Carmen Orban: Lumea se vaită că sistemul de sănătate e la pământ; ceva se întâmplă, comunicarea e proastă şi cineva nu explică
Consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Carmen Orban a declarat joi că Guvernul a demonstrat că sprijină dezvoltarea sistemului sanitar prin investiţiile derulate în infrastructura medicală, atrăgând totodată atenţia cu privire la o serie de deficienţe structurale cu care se confruntă unităţile spitaliceşti.
Coaliţia "Votez pentru sănătate" susţine alocarea a 9% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru Sănătate, astfel încât pacienţii să beneficieze de îngrijiri medicale la standarde europene, indiferent dacă provin din mediul urban sau din mediul rural. În cadrul unei caravane organizate cu sprijinul unor ONG-uri şi asociaţii de pacienţi, au fost scoase în relief problemele cu care pacienţii se confruntă atunci când iau contact cu sistemul de sănătate şi cum anume finanţarea ar putea contribui la rezolvarea lor.
"Am ajuns la Buzău cu caravana 'Votez pentru sănătate', care este susţinută de un număr foarte mare de ONG-uri. Ne dorim alocarea a 9% din PIB. Cele mai mari probleme sunt diagnosticarea târzie, circuitul pacientului, după ce primesc un diagnostic nu ştiu unde să ajungă, lipsa programelor de screening, lipsa medicilor de familie din multe localităţi rurale, acces îngreunat la îngrijiri de sănătate. Finanţarea mai bună va ajuta din toate punctele de vedere, va ajuta să existe mai multe medicamente, mai mult acces la diagnostic de înaltă performanţă în mai multe locuri, mai mult personal", a declarat directorul executiv al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Luminiţa Vâlcea.
Potrivit specialiştilor, la ora actuală există zeci de mii de pacienţi la nivel naţional care sunt în aşteptarea unor medicamente. Totodată, reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) vorbesc despre un decalaj major între alocarea din PIB destinată sistemului naţional de sănătate şi media europeană.
"Există foarte multe medicamente la ora actuală care sunt unice, care tratează anumite cazuri de bolnavi şi anumite situaţii speciale şi din păcate pacienţii nu au acces la aceste medicamente. La ora actuală este în aşteptare o listă de medicamente care ar fi adresată unui grup de aproape 110.000 de pacienţi, care ar echivala cu populaţia Buzăului şi din păcate lista este în aşteptate de mai bine de şase luni. Sperăm ca luna aceasta să fie aprobată prin hotărâre de guvern şi medicamentele să fie disponibile pacienţilor începând cu lunile mai, iunie. Sunt foarte multe afecţiuni începând cu cele oncologice, dar vorbim şi de afecţiuni neurologice, pe zona de psihiatrie, de medicaţie cardio-vasculară. România ar trebui să aloce 9% din PIB pentru domeniul sănătăţii. Anul trecut cu greu contribuţia statului plus cele private au ajuns la 6,3% din PIB, în timp ce media europeană este aproape 10%. În urmă cu 20 de ani vorbeam de 6% din PIB, în condiţiile în care aveam alocaţi în jur de 2,7-2,8% din PIB. Deci este un decalaj permanent între România şi ţările din Uniunea Europeană şi cu cât celelalte ţări alocă mai mult, sistemele lor sunt mai robuste iar noi suntem mult departe în urmă", a precizat directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu.
O altă problemă cu care se confruntă sistemul sanitar este cea a lipsei resursei umane. La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) există mai multe secţii în care se înregistrează deficit de personal.
"Cea mai mare provocare este resursa umană, lipsa medicilor, care persistă. Chiar dacă există aceste creşteri salariale substanţiale, se pare că încă medicii nu îşi doresc să vină în provincie. La mine arde pe Secţia de oncologie, unde pe patru posturi am doar un singur medic iar numărul pacienţilor este în continuă creştere pe partea oncologică, am probleme pe Interne, unde pe şapte locuri am doar trei medici şi sunt insuficienţi, mai ales că această secţie asigură şi liniile de gardă iar prin lipsa multor zile neacoperite la gardă, celelalte specialităţi care fac gardă nu sunt de specialitatea respectivă, se pot confrunta cu un malpraxis, pentru că sunt de altă specialitate, dar îşi asumă", a precizat managerul SJU, Claudiu Damian.
Autorităţile judeţene vorbesc despre o reglementare legislativă prin intermediul căreia medicii aflaţi în relaţii contractuale cu Casa Naţională de Sănătate să acopere gărzi în spitale astfel încât să scadă presiunea pe secţiile în care se înregistrează un aflux mare de pacienţi, cum ar fi Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU).
"Noi am avut anii trecuţi o problemă a medicilor de la UPU şi medici cardiologi. Dacă doamne fereşte fac un preinfarct, trebuie să ştiu că acolo la spital este un medic cardiolog şi din punctul meu de vedere legislaţia trebuie să impună medicilor care au contract cu Casa să vină să facă gărzi obligatoriu la UPU. Dacă nu ai contract cu Casa şi nu iei bani de la stat, eşti în privat, faci ce vrei, dar atât timp cât lucrezi cu statul român trebuie să faci gardă la UPU şi aici trebuie să ne dăm mâna", a atras atenţia vicepreşedintele Consiliului Judeţean Buzău Adrian Petre.
În cadrul conferinţei organizate în contextul campaniei pentru sănătate, Carmen Orban, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, a declarat că Guvernul a demonstrat că sprijină sistemul sanitar prin investiţiile derulate în infrastructura medicală.
"Actualul Guvern a demonstrat că votează pentru Sănătate şi sprijină procesul de schimbare a sistemului sanitar. Guvernul Ciolacu a înţeles că asigurarea accesului universal la servicii de sănătate se face prin implementarea unor politici coerente de dezvoltare a programelor de prevenţie. S-au pompat foarte multe fonduri pentru modernizări de ambulatorii, infrastructură, dotare cu aparatură, digitalizare. Cu toate acestea, lumea se vaită că sistemul de sănătate este la pământ. Eu spun tuturor: ceva se întâmplă, comunicarea este proastă şi cineva nu explică. Bani sunt şi în ultimii ani bugetul Casei de Sănătate şi pe Sănătate a crescut fabulos. Deşi vorbim de creşteri fabuloase de bani, vorbim totuşi de lipsuri şi de probleme în sănătate şi atunci eu cred că undeva noi toţi, factori decidenţi, pacienţi, societate civilă, medici, ar trebui să fim cinstiţi şi oneşti şi să punem lucrurile pe tapet şi să vedem unde sunt problemele reale", a subliniat Carmen Orban.
Orban a atras atenţia cu privire la o serie de deficienţe structurale cu care se confruntă unităţile spitaliceşti din ţară.
"Mulţi mă întreabă: au crescut fondurile, unde sunt? O parte pot să vi le explic, dotarea, infrastructura, care este extrem de învechită şi vorbim de 60 de ani în care nu s-a făcut nimic în sistemul de sănătate, şi spitalele pe care dumneavoastră le aveţi şi spitalele din Bucureşti, toate sunt în clădiri foarte vechi; dacă ar fi să vorbim cinstit, niciunul din ele nu respectă circuitele corecte pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale sau ISU sau mediu sau tot felul de autorizaţii, pentru că nu au cum să mai fie în contextul actual de actualitate. S-au băgat foarte mulţi bani în dotarea cu aparatură medicală, actul medical este aproape ca afară, cel puţin ca proceduri, protocoale, aparatură, terapii şi medicaţie. Este adevărat, nu există medicaţie pentru toată lumea şi aici ar trebui să facem ceva, pentru că programe de sănătate sunt, dar probabil sunt insuficiente", a punctat Carmen Orban.
"Votez pentru sănătate" este o iniţiativă a societăţii civile, susţinută de 30 de organizaţii, între care 16 asociaţii de pacienţi şi ONG-uri. AGERPRES/(A-autor: Florin Zafiu, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Vaslui: Creștere cu 20% a numărului de bolnavi de cancer la nivelul județului, în cursul anului 2024
Numărul bolnavilor înregistrați de cancer a crescut la nivelul județului Vaslui cu circa 20% în cursul anului 2024, comparativ cu cifra înregistrată în anul anterior, conform datelor prezentate de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui. Potrivit autorităților sanitare, dintre cazurile noi de cancer &i
Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate va fi indisponibilă vineri seară
Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) va fi indisponibilă vineri seară în vederea efectuării unor lucrări de mentenanță, a informat Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). 'În data de 7 februarie 2025, între orele 18,00 - 21,00, Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) va fi indisp
Vaslui: 21 de medici de familie din județ au vârsta de peste 70 de ani
Un număr de 21 de medici de familie, dintre cei 132 care își desfășoară activitatea la nivelul județului Vaslui, au vârsta de peste 70 de ani continuând să lucreze cu avizul Colegiului Medicilor și al Direcției de Sănătate Publică, potrivit datelor centralizate de reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui.
SJU Piatra-Neamț, premiu internațional pentru rezultatele obținute în tratarea pacienților cu accident vascular cerebral
Spitalul Județean de Urgență (SJU) Piatra-Neamț a fost premiat, la nivel internațional, pentru rezultatele obținute în tratarea pacienților cu accident vascular cerebral (AVC), a informat, vineri, Consiliul Județean (CJ) Neamț. 'Iată că accidentele vascular cerebrale nu doar că sunt tratate acum, la noi, ca în orice alte clinic
Mureș: Asistenta interzisă la donare, după ce a donat 63 de litri de sânge, invitată la CRTS pentru clarificarea situației
Asistenta de laborator Camelia Săbădean, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș, care a donat de 140 de ori, aproape 63 de litri de sânge, dar care a fost interzisă la donare la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) Mureș din motive nemedicale, a fost invitată la sediul CRTS ''pentru clarificarea situației'
Brăila: Sute de participanți la o campanie de măsurare a densității osoase organizată de Fundația ''Ana Aslan''
Sute de persoane din Brăila au participat la o campanie gratuită de măsurare a densității minerale osoase, organizată de Fundația ''Ana Aslan'', în perioada 5-6 februarie, în Casa Memorială Ana Aslan din municipiul Brăila. Potrivit președintelui Fundației ''Ana Aslan'', Speranța Prada, prezența brăil
VIDEO Rafila: Monitorizăm în permanență stocurile de medicamente din întreaga țară
Autoritățile monitorizează în permanență stocurile de medicamente din întreaga țară și urmează ca, în curând, să publice o listă emisă de Ministerul Sănătății împreună cu Agenția Națională a Medicamentului cu medicamente critice, care să beneficieze de condiții preferențiale și care să nu dispară de pe piața farmaceutică, a declarat, joi
VIDEO Rafila: Trend ascendent al cazurilor de viroză și gripă; peste 170.000 - înregistrate într-o săptămână
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, joi, un număr ''record'' de cazuri de viroze respiratorii și gripă, care au ajuns la un total de peste 170.000, în perioada 27 ianuarie - 2 februarie.
București: 3.000 de persoane vor fi testate gratuit pentru HIV, hepatită B și C (GALERIE FOTO)
Un număr de 3.000 de persoane din București se vor putea testa voluntar, gratuit, pentru HIV, hepatită B și hepatită C, în trei spitale din Capitală, până la finalul lunii aprilie. Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Mureș: Spitalul Oncologic, primul tratament brahiterapeutic din județ cu un echipament unic în țară
Conducerea Spitalului Oncologic din Târgu Mureș a anunțat, joi, efectuarea primului tratament brahiterapeutic din județul Mureș cu sistemul Bravos, un echipament de ultimă generație, unic în România. ''Spitalul Oncologic Medex anunță că marți, 4 februarie, a avut loc prima ședință de tratament brahiterapeutic din jude
Harghita: Tânăr de 22 ani, cu o boală cardiacă necunoscută, salvat printr-un efort comun al specialiștilor SAJ și SJU
Un tânăr de 22 de ani, cu o boală cardiacă necunoscută, a fost salvat printr-un efort comun al specialiștilor Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) și al celor de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc, după ce i s-a făcut rău la volan și a fost resuscitat timp de două ore. Potrivit informațiilor furnizate AGE
Ministerul Sănătății a publicat lista centrelor care asigură evaluarea medicală ambulatorie în cazul virozelor și gripei
Ministerul Sănătății a publicat, joi, pe site-ul instituției, lista centrelor care asigură evaluarea medicală ambulatorie în cazul virozelor respiratorii și gripei. &Icir
INSP: 172.877 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 27 ianuarie - 2 februarie; încă 13 decese confirmate cu gripă
Un număr de 172.877 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) au fost raportate în săptămâna 27 ianuarie - 2 februarie, fiind comunicate 13 noi decese cu virus gripal, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în acest sezon a ajuns la 35.
Producătorii Industriali de Medicamente atenționează asupra riscurilor provocării 'Paracetamol Challenge'
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) a atras atenția joi cu privire la riscurile provocării virale 'Paracetamol Challenge' care circulă pe platformele de social media. 'PRIMER - care reunește cele mai importante 17 situri de fabricație de medicamente din țară - atrage atenția asupra riscurilor grave pentru
Proiect: Rezidentul poate susține examenul de medic în oricare centru a efectuat minimum 6 luni din modulul de bază
Rezidentul poate opta pentru susținerea examenului de obținere a titlului de medic, medic stomatolog și farmacist specialist pentru oricare dintre centrele universitare în care a efectuat minimum 6 luni de pregătire din modulul de bază, prevede un proiect de ordin pus în consultare