Curtea Supremă britanică stabilește că definiția legală a femeii se bazează pe sexul biologic

Curtea Supremă a Regatului Unit a stabilit miercuri că definiția legală a femeii se bazează pe sexul biologic, nu pe identitatea de gen, transmite AFP.
Decizia ar putea avea consecințe importante pentru transsexualii britanici și ar putea avea un impact și în Statele Unite.
Procesul care s-a încheiat astfel începuse în 2018, când asociația feministă For Women Scotland (Pentru Femei - Scoția, n. red.) a dat în judecată guvernul Scoției.
'Decizia unanimă a acestei curți este că termenii 'femeie' și 'sex' din legea privind egalitatea din 2010 se referă la o femeie biologică și la un sex biologic', au apreciat magistrații celei mai înalte instanțe britanice. Curtea a dat totodată asigurări că persoanele transsexuale beneficiază de protecția legii 'nu doar împotriva discriminării prin prisma caracteristicii protejate a schimbării de sex, ci și împotriva discriminării directe, a discriminării indirecte și a hărțuirii legate de genul dobândit'.
Sentința a fost întâmpinată de câteva zeci de militante din For Women Scotland cu strigăte de bucurie. Una din ele a reacționat spunând 'Tremur (...) Este o zi mare'.
Susan Smith, co-directoare a grupului, a declarat: 'Credeam că drepturile femeilor vor da înapoi, iar astăzi judecătorii au spus ceea ce am crezut întotdeauna: femeile sunt protejate prin sexul lor biologic. Femeile pot de acum să se simtă în siguranță știind că serviciile și spațiile desemnate pentru femei sunt rezervate femeilor'.
Unele asociații ale minorităților sexuale - LGBT+ (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali și alte categorii) afirmaseră că se tem că femeile transsexuale nu vor mai avea acces în anumite locuri, cum ar fi centrele de adăpost pentru femei.
Disputa a fost legată de interpretarea legii britanice din 2010 cunoscute ca Equality Act - Legea egalității. Guvernul Scoției apreciase că textul este clar în sensul că o femeie transsexuală care a obținut un certificat de recunoaștere a genului (GRC) după tranziție este considerată femeie și are dreptul la aceleași protecții ca și ale celor declarate de sex feminin la naștere.
Printre susținătorii For Women Scotland se numără scriitoarea J. K. Rowling, autoarea seriei Harry Potter. Rezidentă în Scoția, ea a luat de mai multe ori poziție în chestiunea respectivă, fiind acuzată de transfobie din acest motiv.
Asociația a obținut inițial câștig de cauză în justiția scoțiană, dar ulterior, în 2023, a pierdut de două ori.
Conservatorii, care au pierdut alegerile din Regatul Unit în vara lui 2024, se angajaseră ca în cazul unei victorii să 'clarifice' legea astfel încât termenul 'sex' să fie limitat la sexul biologic.
Conform datelor comunicate în noiembrie de guvernul Scoției, începând din 2004 circa 8.500 de persoane din Regatul Unit au primit GRC, certificatul prin care li se recunoaște sexul ales, diferit de cel biologic. Executivul de la Edinburgh a supus la vot în 2022 o lege pentru facilitarea schimbării de sex fără aviz medical, începând de la vârsta de 16 ani, dar guvernul de la Londra, format atunci din conservatori, a blocat textul.
Prin urmare, în ianuarie 2023, autoritățile scoțiene au fost nevoite să anunțe suspendarea transferurilor în penitenciare pentru femei ale deținuților transsexuali cu antecedente de violență împotriva femeilor. Două astfel de cazuri au șocat opinia publică, reamintește AFP.
Și instanțele americane țin cont de jurisprudența britanică. Din ianuarie, când a revenit la Casa Albă, președintele Donald Trump s-a îndreptat împotriva transsexualilor din SUA, intenționând să excludă persoanele respective din forțele armate și să restrângă procedurile de schimbare a sexului înainte de vârsta de 19 ani.AGERPRES/(AS - autor: Marius Hosu, editor: Florin Ștefan, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Un papă filipinez ar atrage mai mulți oameni spre preoție, crede clerul catolic din Filipine
Fostul arhiepiscop de Manila, Luis Antonio Tagle, un cardinal al cărui nume este vehiculat printre posibilii succesori ai Papei Francisc, stârnește speranțe în rândul clerului filipinez, care se confruntă cu o lipsă de preoți în arhipelag, transmite joi AFP. Un papă filipinez ar putea crea un aflux de noi recruți pentru
Conclav: Vaticanul, în așteptarea fumului alb
Câteva ore, câteva zile? Credincioșii și curioșii vor sta joi cu privirile ațintite asupra coșului de fum de la Capela Sixtină din Vatican unde cardinalii responsabili de alegerea următorului papă încep cea de-a doua zi a unui conclav foarte deschis, transmite AFP. Cei 133 de cardinali electori nu au reușit să ajungă la un ac
VIDEO Conclav: Fum negru la Vatican, noul Suveran Pontif nu a fost ales după primul scrutin
Fum negru a ieșit pe un coș al Capelei Sixtine din Vatican, miercuri seară, la ora locală 21:01 (22:01 ora României - n.red.), ceea ce indică faptul că, după primul scrutin, noul Suveran Pontif nu a fost încă ales, potrivit imaginilor transmise în direct de Vatican News. Prima sesiune de votare a avut loc după depunerea jurământului de
VIDEO Ușile Capelei Sixtine de la Vatican au fost închise, conclavul a început
Ușile Capelei Sixtine de la Vatican au fost închise, marcând astfel începerea conclavului care îl va alege pe viitorul suveran pontif, după decesul papei Francisc pe 21 aprilie, potrivit imaginilor transmise în direct de Vatican News.
VIDEO Conclav: Cardinalii au început să jure că vor păstra secretul asupra votului (Vatican)
Cei 133 de cardinali care participă la alegerea viitorului apă au început miercuri să depună jurământul solemn în Capela Sixtină, jurând să păstreze secretul asupra votului lor și asupra tuturor discuțiilor legate de alegerea succesorului papei Francisc, potrivit imaginilor transmise în direct de Vatican News.
VIDEO Cardinalii intră în Capela Sixtină pentru conclavul secret de alegere a noului papă
Cardinalii catolici care îl vor alege pe următorul papă au început procesiunea de intrare în Capela Sixtină, miercuri, înainte de a se izola de lume pentru a îl alege pe acela dintre ei care speră că va putea să unească o Biserică Catolică globală diversă, dar divizată, informează Reuters. În cadrul unui rit
Cardinalii catolici se roagă împreună în Capela Paulină înainte să intre în conclav (Vatican)
Cei 133 de cardinali catolici care îl vor alege pe viitorul papă s-au reunit miercuri după-amiază pentru a se ruga împreună în Palatul Apostolic din Vatican, înainte de a se îndrepta spre Capela Sixtină pentru începerea conclavului, potrivit imaginilor transmise în direct de Vatican, informează AFP.
Companiile aeriene deviază și anulează zboruri din cauza luptelor dintre India și Pakistan
Mai multe companii aeriene asiatice, inclusiv China Airlines din Taiwan și Korean Air, au anunțat miercuri că deviază sau anulează zboruri spre și dinspre Europa, în timp ce mai multe aeroporturi indiene au fost închise după ce au început lupte între India și Pakistan, informează Reuters. India a atacat atât terit
Indonezia/ Inteligența artificială, esențială pentru inovația în sănătate și educație, susține Bill Gates
Cofondatorul Microsoft, Bill Gates, a declarat miercuri că inteligența artificială va juca un rol esențial în dezvoltarea de noi instrumente pentru sănătate, educație și agricultură, în cadrul unei întâlniri cu președintele Indoneziei, informează AFP. 'Inteligența artificială ne va ajuta să descoperim noi instrument
Traficantul de droguri Mohamed Amra, extrădat în Franța din România, susține că a fost brutalizat în închisoarea franceză
Traficantul de droguri Mohamed Amra, extrădat la sfârșitul lui februarie în Franța din România după o evadare sângeroasă, afirmă, prin avocatul său, că a fost supus unor violențe și amenințări din partea supraveghetorilor închisorii unde este încarcerat, acuzații dezmințite de administrația penitenciară, informează AFP.
Viitorul papă se va confrunta cu 'un punct de cotitură complex în Istorie', susține decanul Colegiului Cardinalilor
Decanul Colegiului Cardinalilor, italianul Giovanni Battista Re, 91 de ani, a lansat miercuri, înainte de conclav, un apel la alegerea aceluia 'de care Biserica și omenirea au nevoie în acest punct de cotitură atât de dificil, complex și agitat al Istoriei', transmite AFP. Cardinalul Giovanni Battista Re a pledat, &ic
SUA/ Focar de hepatită A în comitatul Los Angeles
Comitatul Los Angeles a declarat un focar de hepatită A la nivel comunitar, invocând o creștere susținută a cazurilor clinice și niveluri ridicate ale virusului în apele uzate locale, informează Xinhua. Un total de 165 de cazuri de hepatită A au fost raportate în comitatul Los Angeles din 2024 până în prezent - de
'Ziua Z' pentru un conclav istoric la Vatican
Cardinalii responsabili de alegerea Papei se vor izola începând de miercuri după-amiază în Capela Sixtină pentru un conclav istoric care îl va desemna, în cel mai mare secret, pe succesorul Papei Francisc, relatează AFP. La mai bine de două săptămâni de la decesul lui Jorge Bergoglio, cei 133 de cardinali el
Conclavul care va decide cine va fi următorul Papă începe miercuri
Miercuri după-amiază, 133 de cardinali cu vârste sub 80 de ani vor intra în Capela Sixtină, împodobită cu fresce pictate de maestrul renascentist Michelangelo, pentru a participa la un conclav secret care va decide cine va fi următorul papă. În cursul dimineții toți cardinalii vor participa la Sfânta Liturghie
Primul semnal cu fum al conclavului de la Vatican va fi dat miercuri în jurul orei locale 19:00
Primul semnal cu fum al conclavului organizat pentru alegerea unui nou papă va ieși pe un coș al Capelei Sixtine miercuri cel mai devreme la ora locală 19:00 (20:00 ora României - n.red.), a anunțat marți Matteo Bruni, directorul biroului de presă de la Vatican, citat de agenția de presă ANSA. Potrivit declarației sale, cardinalii electo