logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Carmen Orban: Lumea se vaită că sistemul de sănătate e la pământ; ceva se întâmplă, comunicarea e proastă şi cineva nu explică

Imagine din galeria Agerpres

Consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Carmen Orban a declarat joi că Guvernul a demonstrat că sprijină dezvoltarea sistemului sanitar prin investiţiile derulate în infrastructura medicală, atrăgând totodată atenţia cu privire la o serie de deficienţe structurale cu care se confruntă unităţile spitaliceşti.

Coaliţia "Votez pentru sănătate" susţine alocarea a 9% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru Sănătate, astfel încât pacienţii să beneficieze de îngrijiri medicale la standarde europene, indiferent dacă provin din mediul urban sau din mediul rural. În cadrul unei caravane organizate cu sprijinul unor ONG-uri şi asociaţii de pacienţi, au fost scoase în relief problemele cu care pacienţii se confruntă atunci când iau contact cu sistemul de sănătate şi cum anume finanţarea ar putea contribui la rezolvarea lor.

"Am ajuns la Buzău cu caravana 'Votez pentru sănătate', care este susţinută de un număr foarte mare de ONG-uri. Ne dorim alocarea a 9% din PIB. Cele mai mari probleme sunt diagnosticarea târzie, circuitul pacientului, după ce primesc un diagnostic nu ştiu unde să ajungă, lipsa programelor de screening, lipsa medicilor de familie din multe localităţi rurale, acces îngreunat la îngrijiri de sănătate. Finanţarea mai bună va ajuta din toate punctele de vedere, va ajuta să existe mai multe medicamente, mai mult acces la diagnostic de înaltă performanţă în mai multe locuri, mai mult personal", a declarat directorul executiv al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Luminiţa Vâlcea.

Potrivit specialiştilor, la ora actuală există zeci de mii de pacienţi la nivel naţional care sunt în aşteptarea unor medicamente. Totodată, reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) vorbesc despre un decalaj major între alocarea din PIB destinată sistemului naţional de sănătate şi media europeană.

"Există foarte multe medicamente la ora actuală care sunt unice, care tratează anumite cazuri de bolnavi şi anumite situaţii speciale şi din păcate pacienţii nu au acces la aceste medicamente. La ora actuală este în aşteptare o listă de medicamente care ar fi adresată unui grup de aproape 110.000 de pacienţi, care ar echivala cu populaţia Buzăului şi din păcate lista este în aşteptate de mai bine de şase luni. Sperăm ca luna aceasta să fie aprobată prin hotărâre de guvern şi medicamentele să fie disponibile pacienţilor începând cu lunile mai, iunie. Sunt foarte multe afecţiuni începând cu cele oncologice, dar vorbim şi de afecţiuni neurologice, pe zona de psihiatrie, de medicaţie cardio-vasculară. România ar trebui să aloce 9% din PIB pentru domeniul sănătăţii. Anul trecut cu greu contribuţia statului plus cele private au ajuns la 6,3% din PIB, în timp ce media europeană este aproape 10%. În urmă cu 20 de ani vorbeam de 6% din PIB, în condiţiile în care aveam alocaţi în jur de 2,7-2,8% din PIB. Deci este un decalaj permanent între România şi ţările din Uniunea Europeană şi cu cât celelalte ţări alocă mai mult, sistemele lor sunt mai robuste iar noi suntem mult departe în urmă", a precizat directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu.

O altă problemă cu care se confruntă sistemul sanitar este cea a lipsei resursei umane. La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) există mai multe secţii în care se înregistrează deficit de personal.

"Cea mai mare provocare este resursa umană, lipsa medicilor, care persistă. Chiar dacă există aceste creşteri salariale substanţiale, se pare că încă medicii nu îşi doresc să vină în provincie. La mine arde pe Secţia de oncologie, unde pe patru posturi am doar un singur medic iar numărul pacienţilor este în continuă creştere pe partea oncologică, am probleme pe Interne, unde pe şapte locuri am doar trei medici şi sunt insuficienţi, mai ales că această secţie asigură şi liniile de gardă iar prin lipsa multor zile neacoperite la gardă, celelalte specialităţi care fac gardă nu sunt de specialitatea respectivă, se pot confrunta cu un malpraxis, pentru că sunt de altă specialitate, dar îşi asumă", a precizat managerul SJU, Claudiu Damian.

Autorităţile judeţene vorbesc despre o reglementare legislativă prin intermediul căreia medicii aflaţi în relaţii contractuale cu Casa Naţională de Sănătate să acopere gărzi în spitale astfel încât să scadă presiunea pe secţiile în care se înregistrează un aflux mare de pacienţi, cum ar fi Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU).

"Noi am avut anii trecuţi o problemă a medicilor de la UPU şi medici cardiologi. Dacă doamne fereşte fac un preinfarct, trebuie să ştiu că acolo la spital este un medic cardiolog şi din punctul meu de vedere legislaţia trebuie să impună medicilor care au contract cu Casa să vină să facă gărzi obligatoriu la UPU. Dacă nu ai contract cu Casa şi nu iei bani de la stat, eşti în privat, faci ce vrei, dar atât timp cât lucrezi cu statul român trebuie să faci gardă la UPU şi aici trebuie să ne dăm mâna", a atras atenţia vicepreşedintele Consiliului Judeţean Buzău Adrian Petre.

În cadrul conferinţei organizate în contextul campaniei pentru sănătate, Carmen Orban, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, a declarat că Guvernul a demonstrat că sprijină sistemul sanitar prin investiţiile derulate în infrastructura medicală.

"Actualul Guvern a demonstrat că votează pentru Sănătate şi sprijină procesul de schimbare a sistemului sanitar. Guvernul Ciolacu a înţeles că asigurarea accesului universal la servicii de sănătate se face prin implementarea unor politici coerente de dezvoltare a programelor de prevenţie. S-au pompat foarte multe fonduri pentru modernizări de ambulatorii, infrastructură, dotare cu aparatură, digitalizare. Cu toate acestea, lumea se vaită că sistemul de sănătate este la pământ. Eu spun tuturor: ceva se întâmplă, comunicarea este proastă şi cineva nu explică. Bani sunt şi în ultimii ani bugetul Casei de Sănătate şi pe Sănătate a crescut fabulos. Deşi vorbim de creşteri fabuloase de bani, vorbim totuşi de lipsuri şi de probleme în sănătate şi atunci eu cred că undeva noi toţi, factori decidenţi, pacienţi, societate civilă, medici, ar trebui să fim cinstiţi şi oneşti şi să punem lucrurile pe tapet şi să vedem unde sunt problemele reale", a subliniat Carmen Orban.

Orban a atras atenţia cu privire la o serie de deficienţe structurale cu care se confruntă unităţile spitaliceşti din ţară.

"Mulţi mă întreabă: au crescut fondurile, unde sunt? O parte pot să vi le explic, dotarea, infrastructura, care este extrem de învechită şi vorbim de 60 de ani în care nu s-a făcut nimic în sistemul de sănătate, şi spitalele pe care dumneavoastră le aveţi şi spitalele din Bucureşti, toate sunt în clădiri foarte vechi; dacă ar fi să vorbim cinstit, niciunul din ele nu respectă circuitele corecte pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale sau ISU sau mediu sau tot felul de autorizaţii, pentru că nu au cum să mai fie în contextul actual de actualitate. S-au băgat foarte mulţi bani în dotarea cu aparatură medicală, actul medical este aproape ca afară, cel puţin ca proceduri, protocoale, aparatură, terapii şi medicaţie. Este adevărat, nu există medicaţie pentru toată lumea şi aici ar trebui să facem ceva, pentru că programe de sănătate sunt, dar probabil sunt insuficiente", a punctat Carmen Orban.

"Votez pentru sănătate" este o iniţiativă a societăţii civile, susţinută de 30 de organizaţii, între care 16 asociaţii de pacienţi şi ONG-uri. AGERPRES/(A-autor: Florin Zafiu, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 29

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 17-04-2025 17:50

Recomandări ale specialiștilor INSP în contextul sărbătorilor pascale

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au transmis joi mai multe recomandări în contextul apropiatelor sărbători pascale, printre care evitarea consumului excesiv de alimente și alcool, reintroducerea treptată a alimentelor de origine animală pentru cei care au ținut post, mișcare, dar și consumul zilnic de legume, fructe, cereale integrale și l

Sanatate 17-04-2025 15:11

Conducerea Spitalului 'Sf. Spiridon': Decesele celor 3 angajați nu au legătură cu activitatea profesională desfășurată din spital

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență 'Sfântul Spiridon' din Iași a transmis, joi, că decesele celor trei angajați, respectiv doi rezidenți și un brancardier, au survenit ca urmare a unor afecțiuni medicale și neagă că aceste persoane ar fi suprasolicitare la locul de muncă. 'Referitor la informațiile apărute &icir

Sanatate 17-04-2025 12:41

INSP: 76.275 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 7 - 13 aprilie

Un număr de 76.275 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 7 - 13 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza

Sanatate 17-04-2025 12:13

Iași: Reconstrucție mamară asistată de un robot DaVinci, la IRO; premieră în România și Europa de Est

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a fost făcută prima reconstrucție mamară asistată de robot, această intervenție medicală fiind o premieră în România și Europa de Est. Institutul Regional de Oncologie Iași a anunțat, joi, că în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) 'Grigore T.Popa' Ia

Sanatate 17-04-2025 11:56

Iași: ITM demarează ample controale în spitalele din județ privind SSM

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași va demara ample controale în toate spitalele din județ pentru a verifica respectarea legii securității și sănătății în muncă. 'Noi, ca Inspectorat Teritorial de Muncă, ne-am propus ca anul acesta să facem controale ample în spitale, controale privind securitatea și sănătatea &i

Sanatate 16-04-2025 17:30

Directorul medical al Spitalului 'Marie Curie': 3.500 de copii, internați în ultimul an în noul corp al unității medicale

Un număr de 3.500 de copii au fost internați și îngrijiți, în ultimul an, în noul corp al Spitalului 'Marie Curie', edificat cu banii strânși de Asociația Dăruiește Viață, a anunțat, miercuri, directorul medical al unității medicale, Anna Kadar. 'În ultimul an, în secțiile relocate în noul

Sanatate 16-04-2025 16:10

Olt: Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist, decontată de CAS

Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist (TSA) a fost decontată în anul precedent de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, au informat, miercuri, reprezentanții instituției într-un comunicat transmis AGERPRES. În județul Olt au încheiat contracte cu CAS Olt șapte furnizorii de servicii medicale con

Sanatate 16-04-2025 13:44

Dăruiește Viață: Spitalul construit la 'Marie Curie' a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor

Spitalul construit la 'Marie Curie' de Asociația Dăruiește Viață a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor acordate, arată bilanțul primului an de activitate a noii unități medicale, realizată cu sprijinul donatorilor și al sponsorilor. Dăruiește Viață și Spitalul 'Marie C

Sanatate 15-04-2025 17:17

Galați: Brățări inteligente pentru pacienți, telemedicină și portal medical la Spitalul din Târgu Bujor

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că pacienții Spitalului Orășenesc Târgu Bujor vor beneficia, în urma derulării unui proiect PNRR de 1,4 milioane de lei, de servicii de medicină îmbunătățite cu ajutorul tehnologiei, respectiv brățări inteligente pentru urmărirea circuitului medical de la internare până

Sanatate 15-04-2025 16:19

Rafila spune că burnout-ul medicilor este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități

Burnout-ul din sistemul medical este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități, a declarat, marți, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Ministrul a fost prezent la lansarea 'Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate', realizat în cadrul Planului Național

Sanatate 15-04-2025 15:07

Iași: Medicii încearcă să găsească răspunsuri după ce doi rezidenți de la IGH au murit la interval de două săptămâni

Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență 'Sf. Spiridon' Iași sunt șocați după ce doi medici rezidenți la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, în vârstă de 28 și, respectiv, 31 de ani, au murit la interval de aproximativ două săptămâni. Purtătorul de cuvânt al Spitalului 'Sf Spiridon' Iași, pro

Sanatate 15-04-2025 14:02

INSP: 63 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 2%; un deces raportat

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 7 - 13 aprilie, au fost înregistrate 63 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 2% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 16 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă

Sanatate 15-04-2025 11:48

Federația 'Solidaritatea Sanitară' susține salarizarea suplimentară în funcție de performanță, dar nu forma propusă de Ministerul Sănătății

Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare în funcție de performanță în domeniul medical și consideră că forma propusă de Ministerul Sănătății este eronată. 'Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare î

Sanatate 15-04-2025 11:45

Președintele Colegiului Medicilor: Problema resursei umane în sănătate rămâne extrem de importantă

Problema asigurării resursei umane în sănătate în mod uniform la nivelul țării este una 'extrem de importantă', a declarat, marți, președintele Colegiului Medicilor România, Cătălina Poiană, cu prilejul lansării Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate. Ghidul lansat de Ministerul Sănătății, cu sp

Sanatate 15-04-2025 11:17

Alexandru Rafila: Rezidențiatul pe post ar trebui să devină prioritar

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, că ar fi înțelept să se revină la rezidențiatul pe post, în acest fel urmând să ajungă medici în toate comunitățile. 'Cred că un lucru înțelept ar fi să revenim la o formă de organizare, care, acum, este în cea mai mare parte în responsabilitatea universităț