logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Psihiatru: Răspunsul 'luptă, fugă sau îngheţ' provoacă reacţii fiziologice şi este declanşat de o teamă psihologică

Image

"Luptă", "fugă", "îngheţ", "servilism" reprezintă reacţia naturală a corpului nostru şi, totodată, reprezintă răspunsul la stres sau la traumele din copilărie, spune Petronela Nechita, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie "Socola" din Iaşi.

Aceasta a declarat pentru AGERPRES că stresul este un răspuns biologic şi psihologic experimentat într-o situaţie periculoasă, în care simţim că nu avem resursele necesare pentru a face faţă acelei împrejurări.

"Serviciul, relaţiile cu ceilalţi, presiunea financiară sau alte situaţii care reprezintă provocări reale sau percepute, ameninţări la adresa bunăstării unei persoane pot provoca stres. Însă stresul prelungit poate cauza insomnii, migrene, probleme cardiovasculare, tulburări digestive, afectează imunitatea, poate duce la burnout, acea epuizare emoţională pe care uneori o simţim cu toţii. Atunci când fiecare dintre noi suntem supuşi solicitărilor externe, organismul secretă aşa-numiţii 'hormoni de stres', pentru a le putea face faţă cu succes. Dar problemele de sănătate apar atunci când aceste substanţe persistă mai mult tip în sânge, atunci când există o expunere prelungită la stres. Individul rămâne în continuare expus la agenţii stresori, iar, cu timpul, apar tulburări emoţionale, dezechilibre mari fiziologice şi psihice, care în cele din urmă generează afecţiuni cardiovasculare, endocrine, psihice, cancer. Stresul nu este bun pentru sănătatea noastră, iar pentru a-l combate trebuie să-l înţelegem şi să ne cunoaştem reacţiile", a explicat dr. Petronela Nechita.

Chiar dacă nu reacţionăm mereu la fel, precizează medicul psihiatru ieşean, ne putem da seama că ni se întâmplă uneori să ne înfuriem extrem de tare şi brusc, alteori să vrem să fugim dintr-o situaţie cât mai repede, iar în alte cazuri pur şi simplu să ne simţim blocaţi.

"Aceste tipuri de reacţie reprezintă răspunsul natural al corpului la pericol. Este un instinct de apărare care se declanşează în mod involuntar, fiind un mecanism automat dificil de controlat pe moment. Activarea frecventă pe termen lung a răspunsului 'luptă, fugă sau îngheţ' este adesea sinonimă cu stresul cronic. Sigur că în funcţie de cum reacţionăm în general la stres, aceste reacţii pot să difere, de la persoană la persoană şi de la situaţie la situaţie", arată Petronela Nechita.

 


Foto: (c) Daniela Malache / AGERPRES


Aşadar, precizează sursa citată, răspunsul "luptă, fugă sau îngheţ" provoacă reacţii fiziologice şi este declanşat de o teamă psihologică.

"Frica este una condiţionată de experienţele percepute ca fiind negative în trecut, iar ceea ce apare în prezent este corelat cu acele evenimente. Uneori, răspunsul de tip 'luptă, fugă sau îngheţ' este exagerat. Persoanele cu evenimente traumatice în trecut, precum agresiunea fizică sau sexuală, accidente, dezastre naturale, dar şi tulburări de anxietate, sunt mai predispuse să aibă răspunsuri disproporţionate în prezent. Asta pentru că întregul organism reacţionează la ceea ce noi percepem ca fiind periculos, nu neapărat la ceea ce este cu adevărat ameninţător. Exemplificând, sunt situaţii precum vorbitul în public, interviurile de angajare şi examenele pot declanşa răspunsul la stres", a menţionat psihiatrul.

Pete Walker, psihoterapeut american specializat în ajutorarea adulţilor care au suferit traume prin expunerea repetată la abuz şi/sau neglijare timpurie, include o a patra strategie în repertoriul răspunsurilor instinctive la traumă: "supunerea". Dacă aceste traume rămân nevindecate, pot crea dificultăţi în comunicare, intimitate şi încredere.

Cele patru tipuri de răspuns la stres sau traumă: "luptă", "fugă", "îngheţ", "servilism" reprezintă reacţia naturală a corpului nostru.

" 'Lupta' este una dintre cele mai adaptative reacţii la traumă. Reacţia de 'luptă' poate însemna a lua o hotărâre radicală. Această reacţie este însoţită de agresivitate şi furie, dar şi de un nivel ridicat de energie. Exprimarea furiei, agresivitatea verbală sau fizică sunt câteva exemple ale reacţiei de 'luptă'. Cei care au ca răspuns la traumă acea reacţie de 'luptă' sunt persoane cu anumite caracteristici. Vorbim de narcisism, nevoie de control, comportament impulsiv, reacţii agresive de furie şi bullying. Ei vor simţi iritabilitate şi nevoia de a lupta, devenind poate agresivi, hipervigilenţi şi cu reacţii exagerate. Se manifestă la maturitate printr-un stil conflictual de comunicare, prin nevoia excesivă de a avea dreptate, de a-i domina pe cei din jur. Răspunsul la stresori este, de multe ori, exagerat, din cauza acestei predispoziţii de a 'vedea' mai întâi pericolul. Dacă nu sunteţi în măsură să percepeţi cu exactitate situaţiile cu adevărat periculoase, este posibil să vă declanşaţi răspunsul de luptă sau de fugă mai des decât este necesar", ne spune dr. Petronela Nechita.

Psihiatrul afirmă totodată că reacţia de fugă este una sănătoasă în situaţiile în care viaţa ne este pusă cu adevărat în pericol.

"În alte situaţii, fuga înseamnă evitarea problemelor şi a responsabilităţii, amânarea acestora sau evitarea confruntărilor. Ca adult, reacţia de fugă înseamnă evitarea suferinţei emoţionale fie prin muncă, workaholism şi activităţi intense, fie prin dependenţe de substanţe, cum ar fi, de exemplu, alcoolul, drogurile, ori activităţi periculoase. Izolarea socială, vizionarea excesivă a televizorului, dependenţa de jocuri de noroc, pe internet reprezintă câteva exemple de reacţii de 'fugă'. Caracteristicile persoanelor cu reacţii de tip 'fugă' sunt tendinţele perfecţioniste, critica interioară excesivă, teamă, panică, evitare, îngrijorare, stil de viaţă orientat către performanţă şi succes", susţine psihiatrul ieşean.

În situaţia 'freeze' sau îngheţ, explică aceasta, vorbim despre un proces fiziologic diferit de "luptă sau fugă". Adică este descris ca o "imobilitate atentă".

"Reacţia de 'îngheţare' este caracterizată prin lipsa reacţiilor fizice sau psihice, sentimentul de neajutorare, de neputinţă, simptome depresive. Această reacţie de îngheţ sau imobilizare, rezultat al traumelor intense din copilărie, poate genera la maturitate disociere emoţională, ca mecanism de protecţie şi izolare. Unii adulţi evită interacţiunile sociale şi păstrează distanţa emoţională faţă de alte persoane pentru că ei simt teamă faţă de oamenii din jur, acesta fiind un comportament învăţat în copilărie. Treptat, aceste persoane îşi neagă sau, după caz, se detaşează, chiar şi de propriile emoţii, mai ales cele inconfortabile, precum furie, mânie, frică, ruşine. Astfel, în momente de conflict sau situaţii dificile, indivizii rămân pasivi, neimplicaţi. În final, se ajunge la comportamente care generează alinare sufletească şi linişte: somnul excesiv, vizionarea de programe TV sau internet, chiar şi jocuri pe calculator etc", precizează dr. Nechita.

Astfel, pe lângă "luptă", "fugă", îngheţ" este şi "supunerea", spune medicul psihiatru Petronela Nechita, individul extrem de serviabil şi de supus.

" 'Supunere' este reacţia care se află la baza comportamentului multor codependenţi. Codependenţa reprezintă incapacitatea de a-şi exprima drepturile, necesităţile şi limitele într-o relaţie. Acest tip de reacţie îl determină pe individ să atragă şi să accepte exploatarea, abuzul şi/sau neglijarea. Prin urmare, supunerea a fost asociată cu anxietatea şi timiditatea. A face pe plac celor din jur (a fi people pleaser) este un lucru atât de comun, deoarece îndeplineşte o serie de calităţi apreciate în societatea noastră, mai ales în cazul fetelor: să fii modestă, cuminte, să stai în banca ta, să nu superi. Rădăcinile acestor traume le găsim de obicei în copilărie, într-un mediu de familie haotic sau rigid, din care copilul a învăţat că a face pe plac sau a fi de folos celorlalţi sunt modalităţi mai eficiente pentru a evita conflictul, pentru a-şi asigura iubirea şi ataşamentul", spune medicul psihiatru.

 


Foto: (c) Daniela Malache / AGERPRES


Specialiştii în domeniu consideră că această reacţie este una învăţată ca rezultat al interacţiunii cu o persoană dificilă sau cu o personalitate toxică.

"Supunerea şi nevoia excesivă de aprobare apar în copilărie în familiile cu părinţi narcisişti. Este posibil ca acel copil să fi fost neglijat sau respins în mod frecvent în copilărie, iar a fi de ajutor şi agreabil să fi fost singurul mijloc de supravieţuire. Mai precis, în spatele acestui comportament de tip 'people pleasing' este mai mult decât frica de conflicte şi dorinţa de a fi plăcut şi acceptat de către ceilalţi. Emoţiile precum furia, frustrarea şi tristeţea nu sunt 'compatibile' cu acest profil. Tot aceasta este o explicaţie pentru capcana atracţiei ulterioare faţă de persoane indisponibile emoţional şi/sau predispuse să aibă un comportament agresiv sau abuziv de tip controller. Este necesar ca adultul să stabilească limite sănătoase în relaţiile cu cei din jur, să spună 'nu' atunci când nu mai poate, să ceară ceea ce i se cuvine şi să verbalizeze nedreptăţile", subliniază Petronela Nechita.

Ea a precizat că reacţia de tipul "supunere" este comună celor supuşi abuzului în copilărie.

"Chiar dacă individul este tratat nepotrivit, instinctul îl determină să-şi liniştească agresorul în loc să recurgă la răspunsul 'luptă sau fugi'. Însă problema în acest ultim răspuns de tip 'supunere' este că adulţii devin codependenţi şi îşi pierd simţul identităţii", precizează aceasta.

Reacţiile de tipul "îngheţ" şi "supunere" sunt, susţine medicul, răspunsuri la stres, dar care nu implică acţiuni decisive.

"În majoritatea cazurilor, în prezent, noi nu putem lupta, dar nici nu putem fugi din faţa problemelor. Trebuie să fim în control, să rezolvăm problemele sau pur şi simplu să avem răbdare. Cele mai importante ameninţări ale noastre în prezent nu sunt atât fizice, ci mai degrabă mentale şi emoţionale. Interpretăm fiecare comentariu, întrebare şi ne comportăm ca şi cum ar fi un atac asupra fiinţei noastre. Noi, oamenii, în loc să reflectăm, devenim foarte reactivi", afirmă dr. Nechita.

În opinia sa, managementul stresului este o parte integrantă a îmbunătăţirii sănătăţii în general. De aceea este importantă identificarea simptomelor psihice, emoţionale şi comportamentale, ca reacţie la stres, pentru a ne ajuta pe fiecare să le analizăm şi să le depăşim. Însă, dacă stresul afectează calitatea vieţii, specialistul poate recomanda terapie, medicamente, stabilirea priorităţilor, consiliere sau alte tehnici de gestionare a stresului.

"Tehnicile de relaxare vă pot ajuta să îmbunătăţiţi modul în care reacţionaţi la stres. Activitatea fizică reduce răspunsul la stres prin: scăderea hormonilor de stres, adică adrenalină şi cortizol, inducând starea de calm şi optimizând calitatea somnului. Exerciţiul fizic este o modalitate pentru gestionarea anxietăţii, furiei, panicii şi a multor altor forme de suferinţă emoţională. Sprijinul social vă poate reduce la minimum reacţiile psihologice şi fiziologice la ameninţările percepute, creând un sentiment de siguranţă şi protecţie", precizează dr. Petronela Nechita. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 186

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 30-04-2025 16:23

Sibiu: Operație în premieră la Spitalul Județean, pentru o afecțiune biliară severă

Echipele din secțiile de Gastroenterologie, Radiologie Intervențională și Anestezie și Terapie Intensivă ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu au realizat pentru prima oară o intervenție complexă, de 'drenaj biliar percutan transhepatic și protezare endoscopică a căilor biliare extrahepatice', informează un comunicat de presă.

Sanatate 30-04-2025 16:07

Iași: Specialiști din țară și străinătate vor dezvolta o rețea modernă de centre oncologice în România

Specialiști din țară și străinătate s-au întâlnit la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași pentru a discuta despre dezvoltarea unei rețele moderne și eficiente de centre oncologice în România, în concordanță cu obiectivele Planului European de Combatere a Cancerului. Managerul IRO Iași, Mirela Grosu, a decla

Sanatate 30-04-2025 14:59

Hunedoara: Modernizarea ambulatoriului integrat de la spitalul județean s-a încheiat; investiția - peste 14 milioane de lei

Lucrările de modernizare a ambulatoriului integrat de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Deva s-au încheiat, proiectul, în valoare de 14,6 milioane de lei, cu TVA, incluzând și achiziția de echipamente medicale pentru cele 38 de cabinete medicale puse la dispoziția pacienților. Fondurile necesare lucrărilor au fost asigura

Sanatate 30-04-2025 14:33

Prahova: Apa livrată în orașul Breaza, contaminată cu bacteria clostridium perfrigens

Apa livrată prin sistemul public de alimentare al orașului Breaza este contaminată cu bacteria clostridium perfringens, arată rezultatele analizelor efectuate de către specialiști. 'În urma rezultatelor buletinelor de analiză emise în data de 30 aprilie pentru probele de apă prelevate în data de 26 aprilie din rețeaua de

Sanatate 30-04-2025 11:49

Prezidențiale2025/ Vot cu urna mobilă în spitalele bucureștene

Pacienții din spitalele bucureștene vor putea vota cu urna mobilă la alegerile prezidențiale de duminică, au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, reprezentanți ai unităților medicale. Se va vota cu urna mobilă la Spitalul Universitar de Urgență București. Aici pot solicita vot cu urna mobilă și medicii de gardă. De asemenea, după cum a declarat

Sanatate 30-04-2025 10:02

Organizații ale pacienților cronici: Lista medicamentelor compensate și gratuite, o simplă hârtie ce așteaptă o semnătură de la Guvern

Alianța Pacienților Cronici din România și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice solicită Executivului să aprobe hotărârea privind lista medicamentelor compensate și gratuite, atrăgând atenția că acest document așteaptă încă din 19 februarie să fie semnat. 'Așteptarea aprobării noilor medicamente pentru pacienții

Sanatate 29-04-2025 19:24

Tulcea: Consilierii locali au votat pentru dublarea stimulentelor financiare alocate medicilor

Consilierii locali ai municipiului Tulcea au aprobat, marți, în timpul unei ședințe în plen, dublarea stimulentelor financiare alocate de la bugetul local specialiștilor din Sănătate care aleg să lucreze în Spitalul Județean de Urgență (SJU), pentru a-i atrage în zona aflată în imediata apropiere a războiului declanșat de Rusia în

Sanatate 29-04-2025 17:47

Alexandru Rafila despre cele 27 de spitale eligibile să primească finanțare prin PNRR: Au fost semnate 24 de contracte

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, referitor la cele 27 de spitale eligibile să primească finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că au fost semnate 24 de contracte. 'Noi am semnat, din cele 27 de spitale eligibile, 24 de contracte. Asta a fost ceea ce a semnat Ministerul Sănătății cu diverși benefi

Sanatate 29-04-2025 16:11

Gorj: Echipamente de ultimă generație achiziționate la Spitalul Județean - roboți pentru dezinfecție UV-C

Consiliul Județean (CJ) Gorj a achiziționat doi roboți pentru dezinfecție UV-C, în valoare totală de 980.000 de lei, fără TVA, pentru Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, au anunțat, marți, reprezentanții instituției. Potrivit unui comunicat de presă, achiziția a fost făcută în cadrul proiectului 'Dotarea Spitalu

Sanatate 29-04-2025 08:25

Sibiu: DSP a suspendat cursurile la Colegiul Brukenthal după ce mai mulți copii s-au simțit rău

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a anunțat că a suspendat cursurile pentru ziua de marți la Colegiul Samuel von Brukenthal, unde cu 24 de ore înainte mai multor elevi li s-a făcut rău, acuzând dureri de cap și simptomele unei alergii, din cauze care încă nu au fost descoperite. 'Ancheta realizată de către inspectorii Direcției de

Sanatate 28-04-2025 20:47

Sibiu: Intervenție ISU la Colegiul Național Brukenthal - 20 de elevi au prezentat ''mâncărimi la nivelul pielii''

Două echipaje SMURD, o autospecială de stingere și o autospecială CBRN au intervenit, luni, la Colegiul Național Brukenthal din municipiul Sibiu, în urma unui apel la 112 prin care s-a semnalat faptul că cinci elevi acuză mâncărimi la nivelul feței, a informat Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU). ''Echip

Sanatate 28-04-2025 16:33

Nouă spitale din București și Serviciul de Ambulanță vor asigura asistența medicală de urgență în perioada 1 - 4 mai

Nouă spitale de adulți și copii și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov vor asigura asistența medicală de urgență în perioada 1 - 4 mai, a informat luni Direcția de Sănătate Publică București. Potrivit unui comunicat transmis de DSP, cele nouă unități medicale sunt: * Spitalul Clinic de Urgență B

Sanatate 28-04-2025 11:23

Buzău: 20 de adulți și copii au primit îngrijiri medicale după ce au fost mușcați de căpușe

Douăzeci de adulți și copii s-au prezentat în ultima săptămână la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău după ce au fost mușcați de căpușe, pentru a primi îngrijiri medicale. Potrivit medicilor, majoritatea persoanelor au fost mușcate de căpușe după ce s-au plimbat prin parcuri ori au mers în zone

Sanatate 25-04-2025 13:27

Arad: Medicii atrag atenția că a început sezonul căpușelor și mulți se prezintă la spital după ce au fost înțepați

Medicii arădeni atrag atenția că sezonul căpușelor a început iar multe persoane înțepate în ultimele zile s-au prezentat la unitățile de primire a urgențelor pentru extragerea insectelor de sub piele și administrarea unui tratament preventiv. Doar la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad s-au prezentat în această săptămâ

Sanatate 24-04-2025 15:38

INSP: 47.191 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 14 - 20 aprilie

Un număr de 47.191 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 14 - 20 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în acest s