Răspunsul Europei la creşterea numărului de cazuri de COVID-19 în China (enr)

Pare un déja-vu. Într-o perioadă în care restricţiile COVID-19 au fost relaxate, UE a început anul cu o întâlnire pe tema adoptării unei abordări comune în contextul creşterii numărului de cazuri de infectare în China după ce Beijingul şi-a inversat politicile stricte zero COVID. Discuţiile nu au condus la rezultate cu caracter obligatoriu, relatează vineri platforma media enr.
China nu doreşte să fie etichetată drept răspânditorul mondial de COVID dar, la fel ca în urmă cu trei ani, lipsa de transparenţă cu privire la datele privind propagarea bolii în rândul populaţiei sale a determinat mai multe ţări occidentale să adopte măsuri de precauţie prin impunerea testării celor care sosesc din China.
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, şi-a exprimat înţelegerea faţă de ţările care au introdus testarea călătorilor din China. O mişcare pe care Beijingul, temându-se de izolarea internaţională, a catalogat-o drept "neştiinţifică" şi "irezonabilă". Şi, aproape uitând că în urmă cu doar câteva săptămâni aplica măsuri draconice de carantină în hoteluri speciale pentru oricine sosea în China din străinătate, a ameninţat că va riposta prin contramăsuri.
La întâlnirea de miercuri, statele membre UE nu au reuşit să cadă de acord cu privire la testarea obligatorie, dar au emis în schimb o recomandare fermă. Experţii au sfătuit, de asemenea, ca pasagerii de la bordul zborurilor din China ar trebui să poarte fie o mască chirurgicală, fie o mască FFP2 (N95). Măsurile urmează să fie revizuite până la jumătatea lunii.
Ţările insistă pentru măsuri
Italia a fost primul stat din Europa care a introdus, la 28 decembrie, testarea obligatorie pentru coronavirus pentru persoanele sosite din China ca urmare a valului de infectări din acea ţară. Între timp, Germania, Marea Britanie, Franţa, Coreea de Sud şi Statele Unite s-au alăturat şi au impus reglementări sanitare mai stricte în cazul sosirilor din China. Ministrul Sănătăţii din Germania, Karl Lauterbach, a declarat joi că reglementările germane privind intrarea în ţară vor fi modificate pe termen scurt şi că persoanele care călătoresc din China vor avea nevoie de cel puţin un test antigen rapid negativ la intrarea în Germania.
Anterior, joi, Belgia şi Suedia au anunţat la rândul lor că introduc testarea obligatorie pentru COVID pentru călătorii din China. Austria a anunţat că va face acest lucru pentru toate zborurile din China începând de săptămâna viitoare.
Slovenia, care nu are legături aeriene directe cu China, susţine abordarea coordonată a membrilor UE ca răspuns la intrarea pasagerilor din China în UE. "Slovenia nu va face nimic pe cont propriu, vom fi solidari cu Europa; cum vor reacţiona majoritatea ţărilor europene, la fel vom face şi noi", a declarat miercuri ministrul Sănătăţii Danijel Besic Loredan. Purtarea măştilor în avioane ar fi recomandată, dar nu obligatorie.
Bulgaria, pe de altă parte, consideră inutilă în această etapă aplicarea oricăror măsuri privind călătorii din China. Bulgaria şi China nu au legături aeriene directe. Pentru persoanele care călătoresc din şi către China, Bulgaria recomandă vaccinarea împotriva COVID şi folosirea măştilor.
O abordare similară este adoptată de vecina sa, România. Ministrul Sănătăţii din această ţară, Alexandru Rafila, a declarat că majoritatea infecţiilor sunt uşoare, iar tulpinile care circulă în Europa sunt similare cu cele din China. "Nu cred că o să ne întoarcem la situaţia din anii trecuţi, chiar dacă numărul de cazuri va creşte semnificativ, pentru că formele de boală, inclusiv tulpinile care circulă în China în momentul de faţă, nu sunt mai grave, nu prezintă în momentul de faţă un pericol mai mare în ceea ce priveşte spitalizarea", a spus Rafila.
În Ţările de Jos, până acum nu au existat teste obligatorii pentru călătorii din China. Însă, compania aeriană olandeză KLM introduce măsuri suplimentare de protecţie împotriva coronavirusului pe zborurile sale din China. Echipajul va primi măşti FFP2 şi ochelari de protecţie, a anunţat KLM la Amsterdam, potrivit unei relatări a agenţiei de presă ANP. Contactul direct cu pasagerii în timpul serviciului la bord va fi limitat. Sindicatele s-au arătat anterior foarte îngrijorate cu privire la siguranţa angajaţilor KLM din cauza valului puternic de cazuri de infectare din China.
Noi variante ale virusului?
OMS continuă să facă presiuni pentru mai multe informaţii de la autorităţile chineze. Şeful OMS a declarat că varianta de coronavirus XBB.1.5, care a fost descoperită în octombrie şi este mai transmisibilă comparativ cu oricare altă variantă cunoscută anterior, preocupă întreaga lume.
Un purtător de cuvânt al ministerului german al Sănătăşii a declarat miercuri că "mai presus de toate, suntem interesaţi să stabilim un sistem de monitorizare a variantelor de virus". Variantele de coronavirus cunoscute până acum din China erau încă cele care circulau şi în Germania. "Dar, desigur, am dori să ştim din timp dacă se schimbă ceva", a adăugat oficialul. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Germania, o problemă o reprezintă testarea apelor reziduale în aeroporturi. Măsura există deja pe Aeroportul din Frankfurt şi ar putea fi extinsă, spre exemplu, prin examinarea apelor reziduale din aeronave.
Cu toate acestea, epidemiologul german Klaus Stöhr a declarat că testarea călătorilor din China nu reprezintă o modalitate eficientă de reducere a noilor variante ale virusului, pe fondul îngrijorării că acestea s-ar putea răspândi nedetectate. "Monitorizarea nu este o idee atât de rea, este cu siguranţă interesantă din punct de vedere ştiinţific, dar în termeni pur practici ar trebui să vedem cum se comportă această variantă în rândul populaţiei", a spus Stöhr, fost şef al programului pentru gripă din cadrul OMS.
"Toate acestea necesită o anumită perioadă de timp, iar varianta s-a strecurat deja. Nici măcar testarea nu poate preveni acest lucru", a explicat Stöhr. El a adăugat că prin testare nu va fi detectată fiecare persoană infectată. Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a criticat faptul că mai multe ţări solicită deja teste COVID negative călătorilor care sosesc din China. "Este extrem de dezamăgitor să vedem această reintroducerea măsurilor care s-au dovedit ineficiente în ultimii trei ani", a declarat directorul executiv al IATA, Willie Walsh, la Geneva. Potrivit studiilor ştiinţifice, astfel de măsuri ar putea în cel mai bun caz să întârzie răspândirea variantelor de coronavirus cu câteva zile.
Conţinutul articolului este bazat pe ştiri AGERPRES, ANSA, BTA, dpa, STA, agenţii participante în proiectul European News Room (enr). AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA sancţionează o întreprindere chineză acuzată de sprijinirea unor piraţi cibernetici
Guvernul american a anunţat vineri că va adopta sancţiuni contra unui grup chinez specializat în securitate cibernetică, pe care îl acuză de sprijin adus unei grupări de infractori cibernetici, Flax Typhoon, acuzată că sabotează companii americane, relatează AFP. Potrivit Departamentului Trezoreriei, Integrity Technology Group, cu
VIDEO Condoleanţe din întreaga lume după accidentul aviatic devastator din Coreea de Sud
Lideri din întreaga lume au transmis condoleanţe Coreei de Sud după prăbuşirea unui avion de pasageri la aterizare, accident în care şi-au pierdut viaţa 179 de persoane, fiind cel mai mare dezastru aerian din istoria ţării, relatează AFP.
Accident de avion în Kazahstan: Cutiile negre vor fi trimise în Brazilia pentru investigare
Cutiile negre ale unui avion aparţinând companiei Azerbaijan Airlines care s-a prăbuşit miercuri în Kazahstan şi care ar fi putut fi doborât de o rachetă antiaeriană rusă vor fi trimise în Brazilia pentru investigarea acestui accident care s-a soldat cu 38 de morţi, au anunţat duminică autorităţile kazahe, relatează AFP. "Comisia d
Egipt: Turist italian ucis de rechin în Marea Roşie (minister)
Un turist italian a fost ucis şi un altul rănit duminică de un rechin în Marea Roşie, în largul coastei Egiptului, a anunţat o sursă a Ministerului italian de Externe, relatează AFP. Ministerul egiptean al Mediului indicase anterior într-un comunicat că "doi cetăţeni străini au fost atacaţi în regiunea (...) Marsa
Turcia: Trei persoane condamnate la închisoare pe viaţă pentru uciderea unei fetiţe de 8 ani, un caz ce a bulversat ţara
Un tribunal turc a condamnat sâmbătă la închisoare pe viaţă trei membri ai familiei unei fetiţe de opt ani al cărei asasinat în provincia Diyarbakir a bulversat ţara, informează AFP. Trupul neînsufleţit al lui Narin Guran, dispărută de 19 zile, a fost găsit în septembrie într-un sac dintr-un râu, la ci
VIDEO UPDATE Prăbuşirea unui pod în Brazilia: Bilanţul urcă la zece morţi
Prăbuşirea unui pod din nordul Braziliei în urmă cu şase zile s-a soldat cu cel puţin zece morţi şi şapte dispăruţi, potrivit unui nou bilanţ al Marinei publicat vineri, scrie AFP. Podul Juscelino Kubitschek de Oliveira, principala cale de legătură între statele Maranhao (nord-est) şi Tocantins (nord), s-a prăbuşit duminică, fără s
Mexic: Opt morţi şi 27 de răniţi într-un accident rutier
Cel puţin opt persoane au murit şi 27 au fost rănite vineri într-un accident între un autocar şi un camion în sud-estul Mexicului, au raportat autorităţile, notează AFP. Ciocnirea între autobuzul companiei de transport călători A.D.O şi camionul de mărfuri a avut loc vineri dimineaţă devreme în statul Veracruz, între loca
Prăbuşirea avionului în Kazahstan: Primele informaţii indică responsabilitatea Rusiei (oficial american)
Primele informaţii despre prăbuşirea unui avion de linie al companiei Azerbaijan Airlines în Kazahstan indică responsabilitatea unui sistem de apărare aeriană rusesc, a declarat joi un oficial american, conform AFP. Declaraţiile oficialului, care a vorbit sub protecţia anonimatului, au venit după relatări ale unor mass-media internaţionale potrivit căror
VIDEO Trei morţi într-un accident de autocar într-o zonă turistică din Norvegia
Trei persoane au murit şi alte patru au fost rănite după ce un autocar care transporta "mulţi străini" a ieşit de pe şosea şi a ajuns într-un lac de pe coasta de nord a Norvegiei, a declarat joi poliţia, citată de AFP. "Mulţi dintre pasagerii din autocar sunt cetăţeni străini", a precizat poliţia din comitatul Nordland. Un total de 58
VIDEO UPDATE Avion de pasageri prăbuşit în Kazahstan: 38 de morţi (responsabil kazah)
Un număr de 38 de persoane şi-au pierdut viaţa miercuri în prăbuşirea unui avion de linie al companiei Azerbaijan Airlines în Kazahstan, a declarat un vicepremier kazah, citat de presă, relatează AFP. "Situaţia nu este foarte bună, 38 de morţi", a declarat vicepremierul Kanat Bozoumbaiev în cursul unei reuniuni, citat de agenţia de
OMS avertizează asupra creşterii alarmante a numărului de cazuri de malarie în Etiopia
Etiopia a raportat 8,4 milioane de cazuri de malarie de la începutul acestui an, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), transmite agenţia Xinhua. "Malaria continuă să reprezinte un risc la adresa sănătăţii publice în Etiopia, (atingând) o proporţie epidemică, cu o medie de peste 300.000 de cazuri de malarie rap
Cazurile de deces cauzate de COVID-19, în continuă scădere la cinci ani după izbucnirea pandemiei (OMS)
Cazurile de deces cauzate de COVID-19 sunt în continuă scădere la cinci ani după izbucnirea pandemiei de coronavirus, a declarat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la Geneva, transmite agenţia DPA. În timp ce, în iunie 2021, un sfert dintre pacienţii spitalizaţi cu coronavirus au decedat, cifra a scăzut în pr
Cinci bărbaţi au fost condamnaţi la Amsterdam pentru violenţe împotriva unor suporteri de fotbal israelieni
Tribunalul de la Amsterdam a condamnat marţi cinci bărbaţi pentru fapte de violenţă şi complicitate la violenţă împotriva unor suporteri de fotbal israelieni în noiembrie, în timpul unor atacuri ce au fost calificate drept antisemite de numeroase guverne occidentale, informează AFP. Cei cinci au fost declaraţi vinovaţi de o s
Jubileu2025: Papa Francisc va inaugura Anul Sfânt 2025 în Ajunul Crăciunului
Papa Francisc va inaugura marţi seară Anul Sfânt al Bisericii Catolice în Bazilica Sfântul Petru din Roma, informează DPA şi AFP. În cadrul unei ceremonii solemne care va avea loc în Ajunul Crăciunului, suveranul pontif, în vârstă de 88 de ani, va deschide şi va trece prin Poarta Sfântă a Bazilic
În Finlanda, elevii sunt învăţaţi să detecteze dezinformarea
În Finlanda, abilităţile necesare pentru a identifica dezinformarea online sunt predate în şcoli, elevii dobândind astfel cunoştinţe cruciale pentru a contracara un pericol în creştere în societăţile actuale, transmite marţi AFP. "Cine a produs conţinutul pe care îl vizionaţi?", "Cine ştie ce este un t