceri drastice ale bugetului organizației, în ciuda faptului că aceasta se confruntă cu crize din ce în ce mai mari.

Deși retragerea SUA din OMS, decisă de Donald Trump după revenirea sa la Casa Albă, nu este așteptată să intre în vigoare decât în ianuarie anul viitor, reprezentanții americani nu au mai participat la negocieri în ultimele luni. De altfel, SUA nu au trimis niciun delegat la adunarea OMS de marți.

'Pandemia de Covid-19 a fost un electroșoc. Ne-a reamintit brutal că virusurile nu cunosc granițe, că nicio țară, oricât de puternică ar fi, nu poate face față singură unei crize sanitare globale', a remarcat Anne-Claire Amprou, ambasadoarea Franței pentru sănătate globală, care a coprezidat negocierile.

Acordul își propune să asigure accesul echitabil la vaccinuri, medicamente și alte resurse medicale în caz de pandemie. Negocierile s-au blocat de mult timp în privința unor aspecte cheie, cum ar fi supravegherea pandemiei și schimbul de date privind agenții patogeni emergenți și beneficiile care vin odată cu aceștia, și anume vaccinurile, testele și tratamentele.

În centrul acordului, un nou mecanism de 'acces la agenți patogeni și partajare a beneficiilor' (PABS) ar trebui să permită 'un schimb foarte rapid și sistematic de informații privind apariția agenților patogeni cu potențial pandemic', susține Anne-Claire Amprou.

Astfel, fiecare companie farmaceutică care acceptă să participe la mecanism va trebui, în caz de pandemie, să pună la dispoziția OMS 'acces rapid la un procent țintă de 20% din producția sa în timp real de vaccinuri, tratamente și diagnostice sigure', din care 'minim 10%' va fi donat, iar procentul rămas comercializat 'la un preț accesibil'.

Detaliile practice ale mecanismului - considerat bijuteria acordului - trebuie încă negociate în următorii unu sau doi ani, înainte ca acordul să poată fi ratificat. Șaizeci de ratificări vor fi necesare pentru ca tratatul să intre în vigoare.

Acordul consolidează, de asemenea, supravegherea multisectorială și abordarea 'o singură sănătate' (umană, animală și de mediu).

'Având în vedere că 60% din bolile emergente sunt cauzate de zoonoze, adică agenți patogeni care se transmit de la animale la oameni, acest lucru este evident important', a subliniat reprezentanta Franței.

De asemenea, tratatul pandemic încurajează investițiile în sistemele de sănătate, astfel încât țările să dispună de suficiente resurse umane și de autorități naționale de reglementare puternice.

În acești trei ani de negocieri, acordul a fost puternic contestat de cei care avertizează că acesta va limita suveranitatea statelor. În 2023, miliardarul Elon Musk, unul dintre apropiații lui Donald Trump, a cerut țărilor 'să nu-și cedeze autoritatea' în fața tratatului internațional propus pentru combaterea pandemiilor.

OMS l-a acuzat apoi că a răspândit 'știri false'.

Acordul 'ne va ajuta să protejăm mai bine oamenii, indiferent dacă trăiesc în țări bogate sau sărace', a răspuns directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.AGERPRES/(AS - editor: Codruț Bălu, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 225

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social Ex 20-05-2025 13:07

Finlanda: Trei elevi au fost răniți într-un atac cu cuțitul, comis de un coleg care ar fi vizat fete

Trei elevi dintr-o școală din Pirkkala, în sud-vestul Finlandei, au fost răniți marți într-un atac cu cuțitul, iar suspectul, de asemenea elev al instituției, a fost arestat, a anunțat marți poliția finlandeză, informează AFP. Cei trei răniți nu au suferit răni care să le pună viața în pericol, a declarat purtătoarea de cuv&a

Social Ex 20-05-2025 09:38

Transplant de vezică urinară realizat cu succes în Statele Unite, o premieră mondială

Chirurgii americani au realizat cu succes un transplant de vezică urinară la om, o premieră mondială ce s-ar putea dovedi un punct de cotitură pentru pacienții care suferă de afecțiuni grave ale vezicii urinare, transmite marți AFP. Beneficiarul este Oscar Larrainzar, un tată în vârstă de 41 de ani, care face dializă de șapte ani.

Social Ex 20-05-2025 09:34

Un prim grup de migranți ilegali care au acceptat să primească bani pentru a se 'autoexpulza' a părăsit SUA

Un prim grup de migranți ilegali care au acceptat să primească fiecare câte 1.000 de dolari pentru a se 'autoexpulza' a părăsit teritoriul SUA luni, cu un zbor cu destinația Honduras și Columbia, potrivit Departamentului pentru Securitate Internă al SUA, informează marți AFP. În total, 64 de migranți se aflau în acest

Social Ex 20-05-2025 08:58

Recorduri de căldură pentru luna mai, doborâte în mai multe regiuni ale Chinei

Zone din nordul și centrul Chinei au înregistrat recorduri de căldură în această săptămână pentru luna mai, a anunțat marți presa chineză, transmite AFP. China se confruntă cu o serie de fenomene meteorologice extreme de mai multe veri, de la valuri de căldură la secetă, ploi torențiale și inundații. China, cel

Social Ex 20-05-2025 08:34

Tratatul pandemic adoptat în comisie la Adunarea Mondială a Sănătății (vot)

Acordul cu privire la prevenirea și lupta împotriva pandemiilor a fost adoptat luni în comisie de Adunarea Mondială a Sănătății, înaintea votului adunării de marți, a anunțat președintele comisiei, transmite AFP. 'Proiectul de rezoluție A 78\10 addendum 1 este prin urmare adoptat cu 124 de voturi pentru, niciun vot î

Social Ex 19-05-2025 19:49

Europa și nu SUA, principalul inamic al Rusiei, potrivit unui sondaj

Statele Unite ale Americii nu mai sunt principalul inamic al Rusiei, această poziție fiind acum rezervată Europei, în special Franței, Marii Britanii și Germaniei, conform unui sondaj publicat luni, transmite EFE. Potrivit unui sondaj realizat de centrul rus pentru sondarea opiniei publice VTsIOM (de stat), doar 27 % dintre ruși consider

Social Ex 19-05-2025 15:27

Directorul general al OMS îndeamnă statele membre să adopte acordul privind lupta împotriva pandemiilor

Este ''un moment istoric'': directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a îndemnat luni state membre să adopte acordul privind lupta împotriva pandemiilor, informează AFP. ''Fiecare Adunare mondială a sănătății este importantă, dar cea din acest an este cu atât mai importantă''

Social Ex 19-05-2025 12:43

O agenție guvernamentală britanică, ținta unui atac cibernetic soldat cu furtul unei cantități 'semnificative' de date personale

Agenția guvernamentală britanică Legal Aid, care oferă asistență juridică persoanelor fără posibilități, a anunțat că a avut loc un atac cibernetic despre care a spus că a dus la accesarea și descărcarea de către un grup a unei cantități 'semnificative' de date cu caracter personal de la cei care au solicitat online asistență juridică începând din

Social Ex 19-05-2025 10:33

Adunarea anuală a OMS se deschide cu tratatul pandemic pe agendă

Adunarea anuală a Organizației Mondiale a Sănătății se deschide luni, la Geneva, având pe agendă adoptarea formală a tratatului pandemic internațional, transmite DPA. Dezvoltat cu o viteză record, ca răspuns la 'lecțiile' învățate din pandemia COVID-19, acordul își propune să prevină haosul observat la scară globală ș

Social Ex 18-05-2025 12:43

UPDATE Papa Leon al XIV-lea îndeamnă la unitate în cadrul Bisericii şi promite să nu fie un ''autocrat''

Papa Leon al XIV-lea și-a început în mod formal pontificatul duminică adresând un mesaj conservatorilor, care s-au simțit abandonați în pontificatul predecesorului papa Francisc, lansând un apel la unitate și luându-și de asemenea angajamentul de a păstra moștenirea Bisericii Catolice și de a nu o conduce asemenea ''unui au

Social Ex 18-05-2025 10:41

Peste 150 de delegații s-au înscris pentru ceremonia de inaugurare a pontificatului Papei Leon al XIV-lea

Peste 150 de delegații din întreaga lume s-a înregistrat pentru a participa la ceremonia de inaugurare oficială a pontificatului lui Leon al XIV-lea la Vatican, a anunțat sâmbătă Sfântul Scaun. La Liturghia de duminică din Piața Sf. Petru vor participa, printre alții, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cancelaru

Social Ex 18-05-2025 10:22

Papa Leon al XIV-lea a parcurs Piața Sf. Petru cu papamobilul înainte de slujba inaugurală a pontificatului său

Papa Leon al XIV-lea a parcurs duminică pentru prima dată cu papamobilul Piața Sf. Petru de la Vatican pentru a saluta zecile de mii de credincioși care s-au adunat pentru a participa la slujba inaugurală a pontificatului său, informează EFE. Peste 10.000 de oameni s-au înghesuit în Piața Sf. Petru de la Vatican în această du

Social Ex 18-05-2025 09:36

SUA: Doi morți și 17 răniți după ce o navă de antrenament a Marinei mexicane a lovit podul Brooklyn

O navă cu pânze a Marinei mexicane, împodobită cu lumini și un steag uriaș, s-a izbit sâmbătă seara de Podul Brooklyn, incidentul soldându-se cu doi morți și 17 răniți, iar cele trei catarge ale navei de antrenament au fost retezate, a declarat primarul orașului New York, Eric Adams, informează Reuters. Videoclipurile p

Social Ex 18-05-2025 00:20

UPDATE/SUA: Explozia unei bombe în fața unei clinici din California, considerată 'act terorist' de FBI

O bombă a explodat sâmbătă în apropierea unui centru de sănătate reproductivă din Palm Springs, statul California, făcând un mort și cel puțin patru răniți, într-un incident pe care FBI l-a numit 'act de terorism intenționat', scrie Reuters. Autoritățile au o persoană de interes în cadrul anchetei și nu ca