Brăila: Premiile Galei 'Ana Aslan' - propunere de un nou serviciu profilactic în ambulator; acord în domeniul cercetării

Premiile Galei 'Ana Aslan', manifestare organizată sâmbătă şi duminică, la Brăila, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la admiterea medicului Ana Aslan în Academia Română, au fost înmânate de personalităţi ale lumii medicale şi academice româneşti, prezente cu această ocazie în oraşul natal al academicianului de renume mondial.
Gala Premiilor 'Ana Aslan' este dedicată "recunoaşterii personalităţilor şi iniţiativelor care au adus contribuţii semnificative în domeniul geriatriei şi gerontologiei, continuând moştenirea lăsată de renumitul academician Ana Aslan, director al Institutului Naţional de Geriatrie şi Gerontologie", potrivit organizatorului evenimentului, Fundaţia "Ana Aslan".
"Ideea organizării acestei manifestări a pornit anul trecut, când s-au împlinit 35 de ani de când Ana Aslan a trecut în nefiinţă. Atunci am venit la Brăila şi împreună cu reprezentanţii Primăriei Brăila am fost la biserică, iar la masa de după, care se organizează la orice comemorare, a venit această idee de a marca faptul că Ana Aslan, născută în Brăila, a fost una dintre personalităţile de vază ale României. Aşa s-a conturat ideea de a oferi Premiile 'Ana Aslan', iar Primăria Brăila a fost deschisă şi ne-a ajutat mult cu organizarea acestui eveniment. Ne-am dorit ca premiile să fie deosebite, aşa că ne-am gândit să oferim fiecărui câştigător câte o monedă cu efigia Anei Aslan, lansată de Banca Naţională. Monedele 'Ana Aslan' au o valoare numismatică deosebită, nu le au decât colecţionarii, iar noi am achiziţionat aceste monede pentru evenimente cu totul speciale. Dintr-o serie de 40 de monede pe care le aveam, nouă au fost premii aici. Am spus ca fiecare câştigător al premiului să aibă această valoare spirituală şi nu numai în casa lui. Şi cu ce puteam să o asociem pe Ana Aslan? Cu flori, cu cărţi şi cu ceva care să rămână în timp", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Fundaţiei ''Ana Aslan'', Speranţa Prada.
În cadrul Galei 'Ana Aslan' au fost acordate nouă premii: 1. Premiul pentru implicare deosebita în cercetările legate de problematica vârstnicilor; 2. Premiul pentru iniţiative din domeniul pregătirii în geriatrie; 3. Premiul pentru bune practici în domeniul îngrijirii vârstnicilor; 4. Premiul pentru activităţi de voluntariat, dedicate persoanelor vârstnice; 5. Premiul pentru crearea unor medii de existenţa adaptate vârstnicilor; 6. Premiul pentru activităţi de mass-media dedicate vârstnicilor; 7. Premiul pentru activităţi dedicate vârstnicilor, realizate de către entităţi religioase; 8. Premiul pentru o carieră profesională dedicată geriatriei; 9. Premiul acordat unei unităţi administrativ-teritoriale implicate în susţinerea geriatriei şi gerontologiei.
Juriul a fost format din personalităţi ale lumii medicale şi academice româneşti, care au fost prezente cu această ocazie la Brăila. Preşedintele juriului a fost academician Georgeta Filitti - membru de onoare al Academiei Române, iar din juriu au făcut parte academician Doina Banciu - preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, prof. dr. Cătălina Poiană - preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, prof. dr. Camelia Diaconu - preşedintele Uniunii Medicale Balcanice, Cristina Nedelcu - secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, Doina Melinte - Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, Petronela Dobrin - jurist al Senatului Românie, şef Departament Relaţii Europene, Veronica Dobrin - reprezentant al vieţii culturale brăilene şi al societăţii civile şi prof.dr. Gabriel Prada, preşedintele Societăţii Române de Geriatrie.
Preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, Mircea Beuran, a propus cu această ocazie reînfiinţarea reţelei de servicii medicale profilactice de tip ambulator, concepută de academicianul Ana Aslan.
"Având în vedere creşterea continuă a prevalenţei persoanelor vârstnice şi mai rapidă a celor de peste 75 de ani în România, se impune să instituim din nou un sistem de servicii medicale profilactice de tip ambulator, conform celui existent în timpul doamnei academician Ana Aslan. Propunerea este de a recrea reţeaua de tip ambulator înfiinţată de doamna academician Ana Aslan, adaptată la contextul actual al condiţiilor noastre de sănătate şi condiţiilor sociale în care trăim. Doamna academician Ana Aslan şi-a dedicat întreaga activitate şi chiar existenţa vârstnicilor din România, luptând pentru ameliorarea stării de sănătate şi a situaţiei lor sociale. Deviza doamnei Aslan trebuie să fie şi deviza noastră, a tuturor: 'Să dăm viaţă anilor şi ani vieţii'", a declarat Mircea Beuran.
Preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, academician Doina Banciu, a făcut cunoscut cu această ocazie că instituţia pe care o reprezintă a semnat, în urmă cu o săptămână, un acord de cooperare ştiinţifică cu Institutul 'Ana Aslan', pentru continuarea cercetărilor lăsate moştenire de Ana Aslan.
"Doamna academician Ana Aslan a fost şi membră a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România din 1973 şi până în 1988, concomitent cu membră a Academiei Române. Intrarea în Academia Română s-a bazat fireşte pe meritele ei, dar şi pe recomandarea academicianului Teodorescu, care era la acea vreme membru al academiei noastre. Am ţinut neapărat să fiu aici, la această gală, pentru că numele Ana Aslan este al dumneavoastră, al brăilenilor, dar noi toţi cei care, mai tineri sau mai bătrâni, călătorim prin lume, vedem peste tot Gerovitalul şi ştim că acesta aparţine Anei Aslan, chiar dacă el astăzi are un alt brand de producţie. Pentru că susţinem acest domeniu de ştiinţă, vreau să vă spun că, acum o săptămână, academia noastră a semnat un acord de cooperare ştiinţifică cu Institutul 'Ana Aslan'. Ceea ce a realizat academicianul Ana Aslan s-a bazat pe cercetare, cercetare pe care mi-aş dori ca cei tineri şi cei mai puţini tineri să o continue în sensul celor pe care le-a lăsat moştenire Ana Aslan", a subliniat Doina Banciu.
Gala Premiilor 'Ana Aslan' a avut şi două sesiuni de comunicări ştiinţifice, cu lucrări susţinute de dr. Theodora Bărbulescu-Poli (fosta şefă de cabinet a Anei Aslan) - vicepreşedintele Fundaţiei "Ana Aslan", conf. dr. farm. Gabriela Vlăsceanu, prof. dr. Gabriel Prada, farm. Ion Bobaru, dr. Maria Diaconescu, dr. ing. Cerasela Măciucă. La manifestare a fost prezent şi director general al Companiei Zentiva, producătorul medicamentului Gerovital, Simona Cocoş.
Galei Premiilor 'Ana Aslan' a fost organizată de Fundaţia "Ana Aslan" în parteneriat cu Primăria Municipiului Brăila şi Consiliul Judeţean Brăila.
Ana Aslan este Cetăţean de onoare al municipiului Brăila post mortem din 31 martie 1997. În municipiul Brăila există un bust al acesteia, amplasat la intersecţia străzilor Mihai Eminescu şi Ana Aslan. Ana Aslan a fost o mare consumatoare de artă, în patrimoniul Muzeului Brăilei "Carol I" găsindu-se obiecte de artă decorativă, piese arheologice, plachete, medalii, distincţii care i-au aparţinut profesoarei şi care pot fi admirate în Expoziţia permanentă 'Ana Aslan' din cadrul Secţiei Memoriale, coordonată de muzeograful şef Elena Ilie. Expoziţia cuprinde şi o mare parte din obiectele care se găseau în casa Anei Aslan din Bucureşti - mobilier, tablouri, obiecte personale şi de vestimentaţie. AGERPRES/(A, AS - autor: Ecaterina Ignat, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Boloș, pe șantierul noului corp al SJU Alba Iulia: Este unul dintre cele mai avansate
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a vizitat vineri șantierul noului corp de clădire al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, aflat pe lista obiectivelor care obținuseră finanțare prin PNRR. Marcel Boloș a declarat presei că proiectul de la Alba Iulia 'este unul dintre cele mai avansate' ca implem
Timiș/Ciolacu, la viitorul Centru de mari arși: Am trimis medici la specializare în Belgia, care vor lucra aici
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, pe șantierul viitorului Centru de mari arși, că după tragediile care au avut loc în țară, soldate cu un număr mare de mari arși, era necesară construirea unor astfel de centre, dar și pregătirea medicilor care vor lucra aici. 'După tragediile care au avut loc în țară (incendiul de la Colectiv, exploz
Colegiul Medicilor Arad: Mulți medici pleacă din țară pentru a căuta stabilitate
Zeci de medici din Arad au cerut, anul trecut, eliberarea certificatelor profesionale curente, necesare dacă vor să profeseze în străinătate, fiind o creștere de aproape șase ori față de anul 2020, în condițiile în care, conform Colegiului Medicilor din Arad, profesioniștii caută țări în care legislația oferă mai multă protecție pentru ei și pacienți.
Medic (Spitalul Floreasca): Starea salvamontistului atacat de urs rămâne extrem de gravă
Starea salvamontistului atacat de urs duminica trecută pe o stradă din Predeal și care a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București rămâne extrem de gravă, acesta aflându-se în Secția de Terapie Intensivă intubat și ventilat, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, medicul Rodica Ciolacu. 'Este &i
Hunedoara: Telemedicina- o premieră națională a paramedicilor civili Salvital
Aproape 13.000 de consultații în sistem de telemedicină au fost realizate, în ultimii patru ani, de paramedicii Asociației Salvital Hunedoara, organizație care a fost înființată în urmă cu 20 de ani ca un promotor al serviciului SMURD. Momentul aniversar al celor două decenii de activitate a fost marcat, joi, printr-o ș
Galați: Sistem laparoscopic 4K și aspirator cu ultrasunete pentru eliminarea tumorilor canceroase, la Spitalul Județean
Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați a fost dotat cu echipamente de ultimă generație destinate intervențiilor complexe de neurochirurgie și chirurgie generală, respectiv sistem laparoscopic 4K și aspirator cu ultrasunete pentru eliminarea tumorilor canceroase, informează, joi, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea. Secți
INSP: 92.865 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 24 - 30 martie; patru decese confirmate cu gripă
Un număr de 92.865 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 24 - 30 martie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În ultima săptămână, au fost comunicate patru decese din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în ace
(P) Recoltare complet laparoscopică, pentru un nou transplant hepatic realizat cu succes la SANADOR
București, 3 aprilie 2025. La Spitalul Clinic SANADOR, echipa condusă de Prof. Dr. Vlad Brașoveanu a realizat cu succes un nou transplant hepatic de la donator în viață, marcând totodată și o
Președintele CNAS: 180 de localități nu au medic de familie
Un număr de 180 de localități nu au medic de familie, a informat, joi, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, la evenimentul 'Profit Health.forum - Sănătatea nouă'. 'Avem la acest moment 180 de localități care nu au, din păcate, medic de familie. Avem, în același timp, aproape 1.500 de localități în care
Senat/ Streinu-Cercel propune birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural; mașini cu medici și echipamente
Un nou design de sistem sanitar în care să fie pus accent pe omul sănătos, care include birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural, adică o mașină cu medic, a fost propus membrilor Comisiei de sănătate din Senat de către dr. Adrian Streinu-Cercel, șeful comisiei, joi, la evenimentul 'Profit Health.forum - Sănătatea nouă'.
Rafila: Resursa umană specializată în sănătate este deficitară și mai ales este prost repartizată în teritoriu
Resursa umană specializată, medici și asistenți medicali, este deficitară și mai ales este 'prost repartizată' în teritoriu, în prezent existând încă mulți oameni care au acces limitat sau chiar nu au acces la servicii de sănătate, a declarat, joi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. 'Efortul pentru finanțarea sistemului
Gorj: Spitalul de Pneumoftiziologie Dobrița, primul din județ cu parc fotovoltaic; au fost montate 1.000 de panouri
Un număr de 1.000 de panouri fotovoltaice, împreună cu echipamentele aferente care vor asigura independența energetică a Spitalului de Pneumoftiziologie 'Tudor Vladimirescu' din Dobrița, au fost instalate, urmând să devină funcționale în lunile următoare. De asemenea, au fost montate și pompele de căldură necesare pentru sistemul de &
Iași: Bebelușul aruncat în toaletă la scurt timp după naștere va ajunge la un asistent maternal din Mureș
Bebelușul aruncat într-o toaletă la scurt timp de la naștere a fost externat, miercuri, din Compartimentul de Neonatologie al Spitalului Municipal de Urgență Pașcani, urmând a fi încredințat unui asistent maternal din Mureș, județul de domiciliu al mamei. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal Pașcani, Delia Moloc
Mamograf de ultimă generație pus în funcțiune la Spitalul Municipal Hunedoara
Spitalul Municipal ''Dr. Alexandru Simionescu'' din Hunedoara a pus în funcțiune, miercuri, un mamograf de ultimă generație, despre care autoritățile locale susțin că ar fi cel mai performant din țară. Aparatura a fost achiziționată de Spitalul Municipal cu sprijinul Primăriei Hunedoara, investiția ridicându-se la a
Arad: Spitalul Județean introduce o procedură minim invazivă pentru afecțiuni biliare și pancreatice
O nouă procedură medicală va fi disponibilă la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad și presupune tratamente minim invazive pentru afecțiuni biliare și pancreatice, au anunțat, miercuri, autoritățile județene și reprezentanții unității sanitare. Procedura ERCP (Colangiopancreatografie endoscopică retrogradă) va fi utilizată pentru di