Patru execuții publice au avut loc vineri în Afganistan, pe stadioane pline de lume

Patru bărbați condamnați pentru omucidere au fost executați vineri pe stadioane pline de lume în Afganistan, numărul de execuții publice după revenirea talibanilor la putere în 2021 ajungând la zece, informează AFP.
Curtea Supremă a anunțat că un bărbat a fost executat la Farah, în vestul Afganistanului. Mai devreme, alți trei bărbați au fost executați cu focuri de armă de rude ale victimelor lor, pe două stadioane în vestul țării.
Acesta este cel mai mare număr de execuții întreprinse într-o singură zi, după 2021 încoace.
Cu o zi înainte, autoritățile locale au îndemnat responsabilii și cetățenii să vină 'să participe la eveniment', interzicând totodată, ca de obicei, orice aparat foto sau telefon mobil pentru a evita difuzarea de imagini.
Doi bărbați au fost executați în fața a circa 20.000 de persoane adunate pe stadionul din Qala i Naw, capitala provinciei Badghis în nord-vestul țării, în virtutea principiului islamic 'qisas' sau legea talionului, a anunțat Curtea Supremă a Afganistanului.
Un al treilea bărbat a fost executat în orașul Zaranj, capitala provinciei Nimroz. Și acolo, execuția a avut loc în public, pe un stadion plin de lume.
Familiile celor uciși au fost consultate pentru a afla dacă îi iartă pe condamnați, însă acestea a refuzat să o facă, a adăugat Curtea Supremă.
La Qala i Naw, o armă a fost oferită câte unui bărbat din fiecare familie a victimelor. Aceștia au tras de circa cinci ori asupra celor care le-au ucis apropiații.
Ordinele de execuție au fost semnate de liderul suprem al talibanilor, emirul Hibatullah Akhundzada, care trăiește izolat în fieful său din Kandahar și guvernează țara prin decrete sau instrucțiuni, precizează comunicatul Curții Supreme.
Diferite instanțe au examinat în prealabil 'foarte minuțios și de mai multe ori' dosarele, potrivit aceleiași surse.
Chiar dacă execuțiile publice erau curente în timpul primului regim taliban, între 1996 și 2001, numărul lor s-a redus puternic după revenirea talibanilor la Kabul în vara lui 2021.
După această dată, șase bărbați au mai fost executați pentru 'omucidere': unul în noiembrie, trei în februarie 2024, unul în iunie 2023 și primul în decembrie 2022.
Una dintre imaginile cele mai șocante de la execuțiile întreprinse de primul regim taliban rămâne cea cu Zarmina, o femeie afgană îmbrăcată în burqa, ucisă cu mai multe gloanțe trase în cap în fața a mii de persoane pe un mare stadion din Kabul, în 1999. Aceasta fusese declarată vinovată pentru asasinarea soțului său.
Din august 2021, autoritățile afgane întreprind în mod regulat flagelări publice pentru alte infracțiuni, precum furtul, adulterul sau consumul de alcool.
Emirul Hibatullah Akhundzada a afirmat în august, cu prilejul celei de-a treia aniversări de la recucerirea Kabulului de către talibani, că aplicarea legii islamice este 'o responsabilitate până la moarte'.
La scurt timp după, autoritățile au anunțat o nou lege de 'promovare a virtuții și de reprimare a viciului', care ghidează toate aspectele vieții sociale și private ale afganilor, potrivit unei interpretări foarte stricte a legii islamice.
Acest text cu 35 de articole nu precizează cu toate acestea pedepsele prevăzute pentr fiecare infracțiune, zone de umbră considerate îngrijorătoare de apărătorii drepturilor omului.
Înainte de execuțiile din această vineri, cea mai recentă execuție publică a avut loc în Afganistan pe un stadion din nordul țării, în noiembrie 2024, în prezența mai multor responsabili talibani, printre care ministrul de interne Sirajuddin Haqqani.
La nivel mondial, potrivit unui raport al Amnesty International publicat marți, 'numărul de execuții a atins în 2024 cel mai înalt nivel după 2015, cu peste 1.500 de oameni executați de autorități în 15 țări'.
China, Iranul și Arabia Saudită sunt responsabile pentru majoritatea acestor execuții, potrivit ONG-ului. AGERPRES/(AS - redactor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Furt artefacte românești/ Un suspect rămâne în arest alte 90 de zile; un alt suspect, eliberat
Un bărbat de 20 de ani suspectat de furtul artefactelor românești din aur de la Muzeul Drents din Assen, Țările de Jos, rămâne în arest pentru cel puțin alte 90 de zile, a anunțat miercuri tribunalul districtual din Noord-Nederland. Parchetul a decis să îl elibereze pe unul dintre ceilalți suspecți reținuți în acest caz, în timp ce
Fum negru la Vatican, noul Suveran Pontif nu a fost ales
Un nor de fum negru a ieșit din coșul Capelei Sixtine, joi la prânz, ora României (09:50 GMT), ceea ce indică faptul că noul Pontif nu a fost ales. Fumul negru care a ieșit joi dintr-un coș instalat pe Capela Sixtină de la Vatican semnalează că în cadrul conclavului secret cardinalii nu au ales un nou papă în timpul cel
Importanța celei de-a doua zi a conclavului
Primul scrutin din Capela Sixtină, încheiat miercuri seară cu fum negru, așa cum era de așteptat, este adesea considerat un test al șanselor pe care le au așa-numiții 'papabili', candidații considerați favoriți, în timp ce sesiunile de votare de joi vor fi decisive pentru a afla dacă unii dintre cardinalii cei mai votați pot conta pe consens sau d
A doua zi a conclavului a început
Cardinalii electori ai Bisericii Catolice continuă să se află joi în Capela Sixtină unde participă la cea de-a doua zi a conclavului pentru alegerea succesorului Papei Francisc, transmite agenția ANSA. Primul fum care a ieșit miercuri pe coșul Capelei Sixtine a fost negru, indicând faptul că niciunul dintre cei 133 de prelați care
Un papă filipinez ar atrage mai mulți oameni spre preoție, crede clerul catolic din Filipine
Fostul arhiepiscop de Manila, Luis Antonio Tagle, un cardinal al cărui nume este vehiculat printre posibilii succesori ai Papei Francisc, stârnește speranțe în rândul clerului filipinez, care se confruntă cu o lipsă de preoți în arhipelag, transmite joi AFP. Un papă filipinez ar putea crea un aflux de noi recruți pentru
Conclav: Vaticanul, în așteptarea fumului alb
Câteva ore, câteva zile? Credincioșii și curioșii vor sta joi cu privirile ațintite asupra coșului de fum de la Capela Sixtină din Vatican unde cardinalii responsabili de alegerea următorului papă încep cea de-a doua zi a unui conclav foarte deschis, transmite AFP. Cei 133 de cardinali electori nu au reușit să ajungă la un ac
VIDEO Conclav: Fum negru la Vatican, noul Suveran Pontif nu a fost ales după primul scrutin
Fum negru a ieșit pe un coș al Capelei Sixtine din Vatican, miercuri seară, la ora locală 21:01 (22:01 ora României - n.red.), ceea ce indică faptul că, după primul scrutin, noul Suveran Pontif nu a fost încă ales, potrivit imaginilor transmise în direct de Vatican News. Prima sesiune de votare a avut loc după depunerea jurământului de
VIDEO Ușile Capelei Sixtine de la Vatican au fost închise, conclavul a început
Ușile Capelei Sixtine de la Vatican au fost închise, marcând astfel începerea conclavului care îl va alege pe viitorul suveran pontif, după decesul papei Francisc pe 21 aprilie, potrivit imaginilor transmise în direct de Vatican News.
VIDEO Conclav: Cardinalii au început să jure că vor păstra secretul asupra votului (Vatican)
Cei 133 de cardinali care participă la alegerea viitorului apă au început miercuri să depună jurământul solemn în Capela Sixtină, jurând să păstreze secretul asupra votului lor și asupra tuturor discuțiilor legate de alegerea succesorului papei Francisc, potrivit imaginilor transmise în direct de Vatican News.
VIDEO Cardinalii intră în Capela Sixtină pentru conclavul secret de alegere a noului papă
Cardinalii catolici care îl vor alege pe următorul papă au început procesiunea de intrare în Capela Sixtină, miercuri, înainte de a se izola de lume pentru a îl alege pe acela dintre ei care speră că va putea să unească o Biserică Catolică globală diversă, dar divizată, informează Reuters. În cadrul unui rit
Cardinalii catolici se roagă împreună în Capela Paulină înainte să intre în conclav (Vatican)
Cei 133 de cardinali catolici care îl vor alege pe viitorul papă s-au reunit miercuri după-amiază pentru a se ruga împreună în Palatul Apostolic din Vatican, înainte de a se îndrepta spre Capela Sixtină pentru începerea conclavului, potrivit imaginilor transmise în direct de Vatican, informează AFP.
Companiile aeriene deviază și anulează zboruri din cauza luptelor dintre India și Pakistan
Mai multe companii aeriene asiatice, inclusiv China Airlines din Taiwan și Korean Air, au anunțat miercuri că deviază sau anulează zboruri spre și dinspre Europa, în timp ce mai multe aeroporturi indiene au fost închise după ce au început lupte între India și Pakistan, informează Reuters. India a atacat atât terit
Indonezia/ Inteligența artificială, esențială pentru inovația în sănătate și educație, susține Bill Gates
Cofondatorul Microsoft, Bill Gates, a declarat miercuri că inteligența artificială va juca un rol esențial în dezvoltarea de noi instrumente pentru sănătate, educație și agricultură, în cadrul unei întâlniri cu președintele Indoneziei, informează AFP. 'Inteligența artificială ne va ajuta să descoperim noi instrument
Traficantul de droguri Mohamed Amra, extrădat în Franța din România, susține că a fost brutalizat în închisoarea franceză
Traficantul de droguri Mohamed Amra, extrădat la sfârșitul lui februarie în Franța din România după o evadare sângeroasă, afirmă, prin avocatul său, că a fost supus unor violențe și amenințări din partea supraveghetorilor închisorii unde este încarcerat, acuzații dezmințite de administrația penitenciară, informează AFP.
Viitorul papă se va confrunta cu 'un punct de cotitură complex în Istorie', susține decanul Colegiului Cardinalilor
Decanul Colegiului Cardinalilor, italianul Giovanni Battista Re, 91 de ani, a lansat miercuri, înainte de conclav, un apel la alegerea aceluia 'de care Biserica și omenirea au nevoie în acest punct de cotitură atât de dificil, complex și agitat al Istoriei', transmite AFP. Cardinalul Giovanni Battista Re a pledat, &ic