Cutremur în Myanmar: Potrivit experților, numărul morților riscă să fie foarte ridicat

Experți în modelarea riscului de tip catastrofal estimează că numărul morților în cel mai puternic cutremur din ultimele decenii care a lovit vineri Myanmarul ar putea ajunge la zeci de mii, informează sâmbătă AFP.
'Trebuie să ne așteptăm la un număr mare de victime și pagube semnificative, iar zona catastrofei este probabil extinsă', a declarat Institutul geologic american (USGS), care a localizat epicentrul acestui cutremur de adâncime scăzută, cu magnitudinea de 7,7, în apropierea orașului Mandalay din Myanmar, unde locuiesc peste un milion de oameni.
Cel mai recent bilanț anunțat sâmbătă de junta militară de guvernământ din Myanmar este de peste 1.000 de morți și peste 2.000 de răniți.
Dar analiza USGS estimează că există o probabilitate de 35% ca numărul morților să se situeze în intervalul cuprins între 10.000 și până la 100.000 de persoane.
USGS precizează totodată că costul financiar al acestui dezastru ar putea ajunge la zeci de miliarde de dolari, avertizând că ar putea depăși PIB-ul țării.
O falie periculoasă
Bill McGuire, profesor de geofizică și riscuri climatice la University College din Londra (UCL), a declarat că a fost 'probabil cel mai mare cutremur care a lovit Myanmar în trei sferturi de secol'.
O replică cu magnitudinea 6,7 s-a produs la câteva minute după seismul inițial, iar McGuire a avertizat că 'sunt prevăzute alte replici'.
Pentru a explica acest cutremur, Rebecca Bell, expert în tectonică la Imperial College din Londra, sugerează o mișcare de tracțiune laterală a faliei Sagaing.
''Chiar în acest punct placa tectonică indiană, la vest, se întâlnește cu placa Sunda, care formează o mare parte din Asia de Sud-Est - o falie similară ca mărime și mișcare cu falia San Andreas din California. Falia Sagaing este foarte lungă, 1.200 km și foarte dreaptă', a explicat Bell.
'Caracterul rectiliniu face ca seismele să se producă pe suprafețe mari - și cu cât zona faliei care alunecă este mai mare, cu atât cutremurul este mai mare', a adăugat ea.
Cutremurele în astfel de cazuri pot fi 'deosebit de distructive', a adăugat Rebecca Bell, care a explicat că, atunci când cutremurul are loc la adâncimi mici, energia sa seismică se disipează când ajunge în zonele populate de deasupra.
Acest lucru provoacă 'multe zgâlțâituri la suprafață', adaugă ea.
Un boom al construcțiilor
Myanmar este lovită cu regularitate de cutremure puternice. În ultimul secol, au avut loc peste 14 seisme cu magnitudinea 6 sau mai mare, inclusiv unul cu magnitudinea de 6,8, lângă Mandalay, în 1956, a declarat Brian Baptie, seismolog la Geological Survey of London (BGS).
Ian Watkinson, de la Departamentul de Științele Pământului de la Royal Holloway, Universitatea din Londra, a explicat la rândul său că 'un boom-ul al construcției de clădiri înalte din beton armat' a schimbat datele problemei în ultimele decenii.
În Myanmar, sfâșiată de ani de conflict, nivelul de aplicare a standardelor de construcție rezistente la cutremur este scăzut.
'În timpul tuturor cutremurelor anterioare cu magnitudinea de 7 sau mai mare de-a lungul Faliei Sagaing, Myanmarul era relativ nedezvoltat, având în mare parte clădiri joase cu structură de lemn și monumente religioase din cărămidă', a declarat Ian Watkinson.
'Cel de vineri este primul test al infrastructurii moderne din Myanmar în fața unui cutremur de mare magnitudine și puțin adânc în apropierea orașelor sale mari', a adăugat el.
Brian Baptie estimează că cel puțin 2,8 milioane de birmanezi locuiesc în zonele puternic afectate, iar majoritatea trăiau în clădiri 'construite din lemn și zidărie din cărămidă neranforsată' și, astfel, vulnerabile la cutremure.
'Teoria obișnuită este că 'seismele nu ucid, ci ucide prăbușirea infrastructurii', a declarat Ilan Kelman, expert în diminuarea dezastrelor la University College London.
'Guvernele sunt responsabile pentru reglementările în materie de planificare și standardele de construcție. Acest dezastru evidențiază ceea ce guvernele din Myanmar nu au reușit să facă bine înainte de cutremur și care ar fi salvat vieți în timpul seismului'', a adăugat el.
Verificări la zgârie-nori
Zgâlțâituri puternice au fost resimțite și în țările vecine, inclusiv în Thailanda, unde un zgârie-nori de 30 de etaje aflat în construcție a fost redus la o grămadă de beton prăfuit, prinzând zeci de muncitori sub dărâmături.
Christian Malaga-Chuquitaype, de la Imperial College din Londra, a explicat că natura solului din Bangkok a contribuit ca orașul, care se află la aproximativ 1.000 km de epicentru, să fie în egală măsură afectat.
'Chiar dacă Bangkok este departe de falii active, terenul său moale amplifică zgâlțâiturile', a spus el.
În opinia sa, tehnicile de construcție din Bangkok care favorizează 'plăcile plate' - unde podelele sunt susținute doar de stâlpi fără a folosi grinzi armate, precum o masă susținută doar de picioare - constituie un 'design problematic'.
Potrivit expertului, o analiză video inițială a clădirii prăbușite sugerează că această tehnică de construcție a fost folosită în acest caz specific.
Această tehnică 'se comportă prost în timpul cutremurelor, adesea prăbușindu-se într-un mod fragil și brusc (aproape exploziv)', explică el.
Roberto Gentile, de la University College din Londra, expert în modelarea riscului de tip catastrofal, a declarat că 'prăbușirea spectaculoasă' a turnului din Bangkok înseamnă că 'alte clădiri înalte din oraș ar putea necesita o evaluare suplimentară'. AGERPRES/(AS - redactor: Gabriela Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tunisia: Manifestație în capitală pentru eliberarea opozanților închiși
Sute de tunisieni au manifestat joi la Tunis, cu ocazia Zilei Muncii, împotriva politicilor președintelui Kais Saied și pentru a cere eliberarea personalităților politice încarcerate, notează AFP. Mitingul a atras participanți din diferite facțiuni politice, convocat de puternica confederație sindicală tunisiană UGTT și rude ale op
Milioane de copii din Africa nu au acces la vaccinuri care le-ar putea salva viețile (Africa CDC)
Centrul african pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Africa CDC) a avertizat că milioane de copii de pe continent nu au acces la vaccinuri care le-ar putea salva viețile, în condițiile în care peste o jumătate de milion de copii cu vârsta sub cinci ani mor anual din cauza bolilor prevenibile, informează Xinhua. Într-
Cardinalul Cristobal Lopez Romero, arhiepiscop de Rabat, nu dorește un papă 'care să-l imite pe Francisc'
Cardinalul spaniol Cristobal Lopez Romero, arhiepiscop de Rabat, a mărturisit că este 'curios' și 'neliniștit' cu privire la primul conclav la care va participa și a declarat că nu va susține ca viitorul papă să fie 'un imitator al lui Francisc', transmite miercuri AFP. Născut în Andaluzia, monseniorul Lopez, care
MS-13, violenta bandă salvadoriană, oprită în încercarea de a se stabili în Spania
Poliția spaniolă a anunțat miercuri că a arestat, la finalul lunii martie, 27 de persoane în cadrul unei operațiuni de dezmembrare a violentei bande infracționale salvadoriene Mara Salvatrucha, cunoscută și ca MS-13, care intenționa să se stabilească în Spania, informează AFP. ''Persoanele interpelate, membri ai Mara Salvat
Spania interzice înregistrarea copiilor născuți din mame surogat cu certificate de naștere străine
Spania a decis să interzică înregistrarea în Spania a copiilor născuți prin maternitate surogat în străinătate, chiar dacă aceștia au o decizie judiciară sau administrativă din partea statului în care s-au născut, transmite EFE. Ministerul Justiției din Spania a anunțat miercuri că interzice înregistrarea directă
Dezastrele climatice repetate înrăutățesc sănătatea mintală (cercetători australieni)
Un studiu al Universității din Melbourne publicat miercuri arată că australienii expuși la multiple dezastre legate de climă suferă consecințe mult mai grave asupra sănătății mintale și se recuperează mai lent decât cei care au fost expuși la mai puține astfel de evenimente sau deloc, informează Xinhua. Studiul a constatat că persoanele
China publică o cartă albă în care exclude posibilitatea ca Wuhan să fie originea 'naturală' a virusului SARS-CoV-2
China exclude posibilitatea ca Wuhan să fie originea 'naturală' a virusului SARS-CoV-2, în carta albă intitulată 'Prevenirea, controlul și identificarea originilor COVID-19: acțiunile și poziția Chinei', publicată miercuri de Biroul de informare al Consiliului de Stat al Chinei. Totodată, Beijingul acuză SUA de politizarea subiectului și de fapt
Substanțe chimice din plastic, asociate cu peste 350.000 de decese cauzate de boli cardiovasculare (studiu)
Substanțe chimice prezente în ambalaje alimentare, materiale plastice și articole de uz casnic din plastic, dar și loțiuni sau șampoane, au fost asociat cu sute de mii de decese la nivel mondial cauzate de boli cardiovasculare, conform unui studiu publicat marți, relatează agențiile Xinhua și AFP. Studiul a fost publicat marți în e
Suedia: O persoană, arestată după incidentul armat soldat cu trei morți din orașul Uppsala
Un suspect a fost arestat după un atac armat în care trei tineri cu vârste cuprinse între 15 și 20 de ani au fost uciși marți seara la Uppsala, oraș situat la 60 de kilometri nord de Stockholm, a anunțat miercuri poliția suedeză, relatează AFP. 'O persoană suspectată de crimă a fost arestată', a declarat un oficial al
O nouă erupție a vulcanului Etna, cu fântâni de lavă și explozii
Etna, cel mai activ vulcan din Europa, a intrat miercuri dimineață într-o nouă fază eruptivă, în zona craterului de sud-est, cu explozii înregistrate la mai multe guri de aerisire și scurgeri de lavă. Erupția nu a afectat deocamdată traficul aerian pe Aeroportul Internațional Catania, din Sicilia, în sudul Italiei, transmite agenția EFE.
Expunerea copiilor sub 6 ani la ecrane ar trebui interzisă, recomandă cinci societăți științifice franceze
Accesul copiilor cu vârsta sub șase ani la ecrane ar trebui interzis deoarece 'le afectează permanent sănătatea și capacitățile intelectuale', au susținut cinci societăți științifice franceze într-un comunicat dat publicității marți, citat de AFP. Acest 'apel la o conștientizare colectivă' se adresează 'tinerilo
India/Cel puțin 8 morți după prăbușirea unui zid la intrarea într-un templu din Andhra Pradesh
Cel puțin opt persoane și-au pierdut viața, iar alte câteva au fost rănite, miercuri, după ce un zid s-a prăbușit peste ele în timpul unui festival organizat la un templu hindus din statul Andhra Pradesh din sudul Indiei, au anunțat autoritățile, transmite agenția Xinhua. Incidentul s-a produs în timpul festivalului anual Cha
UPDATE Suedia: Trei persoane au murit într-un incident armat în orașul Uppsala
Trei persoane au murit într-un incident cu arme de foc, marți seara la Uppsala, oraș situat la 60 de kilometri nord de Stockholm, a anunțat poliția suedeză, potrivit AFP și DPA. ''A fost confirmată moartea a trei persoane într-un incident cu arme de foc'', a scris poliția pe website-ul său. Ea a preci
SUA/After-school lovit de mașină: Nu pare să fi fost un atac deliberat, conform autorităților locale
Șoferul care a lovit luni cu mașina clădirea unui after-school din nordul Statelor Unite, ucigând trei copii și un adolescent, 'nu pare' să fi acționat în mod deliberat, potrivit constatărilor inițiale, a declarat marți poliția locală, citată de AFP. 'Nu pare a fi un atac intenționat', au scris autoritățile locale &
Peste 72.000 de migranți morți sau dispăruți începând din 2014, potrivit unui raport al OIM
Mai mult de 72.000 de persoane și-au pierdut viața sau au dispărut de-a lungul rutelor de migrație de pe glob în ultimul deceniu, majoritatea în țări lovite de crize, au indicat marți Națiunile Unite, transmite AFP. Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrații (OIM), agenție a ONU, 2024 a fost anul cu cel mai mare număr de