REPORTAJ Sibiu: Premieră la Facultatea de Medicină - primul curs cu specimene umane pentru tinerii ortopezi, ca în străinătate


Medici rezidenţi şi tineri specialişti din toată ţara au participat recent la primul curs cu specimene umane de la Catedra de Anatomie din Facultatea de Medicină a Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, unde medici şi lectori recunoscuţi din România au predat ultimele tehnici chirurgicale folosite în ortopedie.
"Este o premieră pentru toate facultăţile de medicină din România. Este un curs organizat în comun cu Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' din Timişoara şi domnul profesor Radu Prejbeanu este coorganizator împreună cu noi doi (Radu Fleacă şi Mihai Roman - n.r.). La acest curs au venit lectori din multe centre - Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Craiova, Bucureşti, Iaşi - şi asta arată interesul pentru acest curs şi din partea noastră ca profesori, dar şi participarea medicilor tineri care au venit aici să se antreneze", a declarat pentru AGERPRES, decanul Facultăţii de Medicină din Sibiu, profesorul universitar Radu Fleacă, medic în Secţia Clinică de Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu.
Potrivit acestuia, medicii tineri au învăţat practic, timp de trei zile, proceduri chirurgicale precum artroscopia, proteza de genunchi şi chirurgia piciorului şi a gleznei.
"Este un curs de abilităţi practice. De fapt, sunt trei cursuri. Prima zi este un curs de artroscopie, a doua zi este un curs pentru proteza primară de genunchi, iar a treia zi este un curs pentru chirurgia piciorului şi a gleznei. La fiecare (...) avem lectori specializaţi în aceste cursuri şi bucuria noastră este că am ajuns în ţara asta la un nivel în care putem să facem asemenea cursuri şi noi, care avem deja o experienţă, avem tehnica necesară", a arătat decanul Radu Fleacă.
Ca să facă operaţii de succes, tinerii medici au nevoie să exerseze nu doar pe mulaje, dar şi pe specimene umane, după care pot dobândi abilităţile practice în timpul intervenţiilor chirurgicale.
"Ca să fii un bun chirurg ai nevoie prima dată de un bagaj de cunoştinţe teoretice pe care să le poţi folosi pentru a-ţi dezvolta nişte abilităţi practice. Dar după aceea trebuie să exersezi tehnici chirurgicale. (...) Această învăţare se poate face fie direct pe pacienţi, (...) fie sunt nişte etape intermediare în care există mulaje, există specimene pe care poţi exersa nişte tehnici în aşa fel încât atunci când ajungi şi tratezi pacienţi să poţi să faci asta cu responsabilitate şi cu grijă. Programul de training în rezidenţiat pe care îl facem noi cu tinerii noştri colegi include această practică de a opera cu un medic primar lângă tine, care te supraveghează, care are grijă să nu greşeşti şi care face ca lucrurile să decurgă în siguranţă pentru pacienţi. Dar atunci când tu eşti principal operator, responsabilitatea şi deciziile pe care trebuie să le iei deja devin altele şi sunt mult mai dificile", a explicat decanul Radu Fleacă.
Pentru prima dată, Facultatea de Medicină din Sibiu a putut organiza acest curs folosind specimene umane importate din SUA, cu ajutorul unor companii cu autorizaţii speciale, care respectă legislaţia internaţională şi au acordul familiilor foştilor pacienţi.
"Cea mai bună formă de a învăţa nu este să operezi porci ca să poţi opera oameni, este să operezi oameni ca să poţi opera oameni. E foarte dificil să faci acest antrenament pe pacientul pe care îl ai pe masă şi pe care trebuie să îl îngrijeşti şi e mult mai uşor să te antrenezi aşa. De când s-au inventat facultăţile de medicină, anatomia umană se învăţa pe cadavre pentru că aşa e normal. Chiar dacă acum sunt tehnici mai noi, nu suplinesc asta întru totul. Ce am reuşit să facem cu ajutorul unor companii care ne-au ajutat, a fost să aducem o practică ce se întâmplă de ani de zile în toată lumea civilizată, şi ăsta e training-ul care se face, (...) se importă segmente în condiţii depline de siguranţă. Sunt aduse din Statele Unite. Sunt două firme care furnizează, în toată lumea civilizată, din Statele Unite şi cred că noi eram poate ultima ţară din Est Europei care nu avea aşa ceva. Există o legislaţie internaţională care reglementează utilizarea acestor corpuri în scop didactic şi medical, nu experimental, este doar în scop educaţional. (...) Sunt foşti pacienţi. (...) există acte de provenienţă şi acordul pentru fiecare pacient din partea familiei. Aceste segmente care sunt utilizate pentru noi în scop educaţional au fost donate universităţii în acest scop (...) după ce se vor folosi în acest scop educaţional, se vor distruge. De asemenea, conform legilor româneşti, există contracte pe care fiecare instituţie le are cu firme de deşeuri medicale", a subliniat decanul Radu Fleacă.
El consideră că un medic bun de ortopedie şi traumatologie este cel care reuşeşte să ţină pasul cu inovaţiile din prezent.
"Trebuie să ai medici buni. Ortopedia şi traumatologia pe care o facem acum, ca tehnici chirurgicale, se îndepărtează tot mai mult de ceea ce am făcut noi când eram rezidenţi acum 20-30 de ani. Au apărut tehnici noi, au apărut materiale noi, au apărut dispozitive noi pe care le folosim şi toate aceste lucruri vin cu nişte costuri, din păcate, dar vin cu un beneficiu major pentru pacienţi. În primul rând, ca să putem să facem faţă, trebuie tot timpul să învăţăm, trebuie tot timpul să ne educăm", a concluzionat medicul Radu Fleacă.
Profesorul universitar Mihai Roman de la Facultatea de Medicină din Sibiu, şef al Secţiei Cinice de Ortopedie şi Traumatologie a SCJU apreciază că acest curs are "o valoare deosebită prin exerciţiile practice."
"Este esenţial să participi la cursuri, pentru că fiecare îţi oferă o altă perspectivă asupra specialităţii tale şi aceste diferite perspective te ajută să intri în profunzimea subiectului. Acest curs, în particular, are o valoare deosebită prin exerciţiile practice pe care le pun la dispoziţia cursanţilor. Tinerii rezidenţi, tinerii specialişti, care încă nu au efectuat ei intervenţiile pe care le fac aici, ci doar au asistat, acum au ocazia să le facă şi punând mâna, făcând acest exerciţiu pe mulaj, pe specimenele pe care le au la dispoziţie, îşi creează nişte abilităţi pe care după aceea le pot folosi când încep să facă intervenţiile chirurgicale pe cont propriu şi pe responsabilitatea lor", a spus medicul Mihai Roman.
Atât pentru şeful Secţiei Clinice de Ortopedie şi Traumatologie, cât şi pentru decanul Facultăţii de Medicină, cursuri precum cel care a avut loc în premieră la Sibiu au fost de ajutor în carieră pentru a deveni printre cei mai buni chirurgi ortopezi.
"A contat enorm, atât pentru mine, cât şi pentru doctorul Fleacă, de când am intrat în rezidenţiat, ne-a fost clar că fără să participăm la cursuri, să vedem cum fac alţii, să participăm la stagii clinice în spitale diferite, deci fără chestia asta nu ne putem dezvolta personal, pentru că nu putem să rămânem într-un singur loc, să rămânem tributari unei singure viziuni, trebuie să ne dezvoltăm. Şi atunci, văzând ce fac alţii diferit, văzând ce fac alţii într-o manieră similară cu noi, am reuşit să înţelegem indicaţiile corecte, să înţelegem conceptul pe care trebuie să-l oferim pacientului şi, bineînţeles, să învăţăm cum să facem aceste intervenţii, pentru că reprezentăm o specialitate chirurgicală în care trebuie să ai nişte abilităţi tehnice pentru a analiza nişte proceduri. Deci, fără chestiile astea, eu cred că nu te poţi forma ca specialist desăvârşit", a concluzionat medicul Mihai Roman.
Prezent la cursul de la Medicina din Sibiu, profesorul Radu Prejbeanu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara recomandă ca astfel de parctici să se deruleze în toate facultăţile de profil din ţară, astfel încât pacientul să nu fie "cobai" pentru tinerii ortopezi şi operaţiile să fie unele de succes pentru cât mai mulţi pacienţi.
"Eu cred că toate facultăţile de medicină din România trebuie să facă aşa ceva pentru că fiecare facultate de medicină are un departament de studii post-universitare. Pregătirea medicului nu se termină cu facultatea, nu se termină cu rezidenţiatul. În fiecare an există tehnici noi, apar implanturi noi, apar tot felul de ghiduri, diagnostice noi. Este un proces de educaţie medicală continuu. (...) Cursurile astea, pe lângă rolul didactic, de a învăţa post-universitar ceva ce n-ai învăţat în timpul facultăţii sau rezidenţiatului, au şi rolul de a te familiariza cu noile tehnici care apar, să nu le faci din start pe pacienţi, pacienţii să fie drumul de experienţă al tău, "cobaiul", şi să poţi să faci aceste lucruri pe mulaje, pe specimene de animal sau acum pe specimene umane", a evidenţiat profesorul Radu Prejbeanu, medic primar primar Ortopedie şi Traumatologie.
Facultatea de Medicină din Sibiu a reuşit în ultimii patru ani, să îşi crească numărul de studenţi, de la 1.500 la 2.000. Medicina sibiană a dezvoltat în ultimii ani, programe de studiu în limba engleză şi o nouă specializare, Balneofiziokinetoterapie şi Recuperare. AGERPRRES/(A - autor: Isabela Paulescu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Simona Aruştei)
Foto: (c) ISABELA PAULESCU / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Asociația Moașelor: Cursuri gratuite de educație prenatală și postnatală în București
Asociația Moașelor din România, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) și Primăria Capitalei, lansează o serie de cursuri gratuite de educație prenatală și postnatală dedicate gravidelor, viitorilor tați și proaspeților părinți din București. Potrivit unui comunicat de presă remis
Iași: Necesitatea unei strategii de stopare a declinului demografic, discutată la Conferința Națională 'Sănătatea Familiei și Natalitatea'
Specialiști din mai multe domenii discută, în cadrul celei de-a treia Conferințe Naționale 'Sănătatea Familiei și Natalitatea', eveniment care se desfășoară în această perioadă la Iași, despre necesitatea elaborării unei strategii naționale privind stoparea declinului demografic. Organizatorul Conferinței Naționale 'Sănătatea Fa
Harghita: Aproximativ 7.000 de intervenții de chirurgie toracică, efectuate în ultimii 15 ani la SJU Miercurea-Ciuc
Aproximativ 7.000 de intervenții de chirurgie toracică au fost efectuate în ultimii 15 ani la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc, de când aici funcționează un compartiment de chirurgie toracică, peste 1.500 fiind urgențe imediate. Cu ocazia împlinirii a 15 ani de chirurgie toracică la SJU Miercurea-Ciuc, jo
Iași: Provocările declinului demografic - dezbătute la a treia ediție a Conferinței Naționale 'Sănătatea Familiei și Natalitatea'
Specialiști din mai multe domenii de activitate se întâlnesc, în perioada 15-17 mai, la Universitatea de Medicină și Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iași, pentru a discuta, în cadrul celei de-a treia ediții a Conferinței Naționale 'Sănătatea Familiei și Natalitatea', despre provocările scăderii numărului populației și totodată p
INSP: 50.761 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 5 - 11 mai
Un număr de 50.761 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 28 aprilie - 4 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, a fost comunicat un deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei &ic
Rafila: Peste 2.500 de cabinete de medicină de familie vor fi modernizate cu electrocardiografe, ecografe
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi că peste 2.500 de cabinete de medicină de familie vor fi modernizate în cel mult o lună și jumătate, astfel că pacienții vor putea face electrocardiograme și ecografii. 'Ministerul Sănătății face politici de sănătate și investiții în sistemul de sănătate. Și vreau doar să vă menționez că, &ic
Vâlcea: Compartimentul de Primiri Urgențe de la spitalul din Drăgășani, redeschis cu medici de specialitate de la alte spitale
Spitalul Municipal 'Costache Nicolescu' din Drăgășani intenționează să introducă și o linie de gardă pentru pediatrie, după ce în urmă cu câteva zile a redeschis Compartimentul de Primiri Urgențe, structură care a funcționat mulți ani în sistem de cameră de gardă din cauza lipsei de personal specializat. Potrivit mana
Gorj: Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Târgu Jiu rămâne suspendată
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a transmis că avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne în continuare valabil, până la obținerea rezultatelor probelor recoltate de către personalul laboratorului DSP și re
Gorj: 11 medici și un asistent-șef, amendați în urma infecțiilor nosocomiale din Secția Obstetrică-Ginecologie
Un număr de 11 medici și un asistent au fost amendați de inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj cu amenzi în valoare totală de 85.600 de lei, pentru neconformitățile constatate până în prezent în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu.
Prahova: DSP a sesizat organele de cercetare penală în cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova a sesizat organele de cercetare penală cu privire la cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens, se arată într-un răspuns transmis de către această instituție unei localnice. Conform răspunsului DSP adresat Alexandrei Pavelescu, o localnică din Breaza, și transmis de
INSP: 58 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 21%
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 5 - 11 mai, au fost înregistrate 58 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 21% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 14 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de z
Gorj: Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței decedate la SJU - suferință respiratorie supraacută cu detresă
Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței de trei ani care a murit, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, arată o suferință respiratorie supraacută cu detresă respiratorie care a determinat stopul cardiorespirator ce a dus la decesul pacientei. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu,
VIDEO Dan Perjovschi - performance la Spitalul 'Marie Curie': Este felul meu de a face parte din societate
Artistul Dan Perjovschi a susținut, marți, un performance la noul spital construit la 'Marie Curie' de Asociația 'Dăruiește Viață', ocazie cu care a afirmat că este un proiect civic și este felul său ca artist de a face parte din societate, nu numai din scena de artă.
Buzău: Incendiu la o locuință pe o suprafață de aproximativ 200 mp în ziua de 'marți 13' a informării preventive
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au intervenit marți, în Ziua Informării Preventive derulată în data de 13 sub sloganul 'Preveniți ghinionul', pentru stingerea unui incendiu de locuință, extins pe o suprafață de aproximativ 200 mp. Potrivit ISU Buzău, incendiu a izbucnit la o casă din lo
Gorj: O fetiță de trei ani a murit la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu
O fetiță de trei ani a decedat, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, în acest caz fiind înștiințate Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, fetița a fost adusă la spital cu ambulanța, de la Cent