Cutremur în Myanmar: Potrivit experților, numărul morților riscă să fie foarte ridicat

Experți în modelarea riscului de tip catastrofal estimează că numărul morților în cel mai puternic cutremur din ultimele decenii care a lovit vineri Myanmarul ar putea ajunge la zeci de mii, informează sâmbătă AFP.
'Trebuie să ne așteptăm la un număr mare de victime și pagube semnificative, iar zona catastrofei este probabil extinsă', a declarat Institutul geologic american (USGS), care a localizat epicentrul acestui cutremur de adâncime scăzută, cu magnitudinea de 7,7, în apropierea orașului Mandalay din Myanmar, unde locuiesc peste un milion de oameni.
Cel mai recent bilanț anunțat sâmbătă de junta militară de guvernământ din Myanmar este de peste 1.000 de morți și peste 2.000 de răniți.
Dar analiza USGS estimează că există o probabilitate de 35% ca numărul morților să se situeze în intervalul cuprins între 10.000 și până la 100.000 de persoane.
USGS precizează totodată că costul financiar al acestui dezastru ar putea ajunge la zeci de miliarde de dolari, avertizând că ar putea depăși PIB-ul țării.
O falie periculoasă
Bill McGuire, profesor de geofizică și riscuri climatice la University College din Londra (UCL), a declarat că a fost 'probabil cel mai mare cutremur care a lovit Myanmar în trei sferturi de secol'.
O replică cu magnitudinea 6,7 s-a produs la câteva minute după seismul inițial, iar McGuire a avertizat că 'sunt prevăzute alte replici'.
Pentru a explica acest cutremur, Rebecca Bell, expert în tectonică la Imperial College din Londra, sugerează o mișcare de tracțiune laterală a faliei Sagaing.
''Chiar în acest punct placa tectonică indiană, la vest, se întâlnește cu placa Sunda, care formează o mare parte din Asia de Sud-Est - o falie similară ca mărime și mișcare cu falia San Andreas din California. Falia Sagaing este foarte lungă, 1.200 km și foarte dreaptă', a explicat Bell.
'Caracterul rectiliniu face ca seismele să se producă pe suprafețe mari - și cu cât zona faliei care alunecă este mai mare, cu atât cutremurul este mai mare', a adăugat ea.
Cutremurele în astfel de cazuri pot fi 'deosebit de distructive', a adăugat Rebecca Bell, care a explicat că, atunci când cutremurul are loc la adâncimi mici, energia sa seismică se disipează când ajunge în zonele populate de deasupra.
Acest lucru provoacă 'multe zgâlțâituri la suprafață', adaugă ea.
Un boom al construcțiilor
Myanmar este lovită cu regularitate de cutremure puternice. În ultimul secol, au avut loc peste 14 seisme cu magnitudinea 6 sau mai mare, inclusiv unul cu magnitudinea de 6,8, lângă Mandalay, în 1956, a declarat Brian Baptie, seismolog la Geological Survey of London (BGS).
Ian Watkinson, de la Departamentul de Științele Pământului de la Royal Holloway, Universitatea din Londra, a explicat la rândul său că 'un boom-ul al construcției de clădiri înalte din beton armat' a schimbat datele problemei în ultimele decenii.
În Myanmar, sfâșiată de ani de conflict, nivelul de aplicare a standardelor de construcție rezistente la cutremur este scăzut.
'În timpul tuturor cutremurelor anterioare cu magnitudinea de 7 sau mai mare de-a lungul Faliei Sagaing, Myanmarul era relativ nedezvoltat, având în mare parte clădiri joase cu structură de lemn și monumente religioase din cărămidă', a declarat Ian Watkinson.
'Cel de vineri este primul test al infrastructurii moderne din Myanmar în fața unui cutremur de mare magnitudine și puțin adânc în apropierea orașelor sale mari', a adăugat el.
Brian Baptie estimează că cel puțin 2,8 milioane de birmanezi locuiesc în zonele puternic afectate, iar majoritatea trăiau în clădiri 'construite din lemn și zidărie din cărămidă neranforsată' și, astfel, vulnerabile la cutremure.
'Teoria obișnuită este că 'seismele nu ucid, ci ucide prăbușirea infrastructurii', a declarat Ilan Kelman, expert în diminuarea dezastrelor la University College London.
'Guvernele sunt responsabile pentru reglementările în materie de planificare și standardele de construcție. Acest dezastru evidențiază ceea ce guvernele din Myanmar nu au reușit să facă bine înainte de cutremur și care ar fi salvat vieți în timpul seismului'', a adăugat el.
Verificări la zgârie-nori
Zgâlțâituri puternice au fost resimțite și în țările vecine, inclusiv în Thailanda, unde un zgârie-nori de 30 de etaje aflat în construcție a fost redus la o grămadă de beton prăfuit, prinzând zeci de muncitori sub dărâmături.
Christian Malaga-Chuquitaype, de la Imperial College din Londra, a explicat că natura solului din Bangkok a contribuit ca orașul, care se află la aproximativ 1.000 km de epicentru, să fie în egală măsură afectat.
'Chiar dacă Bangkok este departe de falii active, terenul său moale amplifică zgâlțâiturile', a spus el.
În opinia sa, tehnicile de construcție din Bangkok care favorizează 'plăcile plate' - unde podelele sunt susținute doar de stâlpi fără a folosi grinzi armate, precum o masă susținută doar de picioare - constituie un 'design problematic'.
Potrivit expertului, o analiză video inițială a clădirii prăbușite sugerează că această tehnică de construcție a fost folosită în acest caz specific.
Această tehnică 'se comportă prost în timpul cutremurelor, adesea prăbușindu-se într-un mod fragil și brusc (aproape exploziv)', explică el.
Roberto Gentile, de la University College din Londra, expert în modelarea riscului de tip catastrofal, a declarat că 'prăbușirea spectaculoasă' a turnului din Bangkok înseamnă că 'alte clădiri înalte din oraș ar putea necesita o evaluare suplimentară'. AGERPRES/(AS - redactor: Gabriela Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Atac cu cuțitul în gara din Hamburg: Un magistrat a ordonat plasarea suspectei într-o instituție de psihiatrie
Un magistrat a ordonat plasarea într-o instituție de psihiatrie a suspectei din atacul cu cuțitul de vineri de la gara centrală din Hamburg, a anunțat poliția sâmbătă, transmite dpa. Optspr
Franța: Un stâlp de înaltă tensiune a fost secționat intenționat, provocând o importantă pană de curent în apropiere de Cannes
Trei dintre cei patru piloni ai unui stâlp din linia de înaltă tensiune care alimentează orașul Cannes au fost tăiați, a declarat sâmbătă pentru AFP procurorul regional, care a denunțat un 'act rău intenționat'. Din cauza acestui sabotaj produs la Villeneuve-Loubet (sud-estul Franței), operatorul rețelei electrice, RT
Papa Leon al XIV-lea a reinstituit bonusul de conclav pentru angajații Vaticanului
Papa Leon al XIV-lea a reluat o mai veche tradiție a Vaticanului asociată cu alegerea unui nou suveran pontif și le-a acordat angajaților un bonus de 500 de euro, au relatat media italiene citate sâmbătă de dpa. Așa-zisul bonus de conclav a fost anulat în 2013 de Papa Francisc, dar a fost reintrodus vineri, înaintea primei au
Israel-Hamas/ 15 morți, inclusiv copii, în raiduri israliene în Gaza (servicii de salvare)
Apărarea Civilă din Gaza a anunțat moartea a 15 persoane, inclusiv copii, în atacuri israeliene lansate sâmbătă asupra teritoriului palestinian asediat și devastat de război, informează AFP. Armata israeliană și-a intensificat campania aeriană și terestră în Fâșia Gaza la mijlocul lunii mai, cu scopul declarat de a dist
Germania: Bilanțul atacului cu cuțitul în gara din Hamburg crește la 18 răniți
Bilanțul atacului cu cuțitul în gara orașului Hamburg din nordul Germaniei se ridică la 18 răniți, potrivit unui nou bilanț comunicat sâmbătă de poliția locală, citat de AFP. Suspecta, de naționalitate germană și în vârstă de 39 de ani, 'se află în continuare în arest preventiv și urma să fie prezentată
VIDEO Germania/Atac în Hamburg: O femeie de 39 de ani, arestată (poliție)
Principalul suspect în atacul cu cuțit soldat cu 12 răniți, vineri seara, în gara din Hamburg, Germania, este o femeie în vârsta de 39 de ani, arestată la scurt timp după incident, a anunțat poliția, relatează AFP. 'Pe baza informațiilor pe care le deținem în prezent, credem că a acționat singură', a preci
Germania: Cel puțin12 răniți într-un atac cu cuțitul în gara din Hamburg
Cel puțin 12 persoane au fost rănite vineri într-un atac cu cuțitul în gara centrală din Hamburg, nordul Germaniei, au anunțat pompierii și poliția, care a reținut o persoană suspectă, relatează AFP și dpa. Atacatorul 'a rănit mai multe persoane cu un cuțit în gara centrală', a anunțat poliția din Hamburg într-un mesaj postat pe
Boli cronice: Administrația Trump dă vina pe junk-food, vaccinuri și pesticide
Administrația Trump a prezentat joi un raport mult așteptat privind bolile cronice care îi afectează pe tinerii americani, în care indică posibila responsabilitate a alimentelor ultraprocesate, a pesticidelor și chiar a dispozitivelor cu ecrane, formulând totodată îndoieli cu privire la vaccinuri, informează AFP. Acest raport era aștept
Prințul William lansează un documentar despre munca periculoasă a rangerilor care protejează parcurile naturale
Prințul William lansează vineri o nouă serie de documentare în care este prezentată munca periculoasă a rangerilor care protejează fauna și flora sălbatice, situația acestora devenind una dintre principalele cauze pentru care militează prințul, care apare și în documentar, transmite Reuters. Miniseria documentară 'Guardians'
Regele Charles al III-lea merge în Canada, într-o perioadă de tensiuni cu SUA
Regele Charles al III-lea pleacă în Canada la începutul săptămânii viitoare, într-o vizită scurtă dar pe care o dorește 'semnificativă', într-o perioadă în care președintele american Donald Trump dorește să-și transforme vecinul din nord în cel de-al 51-lea stat american, transmite AFP. Suveran
Nordul Europei, lovit de secetă
O secetă puternică, cum nu s-a mai înregistrat de câteva decenii, a lovit de mai multe săptămâni o parte din nordul Europei, din Scoția până în Țările de Jos și, dacă va continua, poate afecta producția agricolă, transmite AFP. Atunci când se înregistrează un deficit de apă în câmpurile de
Bilanțul inundațiilor din Australia a urcat la 4 morți
Bilanțul ploilor torențiale care au provocat inundații rapide în zona de est a Australiei a ajuns vineri la 4 morți, conform poliției australiene, în timp ce aproximativ 50.000 de persoane sunt izolate de apele care au început să se retragă, transmite AFP. Patru corpuri fără viață au fost recuperate din apele ce au acoperit o
Ambele femei din cuplurile de același sex obțin statutul legal de părinți în Italia
Curtea Constituțională a Italiei a decis joi că ambele femei din cuplurile de același sex care recurg la fertilizarea in vitro în străinătate pot fi recunoscute ca părinți, deși doar una din ele este mama biologică a copilului, transmite Reuters. Grupurile de susținători ai drepturilor minorităților sexuale au avut de mai multe ori dispu
Incendiu izbucnit într-o stație de cale ferată din regiunea Cernăuți, după un atac cu drone
Un incendiu a izbucnit, vineri dimineață, într-o stație de cale ferată din regiunea Cernăuți, ca urmare a căderii unor resturi ale unei drone rusești interceptate de armata ucraineană, a declarat șeful Administrației Militare de Stat Cernăuți, Ruslan Zaparaniuk. Acesta a scris, pe contul său de Facebook, că în urma atacului cu dron
Germanii ies în stradă pentru a protesta față de chiriile în creștere
Germanii se pregătesc vineri să iasă în stradă pentru a protesta față de chiriile în creștere, în cadrul unei campanii de trei zile lansate de inițiativa 'Mietenstopp' ('înghețarea chiriei'), relatează dpa. Acțiunea, care se desfășoară până duminică, include mitinguri, campanii cu fotografii și dis