Pudra din larve de gândaci de făină, introdusă pe piața alimentară conform unui regulament al Comisiei Europene
![Image](https://agerpres.ro/data/202502/20250206134905_930210.jpg)
Pudra din viermi galbeni de făină, larve ale gândacilor de făină (Tenebrio molitor), este începând din 10 februarie un aliment autorizat pentru a fi introdus pe piața alimentară europeană, conform unui regulament emis de Comisia Europeană la 20 ianuarie, sub semnătura președintei Ursula von der Leyen, și publicat pe site-ul https://eur-lex.europa.eu.
Conform regulamentului CE, pudra tratată cu UV din larve întregi de 'Tenebrio molitor' trebuie inclusă în lista cu alimente noi a Uniunii Europene prevăzută în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470. Firma franceză Nutri'Earth dispune de exclusivitate pentru a introduce pe piață pudra de viermi galbeni de făină pentru următorii 5 ani, începând cu 10 februarie 2025, conform aceluiași regulament care este obligatoriu și se aplică direct în toate statele membre.
'Novel Food'
Pe site-ul oficial food.ec.europa.eu, Comisia oferă o serie de precizări cu privire la decizia de a aproba încă un aliment derivat din insecte (al patrulea) ca 'Novel Food' ('Aliment Nou') ce va fi folosit ca ingredient alimentar într-o serie de produse alimentare destinate populației europene.
Conceptul de 'Novel Food' este definit drept hrană ce nu a fost consumată în mod semnificativ de europeni înainte de 15 mai 1997, când s-a introdus prima reglementare cu privire la noile alimente. Niciun stat membru nu a confirmat un nivel semnificativ al consumului uman de insecte din orice specie înainte de 15 mai 1997.
Conform CE, regulamentul adoptat în ianuarie este unul dintre pașii finali în procedura de autorizare a pulberii tratate cu UV de vierme galben de făină ca aliment nou. Statele membre au dat undă verde Comisiei pentru a permite unui operator din sectorul alimentar, care a solicitat aceste autorizații, să introducă produsul pe piața UE - în acest caz firma franceză Nutri'Earth.
Acest lucru s-a întâmplat deja cu o serie de insecte, cum ar fi lăcusta migratoare sau greierele de casă, iar legislația care reglementează așa-numitele 'noi alimente' încearcă să păstreze echilibrul între inovație și siguranța alimentară.
Actualul regim de autorizare a reușit să reducă de două ori intervalul de timp necesar pentru ca 'noile alimente' să ajungă pe piața UE prin comparație cu legislația anterioară, conform Comisiei. Sunt avute în considerare diverse feluri de alimente, unele complet neobișnuite, așa cum sunt insectele, algele, noi proteine vegetale, dar și mâncăruri tradiționale din țări terțe și vor contribui la atingerea diferitelor obiective fixate de UE în cadrul Green Deal și în strategia Farm to Fork (de la fermă în farfurie n.r.).
Alimente sigure și etichetate corespunzător
Principiile pe care Comisia susține că le protejează în cadrul noilor reglementări alimentare se referă la siguranța noilor alimente pentru consum și la faptul că acestea vor fi etichetate corespunzător pe rafturile magazinelor. În plus, dacă așa numitele alimente noi sunt menite să înlocuiască alte alimente, atunci ele trebuie să aibă cel puțin aceeași valoare nutrițională cu cele pe care le înlocuiesc.
În ceea ce privește consumul de insecte, Comisia consideră că rămâne la latitudinea cetățenilor europeni dacă doresc să mănânce sau nu insecte, dar precizează că folosirea insectelor ca o sursă alternativă de proteine nu este ceva nou și adaugă că insectele sunt mâncate în mod regulat în numeroase regiuni ale lumii.
Comisia Europeană mai susține că diversificarea ofertei alimentare cu hrană din insecte contribuie pozitiv la mediu și la sănătate, răspunzând în același timp cererii în creștere de proteine din rândul clasei de mijloc, în condițiile creșterii costurilor economice și de mediu ale producției de proteine animale.
În plus, susține CE, beneficiile ecologice ale creșterii insectelor pentru hrană se bazează pe eficiența ridicată a conversiei hranei pentru insecte, mai puține emisii de gaze cu efect de seră, mai puțină utilizare a apei și a terenurilor arabile și utilizarea bioconversiei pe bază de insecte ca soluție pentru reducerea risipei alimentare.
Piața europeană pentru 'noile alimente' ar putea să se extindă
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) consideră consumul de alimente pe bază de viermi galbeni de făină drept 'sigur', dar subsecretarul italian pentru Sănătate, Marcello Gemmato, a spus că Italia va monitoriza acest lucru astfel încât 'principiul transparenței și dreptul cetățenilor de a alege pe deplin conștienți ceea ce consumă prin etichete și informații detaliate' să fie respectate, notează agenția italiană de presă ANSA.
Tot ANSA amintește că această decizie a CE a provocat controverse în cadrul Parlamentului European, unde europarlamentarii Alexander Bernhuber (PPE) și Laurence Trochu (CRE) au încercat să se opună acestei autorizări ridicând o obiecție la adresa acestui act pe care-l consideră 'o insultă pentru fermierii europeni, dar fără succes. Obiecția a fost respinsă de Comisia pentru Mediu (ENVI) cu un avantaj de doar câteva voturi, conform ANSA.
Piața europeană pentru 'noile alimente' este încă subdezvoltată dar ea ar putea să se extindă în curând și prin adăugarea cărnii sintetice, obținută în laborator - o solicitare a start-upului francez Gourmey de a autoriza vânzarea de foie gras obținut în eprubetă se află pe masa Comisiei încă de vara trecută.
De asemenea, Forumul Economic Mondial susține că alimentele pe bază de insecte pot ajuta la combaterea schimbărilor climatice, oferind surse alternative de proteine, după cum amintește și Polskie Radio (www.polskieradio.pl), adăugând că pudra din viermi galbeni de făină va fi folosită într-o serie de produse alimentare precum brânză, gemuri, paste și pâine, cu condiția ca larvele să fi fost tratate cu radiații UV.
Conform publicației poloneze Rzeczpospolita, câțiva comercianți polonezi desfac deja produse pe bază de insecte, așa cum sunt batoanele cu proteine din greieri și snacks-uri ce conțin viermi de făină. Firma poloneză HiProMine, care produce larve de insecte pentru hrana animalelor, se află în creștere rapidă și își extinde operațiunile, mai notează cotidianul Rzeczpospolita.AGERPRES/(AS - redactor: Codruț Bălu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Germania: Un mort și 11 răniți în urma coliziunii între un tren de mare viteză și o semiremorcă lângă Hamburg
O persoană a murit și alte 11 au fost rănite în urma coliziunii marți între un tren de mare viteză și o semiremorcă lângă orașul Hamburg, în nordul Germaniei, a anunțat un purtător de cuvânt al serviciului de pompieri, relatează dpa. Un bărbat a fost resuscitat la locul accidentului, însă a decedat din cauza rănilor în
Moralul europenilor, în ușoară creștere (studiu)
Moralul europenilor 'continuă să își revină încet în 2025 pentru al doilea an consecutiv', cu excepția Franței, unde incertitudinea politică și economică apasă asupra consumatorilor, care deja nu erau optimiști, conform Observatorului Cetelem publicat marți de banca franceză BNP Paribas, în studiu fiind inclusă și România, transmite AFP.
SUA: Papa afirmă că expulzarea imigranților aduce atingere demnității lor; Casa Albă îi recomandă 'să se concentreze pe Biserică'
Cetatea Vaticanului, 11 feb /Agerpres/ - Papa Francisc a condamnat marți planul președintelui american Donald Trump de a proceda la expulzări masive de imigranți, apreciind că această politică reprezintă o 'criză majoră' care 'aduce atingere demnității lor', transmite AFP. Expulzarea de 'persoane care, în numeroase cazuri, și-au părăs
Suedia: O femeie, condamnată la 12 ani de închisoare pentru că a ținut în sclavie femei și copii yazidi în Siria
O suedeză în vârstă de 52 de ani a fost condamnată marți de un tribunal din Stockholm la 12 ani de închisoare pentru genocid, fiind găsită vinovată că a ținut în sclavie femei și copii ai minorității etnice yazidi în Siria, timp de cinci luni în 2015, relatează AFP. Lina Ishaq a fost găsită vinovată de 'genocid, crime &i
Operațiune majoră a forțelor de securitate în Italia: 183 de membri ai mafiei siciliene au fost arestați
Un total de 183 de persoane au fost arestate marți în Palermo, capitala Siciliei (cea mai mare insulă a Italiei), într-o operațiune majoră a forțelor de securitate care a pus capăt unei noi încercări de a reconstrui conducerea Cosa Nostra, mafia siciliană, în această provincie, informează EFE. Cei arestați în mega-operațiune, la c
Israelul confirmă decesul celui mai vârstnic ostatic deținut de Hamas în Gaza
Israelul a confirmat marți decesul lui Schlomo Manzur, în vârstă de 86 de ani, cel mai vârstnic ostatic deținut de gruparea militantă palestiniană Hamas în Fâșia Gaza, transmite dpa. Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au menționat că familia bărbatului a fost informată în legătură cu moartea acestuia. Man
OMS lansează un nou program de tratament gratuit pentru copiii bolnavi de cancer
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat marți un nou program destinat tratării gratuite a mii de copii bolnavi de cancer în țările cu venituri mici și medii, având ca obiectiv creșterea ratelor de supraviețuire, care stagnează, informează AFP. 'Țările din faza pilot vor primi gratuit un flux neîntrerupt de medicam
În replică la interesul arătat de Trump față de Groenlanda, mii de danezi semnează o petiție pentru a cumpăra California de la SUA
Mii de danezi au semnat o petiție online pentru a cumpăra California de la SUA, într-un răspuns ironic la interesul manifestat de președintele american Donald Trump pentru cumpărarea Groenlandei, a relatat luni EFE. Pagina numită Denmarkification (care se poate traduce prin 'danemarchizare' - n.r.) a reușit să strângă deja
Brazilia/ Începerea anului școlar, amânată din cauza căldurii, în sudul țării
Un val de căldură, cu temperaturi care ar putea ajunge la 40 de grade Celsius, a determinat statul Rio Grande do Sul din sudul Braziliei să amâne începerea anului școlar programată pentru luni, în urma deciziei unui tribunal, informează AFP. 'În conformitate cu decizia Tribunalului de Justiție din Rio Grande do Sul,
Corupția, un 'enorm obstacol' în calea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice (Transparency International)
Corupția amenință să 'deraieze' eforturile de combatere a schimbărilor climatice, în special din cauza deturnării de fonduri publice consacrate tranziției energetice, avertizează Transparency International într-un raport publicat marți, citat de AFP. ONG-ul din Berlin evaluează 180 de țări în fiecare an în funcț
Guatemala: 51 de morți într-un accident de autobuz produs la intrarea în capitală
Cel puțin 51 de persoane au murit luni într-un accident de autobuz, după ce vehiculul a căzut de pe un pod la intrarea de nord a capitalei Ciudad de Guatemala, unul din cele mai grave accidente de circulație din ultimii zece ani produse în America Latină, informează AFP. Sunt '51 de cadavre în morga provizorie', a declarat un purtător
Austria: Un tânăr de 19 ani, condamnat în urma anchetei ce a vizat atentatul terorist la un concert al cântăreței Taylor Swift
Primul proces rezultat din investigațiile care au vizat presupuse planuri islamiste pentru comiterea unui atac terorist la un concert al cântăreței Taylor Swift la Viena, anul trecut, a ajuns luni la un verdict, informează DPA. Un irakian în vârstă de 19 ani asociat cu principalul suspect a fost condamnat astfel de Tribunalul Regional din Vie
UNRWA denunță faptul că ofensiva israeliană din Cisiordania a forțat strămutarea a 40.000 de palestinieni
Agenția ONU pentru Refugiați Palestinieni (UNRWA) a denunțat luni faptul că ofensiva israeliană din nordul Cisiordaniei ocupate, intrată luni în cea de-a 21-a zi, a forțat aproximativ 40.000 de palestinieni să își abandoneze locuințele și a transformat tabăra de refugiați Jenin într-un oraș fantomă, transmite EFE. 'Din 21 ianuarie
Albania: Primarul Tiranei, arestat pentru corupție și spălare de bani
Primarul capitalei albaneze Tirana, Erion Veliaj, a fost arestat luni pentru presupuse infracțiuni de corupție, spălare de bani și abuz de putere, a informat presa locală, citată de agenția spaniolă de presă EFE. Arestarea sa a fost dispusă de Structura Specială Împotriva Corupției și Crimei Organizate (SPAK), care l-a anchetat luni de zile pe Veliaj pen
Israel-Hamas: Bilanțul palestinienilor uciși în războiul din Fâșia Gaza depășește 48.200
Bilanțul palestinienilor uciși în războiul din Fâșia Gaza a depășit luni 48.200, după ce Ministerul Sănătății din enclavă a înregistrat 19 morți în ultimele 24 de ore, informează EFE. Dintre cei decedați, 14 au fost recuperați de echipele de salvare din ruine, iar doi sunt palestinieni răniți care au decedat în ultima zi. Ceilalți