Politicile pronatalitate încep să dea roade în Coreea de Sud, țara cu cea mai mică natalitate

Rata natalității din Coreea de Sud, cea mai mică din lume, a crescut în 2024 pentru prima oară în ultimii 9 ani, pe măsură ce tot mai multe cupluri se hotărăsc să întemeieze familii după încheierea pandemiei, încurajate de politicile guvernamentale și ale companiilor de a susține cuplurile care aduc pe lume copii, transmite Reuters.
Nam Hyun-jin, 35 de ani, care a adus pe lume o a doua fetiță în luna august, a declarat că a remarcat o schimbare la nivelul societății, declanșată în special de politicile guvernamentale pentru sprijinirea natalității și de companiile care s-au alăturat acestor eforturi.
''Societatea în ansamblu încurajează mai mult natalitatea decât acum 5 ani, când am avut primul nostru copil'' a susținut Nam. Și cel mai important, ''cultura companiei de a încuraja nașterile ne oferă un uriaș ajutor'', a mai precizat Nam, al cărei angajator, firma de construcții Booyoung, a început să acorde de anul trecut suma de 100 de milioane de woni (70.000 de dolari) ca bonus pentru angajatele care au născut.
Această schimbare în normele sociale se poate dovedi pivotală într-o țară care în ultimul deceniu s-a confruntat cu o prăbușire a natalității, ajungând să ocupe ultimul loc în lume în acest domeniu, în contextul în care femeile acordau prioritate carierei în locul căsătoriei și familiei din cauza costurilor ridicate ale locuințelor și ale creșterii copiilor.
Miza este uriașă în contextul în care criza demografică a devenit cel mai mare risc cu care se confruntă a patra economie a Asiei și sistemul său de pensii și bunăstare socială. Conform estimărilor, populația de 51 de milioane de sud-coreeni ar putea să se înjumătățească până la sfârșitul acestui secol.
În 2024 însă, statistica până atunci în scădere a natalității din Coreea de Sud a început să crească timid. A ajuns la 0,75 copii pe familie, încă cea mai scăzută natalitate la nivel global, dar un progres față de valoarea de 0,73 înregistrată în 2023, după 8 ani consecutivi de declin de la 1,24 în 2015, în pofida miliardelor de dolari cheltuite de Seul pentru a inversa trendul descendent.
În timp ce această creștere timidă reflectă organizarea căsătoriilor amânate din cauza pandemiei, unele date statistice arată că politicile pronatalitate încep să dea și ele roade.
Datele trimestriale arată de numărul familiilor care au un al doilea copil a crescut cu 12% în a doua jumătate a anului 2024, față de o creștere cu 11% a numărului familiilor aflate la primul copil.
''Există o probabilitate mare a unei creșteri (a ratei natalității n.r.) în anii următori și ne aflăm chiar în punctul de inflexiune'', a declarat pentru Reuters You Hye-mi, secretarul prezidențial pentru politici pentru populație.
Anul trecut, președintele acum demis Yoon Suk Yeol a propus înființarea unui nou minister care să se ocupe de ''criza demografică națională'' și care să aducă o abordare mai largă și mai orientată spre susținerea financiară a tinerelor familii.
Guvernul de la Seul are în vedere alocarea în acest an a sumei de 19,7 trilioane de woni (13,76 miliarde de dolari) în trei domenii de interes - echilibrul dintre viața de familie și carieră, creșterea copiilor și locuințe - sumă cu 22% mai mare decât cea alocată în 2024.
''Coreea se confruntă cu cele mai grave probleme demografice din lume. Guvernul nu a exagerat cu nimic atunci când a declarat stare de urgență demografică în iunie'', a declarat Kathleen Oh, economist șef la banca americană de investiții Morgan Stanley pentru Coreea de Sud și Taiwan. ''Vestea bună este că această stare de urgență se simte real, iar autoritățile au ales reformele structurale în detrimentul soluțiilor pe termen scurt'', a adăugat ea.
Printre schimbările de politici adoptate în ultimul an se numără plata angajaților cu salariul întreg pentru o perioadă de maxim 6 luni dacă ambii părinți aleg să intre în concediu parental, prin comparație cu un maximum de 3 luni anterior. În plus, perioada maximă de concediu parental a fost extinsă de la 12 la 18 luni, dacă ambii părinți aleg această variantă.
Concediul paternal a crescut de la 10 zile la 20 de zile, iar guvernul va plăti salariile angajaților din firmele mici și mijlocii în această perioadă.
Începând cu acest an, guvernul a impus obligația pentru angajatori de a include statisticile legate de creșterea copiilor în documentele puse la dispoziția autorităților. Iar aceste politici par să aibă rezultate.
În 2024 numărul căsătoriilor a crescut abrupt, după trendul ascendent început din 2023 pentru prima oară în 12 ani. Într-un sondaj guvernamental realizat anul trecut, 52.5% dintre sud-coreeni au exprimat poziții pozitive față de căsătorie, cel mai ridicat nivel din 2014 și până în prezent.
''Guvernul a făcut tot ce a putut la nivel instituțional și acum trebuie ca din ce în ce mai multe companii să îmbrățișeze aceste politici'', a declarat Shin Kyung-ah, profesor de sociologie la Universitatea Hallym.
Anul trecut firma de construcții Booyoung a înregistrat o creștere a natalității în rândul angajaților după anunțarea aplicării unei scheme de bonusuri.
''Până la urmă, este în interesul companiei să supraviețuiască. Construim apartamente și acestea se vor vinde doar dacă vor fi suficienți de mulți oameni care să locuiască în ele'', a remarcat Kim Jin-seong, director de resurse umane la Booyoung.
Decizia companiei Booyoung a fost urmată de și mai multe stimulente din partea guvernului, așa cum sunt exceptările de taxe pe bonusurile legate de nașterea copiilor. Alte companii, printre care și dezvoltatorul de jocuri Krafton, pregătesc scheme de bonusuri similare pentru angajați în valoare de 100 de milioane de woni.
''Trebuie să ne asigurăm că menținem vie această scânteie, care a fost greu de aprins, acoperind rapid și carențele acestor politici pronatalitate în ceea ce privește categorii socio-profesionale precum liber-profesioniștii și cei care desfășoară activități independente'', a declarat ministrul de finanțe Choi Sang-mok care este și președintele interimar al Coreii de Sud.
Pentru unii sud-coreeni însă, această ''scânteie'' nu a fost încă aprinsă. ''Nu cred că este atât de binevenită (nașterea unui copil n.r.) pentru că este dificil și costă foarte mulți bani să te căsătorești, să ai un copil și o familie în societatea coreeană'', a declarat pentru Reuters studenta Kim Ha-ram, 21 de ani.
Ultima explozie demografică din Coreea de Sud s-a produs în intervalul 1991-1996. Seulul dorește acum să crească rata natalității la 1 până în 2030, dar este încă un drum lung de parcurs până se va ajunge la o rată a natalității de 2,1 copii pe familie, necesară pentru a avea o populație stabilă.
Conform sociologului Shin Kyung-ah, de la Universitatea Hallym, guvernul trebuie să-i aibă în vedere și pe angajații temporari din Coreea de Sud, ce reprezintă 27,3% din totalul forței de muncă.
''Diferențele sunt foarte mari între companiile mici și cele mari din Coreea de Sud și între angajații permanenți și cei temporari, așa că guvernul trebuie să fie mai creativ pentru a propune un sistem care să funcționeze pentru toți'', a susținut el.
Jung Jae-hoon, profesor de sociologie la Women's University din Seul, susține de asemenea că și companiile trebuie să facă mai mult pentru a participa la eforturile pronatalitate ale guvernului.
''Sistemele de îngrijire ale copiilor sunt bine stabilite acum, la nivel societal, prin investiții guvernamentale, dar avem nevoie ca și firmele și companiile să-și schimbe politicile și să devină mai prietenoase cu familiile, ceea ce ar face ca problema să fie pe jumătate rezolvată'', a susținut Jung. AGERPRES/(AS - editor: Codruț Bălu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Numărul persoanelor strămutate intern a ajuns la un record de 83 de milioane în întreaga lume (raport)
Conflictele, precum cele din Sudan și Gaza, și dezastrele naturale au făcut ca numărul persoanelor strămutate în interiorul țării lor să ajungă la un nou nivel record de 83,4 milioane la sfârșitul anului 2024, conform unui raport anual publicat marți, informează AFP. Numărul persoanelor strămutate a crescut cu 50% în ultimii
Un vulcan a erupt în Filipine
Un vulcan din centrul statului Filipine a intrat în faza de erupție marți dimineață, expulzând un nor gri de cenușă la o înălțime de câțiva kilometri în atmosferă, precum și roci vulcanice, informează AFP. Kanlaon, unul dintre cei 24 de vulcani activi din această țară din Asia de Sud-Est, intrase deja în eru
Stratul de zăpadă de pe ghețarii elvețieni este sub medie, potrivit măsurătorilor
Cantitatea de zăpadă care acoperea ghețarii elvețieni la sfârșitul iernii a fost cu 13% mai redusă comparativ cu media înregistrată între 2010 și 2020, a anunțat luni un grup de experți responsabili de aceste măsurători, transmite AFP. Ca în fiecare an în această perioadă a anului, când stratul de zăpadă ati
Papa Leon al XIV-lea a declarat că este 'în pregătire' o călătorie la Niceea, în prezent Iznik
Papa Leon al XIV-lea a declarat luni în fața reporterilor prezenți la Vatican că o călătorie în vechiul oraș Niceea, în prezent Iznik, este în 'pregătire'. Papa ar marca astfel cea de-a 1.700-a aniversări a primului Conciliu de la Niceea și ar aduce la îndeplinire angajamentul asumat de predecesorul său, papa Francisc, transmit a
Mutarea într-o altă locuință, un eveniment mai stresant decât nașterea unui copil (sondaj britanic)
Mutarea într-o altă locuință este considerată un eveniment de viață mai stresant decât nașterea unui copil, o extracție dentară sau participarea la un interviu de angajare dificil, arată un sondaj britanic, potrivit DPA. Pierderea unui membru al familiei este considerat cel mai stresant eveniment de viață, două treimi (65% ) dintre participanții la
Săptămâna Eurovision, marcată de proteste în contextul 'riscului' de atacuri cibernetice și teroriste
Protestatarii ar putea viza orașul Basel în timpul Săptămânii Concursului Eurovision, deoarece participarea Israelului la această competiție muzicală continuă să genereze furie pe fondul războiului din Fâșia Gaza, informează DPA. Orașul Basel găzduiește ediția din 2025 a concursului, după ce elvețianul Nemo a câștigat anul trecut î
O echipă de voluntari salvează și reabilitează porumbeii răniți din Londra
Jennie Brennan și Jacob Peter, voluntari în cadrul asociației London Pigeon Rescue, salvează și reabilitează porumbeii răniți din Londra, relatează Reuters. Porumbeii din zonele urbane suferă deseori de o problemă care poate fi prevenită denumită ''stringfoot'' și care constă în încâlcirea unor sfori, ațe de pesc
La liturghia de duminică din New York, americanii l-au celebrat pe noul suveran pontif
Entuziasmul a cuprins catedrala St. Patrick din New York în timpul liturghiei de duminică dimineață, prima oficiată după ce un american a fost ales liderul Bisericii Romano-Catolice, o alegere care i-a surprins și încântat pe mulți dintre compatrioții săi, informează Reuters. La liturghia de duminică, emblematica biserică, o construcție &icir
Sute de documente naziste, descoperite în arhivele Curții Supreme din Argentina
Justiția argentiniană a descoperit sute de documente și hărți ale membrilor organizațiilor naziste în cutii aflate în arhivele Curții Supreme a țării, a dezvăluit duminică ziarul Clarin, preluat de AFP. Cutiile, șapte în total, au fost deschise vineri, iar conținutul lor a fost clasificat, documentat și păstrat la ordinul Cur
Germania: Mii de persoane au ieșit în stradă pentru a cere interzicerea AfD
Mii de persoane au manifestat duminică în Germania pentru interzicerea AfD, în timp ce acest partid anti-imigrație contestă o decizie a serviciilor de informații interne de a-l clasifica drept 'extremist' de dreapta, relatează AFP. Protestatarii s-au adunat în peste 60 de orașe, de la Koln la Hamburg, trecând pr
Italia: Un deținut care lucra în afara închisorii s-a sinucis aruncându-se de pe Domul din Milano (media)
Un criminal condamnat la detenție, care avea permisiunea să lucreze în afara închisorii, s-a sinucis duminică aruncându-se de pe Domul din Milano, după ce ar fi înjunghiat un coleg, au relatat media locale, citate de AFP. Italianul, identificat de media drept Emanuele De Maria, în vârstă de 35 de ani, a căzu
Papa Leon al XIV-lea face apel la 'marile puteri ale lumii' să oprească războiul
Papa Leon al XIV-lea a făcut apel la 'marile puteri ale lumii' să oprească războiul și a pledat pentru o pace 'dreaptă' și 'durabilă' în Ucraina, duminică, într-un discurs rostit de la balconul Bazilicii Sfântul Petru, transmit agențiile AFP și Reuters. În fața unei mulțimi alcătuită din zeci de
Papa Leon a celebrat Sfânta Liturghie la mormântul Sfântului Petru
Papa Leon al XIV-lea a celebrat duminică Sfânta Liturghie la mormântul Sfântului Petru, situat în așa-numitele Grote ale Vaticanului din bazilica purtând același nume, a anunțat Sfântul Scaun, transmite agenția EFE. După Sfânta Liturghie, suveranul pontif a mers la mormintele predecesorilor săi din Gro
Nor toxic în Spania/ Măsura de izolare impusă pentru 150.000 de locuitori a fost ridicată
Aproximativ 150.000 de locuitori din orașul Vilanova i la Geltru și din patru comunități învecinate, situate la sud-vest de Barcelona, Spania, au fost nevoiți să se izoleze în spații închise pentru câteva ore după ce un incendiu izbucnit la un depozit industrial a eliberat sâmbătă un nor toxic de clor în zonă, transmite duminică ag
Papa Leon va apărea la balconul Bazilicii Sfântul Petru pentru rugăciunea de duminică
Papa Leon al XIV-lea va apărea din nou în public, duminică, în Piața Sfântul Petru, transmite agenția DPA. De la balconul Bazilicii Sfântul Petru, primul pontif din Statele Unite, fostul cardinal Robert Francis Prevost, va rosti prima sa rugăciune 'Regina Coeli', duminică la prânz, în calitate de lid