logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Brăila: Premiile Galei 'Ana Aslan' - propunere de un nou serviciu profilactic în ambulator; acord în domeniul cercetării

Image

Premiile Galei 'Ana Aslan', manifestare organizată sâmbătă şi duminică, la Brăila, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la admiterea medicului Ana Aslan în Academia Română, au fost înmânate de personalităţi ale lumii medicale şi academice româneşti, prezente cu această ocazie în oraşul natal al academicianului de renume mondial.

Gala Premiilor 'Ana Aslan' este dedicată "recunoaşterii personalităţilor şi iniţiativelor care au adus contribuţii semnificative în domeniul geriatriei şi gerontologiei, continuând moştenirea lăsată de renumitul academician Ana Aslan, director al Institutului Naţional de Geriatrie şi Gerontologie", potrivit organizatorului evenimentului, Fundaţia "Ana Aslan".

"Ideea organizării acestei manifestări a pornit anul trecut, când s-au împlinit 35 de ani de când Ana Aslan a trecut în nefiinţă. Atunci am venit la Brăila şi împreună cu reprezentanţii Primăriei Brăila am fost la biserică, iar la masa de după, care se organizează la orice comemorare, a venit această idee de a marca faptul că Ana Aslan, născută în Brăila, a fost una dintre personalităţile de vază ale României. Aşa s-a conturat ideea de a oferi Premiile 'Ana Aslan', iar Primăria Brăila a fost deschisă şi ne-a ajutat mult cu organizarea acestui eveniment. Ne-am dorit ca premiile să fie deosebite, aşa că ne-am gândit să oferim fiecărui câştigător câte o monedă cu efigia Anei Aslan, lansată de Banca Naţională. Monedele 'Ana Aslan' au o valoare numismatică deosebită, nu le au decât colecţionarii, iar noi am achiziţionat aceste monede pentru evenimente cu totul speciale. Dintr-o serie de 40 de monede pe care le aveam, nouă au fost premii aici. Am spus ca fiecare câştigător al premiului să aibă această valoare spirituală şi nu numai în casa lui. Şi cu ce puteam să o asociem pe Ana Aslan? Cu flori, cu cărţi şi cu ceva care să rămână în timp", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Fundaţiei ''Ana Aslan'', Speranţa Prada.

În cadrul Galei 'Ana Aslan' au fost acordate nouă premii: 1. Premiul pentru implicare deosebita în cercetările legate de problematica vârstnicilor; 2. Premiul pentru iniţiative din domeniul pregătirii în geriatrie; 3. Premiul pentru bune practici în domeniul îngrijirii vârstnicilor; 4. Premiul pentru activităţi de voluntariat, dedicate persoanelor vârstnice; 5. Premiul pentru crearea unor medii de existenţa adaptate vârstnicilor; 6. Premiul pentru activităţi de mass-media dedicate vârstnicilor; 7. Premiul pentru activităţi dedicate vârstnicilor, realizate de către entităţi religioase; 8. Premiul pentru o carieră profesională dedicată geriatriei; 9. Premiul acordat unei unităţi administrativ-teritoriale implicate în susţinerea geriatriei şi gerontologiei.

Juriul a fost format din personalităţi ale lumii medicale şi academice româneşti, care au fost prezente cu această ocazie la Brăila. Preşedintele juriului a fost academician Georgeta Filitti - membru de onoare al Academiei Române, iar din juriu au făcut parte academician Doina Banciu - preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, prof. dr. Cătălina Poiană - preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, prof. dr. Camelia Diaconu - preşedintele Uniunii Medicale Balcanice, Cristina Nedelcu - secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, Doina Melinte - Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, Petronela Dobrin - jurist al Senatului Românie, şef Departament Relaţii Europene, Veronica Dobrin - reprezentant al vieţii culturale brăilene şi al societăţii civile şi prof.dr. Gabriel Prada, preşedintele Societăţii Române de Geriatrie.

Preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, Mircea Beuran, a propus cu această ocazie reînfiinţarea reţelei de servicii medicale profilactice de tip ambulator, concepută de academicianul Ana Aslan.

"Având în vedere creşterea continuă a prevalenţei persoanelor vârstnice şi mai rapidă a celor de peste 75 de ani în România, se impune să instituim din nou un sistem de servicii medicale profilactice de tip ambulator, conform celui existent în timpul doamnei academician Ana Aslan. Propunerea este de a recrea reţeaua de tip ambulator înfiinţată de doamna academician Ana Aslan, adaptată la contextul actual al condiţiilor noastre de sănătate şi condiţiilor sociale în care trăim. Doamna academician Ana Aslan şi-a dedicat întreaga activitate şi chiar existenţa vârstnicilor din România, luptând pentru ameliorarea stării de sănătate şi a situaţiei lor sociale. Deviza doamnei Aslan trebuie să fie şi deviza noastră, a tuturor: 'Să dăm viaţă anilor şi ani vieţii'", a declarat Mircea Beuran.

Preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, academician Doina Banciu, a făcut cunoscut cu această ocazie că instituţia pe care o reprezintă a semnat, în urmă cu o săptămână, un acord de cooperare ştiinţifică cu Institutul 'Ana Aslan', pentru continuarea cercetărilor lăsate moştenire de Ana Aslan.

"Doamna academician Ana Aslan a fost şi membră a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România din 1973 şi până în 1988, concomitent cu membră a Academiei Române. Intrarea în Academia Română s-a bazat fireşte pe meritele ei, dar şi pe recomandarea academicianului Teodorescu, care era la acea vreme membru al academiei noastre. Am ţinut neapărat să fiu aici, la această gală, pentru că numele Ana Aslan este al dumneavoastră, al brăilenilor, dar noi toţi cei care, mai tineri sau mai bătrâni, călătorim prin lume, vedem peste tot Gerovitalul şi ştim că acesta aparţine Anei Aslan, chiar dacă el astăzi are un alt brand de producţie. Pentru că susţinem acest domeniu de ştiinţă, vreau să vă spun că, acum o săptămână, academia noastră a semnat un acord de cooperare ştiinţifică cu Institutul 'Ana Aslan'. Ceea ce a realizat academicianul Ana Aslan s-a bazat pe cercetare, cercetare pe care mi-aş dori ca cei tineri şi cei mai puţini tineri să o continue în sensul celor pe care le-a lăsat moştenire Ana Aslan", a subliniat Doina Banciu.

Gala Premiilor 'Ana Aslan' a avut şi două sesiuni de comunicări ştiinţifice, cu lucrări susţinute de dr. Theodora Bărbulescu-Poli (fosta şefă de cabinet a Anei Aslan) - vicepreşedintele Fundaţiei "Ana Aslan", conf. dr. farm. Gabriela Vlăsceanu, prof. dr. Gabriel Prada, farm. Ion Bobaru, dr. Maria Diaconescu, dr. ing. Cerasela Măciucă. La manifestare a fost prezent şi director general al Companiei Zentiva, producătorul medicamentului Gerovital, Simona Cocoş.

Galei Premiilor 'Ana Aslan' a fost organizată de Fundaţia "Ana Aslan" în parteneriat cu Primăria Municipiului Brăila şi Consiliul Judeţean Brăila.

Ana Aslan este Cetăţean de onoare al municipiului Brăila post mortem din 31 martie 1997. În municipiul Brăila există un bust al acesteia, amplasat la intersecţia străzilor Mihai Eminescu şi Ana Aslan. Ana Aslan a fost o mare consumatoare de artă, în patrimoniul Muzeului Brăilei "Carol I" găsindu-se obiecte de artă decorativă, piese arheologice, plachete, medalii, distincţii care i-au aparţinut profesoarei şi care pot fi admirate în Expoziţia permanentă 'Ana Aslan' din cadrul Secţiei Memoriale, coordonată de muzeograful şef Elena Ilie. Expoziţia cuprinde şi o mare parte din obiectele care se găseau în casa Anei Aslan din Bucureşti - mobilier, tablouri, obiecte personale şi de vestimentaţie. AGERPRES/(A, AS - autor: Ecaterina Ignat, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 27

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 01-02-2025 17:44

Asociația de Psihiatrie și Psihoterapie, îngrijorată de posibilitatea majorării a pedepselor pentru șoferii depistați pozitiv la substanțe psihoactive

Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie (ARPP) și-a exprimat, sâmbătă, îngrijorarea față de 'propunerea politică' difuzată în spațiul public de majorare a pedepselor cu închisoarea pentru șoferii depistați pozitiv la substanțe psihoactive și atrage atenția asupra distincției între substanțele psihoactive ilegale și c

Sanatate 31-01-2025 17:18

Medicii specialiști cu practică independentă - nemulțumiți de valoarea punctului per serviciu medical

Patronatul Medicilor Specialiști cu Practică Independentă și-a manifestat nemulțumirea, vineri, față de valoarea punctului per serviciu medical prevăzută în proiectul de buget pus în transparență decizională pe site-ul Ministerului de Finanțe. 'Patronatul Medicilor Specialiști cu Practică Independentă a examinat proiectul de buget pus în

Sanatate 31-01-2025 16:31

Guvern: Pentru medicina de familie, valoarea punctului rămâne la același nivel ca în trimestrul IV 2024

Guvernul a aprobat vineri Contractul-cadru ce stabilește detaliile privind condițiile de acordare a serviciilor de sănătate în 2025. Potrivit unui comunicat al Executivului, pentru medicina de familie, valoarea punctului per capita va rămâne la același nivel ca în trimestrul IV al anului 2024, respectiv 12 lei, iar pentru un serviciu medical

Sanatate 31-01-2025 13:55

Tulcea: Anchetă în Spitalul Județean în cazul unei reclamații privind modul de îngrijire a unui pacient

Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Tulcea și Direcția de Sănătate Publică fac anchete pentru a stabili ce s-a întâmplat în cazul unei paciente, în vârstă de 89 de ani, ale cărei rude au sesizat presa cu privire la modul în care a fost îngrijită. Directorul din cadrul SJU, Victoria Gheba, a declarat

Sanatate 31-01-2025 12:47

Prahova: A fost inaugurat Laboratorul de Radioterapie cu Energii Înalte din cadrul Spitalului Municipal Ploiești

Laboratorul de Radioterapie cu Energii Înalte din cadrul Spitalului Municipal Ploiești a fost inaugurat, vineri, la finalul unor demersuri care, potrivit conducerii spitalului, au durat circa 15 ani de la momentul inițierii ideii, lucrările fiind demarate în anul 2020. Construcția laboratorului a avut o valoare totală de 13.537.948

Sanatate 31-01-2025 12:13

Prahova: Program de vizită redus, triaj și echipament de protecție obligatoriu la SJU Ploiești

Conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Ploiești a dispus o serie de măsuri, între care reducerea programului de vizită și triaj epidemiologic, în contextul stării de alertă epidemiologică anunțată de către Ministerul Sănătății. Directorul medical al spitalului, Andrei Ilinca, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că program

Sanatate 30-01-2025 17:48

Vâlcea: Anchetă la Spitalul Județean după ce un copil s-ar fi infectat la o mână de la o branulă neschimbată

Conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Vâlcea a declanșat o anchetă și cercetează disciplinar toate cadrele medicale care au îngrijit un copil de doi ani care s-ar fi infectat la o mână din cauza unei branule neschimbate cât timp a fost internat. Ancheta a fost dispusă în urma unei postări pe Facebook făcută de părinții c

Sanatate 30-01-2025 14:55

UPDATE/Ministerul Sănătății: Se introduce starea de alertă epidemiologică pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei

Ministerul Sănătății a anunțat, joi, introducerea stării de alertă epidemiologică pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei. 'Având în vedere evoluția rapid crescătoare a infecțiilor gripale din ultimele trei săpt

Sanatate 30-01-2025 14:33

Olt: Niciun cardiolog înscris pentru posturile de la Slatina, unde deficitul a dus la suspendarea CTI Coronarieni

Cele patru posturi de medici cardiologi scoase la concurs de Spitalul Județean de Urgență (SJU) Slatina, unde deficitul de cardiologi a dus la suspendarea activității Compartimentului Terapie Intensivă Coronarieni, rămân în continuare neocupate și procedurile de recrutare vor fi reluate, după ce în termenul de depunere a dosarelor nu s-a înscris niciu

Sanatate 30-01-2025 13:14

Covasna: Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe continuă programul ''Shadow''

Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe va continua și anul acesta programul 'Shadow', prin care le oferă elevilor de liceu interesați să urmeze o carieră în domeniul medicinei posibilitatea de a se familiariza cu activitatea acestei instituții. Managerul spitalului, Andras Nagy Robert, a declarat joi, pent

Sanatate 30-01-2025 12:40

INSP: 133.635 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 20 - 26 ianuarie; încă opt decese confirmate cu gripă

Un număr de 133.635 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) au fost raportate în săptămâna 20 - 26 ianuarie, fiind comunicate opt noi decese cu virus gripal, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în acest sezon a ajuns la 22.

Sanatate 30-01-2025 11:31

Bihor: Premieră națională în cardiologia intervențională, la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea

Un pacient, de 46 de ani, cu trombembolism pulmonar, după un accident vascular ischemic în urma căruia a făcut edem cerebral, a beneficiat, în 16 ianuarie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea, de o procedură medicală, în premieră națională, anume trombectomie pe cateter la nivelul arterelor pulmonare, restabilind astfel permeabilitatea

Sanatate 30-01-2025 11:16

Arad: Deficitul de personal este de 20% la Spitalul Județean, iar la Lipova se fac restructurări de posturi vacante

Sute de posturi din schema de personal a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad sunt neocupate, iar deficitul de personal este de aproximativ 20% în ultimii doi ani, în timp ce la Spitalul Orășenesc Lipova, unde doar jumătate din posturi sunt ocupate, organigrama va fi restructurată, fără a fi concediați oameni. Potrivit

Sanatate 29-01-2025 17:22

Prahova: Un spital modular realizat la Ploiești cu bani europeni, nefuncțional la aproape doi ani de la finalizare

Un spital modular realizat din fonduri europene și amplasat în curtea Secției de pneumologie a Spitalului Județean de Urgență Ploiești (SJUP) este încă nefuncțional la aproape doi ani de la finalizare, președintele Consiliului Județean (CJ) Prahova, Virgiliu Nanu (PSD), arătând că de vină pentru această întârziere sunt 'probleme biro

Sanatate 29-01-2025 14:33

Arad: Numărul virozelor a crescut cu 57%; la Spitalul Județean sunt ocupate toate paturile pentru copii

Numărul infecțiilor respiratorii diagnosticate a crescut cu 57% în ultimele două săptămâni, în județul Arad, iar la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) sunt ocupate toate paturile pentru copii, unitatea luând decizia de reducere a programului de vizite. Datele transmise, miercuri, de Direcția de Sănătate Publică