logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Acord istoric la OMS privind prevenirea pandemiilor și pregătirea pentru acestea

Image

După mai bine de trei ani de negocieri, statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au aprobat miercuri prin consens un text istoric care vizează o mai bună pregătire și luptă împotriva unor viitoare pandemii, transmite joi AFP.

'Seara aceasta marchează o etapă importantă în călătoria noastră comună către o lume mai sigură', a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în fața delegaților, în jurul orei 04:00 (02:00 GMT). 'Ați scris istorie', le-a spus el.

Pentru OMS, statele sale membre 'au realizat un pas important înainte în eforturile de a face lumea mai sigură în fața pandemiilor, prin elaborarea unui proiect de acord ce va fi examinat la următoarea Adunare Mondială a Sănătății din mai'.

A fost nevoie de o ultimă zi de negocieri, care s-a prelungit până târziu în noapte, înainte ca întregul text să fie aprobat. 'Am terminat la 01:58 (puțin înainte de miezul nopții, GMT)', a declarat pentru AFP un delegat, în timp ce OMS pregătea șampania.

'Ajungând la un consens cu privire la Acordul privind pandemiile, nu numai că (statele) au stabilit un acord generațional pentru a face lumea mai sigură, dar au demonstrat, de asemenea, că multilateralismul continuă să existe și că, în lumea noastră divizată, națiunile pot încă să colaboreze pentru a găsi un teren comun și un răspuns împărtășit la amenințările comune', a remarcat directorul OMS.

La cinci ani de la începutul pandemiei de COVID-19, soldată cu milioane de decese și o economie globală devastată, acordul ar trebui să ajute la o mai bună pregătire a lumii care, potrivit OMS și experților, este departe de a fi gata să facă față unei noi pandemii.

- 'Adoptat' -

Negocierile - purtate în conferință hibridă - au evoluat, însă, mai lent decât era de așteptat, marți, după o pauză de trei zile, poticnându-se până la final de transferul de tehnologii pentru producția de produse sanitare asociate pandemiilor, în special în beneficiul țărilor în curs de dezvoltare.

Subiectul a stat la baza multor nemulțumiri exprimate de țările mai sărace în timpul pandemiei de COVID-19, când statele bogate au acaparat dozele de vaccin și teste.

Mai multe țări, în care industria farmaceutică contribuie major la economie, se opun ideii de transfer obligatoriu și insistă asupra caracterului voluntar. În cele din urmă, s-a ajuns la un consens în ceea ce privește principiul transferului de tehnologie 'convenit de comun acord'.

Acest aspect, considerat unul dintre subiectele centrale ale textului, prevede, de asemenea, crearea unui 'Sistem de acces la patogeni și de partajare a beneficiilor' (PABS) - produse sanitare derivate din aceștia, cum ar fi vaccinurile sau testele. Textul urmărește, totodată, extinderea accesului la aceste produse prin crearea unei rețele de aprovizionare și logistice globale.

'Acesta este un acord istoric pentru securitate sanitară, echitate și solidaritate internațională', a declarat Anne-Claire Amprou, copreședinta organismului de negociere și ambasadoarea Franței pentru sănătate mondială. 'Este adoptat', a spus ea în aplauzele zgomotoase, declarându-se emoționată și obosită.

- 'Mai rău decât un război' -

Directorul OMS s-a alăturat negociatorilor marți seara și a profitat de ocazie pentru a se adresa presei. În opinia sa, textul este 'echilibrat' și aduce 'un plus de echitate'.

De asemenea, Ghebreyesus a îndemnat să nu piardă din vedere esențialul: 'Costul inacțiunii este mult mai mare' pentru că 'virusul este cel mai rău inamic, ar putea fi mai rău decât un război'.

Negocierile s-au desfășurat în contextul unei crize a multilateralismului și a sistemului sanitar global, pe fondul unei reduceri drastice a ajutorului internațional american decisă de președintele Donald Trump, SUA fiind de departe principalul donator umanitar.

De asemenea, SUA au fost absente de la negocieri, președintele american hotărând ca țara sa să părăsească organizația.

'Într-un moment în care multilateralismul este amenințat, statele membre ale OMS s-au unit pentru a spune că vom învinge următoarea amenințare pandemică în singurul mod posibil: lucrând împreună', a comentat Helen Clark, copreședinta Grupului independent de experți pentru pregătirea și răspunsul la pandemii. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Anda Badea)

Afisari: 671

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social Ex 08-05-2025 13:44

Furt artefacte românești/ Un suspect rămâne în arest alte 90 de zile; un alt suspect, eliberat

Un bărbat de 20 de ani suspectat de furtul artefactelor românești din aur de la Muzeul Drents din Assen, Țările de Jos, rămâne în arest pentru cel puțin alte 90 de zile, a anunțat miercuri tribunalul districtual din Noord-Nederland. Parchetul a decis să îl elibereze pe unul dintre ceilalți suspecți reținuți în acest caz, în timp ce

Social Ex 08-05-2025 12:54

Fum negru la Vatican, noul Suveran Pontif nu a fost ales

Un nor de fum negru a ieșit din coșul Capelei Sixtine, joi la prânz, ora României (09:50 GMT), ceea ce indică faptul că noul Pontif nu a fost ales. Fumul negru care a ieșit joi dintr-un coș instalat pe Capela Sixtină de la Vatican semnalează că în cadrul conclavului secret cardinalii nu au ales un nou papă în timpul cel

Social Ex 08-05-2025 12:13

Importanța celei de-a doua zi a conclavului

Primul scrutin din Capela Sixtină, încheiat miercuri seară cu fum negru, așa cum era de așteptat, este adesea considerat un test al șanselor pe care le au așa-numiții 'papabili', candidații considerați favoriți, în timp ce sesiunile de votare de joi vor fi decisive pentru a afla dacă unii dintre cardinalii cei mai votați pot conta pe consens sau d

Social Ex 08-05-2025 11:13

A doua zi a conclavului a început

Cardinalii electori ai Bisericii Catolice continuă să se află joi în Capela Sixtină unde participă la cea de-a doua zi a conclavului pentru alegerea succesorului Papei Francisc, transmite agenția ANSA. Primul fum care a ieșit miercuri pe coșul Capelei Sixtine a fost negru, indicând faptul că niciunul dintre cei 133 de prelați care

Social Ex 08-05-2025 09:29

Un papă filipinez ar atrage mai mulți oameni spre preoție, crede clerul catolic din Filipine

Fostul arhiepiscop de Manila, Luis Antonio Tagle, un cardinal al cărui nume este vehiculat printre posibilii succesori ai Papei Francisc, stârnește speranțe în rândul clerului filipinez, care se confruntă cu o lipsă de preoți în arhipelag, transmite joi AFP. Un papă filipinez ar putea crea un aflux de noi recruți pentru

Social Ex 08-05-2025 08:38

Conclav: Vaticanul, în așteptarea fumului alb

Câteva ore, câteva zile? Credincioșii și curioșii vor sta joi cu privirile ațintite asupra coșului de fum de la Capela Sixtină din Vatican unde cardinalii responsabili de alegerea următorului papă încep cea de-a doua zi a unui conclav foarte deschis, transmite AFP. Cei 133 de cardinali electori nu au reușit să ajungă la un ac

Social Ex 07-05-2025 22:02

VIDEO Conclav: Fum negru la Vatican, noul Suveran Pontif nu a fost ales după primul scrutin

Fum negru a ieșit pe un coș al Capelei Sixtine din Vatican, miercuri seară, la ora locală 21:01 (22:01 ora României - n.red.), ceea ce indică faptul că, după primul scrutin, noul Suveran Pontif nu a fost încă ales, potrivit imaginilor transmise în direct de Vatican News. Prima sesiune de votare a avut loc după depunerea jurământului de

Social Ex 07-05-2025 18:46

VIDEO Ușile Capelei Sixtine de la Vatican au fost închise, conclavul a început

Ușile Capelei Sixtine de la Vatican au fost închise, marcând astfel începerea conclavului care îl va alege pe viitorul suveran pontif, după decesul papei Francisc pe 21 aprilie, potrivit imaginilor transmise în direct de Vatican News.  

Social Ex 07-05-2025 18:15

VIDEO Conclav: Cardinalii au început să jure că vor păstra secretul asupra votului (Vatican)

Cei 133 de cardinali care participă la alegerea viitorului apă au început miercuri să depună jurământul solemn în Capela Sixtină, jurând să păstreze secretul asupra votului lor și asupra tuturor discuțiilor legate de alegerea succesorului papei Francisc, potrivit imaginilor transmise în direct de Vatican News.  

Social Ex 07-05-2025 17:50

VIDEO Cardinalii intră în Capela Sixtină pentru conclavul secret de alegere a noului papă

Cardinalii catolici care îl vor alege pe următorul papă au început procesiunea de intrare în Capela Sixtină, miercuri, înainte de a se izola de lume pentru a îl alege pe acela dintre ei care speră că va putea să unească o Biserică Catolică globală diversă, dar divizată, informează Reuters. În cadrul unui rit

Social Ex 07-05-2025 17:31

Cardinalii catolici se roagă împreună în Capela Paulină înainte să intre în conclav (Vatican)

Cei 133 de cardinali catolici care îl vor alege pe viitorul papă s-au reunit miercuri după-amiază pentru a se ruga împreună în Palatul Apostolic din Vatican, înainte de a se îndrepta spre Capela Sixtină pentru începerea conclavului, potrivit imaginilor transmise în direct de Vatican, informează AFP.

Social Ex 07-05-2025 14:09

Companiile aeriene deviază și anulează zboruri din cauza luptelor dintre India și Pakistan

Mai multe companii aeriene asiatice, inclusiv China Airlines din Taiwan și Korean Air, au anunțat miercuri că deviază sau anulează zboruri spre și dinspre Europa, în timp ce mai multe aeroporturi indiene au fost închise după ce au început lupte între India și Pakistan, informează Reuters. India a atacat atât terit

Social Ex 07-05-2025 14:04

Indonezia/ Inteligența artificială, esențială pentru inovația în sănătate și educație, susține Bill Gates

Cofondatorul Microsoft, Bill Gates, a declarat miercuri că inteligența artificială va juca un rol esențial în dezvoltarea de noi instrumente pentru sănătate, educație și agricultură, în cadrul unei întâlniri cu președintele Indoneziei, informează AFP. 'Inteligența artificială ne va ajuta să descoperim noi instrument

Social Ex 07-05-2025 13:05

Traficantul de droguri Mohamed Amra, extrădat în Franța din România, susține că a fost brutalizat în închisoarea franceză

Traficantul de droguri Mohamed Amra, extrădat la sfârșitul lui februarie în Franța din România după o evadare sângeroasă, afirmă, prin avocatul său, că a fost supus unor violențe și amenințări din partea supraveghetorilor închisorii unde este încarcerat, acuzații dezmințite de administrația penitenciară, informează AFP.

Social Ex 07-05-2025 12:38

Viitorul papă se va confrunta cu 'un punct de cotitură complex în Istorie', susține decanul Colegiului Cardinalilor

Decanul Colegiului Cardinalilor, italianul Giovanni Battista Re, 91 de ani, a lansat miercuri, înainte de conclav, un apel la alegerea aceluia 'de care Biserica și omenirea au nevoie în acest punct de cotitură atât de dificil, complex și agitat al Istoriei', transmite AFP. Cardinalul Giovanni Battista Re a pledat, &ic