logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Iași: Specialiști din țară și străinătate vor dezvolta o rețea modernă de centre oncologice în România

Image

Specialiști din țară și străinătate s-au întâlnit la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași pentru a discuta despre dezvoltarea unei rețele moderne și eficiente de centre oncologice în România, în concordanță cu obiectivele Planului European de Combatere a Cancerului.

Managerul IRO Iași, Mirela Grosu, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că acest eveniment face parte dintr-o inițiativă europeană amplă din cadrul proiectului CCI4EU - Comprehensive Cancer Infrastructures for Europe, finanțat de Comisia Europeană și coordonat de Organizația Europeană a Institutelor de Cancer.

'Scopul proiectului este de a construi o infrastructură la nivel național, între Institutul Oncologic din Cluj, Institutul Oncologic din Republica Moldova și cel din Iași. Încercăm să construim colaborări între aceste instituții medicale. Ceea ce am făcut este să aducem zece experți internaționali din diferite țări din UE și SUA, pentru a construi programe privind traseul pacientului oncologic, registrele de cancer și schimbul de date, cercetarea clinică și translațională, programele de screening și depistare precoce', a declarat presei dr Roxana Pleșoianu, coordonator al acțiunii CCI4EU, manager operațional al Organisation of European Cancer Institutes, Bruxelles, Belgia.

Aceasta a explicat că acest proiect este necesar întrucât până în anul 2030, Uniunea Europeană își propune ca 90% dintre pacienții oncologici europeni să poată fi tratați în centre cu infrastructură completă, unde diagnosticul, tratamentul și îngrijirea sunt coordonate și de înaltă calitate. În acest context, experți internaționali sprijiniți de Comisia Europeană au venit în România pentru a colabora cu specialiștii de la IRO Iași, Institutul Oncologic din Cluj Napoca și Institutul Oncologic din Republica Moldova.

'Încercăm să standardizăm toate practicile la nivel național și pe urmă la nivel european', a declarat dr Roxana Pleșoianu.

Directorul medical al IRO Iași, prof.univ.dr Gabriel Dimofte, a declarat că întâlnirea de la Iași a avut loc după ce în decembrie 2024 a fost organizat un eveniment similar la Cluj.

'Acest proiect este important pentru noi pentru că se încearcă realizarea unei rețele între marile institute de cancer din România și realizarea unor elemente de bază care să fie comune în întreaga țară, să găsim o variantă în care pacientul să aibă un traseu foarte bine cunoscut și măsurabil, astfel încât să existe un element de evaluare a calității actului medical și prin prisma unor perioade de timp în care pacientul așteaptă, cât de repede este tratat, cât de repede intră în tratament, ceea ce este foarte important', a declarat dr. Gabriel Dimofte.

Conform acestuia, este important ca institutele oncologice din România să fie în această asociație pentru a folosi mare parte din experiența lor.

'Nu cred că se încearcă să ajungem noi la o experiență medicală neapărat superioară, pentru că s-a văzut că aici se lucrează la standarde foarte serioase. Noi nu documentăm absolut totul. Ceea ce se încearcă este găsirea unor soluții de evaluare credibilă a calității actului medical, ceea ce se face și în România dar într-o altă formă. Această acreditare europeană este foarte importantă pentru că va oferi un instrument al calității în acest domeniu al cancerului, care este un domeniu mai special, și ne oferă niște parteneri cu care putem să discutăm și, sperăm noi, să ne ofere niște sprijin pentru a dezvolta niște segmente care nu ne sunt total accesibile', a explicat dr. Gabriel Dimofte.

Din echipa OECI fac parte specialiști de renume în domeniu, precum Claudia Valverde - Chair al acțiunii CCI4EU, medic oncolog, Spitalul Universitar Vall d'Hebron, Barcelona, Spania; Roxana Pleșoianu, coordonator al acțiunii CCI4EU, Manager Operațional, Organisation of European Cancer Institutes, Bruxelles, Belgia; Gijs Geleijnse, președinte al Rețelei Europene a Registrelor de Cancer, IKNL, Amsterdam, Olanda; Gaetan de Schaetzen, șef al operațiunilor clinice, EORTC, Bruxelles, Belgia; Andreas Brandl, șef adjunct, Oncologie Chirurgicală, Universitatea Heidelberg, Germania; Carlo Senore, coordonator al Programului de Screening Oncologic din Piemont, Italia.

'Ne-au permis să facem o evaluare obiectivă asupra capacităților noastre și cum putem îmbunătăți îngrijirea pacienților. Dorim să creștem, pe de o parte, nivelul de expertiză oferit prin implicarea unor specialiști internaționali care să ne ghideze și să ne ajute în cazurile deosebit de complexe. Pe de altă parte, dorim să fim mai vizibili și mai expliciți în ceea ce privește etapele pe care un pacient trebuie să le parcurgă de la momentul diagnosticului până la decizia de tratament și modul în care acestea se desfășoară, explicate etapizat, îndeaproape supravegheate de o persoană desemnată, așa numitul navigator de pacienți. Un al treilea lucru discutat se referă la creșterea accesibilității populației la programele noastre regionale de screening', a declarat dr. Teodora Alexa Stratulat, șefa secției de Oncologie medicală din cadrul IRO Iași. AGERPRES/(A - redactor: Daniela Malache, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 91

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 30-04-2025 16:23

Sibiu: Operație în premieră la Spitalul Județean, pentru o afecțiune biliară severă

Echipele din secțiile de Gastroenterologie, Radiologie Intervențională și Anestezie și Terapie Intensivă ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu au realizat pentru prima oară o intervenție complexă, de 'drenaj biliar percutan transhepatic și protezare endoscopică a căilor biliare extrahepatice', informează un comunicat de presă.

Sanatate 30-04-2025 14:59

Hunedoara: Modernizarea ambulatoriului integrat de la spitalul județean s-a încheiat; investiția - peste 14 milioane de lei

Lucrările de modernizare a ambulatoriului integrat de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Deva s-au încheiat, proiectul, în valoare de 14,6 milioane de lei, cu TVA, incluzând și achiziția de echipamente medicale pentru cele 38 de cabinete medicale puse la dispoziția pacienților. Fondurile necesare lucrărilor au fost asigura

Sanatate 30-04-2025 14:33

Prahova: Apa livrată în orașul Breaza, contaminată cu bacteria clostridium perfrigens

Apa livrată prin sistemul public de alimentare al orașului Breaza este contaminată cu bacteria clostridium perfringens, arată rezultatele analizelor efectuate de către specialiști. 'În urma rezultatelor buletinelor de analiză emise în data de 30 aprilie pentru probele de apă prelevate în data de 26 aprilie din rețeaua de

Sanatate 30-04-2025 11:49

Prezidențiale2025/ Vot cu urna mobilă în spitalele bucureștene

Pacienții din spitalele bucureștene vor putea vota cu urna mobilă la alegerile prezidențiale de duminică, au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, reprezentanți ai unităților medicale. Se va vota cu urna mobilă la Spitalul Universitar de Urgență București. Aici pot solicita vot cu urna mobilă și medicii de gardă. De asemenea, după cum a declarat

Sanatate 30-04-2025 10:02

Organizații ale pacienților cronici: Lista medicamentelor compensate și gratuite, o simplă hârtie ce așteaptă o semnătură de la Guvern

Alianța Pacienților Cronici din România și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice solicită Executivului să aprobe hotărârea privind lista medicamentelor compensate și gratuite, atrăgând atenția că acest document așteaptă încă din 19 februarie să fie semnat. 'Așteptarea aprobării noilor medicamente pentru pacienții

Sanatate 29-04-2025 19:24

Tulcea: Consilierii locali au votat pentru dublarea stimulentelor financiare alocate medicilor

Consilierii locali ai municipiului Tulcea au aprobat, marți, în timpul unei ședințe în plen, dublarea stimulentelor financiare alocate de la bugetul local specialiștilor din Sănătate care aleg să lucreze în Spitalul Județean de Urgență (SJU), pentru a-i atrage în zona aflată în imediata apropiere a războiului declanșat de Rusia în

Sanatate 29-04-2025 17:47

Alexandru Rafila despre cele 27 de spitale eligibile să primească finanțare prin PNRR: Au fost semnate 24 de contracte

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, referitor la cele 27 de spitale eligibile să primească finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că au fost semnate 24 de contracte. 'Noi am semnat, din cele 27 de spitale eligibile, 24 de contracte. Asta a fost ceea ce a semnat Ministerul Sănătății cu diverși benefi

Sanatate 29-04-2025 16:11

Gorj: Echipamente de ultimă generație achiziționate la Spitalul Județean - roboți pentru dezinfecție UV-C

Consiliul Județean (CJ) Gorj a achiziționat doi roboți pentru dezinfecție UV-C, în valoare totală de 980.000 de lei, fără TVA, pentru Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, au anunțat, marți, reprezentanții instituției. Potrivit unui comunicat de presă, achiziția a fost făcută în cadrul proiectului 'Dotarea Spitalu

Sanatate 29-04-2025 08:25

Sibiu: DSP a suspendat cursurile la Colegiul Brukenthal după ce mai mulți copii s-au simțit rău

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a anunțat că a suspendat cursurile pentru ziua de marți la Colegiul Samuel von Brukenthal, unde cu 24 de ore înainte mai multor elevi li s-a făcut rău, acuzând dureri de cap și simptomele unei alergii, din cauze care încă nu au fost descoperite. 'Ancheta realizată de către inspectorii Direcției de

Sanatate 28-04-2025 20:47

Sibiu: Intervenție ISU la Colegiul Național Brukenthal - 20 de elevi au prezentat ''mâncărimi la nivelul pielii''

Două echipaje SMURD, o autospecială de stingere și o autospecială CBRN au intervenit, luni, la Colegiul Național Brukenthal din municipiul Sibiu, în urma unui apel la 112 prin care s-a semnalat faptul că cinci elevi acuză mâncărimi la nivelul feței, a informat Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU). ''Echip

Sanatate 28-04-2025 16:33

Nouă spitale din București și Serviciul de Ambulanță vor asigura asistența medicală de urgență în perioada 1 - 4 mai

Nouă spitale de adulți și copii și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov vor asigura asistența medicală de urgență în perioada 1 - 4 mai, a informat luni Direcția de Sănătate Publică București. Potrivit unui comunicat transmis de DSP, cele nouă unități medicale sunt: * Spitalul Clinic de Urgență B

Sanatate 28-04-2025 11:23

Buzău: 20 de adulți și copii au primit îngrijiri medicale după ce au fost mușcați de căpușe

Douăzeci de adulți și copii s-au prezentat în ultima săptămână la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău după ce au fost mușcați de căpușe, pentru a primi îngrijiri medicale. Potrivit medicilor, majoritatea persoanelor au fost mușcate de căpușe după ce s-au plimbat prin parcuri ori au mers în zone

Sanatate 25-04-2025 13:27

Arad: Medicii atrag atenția că a început sezonul căpușelor și mulți se prezintă la spital după ce au fost înțepați

Medicii arădeni atrag atenția că sezonul căpușelor a început iar multe persoane înțepate în ultimele zile s-au prezentat la unitățile de primire a urgențelor pentru extragerea insectelor de sub piele și administrarea unui tratament preventiv. Doar la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad s-au prezentat în această săptămâ

Sanatate 24-04-2025 15:38

INSP: 47.191 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 14 - 20 aprilie

Un număr de 47.191 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 14 - 20 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în acest s