Europenii care merg în Regatul Unit vor avea nevoie de o autorizație de călătorie obligatorie începând cu 2 aprilie

Europenii vor fi obligați să aibă un permis de călătorie pentru a merge în Regatul Unit începând de miercuri, 2 aprilie, proces care poate fi realizat online prin plata unei sume de 12 euro ce urmează să fie majorată în curând la 19 euro, relatează AFP.
Această Autorizație Electronică de Călătorie (ETA), necesară înainte de plecare și valabilă doi ani, poate fi obținută din aplicația 'UK ETA' sau de pe site-ul guvernului britanic, gov.uk.
Autorizația era deja obligatorie pentru vizitatorii din afara UE scutiți de viză pentru a intra în Regatul Unit.
Similară cu ESTA pentru Statele Unite, ETA are scopul de a consolida securitatea frontierei, potrivit guvernului britanic.
De miercuri, cetățenii din aproximativ treizeci de țări europene - inclusiv toți cei din Uniunea Europeană (UE), cu excepția Irlandei - vor trebui să aibă acest permis de călătorie pentru Marea Britanie, țară care a părăsit UE în 2020.
El costă 10 lire (aproximativ 12 euro), preț care va crește la 16 lire (aproximativ 19 euro) din 9 aprilie.
Solicitantul trebuie să prezinte o fotografie a pașaportului și o fotografie cu chipul său. Procesul durează mai puțin de zece minute, iar autorizația de călătorie, legată digital de pașaport, este de obicei acordată în câteva momente, potrivit Ministerului britanic de Interne.
Cu toate acestea, guvernul recomandă un termen de trei zile lucrătoare pentru un răspuns, în unele cazuri rare existând necesitatea unei verificări suplimentare.
ETA permite șederea în Regatul Unit timp de până la șase luni. Ea permite călătorii nelimitate timp de doi ani, dar cererea trebuie reînnoită în cazul schimbării pașaportului.
În ianuarie, ea a devenit obligatorie pentru cetățenii din aproximativ 50 de țări și teritorii, inclusiv Statele Unite, Canada și Australia. Sistemul a fost lansat în 2023, inițial pentru cetățenii Qatarului, înainte de a fi extins și la alte țări din Golf.
Ea este necesară și pentru copii și bebeluși.
Circa 1,1 milioane de ETA au fost emise până la sfârșitul anului 2024, potrivit Ministerului britanic de Interne.
Cu toate acestea, elevii sub 18 ani care vin din Franța într-o excursie școlară sunt scutiți de acest permis de călătorie, la fel ca și deținătorii unui pașaport britanic sau irlandez și persoanele cu reședință în Regatul Unit.
Pasagerii care tranzitează pe calea aerului Regatul Unit fără a trece prin controalele la frontieră din Regatul Unit - așa cum este posibil pe aeroporturile Heathrow și Manchester din Londra - sunt de asemenea scutiți de această autorizație.
Însă cei care tranzitează prin majoritatea celorlalte aeroporturi din țară, unde trebuie să treacă prin controale de securitate la aterizare, vor avea nevoie de ETA.
Guvernul britanic a explicat această măsură prin nevoia de 'securizare a granițelor' și prin 'digitizarea sistemului de imigrație'.
'Extinderea ETA la nivel mondial confirmă angajamentul nostru de a consolida securitatea prin tehnologie și inovare', a declarat secretarul de stat pentru migrație și cetățenie, Seema Malhotra, pe 5 martie, când cererile ETA au fost deschise europenilor.AGERPRES/(AS - redactor: Mihaela Moise, editor: Ionuț Mareș, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Testamentul Papei Francisc a fost făcut public
Luni 21 aprilie la ora 20:00 (18:00 GMT), după sigilarea apartamentului papal și transferarea corpului său în capela reședinței sale, Casa Santa Marta, testamentul scris al Papei Francisc, datat 29 iunie 2022, a fost făcut public și republicat de EFE și Vatican News. 'Miserando atque Eligendo' (îndurându-se și aleg&ac
Liderii din lumea arabă l-au omagiat pe Papa Francisc
Liderii din lumea arabă l-au omagiat luni pe Papa Francisc, care a murit la vârsta de 88 de ani la reședința sa din Vatican, a consemnat dpa. Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi l-a descris pe fostul suveran pontif, primul papă non-european, drept 'o voce a păcii, iubirii și compasiunii'. Șeicul Mohamed bin
Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral (Vatican)
Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral care a provocat o comă și o insuficiență cardiocirculatorie ireversibilă, a anunțat Vaticanul luni seara, conform agențiilor internaționale de presă.
VIDEO SUA: Avion cu aproape 300 de pasageri evacuat la decolare în Florida după un foc la motor
Un avion al companiei Delta Air Lines cu aproape 300 de pasageri la bord a fost evacuat luni pe aeroportul internațional din Orlando, în statul american Florida, după ce un motor a luat foc chiar înainte de decolare, relatează Reuters. Avionul Airbus A330 urma să decoleze către Atlanta, în momentul când s-a declanșat
Personalitatea Papei Francisc, omagiată de patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului și patriarhul Kirill al Bisericii ortodoxe ruse
Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, liderul spiritual al creștinilor ortodocși, și-a exprimat luni tristețea pentru moartea Papei Francisc, descriindu-l drept un 'prieten fidel
La catedrala Westminster din Londra, credincioșii deplâng moartea papei Francisc, ''o voce a păcii''
Numeroși credincioși s-au strâns la catedrala Westminster din centrul Londrei pentru a-i aduce un omagiu papei Francisc, a cărui moartea a fost anunțată de Vatican luni dimineață, informează DPA. Părintele Patrick van der Vorst a oficiat o slujbă în timpul dimineții menționând
De la 'Extra omnes' la fum alb - regulile conclavului pentru alegerea unui nou papă
Conclavul - din expresia latină 'cum clave', (închis) 'cu cheia' -, ritualul care însoțește de secole 'nașterea' noilor Papi, începe cu sosirea la Roma a cardinalilor alegători și o slujbă în Bazilica Sf. Petru, urmate de intrarea în Capela Sixtină și 'extra omnes' (toată lumea afară, în latină), deb
Pontificatul papei Francisc în cifre
Prezentăm câteva statistici referitoare la pontificatul papei Francisc, al cărui deces, la vârsta de 88 de ani, a fost anunțat luni de Vatican, potrivit Reuters.
Principalele prerogative ale șefului Bisericii Catolice
După decesul Papei Francisc luni, cardinalii se vor reuni în conclav pentru a-i alege succesorul. AFP prezintă principalele prerogative ale șefului Bisericii Catolice.
Prima rugăciune publică pentru Papa Francisc, la 17:30 GMT în Piața Sfântul Petru, anunță Vaticanul
Prima rugăciune publică pentru Papa Francisc, care a murit luni la vârsta de 88 de ani, va avea loc în Piața Sfântul Petru luni seara la ora 19:30 (17:30 GMT), a anunțat Vatic
Papa Francisc a murit în apartamentul său; cauzele decesului, făcute publice probabil în seara zilei (Sfântul Scaun)
Papa Francisc a murit acasă în apartamentul său din reședința Santa Marta din Cetatea Vaticanului, unde locuia de la alegerea sa, în 2013, a anunțat biroul de presă al Sfântului Scaun, transmite AFP. Cauzele morții sale vor fi făcute publice, ''probabil'', luni seară, după constatarea oficială a decesului, pro
Trupul neînsuflețit al papei Francisc ar putea fi expus în Bazilica Sfântul Petru începând de miercuri
Vaticanul preconizează să transfere miercuri trupul papei Francisc, decedat luni la vârsta de 88 de ani, în Bazilica Sfântul Petru din Roma pentru a le permite credincioșilor
O hemoragie cerebrală, posibilă cauză a morții Papei Francisc (surse ANSA)
O hemoragie cerebrală este o posibilă cauză a morții Papei Francisc și nu problemele respiratorii cauzate de forma gravă de pneumonie de care suferise recent, au declarat luni pentru ANSA surse bine informate. Potrivit celor aflate de ANSA din aceste surse, una dintre posibilele cauze ale decesului Papei Francisc a fost o hemoragie cerebrală.
Un expert german în drept canonic preconizează un conclav ''dificil''
Unul dintre cei mai importanți experți în drept canonic din Germania, Thomas Schüller, a spus că se așteaptă la un conclav ''dificil'' ca urmare a decesului papei Francis
În Piața Sfântul Petru, stupoare și reculegere: ''Ne-a părăsit un mare papă'' (GALERIE FOTO)
''Ne-a părăsit un mare papă'', afirmă Fabio Malvesi, încă sub șocul veștii, la fel ca numeroși credincioși și turiști care s-au strâns în Piața Sfântul Petru după anunțul făcut luni dimineață referitor la