Chiş (Sindicatul Ambulanţa): Guvernul a manifestat deschidere totală faţă de revendicările noastre
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/10927670.jpg)
Guvernul a manifestat deschidere faţă de solicitările privind necesarul de personal, înnoirea parcului de ambulanţe şi corectarea cadrului legislativ, a declarat preşedintele Sindicatului Naţional "Ambulanţa", Gheorghe Chiş.
Acesta a participat, luni după-amiază, la consultări, la Palatul Victoria, cu premierul Marcel Ciolacu şi alţi reprezentanţi guvernamentali.
"Din partea Guvernului României există o deschidere faţă de revendicările pe care noi le-am depus şi le-am discutat şi la nivel de ministere şi astăzi am avut plăcerea că din partea Guvernului a existat o deschidere totală în soluţionarea acestor probleme. Ce probleme s-au discutat ? (...) Deci, în primul rând cererea noastră prin care solicităm modificări şi completări ale legislaţiei, care se impun a fi modificate, corectate, a fost agreată de premier şi de miniştri, cu menţiunea ca să transmitem într-o săptămână detalii la propunerile pe care le-am făcut şi justificări pe această temă", a declarat Gheorghe Chiş.
El a adăugat că, pe tema majorărilor salariale, partea guvernamentală a dat asigurări că şi angajaţii de la Ambulanţă vor beneficia de majorările care vor fi acordate pentru personalul din sistemul sanitar.
Acesta a precizat că un asistent medical cu studii superioare câştigă 7.000 de lei net, dacă acesta face şi gărzi asimilate cu ore suplimentare, întrebat pe acest subiect.
"În acest moment, salariile, discutăm despre un asistent cu studii superioare, în jur de aproximativ 7.000 de lei, net, dacă, bineînţeles, are şi gărzi, asimiliate cu ore suplimentare. Ca medie, cam asta ar fi ca şi referinţă. Medicul, depinde, dacă este generalist sau este medic specialist, bineînţeles, conform Legii salarizării unitare, în prezent, sigur că creşte nivelul salarizării, la peste 13.000 de lei", a afirmat Chiş.
Acesta a precizat că şi problema deficitului de personal a fost abordată.
"Am apreciat faptul că Guvernul României a aprobat cele 360 de posturi care s-au vacantat în serviciile de ambulanţă în perioada iunie 2023 şi până în ianuarie 2024. Aceste posturi sunt pe procedură de ocupare, având în vedere că şi bugetul a fost aprobat. Şi, în continuare, pentru Ambulanţă, toate posturile care se vacantează în cursul anului se pot ocupa imediat fără a fi nevoie de memorandum sau alte proceduri care să ducă la întârzierea ocupării acestor posturi, ţinând cont că noi suntem cu un deficit de personal de peste 45% ", a declarat Chiş.
Liderul Sindicatului "Ambulanţa" a punctat că o altă problemă atent discutată a fost legată de reînnoirea parcului de ambulanţe.
"A fost un subiect foarte bine discutat şi în atenţia premierului. Cu rugămintea ca să monitorizeze IGSU, care şi-a asumat achiziţia de ambulanţe, ca în cel mai scurt timp să putem să avem achiziţii de ambulanţe, întrucât lucrăm cu un număr de ambulanţe depăşite, avem peste 75 % din ambulanţe care sunt la aproape 1 milion de kilometri. Deci, e necesară achiziţia de ambulanţe în regim de urgenţă. (...) Ne dorim să meargă cât mai repede această achiziţie de ambulanţe. În acest moment, noi avem în toată ţara 2.060 de ambulanţe autorizate, care funcţionează. Din aceste 2.060 de ambulanţe, 25% sunt ambulanţe care sunt achiziţionate în 2019, restul sunt ambulanţe depăşite (...) achiziţionate în 2007, şi apoi în anii care au urmat 2010, 2014. Imaginaţi-vă că aceste ambulanţe au o uzură enorm de mare şi dacă spunem că putem face medicină de urgenţă cu aceste ambulanţe cred că ne înşelăm. Eu mă bucur că din partea Guvernului şi a premierului acest subiect a fost foarte bine luat în considerare şi sperăm ca să se şi facă ceva, nu doar vorbe", a declarat Chiş.
El fost întrebat şi dacă sindicaliştii de la "Ambulanţa" iau în calcul declanşarea unei greve sau alte acţiuni de protest.
"În urma discuţiilor pe care le-am avut astăzi, sigur, îmi place să cred că nu va fi nevoie, întrucât am avut şi ne-au dat speranţe că lucrurile se vor rezolva, dar numai după ce vom face o analiză foarte detaliată pe toate proiectele noastre. Cât despre grevă în serviciile de ambulanţă, pot să vă spun un lucru, noi nu avem voie să facem grevă, ni se interzice acest drept prin lege, deşi suntem personal civil. Nici nu ne dorim să facem grevă, să oprim activitatea în ambulanţă, dar avem alte pârghii şi alte forme de protest dacă nu se vor rezolva problemele pe care noi le-am evidenţiat ", a afirmat Chiş.
Acesta a menţionat acţiuni de protest la care ar putea recurge cei din serviciile de ambulanţă, dacă nu le sunt îndeplinite solicitările.
"Eu vă spun ce vine şi din partea colegilor din ţară, pentru că dacă nu poţi să faci grevă, poţi să ai alte variante. Sigur, protestele, mitinguri de sensibilizare, dar să ştiţi că au fost nenumărate mesaje din partea angajaţilor din serviciile de ambulanţă prin care au spus că sunt dispuşi să-şi depună demisia în bloc, ca o formă de sensibilizare a guvernanţilor. Eu nu mi-aş dori să se întâmple aşa ceva. Încă o dată, repet, lucrurile se vor clarifica", a declarat Chiş. AGERPRES/ (A - autor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)
* Citiţi şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CNAS: Pe perioada de indisponibilitate a PIAS, asigurații beneficiază de servicii medicale acordate off-line
Asigurații beneficiază, în perioada de indisponibilitate a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare specifice și dispozitive medicale acordate off-line, a precizat, miercuri, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) într-un comunicat remis presei. CNAS a anunțat că derulea
Ungureanu (USR): Ministerul Sănătății spune că partea medicală din canabis nu se poate autoriza la noi în țară
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat miercuri că Ministerul Sănătății și alte autorități ale statului spun că nu se pot autoriza tratamentele cu canabis medical la noi în țară pentru că ar încuraja consumul de canabis recreațional, făcând o confuzie 'absolut aberantă', dar 'intenționată'. 'După cinci ani de zile li s
Olt: Multe localități rurale riscă să rămână fără medici de familie; jumătate dintre ei sunt pensionabili
O localitate din mediul rural nu are medic de familie iar multe altele riscă să ajungă în aceeași situație având în vedere că jumătate dintre medicii de familie din județul Olt sunt la vârsta pensionării ori sunt pensionari, potrivit reprezentanților Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CAS) și Colegiului Medicilor (CM). În ju
Reprezentanții ANMDR și Ministerului Sănătății, reticenți la legiferarea tratamentului cu canabis
Reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDR) și Ministerului Sănătății și-au exprimat reticența, la Parlament, față de proiectul de lege privind regimul juridic al plantei canabis, al substanțelor și preparatelor ce conțin canabis, utilizate în scop medical. Proiectul, inițiat în anul 2019
Sector 5: Screening gratuit pentru depistarea hepatitei C în cartierele Rahova și Ferentari
Institutul Național de Boli Infecțioase 'Prof. Dr. Matei Balș', în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 5, derulează o campanie de screening pentru depistarea hepatitei C, care se desfășoară prin intermediul unei caravane mobile în cartierele Rahova și Ferentari, iar testările sunt gratuite.
Spitalul Universitar organizează a doua ediție a Conferinței 'Arta Comunicării în Practica Medicală'
Spitalul Universitar de Urgență București va organiza joi și vineri cea de-a doua ediție a Conferinței 'Arta Comunicării în Practica Medicală', în cadrul căreia profesori universitari, doctori, avocați, psihologi, preoți, jurnaliști și pacienți vor discuta despre comunicarea medic - pacient - aparținători. Potrivit unui comunicat remis mier
Medicii de ambulator solicită ridicarea restricțiilor din SIUI și remedierea urgentă a problemelor tehnice
Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator (APMA) a atras atenția, miercuri, asupra disfuncționalităților 'grave' ale Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), despre care, susțin reprezentanții asociației, blochează validarea serviciilor medicale, eliberarea rețetelor și efectuarea investigațiilor. 'În acest context,
Olt: Spitalul Județean de Urgență Slatina a scos din nou la concurs posturile de cardiolog
Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Slatina a scos din nou la concurs, marți, pentru a doua oară de la începutul acestui an, patru posturi de medici cardiologi, specialitatea în care unitatea medicală înregistrează cel mai mare deficit, potrivit unui
Sibiu: DSP anunță al șaselea pacient decedat din cauza gripei; continuă să crească numărul îmbolnăvirilor
Un bărbat de 57 de ani internat la ATI, nevaccinat, a decedat din cauza gripei, acesta fiind cel de al șaselea asemenea caz de la începutul sezonului gripal, a anunțat marți, Direcția de Sănătate Publică (DSP), printr-un comunicat de presă. 'Avem al șaselea deces datorat gripei, din acest sezon - bărbat, în vârstă de 57 de ani, confirmat
Cluj: ICUTR a realizat 10 transplanturi renale în acest an, dar pe lista de așteptare sunt 2.477 de pacienți
Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca a reușit, în prima lună a anului în curs, să realizeze deja zece transplanturi renale, dintre care patru pediatrice, însă pe lista sa de așteptare sunt 2.477 de pacienți. Coordonatorul Programului de Transplant, medicul primar Gheorghiță Iacob, a declar
Grindeanu: Am semnat protocolul de predare a Spitalului Clinic Căi Ferate nr. 2 către Universitatea de Medicină și Farmacie
Spitalul Clinic Căi Ferate nr. 2 (CF2) din București, aflat în portofoliul Ministerului Transporturilor, a fost predat Universității de Medicină și Farmacie ''Carol Davila'', a anunțat, marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de
Tulcea: Noua clădire a Spitalului Județean de Urgență devine funcțională
Noua clădire construită prin proiectul de reabilitare și modernizare a Spitalului Județean de Urgență (SJU) din municipiul Tulcea a început să fie dată în folosință, până la finalul acestui an toate spațiile din imobil urmând să devină funcționale, a declarat marți, pentru AGERPRES, managerul unităţii medicale, Tudor Năstăsescu.
INSP: 100 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 6,5%; un deces
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat că, în perioada 3 - 9 februarie, au fost înregistrate 100 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 6,5% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 37 dintre cazurile noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare d
Buzău: Medicină dentară decontată doar în 13 localități; sunt familii care se spală cu o singură periuță de dinți
Doar 13 localități din județul Buzău beneficiază de servicii medicale prestate de medici stomatologi aflați în relație cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), interesul scăzut fiind pus pe seama fondurilor și a nivelului de decontare, cu impact asupra sănătății orale a pacienților. Potrivit CJAS Buzău, la nivel județean, la da
Dolj: UMF Craiova va pregăti viitori ofițeri medici și subofițeri sanitari
Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Craiova își extinde oferta educațională, astfel încât, din anul universitar 2025-2026, va forma ofițeri medici și subofițeri sanitari, în urma unui parteneriat încheiat cu Ministerul Apărării Naționale (MApN) la finalul anului trecut. Potrivit UMF Craiova, candidații care doresc să s