Principalele prerogative ale șefului Bisericii Catolice

După decesul Papei Francisc luni, cardinalii se vor reuni în conclav pentru a-i alege succesorul. AFP prezintă principalele prerogative ale șefului Bisericii Catolice.
- Conducerea bisericii
Cuvântul papă provine din grecescul ''pappas'' care înseamnă ''tată, patriarh'', motiv pentru care credincioșii îi spun ''Sfântul Părinte''.
Considerat a fi succesorul Sfântului Petru, căruia Hristos i-a încredințat misiunea de a conduce Biserica, Papa este ghidul spiritual al celor peste 1,4 miliarde de catolici din întreaga lume.
Rolul său este să păstreze și să predea credința creștină, să interpreteze Evanghelia și să asigure unitatea Bisericii.
- Șef de stat
Papa este șeful de stat al Cetății Vaticanului, un stat independent situat în inima Romei și cea mai mică țară din lume, cu 44 de hectare.
Ca atare, acesta exercită puteri absolute (executive, legislative și judiciare).
De asemenea, el primește șefi de stat și de guvern la Vatican. Aceste întâlniri cu ușile închise, cunoscute sub numele de ''audiențe private'', oferă ocazia de a discuta probleme de actualitate sau de a prezenta pozițiile Sfântului Scaun, o entitate suverană în temeiul dreptului internațional.
- Doctrină și învățătură
Papa elaborează documente (enciclice, îndemnuri apostolice, motu proprio etc.) pe teme doctrinare și morale pentru a îndruma credincioșii, a oferi orientări sau a promulga reforme.
În cei 12 ani ai pontificatului său, Papa Francisc a deschis calea pentru binecuvântarea cuplurilor de același sex, a restricționat utilizarea Liturghiei latine, a luat măsuri pentru combaterea violenței sexuale și așa mai departe.
El are, de asemenea, o misiune didactică, pe care o îndeplinește prin discursurile sale. Pe lângă predicile de la slujbe, el ține o cateheză publică la Vatican în fiecare miercuri dimineața, în fața credincioșilor, la audiența generală săptămânală.
- Numiri
Papa dă undă verde pentru numirea episcopilor în fruntea eparhiilor din întreaga lume (care numără în prezent aproximativ 3.000).
El numește, de asemenea, un număr de cardinali, între care cei cu vârste sub 80 de ani, care vor fi chemați într-o zi să îi aleagă succesorul.
De asemenea, are ultimul cuvânt în ridicarea unor personalități ale Bisericii Catolice la rangul de 'binecuvântați' sau 'sfinți', după ce au trecut 'testul' miracolelor și virtuților.
Papa are puterea de a convoca sinoade (reuniuni mondiale ale laicilor și credincioșilor) pentru a discuta probleme concrete.
- Călătorii
Papa călătorește pentru a intra în contact cu credincioșii din toate părțile lumii. Răspunzând invitațiilor oficiale din partea șefilor de stat, Papa efectuează vizite oficiale, cunoscute sub numele de vizite ''apostolice''.
Papa care a călătorit cel mai mult este Ioan Paul al II-lea, cu 104 vizite în străinătate în 26 de ani de pontificat, urmat de Francisc cu 47 de călătorii.
Aceste călătorii sunt o ocazie de a-și reînnoi apelurile la pace, la dialog interreligios, la respectarea drepturilor omului și a justiției sociale, declarații care servesc drept poziție morală care are un ecou larg în întreaga lume.
- Episcop al Romei
În calitate de episcop al Romei, Papa este responsabil de administrarea eparhiei sale. Din cauza celorlalte responsabilități ale sale, această funcție este delegată de facto unui vicar general.
Cu toate acestea, Papa este implicat în viața bisericii locale, participând în mod regulat la sărbători în bisericile din capitala italiană sau alte locuri simbolice din oraș, cum ar fi Drumul Crucii de la Colosseum în Vinerea Mare sau Sărbătoarea Imaculatei Concepții la monumentul Treptele Spaniole din Roma pe 8 decembrie. AGERPRES/(AS - redactor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
La catedrala Westminster din Londra, credincioșii deplâng moartea papei Francisc, ''o voce a păcii''
Numeroși credincioși s-au strâns la catedrala Westminster din centrul Londrei pentru a-i aduce un omagiu papei Francisc, a cărui moartea a fost anunțată de Vatican luni dimineață, informează DPA. Părintele Patrick van der Vorst a oficiat o slujbă în timpul dimineții menționând
De la 'Extra omnes' la fum alb - regulile conclavului pentru alegerea unui nou papă
Conclavul - din expresia latină 'cum clave', (închis) 'cu cheia' -, ritualul care însoțește de secole 'nașterea' noilor Papi, începe cu sosirea la Roma a cardinalilor alegători și o slujbă în Bazilica Sf. Petru, urmate de intrarea în Capela Sixtină și 'extra omnes' (toată lumea afară, în latină), deb
Pontificatul papei Francisc în cifre
Prezentăm câteva statistici referitoare la pontificatul papei Francisc, al cărui deces, la vârsta de 88 de ani, a fost anunțat luni de Vatican, potrivit Reuters.
Prima rugăciune publică pentru Papa Francisc, la 17:30 GMT în Piața Sfântul Petru, anunță Vaticanul
Prima rugăciune publică pentru Papa Francisc, care a murit luni la vârsta de 88 de ani, va avea loc în Piața Sfântul Petru luni seara la ora 19:30 (17:30 GMT), a anunțat Vatic
Papa Francisc a murit în apartamentul său; cauzele decesului, făcute publice probabil în seara zilei (Sfântul Scaun)
Papa Francisc a murit acasă în apartamentul său din reședința Santa Marta din Cetatea Vaticanului, unde locuia de la alegerea sa, în 2013, a anunțat biroul de presă al Sfântului Scaun, transmite AFP. Cauzele morții sale vor fi făcute publice, ''probabil'', luni seară, după constatarea oficială a decesului, pro
Trupul neînsuflețit al papei Francisc ar putea fi expus în Bazilica Sfântul Petru începând de miercuri
Vaticanul preconizează să transfere miercuri trupul papei Francisc, decedat luni la vârsta de 88 de ani, în Bazilica Sfântul Petru din Roma pentru a le permite credincioșilor
O hemoragie cerebrală, posibilă cauză a morții Papei Francisc (surse ANSA)
O hemoragie cerebrală este o posibilă cauză a morții Papei Francisc și nu problemele respiratorii cauzate de forma gravă de pneumonie de care suferise recent, au declarat luni pentru ANSA surse bine informate. Potrivit celor aflate de ANSA din aceste surse, una dintre posibilele cauze ale decesului Papei Francisc a fost o hemoragie cerebrală.
Un expert german în drept canonic preconizează un conclav ''dificil''
Unul dintre cei mai importanți experți în drept canonic din Germania, Thomas Schüller, a spus că se așteaptă la un conclav ''dificil'' ca urmare a decesului papei Francis
În Piața Sfântul Petru, stupoare și reculegere: ''Ne-a părăsit un mare papă'' (GALERIE FOTO)
''Ne-a părăsit un mare papă'', afirmă Fabio Malvesi, încă sub șocul veștii, la fel ca numeroși credincioși și turiști care s-au strâns în Piața Sfântul Petru după anunțul făcut luni dimineață referitor la
Sicriul Papei va fi depus în capela reședinței sale începând de luni seara, după ritualul de confirmare a decesului
Ritualul de confirmare a decesului Papei Francisc va avea loc luni seară, la ora locală 21:00 (19:00 GMT), la reședința sa din Casa Santa Marta, în capela căreia va fi depus, transmite EFE. Maestrul de ceremonii al Vaticanului, Diego Ravelli, a declarat într-un comunicat că sicriul va fi depus în capela reședinței sale, așa c
Decesul Papei Francisc/ Protagoniștii din perioada Sede Vacante (locul vacant)
Decesul Papei Francisc luni marchează începutul perioadei Sede Vacante, așa-numitul ''interregnum'' de la moartea sau demisia unui papă până la alegerea unui succeso
Patriarhia Latină a Ierusalimului își exprimă condoleanțele cu privire la moartea Papei Francisc
Patriarhia Latină a Ierusalimului, reprezentanta Bisericii Catolice în Țara Sfântă, și-a exprimat condoleanțele în urma decesului de luni dimineață al Papei Francisc, anunțat cu puțin timp înainte de Vatican, transmite EFE. ''Preafericirea Sa Pierbattista Pizzaballa, Patriarhul latin al Ierusalimului, și toți ep
Liderul Bisericii Anglicane salută ''dorința'' papei Francisc de a ''conduce Biserica într-o manieră nouă''
Liderul interimar al Bisericii Anglicane, Stephen Cottrell, a salutat ''dorința'' papei Francisc, decedat luni dimineață, ''de a conduce și a construi Biserica înt
Momente-cheie din viața papei Francisc
Potrivit Reuters, iată câteva momente-cheie din viața papei Francisc, care a murit luni, la vârsta de 88 de ani. - Jorge Mario Bergoglio s-a născut pe 17 dec