Autorizația electronică de călătorie devine obligatorie pentru turiștii europeni care vor să intre în Marea Britanie

Turiștii europeni care călătoresc în Marea Britanie trebuie să aibă asupra lor, începând de miercuri, în premieră, autorizația electronică de călătorie (ETA), un document digital obținut în prealabil contra cost, destinat să consolideze securitatea la frontierele britanice, relatează AFP.
După ce Londra a impus în ianuarie acest sistem pentru rezidenții din aproximativ 50 de țări și teritorii, între care SUA, Canada și Australia, a venit rândul călătorilor din aproximativ 30 de țări europene să obțină acest document de intrare în Regatul Unit, care s-a retras din UE în urmă cu cinci ani odată cu Brexitul.
Astfel, este necesară completarea unui chestionar online înainte de plecare, achitându-se în avans o taxă de 10 lire sterline (12 euro), care se va majora la 16 lire sterline, sau în jur de 19 euro, începând cu 9 aprilie.
De acum înainte, oricine călătorește în Marea Britanie va avea nevoie fie de viză, fie de ETA, care va fi solicitată la gară sau la aeroportul de plecare.
'Dacă nu sunteți cetățean al unei țări care necesită viză, cetățean britanic sau irlandez, atunci vrem să vă colectăm informațiile înainte de plecare pentru a verifica dacă sunteți eligibil pentru a călători în Marea Britanie', a explicat marți Phil Douglas, directorul general al Poliției britanice de frontieră.
Acest demers este 'incredibil de ușor' de realizat și va permite accelerarea controalelor călătorilor pe teritoriul britanic prin porți automatizate, a asigurat el.
Cu excepția Irlandei, sunt vizați toți cetățenii țărilor Uniunii Europene, minori sau adulți, cu excepția celor care dețin o viză (de muncă, de studii). În acest caz, ETA va fi valabilă pe o durată de doi ani.
Pentru obținerea acestei autorizații, trebuie descărcată o aplicație specială, 'UK ETA', sau, în caz contrar, accesat site-ul guvernului britanic, gov.uk.
Acest demers este similar celui privind ESTA americană, la un preț similar.
Potrivit lui Phil Douglas, va exista o 'perioadă de tranziție' cu o formă de toleranță, care ar urma să dureze până în 'septembrie sau octombrie'. Dar 'după aceea, nicio persoană nu va mai putea urca într-un avion sau tren pentru a veni în Regatul Unit' fără autorizația sa electronică, a adăugat el.
Guvernul britanic justifică această măsură prin necesitatea 'securizării frontierelor' prin 'digitalizarea sistemului de imigrație'.
ETA a fost lansată în 2023, mai întâi pentru cetățenii din Qatar, iar apoi pentru cei din alte țări din Golf.
Cetățenii țărilor în special asiatice și africane, precum India, Afganistan, Camerun sau Egipt, vor fi în continuare sub incidența sistemului tradițional de vize.
Guvernul britanic recomandă solicitarea ETA cu cel puțin trei zile lucrătoare înainte de călătorie, cu verificări suplimentare necesare în anumite cazuri rare.
Pentru aceasta, solicitantul trebuie să prezinte o fotografie a pașaportului său și a feței sale și să răspundă la o serie de întrebări. Întregul proces durează mai puțin de zece minute, iar autorizația de călătorie, legată digital de pașaport, este în general acordată în câteva momente, potrivit Ministerului britanic de Interne.
Această autorizație permite o ședere de maxim șase luni în Regatul Unit. ETA permite călătorii nelimitate timp de doi ani, dar cererea trebuie reînnoită dacă pașaportul este schimbat.
Majoritatea persoanelor care tranzitează prin Regatul Unit vor trebui, de asemenea, să dispună de această autorizație, cu excepția celor care trec prin anumite aeroporturi precum Heathrow sau Manchester, unde nu trebuie să treacă prin controalele la frontieră din Regatul Unit la aterizare.
UE intenționează să introducă același tip de sistem, ETIAS (European Travel Information and Authorisation System), o autorizație de călătorie în 30 de țări europene, care ar urma să intre în vigoare din 2026. AGERPRES/(AS-redactor: Lilia Traci, editor: Ionuț Mareș, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Primul semnal cu fum al conclavului de la Vatican va fi dat miercuri în jurul orei locale 19:00
Primul semnal cu fum al conclavului organizat pentru alegerea unui nou papă va ieși pe un coș al Capelei Sixtine miercuri cel mai devreme la ora locală 19:00 (20:00 ora României - n.red.), a anunțat marți Matteo Bruni, directorul biroului de presă de la Vatican, citat de agenția de presă ANSA. Potrivit declarației sale, cardinalii electo
Gaza: ONU acuză Israelul că se folosește de ajutorul umanitar ca de o 'armă' de război
ONU a acuzat marți Israelul că se folosește de ajutorul umanitar ca de o 'armă' de război în Fâșia Gaza și că trimite 'bombe' în loc de apă și alimente, transmite AFP. 'Colegii noștri de pe teren ne-au spus că văd familii care caută prin gunoaie, încercând să găsească ceva de mâncare'
Momentele conclavului: zile de vot alternate cu pauze până la alegerea unui papă
Cardinalii care urmează să îl aleagă pe viitorul papă în conclavul care începe miercuri la Vatican vor face acest lucru izolați în Capela Sixtină, într-un ciclu de sesiuni de vot alternate cu pauze, până când se va ajunge la un acord, transmite agenția EFE. Conclavele recente au fost, în general,
Cardinalii se reunesc pentru a face ultimele pregătiri înaintea conclavului
Colegiul Cardinalilor s-a reunit marți la Vatican pentru ultima întâlnire înainte de începerea conclavului pentru alegerea unui nou papă, transmite agenția DPA. Toți cardinalii din Biserica Catolică au dreptul să participe pentru ultima dată la așa-numita Congregație Generală a Colegiului Cardinalilor, marți.
Parolin și Tagle, în continuare 'papabilii' favoriți la conclav, însă nu sunt excluse surprizele
'Cine intră papă iese cardinal', maxima cunoscută de toți înaintea unui conclav, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Benedict al XVI-lea, ar putea să nu se împlinească de data aceasta, candidați 'papabili', precum cardinalul filipinez Luis Antonio Table sau influentul secretar de stat, Pietro Parolin, continuând să f
SUA: Un judecător ordonă administrației Trump să permită intrarea în țară a 12.000 de refugiați
Un judecător federal american a ordonat luni administrației lui Donald Trump să permită intrarea a 12.000 de refugiați în SUA, un nou eșec judiciar al tentativelor președintelui de a suspenda aceste intrări, relatează AFP. Decizia de luni clarifică o altă decizie luată în aprilie de o curte de apel federală, care autoriza administr
OMS: Inegalitățile sociale reprezintă peste 50% din factorii care determină starea de sănătate (studiu)
Condițiile de locuit, venitul, educația și alți factori sociali influențează mai mult starea de sănătate a oamenilor decât factorii genetici și calitatea sistemului de sănătate, conform unui nou studiu prezentat marți de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), transmite DPA. Astfel de factori sociali, alături de alte dezavantaje și de di
Columbia: Peste 200 de membri ai cartelului Clan del Golfo au fost arestați
Autoritățile columbiene au anunțat luni arestarea a peste 200 de membri ai Clan del Golfo, cel mai mare cartel al drogurilor din țară pe care Bogota îl acuză de uciderea unor membri ai forțelor de ordine, relatează AFP. La sfârșitul lui aprilie, președintele Gustavo Petro a denunțat o strategie de 'asasinate sistematice' ca
SOS Méditerranée salvează 108 migranți în largul coastelor Libiei
Ocean Viking, navă ambulanță închiriată de SOS Méditerranée, a salvat în cursul nopții de duminică spre luni 108 persoane, printre care un bebeluș de 11 luni, în largul coastelor Libiei, a anunțat luni ONG-ul cu sediul la Marsilia, notează AFP. 'Persoanele se aflau la bordul a două ambarcațiuni din fibră de
Hoții de cupru au blocat o parte din rețeaua de trenuri de mare viteză a Spaniei
Hoții de cupru au blocat duminică seara o parte din rețeaua de trenuri de mare viteză a Spaniei, lăsând călători blocați în trenuri peste noapte și mii de oameni blocați în gări, relatează luni agenția Reuters. Hoții au furat cabluri în patru zone pe o rază de 10 kilometri, în ceea ce ministrul transporturilor Oscar Puente a calif
Membrii Colegiului Sacru se întrunesc luni dimineață și după-amiaza în 'congregații generale'
Așa cum se întâmplă de la începutul perioadei 'Sede Vacante' (vacanța Sfântului Scaun între moartea unui papă și alegerea succesorului său), membrii Colegiului Sacru se întrunesc luni dimineața în 'congregații generale', întâlniri cu ușile închise în timpul cărora se pun de acord asupra profilu
Solicitările de azil ale sirienilor în Europa, la cel mai scăzut nivel după căderea regimului Assad
Numărul de sirieni care au depus o cerere de azil în Uniunea Europeană (UE) a scăzut puternic la începutul acestui an, consecință directă a răsturnării regimului lui Bashar al-Assad, potrivit unei agenții europene specializate, informează luni AFP. În februarie, 5.000 de sirieni au solicitat azil în Europa, un nivel ist
Conclav/ 133 de cardinali, cu vârsta medie de 70 de ani, majoritatea numiți de Papa Francisc
O sută treizeci și trei de cardinali, cu vârsta medie de 70 de ani și numiți în mare parte de Papa Francisc, se vor întruni începând de miercuri pentru a-i alege succesorul, reprezentarea europeană, și în special cea italiană, fiind încă solide, dar în scădere, transmite luni AFP. Vârsta li
Cardinalul Parolin, un diplomat cu experiență, ar putea fi un papă mai degrabă pragmatic decât progresist sau conservator
Dacă prinții bisericii, ce se vor întruni începând de miercuri în conclav pentru a-l alege pe succesorul lui Francisc, își vor dori un bun administrator al treburilor Bisericii Catolice, o personalitate care poate aduce puțin calm după trei papalități succesive care au avut momente de furtună, atunci alegerea ar putea fi cardinalul Pietr
Cardinalii participă la ultimile reuniuni înaintea conclavului
Cardinalii interceptați luni de jurnaliști în timp ce se îndreptau spre congregațiile generale pentru pregătirea conclavului, care începe la 7 mai, nu cad de acord: unii susțin că sunt necesare mai multe zile pentru a se cunoaște, în timp ce alții au avut deja la dispoziție mai mult de o săptămână, iar o parte dintre ei consideră că va f