logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Politicile pronatalitate încep să dea roade în Coreea de Sud, țara cu cea mai mică natalitate

Image

Rata natalității din Coreea de Sud, cea mai mică din lume, a crescut în 2024 pentru prima oară în ultimii 9 ani, pe măsură ce tot mai multe cupluri se hotărăsc să întemeieze familii după încheierea pandemiei, încurajate de politicile guvernamentale și ale companiilor de a susține cuplurile care aduc pe lume copii, transmite Reuters.

Nam Hyun-jin, 35 de ani, care a adus pe lume o a doua fetiță în luna august, a declarat că a remarcat o schimbare la nivelul societății, declanșată în special de politicile guvernamentale pentru sprijinirea natalității și de companiile care s-au alăturat acestor eforturi.

''Societatea în ansamblu încurajează mai mult natalitatea decât acum 5 ani, când am avut primul nostru copil'' a susținut Nam. Și cel mai important, ''cultura companiei de a încuraja nașterile ne oferă un uriaș ajutor'', a mai precizat Nam, al cărei angajator, firma de construcții Booyoung, a început să acorde de anul trecut suma de 100 de milioane de woni (70.000 de dolari) ca bonus pentru angajatele care au născut.

Această schimbare în normele sociale se poate dovedi pivotală într-o țară care în ultimul deceniu s-a confruntat cu o prăbușire a natalității, ajungând să ocupe ultimul loc în lume în acest domeniu, în contextul în care femeile acordau prioritate carierei în locul căsătoriei și familiei din cauza costurilor ridicate ale locuințelor și ale creșterii copiilor.

Miza este uriașă în contextul în care criza demografică a devenit cel mai mare risc cu care se confruntă a patra economie a Asiei și sistemul său de pensii și bunăstare socială. Conform estimărilor, populația de 51 de milioane de sud-coreeni ar putea să se înjumătățească până la sfârșitul acestui secol.

În 2024 însă, statistica până atunci în scădere a natalității din Coreea de Sud a început să crească timid. A ajuns la 0,75 copii pe familie, încă cea mai scăzută natalitate la nivel global, dar un progres față de valoarea de 0,73 înregistrată în 2023, după 8 ani consecutivi de declin de la 1,24 în 2015, în pofida miliardelor de dolari cheltuite de Seul pentru a inversa trendul descendent.

În timp ce această creștere timidă reflectă organizarea căsătoriilor amânate din cauza pandemiei, unele date statistice arată că politicile pronatalitate încep să dea și ele roade.

Datele trimestriale arată de numărul familiilor care au un al doilea copil a crescut cu 12% în a doua jumătate a anului 2024, față de o creștere cu 11% a numărului familiilor aflate la primul copil.

''Există o probabilitate mare a unei creșteri (a ratei natalității n.r.) în anii următori și ne aflăm chiar în punctul de inflexiune'', a declarat pentru Reuters You Hye-mi, secretarul prezidențial pentru politici pentru populație.

Anul trecut, președintele acum demis Yoon Suk Yeol a propus înființarea unui nou minister care să se ocupe de ''criza demografică națională'' și care să aducă o abordare mai largă și mai orientată spre susținerea financiară a tinerelor familii.

Guvernul de la Seul are în vedere alocarea în acest an a sumei de 19,7 trilioane de woni (13,76 miliarde de dolari) în trei domenii de interes - echilibrul dintre viața de familie și carieră, creșterea copiilor și locuințe - sumă cu 22% mai mare decât cea alocată în 2024.

''Coreea se confruntă cu cele mai grave probleme demografice din lume. Guvernul nu a exagerat cu nimic atunci când a declarat stare de urgență demografică în iunie'', a declarat Kathleen Oh, economist șef la banca americană de investiții Morgan Stanley pentru Coreea de Sud și Taiwan. ''Vestea bună este că această stare de urgență se simte real, iar autoritățile au ales reformele structurale în detrimentul soluțiilor pe termen scurt'', a adăugat ea.

Printre schimbările de politici adoptate în ultimul an se numără plata angajaților cu salariul întreg pentru o perioadă de maxim 6 luni dacă ambii părinți aleg să intre în concediu parental, prin comparație cu un maximum de 3 luni anterior. În plus, perioada maximă de concediu parental a fost extinsă de la 12 la 18 luni, dacă ambii părinți aleg această variantă.

Concediul paternal a crescut de la 10 zile la 20 de zile, iar guvernul va plăti salariile angajaților din firmele mici și mijlocii în această perioadă.

Începând cu acest an, guvernul a impus obligația pentru angajatori de a include statisticile legate de creșterea copiilor în documentele puse la dispoziția autorităților. Iar aceste politici par să aibă rezultate.

În 2024 numărul căsătoriilor a crescut abrupt, după trendul ascendent început din 2023 pentru prima oară în 12 ani. Într-un sondaj guvernamental realizat anul trecut, 52.5% dintre sud-coreeni au exprimat poziții pozitive față de căsătorie, cel mai ridicat nivel din 2014 și până în prezent.

''Guvernul a făcut tot ce a putut la nivel instituțional și acum trebuie ca din ce în ce mai multe companii să îmbrățișeze aceste politici'', a declarat Shin Kyung-ah, profesor de sociologie la Universitatea Hallym.

Anul trecut firma de construcții Booyoung a înregistrat o creștere a natalității în rândul angajaților după anunțarea aplicării unei scheme de bonusuri.

''Până la urmă, este în interesul companiei să supraviețuiască. Construim apartamente și acestea se vor vinde doar dacă vor fi suficienți de mulți oameni care să locuiască în ele'', a remarcat Kim Jin-seong, director de resurse umane la Booyoung.

Decizia companiei Booyoung a fost urmată de și mai multe stimulente din partea guvernului, așa cum sunt exceptările de taxe pe bonusurile legate de nașterea copiilor. Alte companii, printre care și dezvoltatorul de jocuri Krafton, pregătesc scheme de bonusuri similare pentru angajați în valoare de 100 de milioane de woni.

''Trebuie să ne asigurăm că menținem vie această scânteie, care a fost greu de aprins, acoperind rapid și carențele acestor politici pronatalitate în ceea ce privește categorii socio-profesionale precum liber-profesioniștii și cei care desfășoară activități independente'', a declarat ministrul de finanțe Choi Sang-mok care este și președintele interimar al Coreii de Sud.

Pentru unii sud-coreeni însă, această ''scânteie'' nu a fost încă aprinsă. ''Nu cred că este atât de binevenită (nașterea unui copil n.r.) pentru că este dificil și costă foarte mulți bani să te căsătorești, să ai un copil și o familie în societatea coreeană'', a declarat pentru Reuters studenta Kim Ha-ram, 21 de ani.

Ultima explozie demografică din Coreea de Sud s-a produs în intervalul 1991-1996. Seulul dorește acum să crească rata natalității la 1 până în 2030, dar este încă un drum lung de parcurs până se va ajunge la o rată a natalității de 2,1 copii pe familie, necesară pentru a avea o populație stabilă.

Conform sociologului Shin Kyung-ah, de la Universitatea Hallym, guvernul trebuie să-i aibă în vedere și pe angajații temporari din Coreea de Sud, ce reprezintă 27,3% din totalul forței de muncă.

''Diferențele sunt foarte mari între companiile mici și cele mari din Coreea de Sud și între angajații permanenți și cei temporari, așa că guvernul trebuie să fie mai creativ pentru a propune un sistem care să funcționeze pentru toți'', a susținut el.

Jung Jae-hoon, profesor de sociologie la Women's University din Seul, susține de asemenea că și companiile trebuie să facă mai mult pentru a participa la eforturile pronatalitate ale guvernului.

''Sistemele de îngrijire ale copiilor sunt bine stabilite acum, la nivel societal, prin investiții guvernamentale, dar avem nevoie ca și firmele și companiile să-și schimbe politicile și să devină mai prietenoase cu familiile, ceea ce ar face ca problema să fie pe jumătate rezolvată'', a susținut Jung. AGERPRES/(AS - editor: Codruț Bălu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 408

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social Ex 04-04-2025 19:59

OMS avertizează asupra creșterii cu 50% a cazurilor și deceselor provocate de holeră

Cifrele preliminare indică faptul că anul trecut au fost raportate la nivel mondial cel puțin 810.000 de cazuri de holeră și 5.900 de decese asociate acestei boli, ambele reprezentând creșteri de peste 50%, a avertizat vineri Organizația Mondială a Sănătății (OMS), transmite agenția EFE. Până în acest an, aproape 100.000 de c

Social Ex 04-04-2025 18:18

Incendiu într-un club din Macedonia de Nord/ Bilanțul urcă la 60 de morți

Bilanțul victimelor incendiului izbucnit în urmă cu trei săptămâni în clubul de noapte Pulse din orașul Kocani, în Macedonia de Nord, a crescut la 60, după ce managerul a decedat în urma rănilor suferite într-un spital din Lituania, a anunțat vineri ministrul Sănătății, Arben Taravari, transmite agenția DPA.

Social Ex 04-04-2025 15:36

Berlin și Tel Aviv au căzut de acord să devină orașe înfrățite

Berlin și Tel Aviv vor deveni orașe înfrățite, au anunțat vineri autoritățile de la Berlin, transmite DPA. 'Putem acum să întărim legătura veche și cordială dintre cele două metropole și să o umplem cu și mai multă viață', a declarat primarul Berlinului, Kai Wegner, care va semna un acord cu omologul său din Tel Aviv, Ron H

Social Ex 04-04-2025 15:31

Papa Francisc se simte mai bine și ar putea apărea în public duminică

Starea de sănătate a papei Francisc, aflat în continuare în convalescență după o dublă pneumonie, a înregistrat 'noi ameliorări ușoare', a anunțat vineri Vaticanul, lăsând să se înțeleagă că suveranul pontif, în vârstă de 88 de ani, ar putea apărea în public duminică, informează AFP. '

Social Ex 04-04-2025 12:51

VIDEO Furtunile din Statele Unite s-ar putea intensifica vineri, după ce au ucis șapte persoane

O furtună devastatoare de primăvară a ucis cel puțin șapte persoane și a provocat joi, pentru a doua zi la rând, tornade și ploi torențiale violente într-o regiune din Statele Unite care se întinde din Texas până în Ohio, sporind riscurile de inundații, informează Reuters. Se preconizează ca acest puternic sistem

Social Ex 04-04-2025 11:35

VIDEO Earthshot Prize pentru protecția mediului, fondat de prințul William, va fi decernat în Brazilia în 2025

Prințul William al Marii Britanii a anunțat vineri, alături de mai multe celebrități și vedete din lumea fotbalului, că ceremonia Earthshot Prize, premiul pe care l-a fondat și care recompensează cu milioane de dolari proiecte din domeniul protecției mediului, va avea loc în Brazilia anul acesta, informează Reuters. Moștenitorul tronului

Social Ex 04-04-2025 11:13

Meteorologii prognozează un sezon al uraganelor din Atlantic peste media multianuală în 2025

Meteorologii de la Universitatea de Stat din Colorado au declarat joi că sezonul uraganelor care urmează să se formeze în Oceanul Atlantic în 2025 va fi unul peste media multianuală, cu 17 furtuni tropicale, inclusiv nouă uragane, dintre care patru vor fi majore, informează Reuters. Temperaturile calde de la suprafața oceanului vor

Social Ex 04-04-2025 10:01

Un val de căldură de primăvară amenință recoltele și accesul la apă în Asia Centrală (studiu)

Un intens și neobișnuit val de căldură a afectat Asia Centrală în luna martie, potrivit unui studiu publicat vineri, amenințând recoltele și accesul la apă în această regiune în mare parte rurală, care suferă deja din cauza consecințelor provocate de schimbările climatice, relatează AFP. Pe parcursul lunii martie 2025,

Social Ex 04-04-2025 08:46

Germania: Peste jumătate din populație susține reîntoarcerea la energia nucleară

Mai mult de jumătate dintre germani susțin reîntoarcerea la energia nucleară și reactivarea centralelor închise din țară, potrivit unui sondaj publicat vineri, relatează dpa. Germania a renunțat treptat la energia nucleară în aprilie 2023, când ultimele trei centrale nucleare au fost închise definitiv.

Social Ex 04-04-2025 04:36

VIDEO Bolivia: Cinci morți în urma unui atac cu exploziv într-o zonă minieră în conflict

Cinci persoane, printre care un bebeluș, au murit joi în explozia unui dispozitiv la o cooperativă minieră din vestul Boliviei, unde grupuri de mineri își dispută controlul unui filon de aur, a anunțat Ministerul de Interne, relatează AFP. Explozia a avut loc la Sorata, la 150 de kilometri nord de capitala La Paz, într-o clăd

Social Ex 03-04-2025 19:56

Italia: Fost militant neofascist, condamnat la 30 de ani de închisoare pentru un atentat comis în 1974

Un fost militant neofascist a fost condamnat joi la 30 de ani de închisoare de justiția italiană pentru un atentat comis în mai 1974 în Piazza della Loggia, din orașul nordic Brescia, soldat cu moartea a nouă persoane și peste 100 de răniți, informează ANSA. Fostul extremist de dreapta Marco Toffaloni, acum în vâr

Social Ex 03-04-2025 19:05

BTA: Bulgaria contribuie la dezmembrarea celei mai mari platforme de exploatare sexuală a copiilor din lume

Kidflix, una dintre cele mai mari platforme de pedofile din lume, a fost închisă în cadrul unei operațiuni internaționale împotriva exploatării sexuale a copiilor. Ofițeri ai Direcției Generale pentru Combaterea Crimei Organizate din Bulgaria (GDCOC) împreună cu colegii din 38 de țări din întreaga lume au făcut pa

Social Ex 03-04-2025 17:05

Turcia: Nouă morți în naufragiul unei bărci pneumatice cu migranți în Marea Egee

Cel puțin nouă migranți au murit joi înecați în Marea Egee, în largul coastelor Turciei, în naufragiul unei bărci pneumatice, a anunțat paza de coasă turcă, după un accident similar survenit în apele elene vecine, informează AFP. 'Trupurile fără viață a nouă migranți clandestini au fost pescuite' din apă,

Social Ex 03-04-2025 17:02

Smartphone-urile pot contribui la detectarea timpurie a depresiei (studiu)

Smartphone-urile au potențialul de a ajuta la detectarea depresiei prin fenotiparea digitală și extragerea anumitor caracteristici pe baza utilizării cantității masive de date pe care acestea le colectează, conform oamenilor de știință chinezi de la Universitatea Lanzhou, transmite joi agenția Xinhua. Pentru persoanele moderne, care suferă de

Social Ex 03-04-2025 14:34

Rămășitele unei victime a incendiilor care au devastat în ianuarie Los Angeles-ul, descoperite miercuri

Rămășițele unei victime a incendiilor care au devastat Los Angeles în luna ianuarie au fost descoperite miercuri, ridicând bilanțul uman al acestora la cel puțin 30 de morți, la aproape trei luni de la declanșarea incendiilor, au anunțat autoritățile locale, informează AFP. O echipă a medicului legist al comitatului Los Angeles