Chiş (Sindicatul Ambulanţa): Guvernul a manifestat deschidere totală faţă de revendicările noastre

Guvernul a manifestat deschidere faţă de solicitările privind necesarul de personal, înnoirea parcului de ambulanţe şi corectarea cadrului legislativ, a declarat preşedintele Sindicatului Naţional "Ambulanţa", Gheorghe Chiş.
Acesta a participat, luni după-amiază, la consultări, la Palatul Victoria, cu premierul Marcel Ciolacu şi alţi reprezentanţi guvernamentali.
"Din partea Guvernului României există o deschidere faţă de revendicările pe care noi le-am depus şi le-am discutat şi la nivel de ministere şi astăzi am avut plăcerea că din partea Guvernului a existat o deschidere totală în soluţionarea acestor probleme. Ce probleme s-au discutat ? (...) Deci, în primul rând cererea noastră prin care solicităm modificări şi completări ale legislaţiei, care se impun a fi modificate, corectate, a fost agreată de premier şi de miniştri, cu menţiunea ca să transmitem într-o săptămână detalii la propunerile pe care le-am făcut şi justificări pe această temă", a declarat Gheorghe Chiş.
El a adăugat că, pe tema majorărilor salariale, partea guvernamentală a dat asigurări că şi angajaţii de la Ambulanţă vor beneficia de majorările care vor fi acordate pentru personalul din sistemul sanitar.
Acesta a precizat că un asistent medical cu studii superioare câştigă 7.000 de lei net, dacă acesta face şi gărzi asimilate cu ore suplimentare, întrebat pe acest subiect.
"În acest moment, salariile, discutăm despre un asistent cu studii superioare, în jur de aproximativ 7.000 de lei, net, dacă, bineînţeles, are şi gărzi, asimiliate cu ore suplimentare. Ca medie, cam asta ar fi ca şi referinţă. Medicul, depinde, dacă este generalist sau este medic specialist, bineînţeles, conform Legii salarizării unitare, în prezent, sigur că creşte nivelul salarizării, la peste 13.000 de lei", a afirmat Chiş.
Acesta a precizat că şi problema deficitului de personal a fost abordată.
"Am apreciat faptul că Guvernul României a aprobat cele 360 de posturi care s-au vacantat în serviciile de ambulanţă în perioada iunie 2023 şi până în ianuarie 2024. Aceste posturi sunt pe procedură de ocupare, având în vedere că şi bugetul a fost aprobat. Şi, în continuare, pentru Ambulanţă, toate posturile care se vacantează în cursul anului se pot ocupa imediat fără a fi nevoie de memorandum sau alte proceduri care să ducă la întârzierea ocupării acestor posturi, ţinând cont că noi suntem cu un deficit de personal de peste 45% ", a declarat Chiş.
Liderul Sindicatului "Ambulanţa" a punctat că o altă problemă atent discutată a fost legată de reînnoirea parcului de ambulanţe.
"A fost un subiect foarte bine discutat şi în atenţia premierului. Cu rugămintea ca să monitorizeze IGSU, care şi-a asumat achiziţia de ambulanţe, ca în cel mai scurt timp să putem să avem achiziţii de ambulanţe, întrucât lucrăm cu un număr de ambulanţe depăşite, avem peste 75 % din ambulanţe care sunt la aproape 1 milion de kilometri. Deci, e necesară achiziţia de ambulanţe în regim de urgenţă. (...) Ne dorim să meargă cât mai repede această achiziţie de ambulanţe. În acest moment, noi avem în toată ţara 2.060 de ambulanţe autorizate, care funcţionează. Din aceste 2.060 de ambulanţe, 25% sunt ambulanţe care sunt achiziţionate în 2019, restul sunt ambulanţe depăşite (...) achiziţionate în 2007, şi apoi în anii care au urmat 2010, 2014. Imaginaţi-vă că aceste ambulanţe au o uzură enorm de mare şi dacă spunem că putem face medicină de urgenţă cu aceste ambulanţe cred că ne înşelăm. Eu mă bucur că din partea Guvernului şi a premierului acest subiect a fost foarte bine luat în considerare şi sperăm ca să se şi facă ceva, nu doar vorbe", a declarat Chiş.
El fost întrebat şi dacă sindicaliştii de la "Ambulanţa" iau în calcul declanşarea unei greve sau alte acţiuni de protest.
"În urma discuţiilor pe care le-am avut astăzi, sigur, îmi place să cred că nu va fi nevoie, întrucât am avut şi ne-au dat speranţe că lucrurile se vor rezolva, dar numai după ce vom face o analiză foarte detaliată pe toate proiectele noastre. Cât despre grevă în serviciile de ambulanţă, pot să vă spun un lucru, noi nu avem voie să facem grevă, ni se interzice acest drept prin lege, deşi suntem personal civil. Nici nu ne dorim să facem grevă, să oprim activitatea în ambulanţă, dar avem alte pârghii şi alte forme de protest dacă nu se vor rezolva problemele pe care noi le-am evidenţiat ", a afirmat Chiş.
Acesta a menţionat acţiuni de protest la care ar putea recurge cei din serviciile de ambulanţă, dacă nu le sunt îndeplinite solicitările.
"Eu vă spun ce vine şi din partea colegilor din ţară, pentru că dacă nu poţi să faci grevă, poţi să ai alte variante. Sigur, protestele, mitinguri de sensibilizare, dar să ştiţi că au fost nenumărate mesaje din partea angajaţilor din serviciile de ambulanţă prin care au spus că sunt dispuşi să-şi depună demisia în bloc, ca o formă de sensibilizare a guvernanţilor. Eu nu mi-aş dori să se întâmple aşa ceva. Încă o dată, repet, lucrurile se vor clarifica", a declarat Chiş. AGERPRES/ (A - autor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)
* Citiţi şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Colegiul Medicilor Stomatologi: Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale
Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale, avertizează Colegiul Medicilor Stomatologi din România. De asemenea, sângerările gingivale sunt percepute ca fiind 'normale' de aproape o treime dintre respondenți, reiese dintr-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. România are nevoie
Academia de Științe Medicale - 90 de ani de la înființare; congres aniversar pe 16 și 17 mai
Academia de Științe Medicale organizează, pe 16 și 17 mai, un congres aniversar cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea instituției, eveniment care se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Camerei Deputaților. Evenimentul va reuni membri ai Academiei de Științe Medicale, personalități marcante ale lumii științifice,
Gorj: DSP a emis avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, cu posibilitate de prelungire
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a emis, duminică seara, avizul de suspendare a activității, cu posibilitate de prelungire, până la finalizarea anchetei epidemiologice, remedierea deficiențelor și probe negative la recontrol în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) T&acir
Suceava: Analize pentru diagnosticul precoce al insuficienței cardiace asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, în premieră la SCJU
Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) 'Sf. Ioan ce Nou' din Suceava va efectua, în această săptămână, în premieră, o analiză care permite diagnosticul precoce al insuficienței cardiace (IC) asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de unitatea medicală. Potrivi
Colegiul Medicilor: Sănătatea și vaccinarea nu trebuie să fie subiect al controverselor fără fundament
Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis, duminică, un mesaj în care subliniază că sănătatea nu trebuie să devină un subiect al controverselor fără fundament, iar vaccinarea este una dintre cele mai sigure și eficiente metode de a ne proteja sănătate, iar sfatul medicului, al specialistului, este esențial să fie ascultat.
Academicianul Ioanel Sinescu: Sistemul medical românesc are părți bune, dar și mai puțin bune
Sistemul medical românesc are părți bune, dar și unele mai puțin bune, însă dotarea uneori insuficient de performantă e suplinită de faptul că chirurgii, medicii români în general, sunt foarte bine pregătiți și dedicați meseriei, susține academicianul prof. dr. Ioanel Sinescu, președintele Asociației Române de Urologie (ARU).
MS recomandă verificarea informațiilor referitoare la vaccinuri și reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale de sănătate
Ministerul Sănătății recomandă verificarea tuturor informațiilor referitoare la vaccinuri și la reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale ale instituțiilor publice din domeniul medical - MS, INSP, direcții de sănătate publică, ANMDMR. Precizările Ministerului Sănătății vin în urma unor informații medicale 'false' apărute î
Ordinul Asistenților Medicali: Vaccinarea - una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție a sănătății publice
Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție a sănătății publice, afirmă reprezentanții Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, aceștia susținând că imunizarea a salvat milioane de vieți și continuă să fie un pilon esențial în prevenirea bolilor transmisibile.
INSP: 352 de cazuri de tuse convulsivă au fost înregistrate în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie
Un număr de 352 de cazuri de tuse convulsivă au fost înregistrate în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie, informează Institutul Națională de Sănătate Publică (INSP). În aceeași perioadă au fost raportate două decese din această cauză. Potrivit sursei citate, în luna aprilie s-au înregistrat 64 de cazur
Iași: Consultații și terapie nutrițională personalizată - gratuit pentru pacienții IRO
Pacienții aflați în evidența Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași pot beneficia gratuit, din această lună, și de servicii de consultanță și terapie nutrițională personalizată. Managerul IRO Iași, Mirela Grosu, a declarat că în fiecare zi de miercuri, între orele 08:30 - 12:00, în cadrul Ambulatoriului Extern de
Buzău: Se caută specialiști pentru un angiograf de 500.000 de euro căruia 'să-i dea viață'
La 10 ani din momentul în care Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău a fost dotat cu un angiograf în valoare de peste 500.000 de euro, unitatea spitalicească are nevoie de personal care 'să-i dea viață', în situația în care, momentan, doar un singur specialist efectuează în mod programat investigații pentru pacienții cu afecți
INSP: 42.568 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 28 aprilie - 4 mai
Un număr de 42.568 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 28 aprilie- 4 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza grip
Galați: Invitați din țară și străinătate la Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025'
Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025', aflată la cea de-a IX-a ediție, care se desfășoară la Galați în perioada 7-11 mai, reunește medici psihiatri din țară și străinătate, medici de familie, farmaciști, psihologi, filosofi, sociologi, asistenți medicali și alți specialiști implicați în îngrijirea sănătății mi
Harghita: Realitatea Virtuală folosită în secția de terapie intensivă a SJU Miercurea-Ciuc, în premieră națională
Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc a anunțat, joi, începerea folosirii Realității Virtuale în secția de terapie intensivă, în premieră națională. 'Am atins o piatră de hotar istorică în îngrijirea pacienților de terapie intensivă: am lansat programul de terapie de Realitate Virtuală (VR) &ic
Timiș: Injecții intravitreene - tratament oftalmologic de înaltă precizie, gratuit, la Spitalul Feroviar
Un tratament revoluționar pentru afecțiuni oftalmologice, prin care substanțele medicamentoase injectabile se administrează în cavitatea vitreană a ochiului, direct în corpul vitros dintre cristalin și retină, se practică la Spitalul Feroviar Universitar (CF) din Timișoara. Intervenția aduce beneficii semnificative în combate