Dr. Şerban Porumb face performanţă în chirurgia estetică: Să sculptez ţesutul uman îmi aduce mari satisfacţii (GALERIE FOTO)

Medicul orădean Şerban Porumb, un adevărat deschizător de drumuri, face performanţă în chirurgia estetică, folosind tehnici care l-au consacrat în lumea medicală, cu rezultate de excepţie în ceea ce priveşte implanturile mamare şi rinoplastia.
"Noi suntem primii în România care am introdus tehnica axilară endoscopică. Adică introducem implantul mamar printr-o incizie la subsuoară, în axilă, fără să fie afectaţi nici nervii, nici ganglionii de sub braţ, fără nicio cicatrice la sâni. Evitarea cicatricilor este un mare avantaj pentru că le conferă un aspect foarte natural şi elegant. Operaţia poate fi efectuată atât în scop de înfrumuseţare, cât şi de reconstrucţie, cum a fost cazul actriţei Angelina Jolie", a declarat pentru AGERPRES Şerban Porumb.
El recunoaşte că a căutat în permanenţă să se perfecţioneze în acest domeniu, învăţând de la cei mai buni medici.
"Întotdeauna am căutat să învăţ de la maeştri, de la medicii de top mondial. Profesorul James Baker, din Orlando, Florida, este cel mai experimentat chirurg din lume în implanturi mamare. Are peste 30.000 de pacienţi operaţi pentru implanturi mamare. Aşa am ajuns să lucrez patru ani în Paris - Franţa şi cu profesorul Laurent Lantieri, primul chirurg din lume care a efectuat o grefă totală de faţă, la Spitalul universitar Henri Mondor. Profesorul Baker, care a realizat o clasificare a contracţiei capsulare care îi şi poartă numele, după ce a văzut rezultatele pe care le obţin aici mi-a transmis că suntem numărul unu în Europa la implanturi mamare şi la rinoplastie. Am păstrat o relaţie prietenească", ne spune medicul.
Foto: (c) Eugenia PAŞCA / AGERPRES
În 2006, dr. Porumb a efectuat în premieră în România prima intervenţie de mărire a sânilor prin abord transaxilar, având la activ peste 1.000 de astfel de intervenţii şi peste 13.000 de intervenţii de chirurgie plastică în cei 23 de ani de activitate în domeniu.
"Folosim tehnica endoscopică, de ultimă generaţie, cu pense speciale, atraumatice, cu o precizie mult mai mare, într-un câmp operator de cinci ori mai mare. Practic, printr-o incizie subaxilară se poate introduce orice tip clasic de implant. Am fost primul care am utilizat în România dispozitivul Keller Funnel. Recuperarea este mult mai rapidă, riscul de a se pierde sensibilitatea la nivelul sânului şi al sfârcului - mult mai mic, riscul de a se desface tăietura sub sân nu există, sutienul purtat nu deranjează, ca în cazul operaţiei cu tăietură sub sân. Stabilitatea în timp a implanturilor este mult îmbunătăţită, întrucât nu se secţionează ligamentul din pliul de sub sâni. Are o mulţime de avantaje. La două ore după operaţie, pacienta poate să umble, se dă jos din pat. (...) Tăietura se face într-un pliu, se coase intradermic şi, după vindecare, nu mai ştii dacă este pliu sau cicatrice. Acelaşi principiu se aplică şi la operaţiile de la pleoape", a explicat medicul.
În ceea ce priveşte malformaţiile cunoscute sub numele de "gură de lup" şi "buză de iepure", dr. Şerban Porumb foloseşte o tehnică personală, care, potrivit acestuia, este cea mai bună din lume.
"Le refacem structura anatomică. Cu grefe de cartilaj prelevate din coaste, din ureche, grefe de fascie... E bine de ştiut însă că malformaţiile acestea se pot corecta, eliminând şi problemele de respiraţie, iar omul îşi poate recăpăta aspectul mai normal şi bucuria de a trăi", a arătat medicul.
Şerban Porumb a fost, de asemenea, primul în România care a realizat o reconstrucţie mamară prin axilă în sindromul Poland, un defect congenital rar caracterizat prin agenezia glandei mamare şi a muşchiului pectoral, pe o jumătate a corpului.
În ultimii 20 de ani, aparatura şi dispozitivele medicale ale acestei tehnici transaxilare s-au îmbunătăţit enorm, ajungând la o performanţă similară chirurgiei robotice.
"Avem, în momentul de faţă, aceleaşi condiţii în care se operează în SUA şi cu aceleaşi rezultate, dacă nu mai bune, cu cele din Statele Unite. Sunt sute de paciente care ne solicită, din ţară şi din străinătate. Majoritatea din Europa, dar şi din SUA, Canada sau chiar Dubai. Am avut un medic din Anglia care a venit la noi să îşi corecteze o operaţie la nas făcută la Londra. A venit pentru că a ştiut ce rezultate obţinem. Un şeic din Dubai, vicepreşedinte la o companie petrolieră, a venit cu iubita lui pentru operaţia transaxilară. L-am întrebat de ce ne-a ales pe noi. 'Pentru un doctor bun merită să faci şi 10.000 de kilometri', mi-a răspuns el", povesteşte dr. Porumb.
Care sunt cele mai frecvente cazuri operate? Medicul precizează că echipa sa realizează toată gama chirurgiei plastice şi estetice, atât de înfrumuseţare - cele mai multe fiind operaţiile de corectare a nasului (rinoplastie şi septoplastie) şi operaţiile la sâni, cât şi cele de chirurgie reconstructivă sau reparatorie, pentru a îndepărta sechele după arsuri, excizii de formaţiuni tumorale, reconstrucţii după accidente sau cancere, operaţii de chirurgie a mâinii (maladia Dupuytren, canal carpian, trigger finger).
Printre cele mai grave şi interesante cazuri se numără un pacient arădean operat de mai multe ori în centre universitare, cu cancer la nas, a cărui reconstrucţie aproape naturală a fost realizată, în cele din urmă, de doctorul Porumb. "Era înainte de pandemie şi umbla cu mască pe stradă, de ruşine. Şi poza din buletin era cu mască! După ce l-am operat, mi-a spus că nasul lui arată mai bine decât arăta înainte de a fi bolnav. Sunt operaţii foarte grele, nu le face oricine", a menţionat medicul.
Foto: (c) Eugenia PAŞCA / AGERPRES
Un băiat de 19 ani a ajuns la medicul orădean cu diagnosticul de paralizie nerv trei oculomotor şi vedea doar cu un ochi, nu putea să deschidă o pleoapă - Ptoză palpebrală completă. "După 19 ani de strădanii zadarnice, pe la medici în Bucureşti, am fost singurul care i-am găsit soluţia. De fapt îi era afectat muşchiul şi tendonul şi i-am refăcut în tensiune muşchiul ridicător al pleoapei superioare", îşi aminteşte doctorul.
Nasurile încovoiate sunt foarte greu de corectat, şi totuşi... "Din răţuşca cea urâtă faci lebăda cea frumoasă. Este şi asta o artă, până la urmă", spune chirurgul.
Urechile cu malformaţii sau cu aspecte nedorite pot fi modificate, cum sunt urechile clăpăuge (îndepărtate). Prin lifting facial, femeile capătă un look întinerit cu cel puţin zece ani, dr. Şerban Porumb fiind primul care a introdus în România chirurgia plastică endoscopică, practicând liftingul facial endoscopic şi liftingul de sprâncene endoscopic, fără cicatrici vizibile.
Foto: (c) Eugenia PAŞCA / AGERPRES
Deşi a cochetat o vreme cu sculptura şi pictura, Şerban Porumb a preferat să se dedice medicinei, chirurgia estetică oferindu-i mari satisfacţii.
"Acum, pentru că nu am timpul necesar, prefer să sculptez, pe viu, ţesutul uman. Îmi aduce satisfacţii foarte mari, pentru că e mai greu decât a sculpta în lemn sau marmură. Ţesutul viu presupune şi un proces de cicatrizare, trebuie să anticipezi procesul de vindecare, să ai o viziune asupra aspectului estetic final. Alegi tipul, modelul, mărimea implantului, forma nasului, adaptată la forma feţei, toate trebuie să fie cât mai naturale. Nu facem acelaşi nas la toată lumea. Nasul este o trăsătură personală şi unică şi trebuie să-l adaptezi la trăsăturile feţei. Aceasta este de fapt arta chirurgiei plastice: să realizezi ceva frumos, natural, adaptat fiecărei persoane şi ideal să nu se vadă urmele acestui tratament, reprezentate de cicatrici. De fapt, din acest motiv a fost şi inventată tehnica prin axilă pentru a nu exista urmele unei intervenţii chirurgicale", a menţionat dr. Şerban Porumb.
Performanţele sale sunt recunoscute pe plan mondial, atât prin articolele de specialitate publicate, cât şi prin invitaţiile la congrese în Franţa sau Statele Unite. Pacienţi din alte ţări, mulţumiţi de tratamentul primit, l-au invitat să deschidă clinici în diverse ţări.
Rămâne totuşi acasă, lângă familie, în Oradea, un oraş în care începe să se dezvolte şi turismul medical, în contextul mai larg al turismului balnear şi de recreere. Poate şi pentru că, urmând exemplul tatălui său, Viorel L. Porumb, cel care a înfiinţat secţia de Gastroenterologie şi laboratorul de endoscopie digestivă de la Spitalul Judeţean Oradea, doreşte să continue tradiţia medicală a familiei, prin performanţă de nivel mondial în chirurgia estetică. AGERPRES/(A - autor: Eugenia Paşca, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Președintele CNAS a prezentat posibilități de colaborare între medicii de medicina muncii și furnizorii de servicii medicale
Medicii de familie pot emite, în baza scrisorilor medicale eliberate de medicii de medicina muncii, rețete compensate pentru medicamentele recomandate angajaților, în limitele competențelor profesionale, informează Casa Națională de Asigurări de Sănătate într-un comunicat remis presei. CNAS afirmă că în baza acestor scr
Gorj: Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean Târgu Jiu rămâne închisă
Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne suspendată, a anunțat, vineri după-amiază, purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu. 'În urma ședinței de astăzi cu reprezentanții Direcției de Să
Sibiu: Operație laparoscopică realizată în premieră la Spitalul Județean, la un pacient bolnav de cancer la colon
O echipă medicală a Spitalului Județean de Urgență Sibiu a realizat, în premieră pentru instituție, o intervenție chirurgicală în cadrul căreia a fost operat laparoscopic un pacient bolnav de cancer de colon, în vârstă de 80 de ani, informează, vineri, un comunicat de presă. 'O echipă mixtă din cadrul Spitalului Cli
Asociația Moașelor: Cursuri gratuite de educație prenatală și postnatală în București
Asociația Moașelor din România, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) și Primăria Capitalei, lansează o serie de cursuri gratuite de educație prenatală și postnatală dedicate gravidelor, viitorilor tați și proaspeților părinți din București. Potrivit unui comunicat de presă remis
Iași: Necesitatea unei strategii de stopare a declinului demografic, discutată la Conferința Națională 'Sănătatea Familiei și Natalitatea'
Specialiști din mai multe domenii discută, în cadrul celei de-a treia Conferințe Naționale 'Sănătatea Familiei și Natalitatea', eveniment care se desfășoară în această perioadă la Iași, despre necesitatea elaborării unei strategii naționale privind stoparea declinului demografic. Organizatorul Conferinței Naționale 'Sănătatea Fa
Harghita: Aproximativ 7.000 de intervenții de chirurgie toracică, efectuate în ultimii 15 ani la SJU Miercurea-Ciuc
Aproximativ 7.000 de intervenții de chirurgie toracică au fost efectuate în ultimii 15 ani la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc, de când aici funcționează un compartiment de chirurgie toracică, peste 1.500 fiind urgențe imediate. Cu ocazia împlinirii a 15 ani de chirurgie toracică la SJU Miercurea-Ciuc, jo
Iași: Provocările declinului demografic - dezbătute la a treia ediție a Conferinței Naționale 'Sănătatea Familiei și Natalitatea'
Specialiști din mai multe domenii de activitate se întâlnesc, în perioada 15-17 mai, la Universitatea de Medicină și Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iași, pentru a discuta, în cadrul celei de-a treia ediții a Conferinței Naționale 'Sănătatea Familiei și Natalitatea', despre provocările scăderii numărului populației și totodată p
INSP: 50.761 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 5 - 11 mai
Un număr de 50.761 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 28 aprilie - 4 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, a fost comunicat un deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei &ic
Rafila: Peste 2.500 de cabinete de medicină de familie vor fi modernizate cu electrocardiografe, ecografe
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi că peste 2.500 de cabinete de medicină de familie vor fi modernizate în cel mult o lună și jumătate, astfel că pacienții vor putea face electrocardiograme și ecografii. 'Ministerul Sănătății face politici de sănătate și investiții în sistemul de sănătate. Și vreau doar să vă menționez că, &ic
Vâlcea: Compartimentul de Primiri Urgențe de la spitalul din Drăgășani, redeschis cu medici de specialitate de la alte spitale
Spitalul Municipal 'Costache Nicolescu' din Drăgășani intenționează să introducă și o linie de gardă pentru pediatrie, după ce în urmă cu câteva zile a redeschis Compartimentul de Primiri Urgențe, structură care a funcționat mulți ani în sistem de cameră de gardă din cauza lipsei de personal specializat. Potrivit mana
Gorj: Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Târgu Jiu rămâne suspendată
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a transmis că avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne în continuare valabil, până la obținerea rezultatelor probelor recoltate de către personalul laboratorului DSP și re
Gorj: 11 medici și un asistent-șef, amendați în urma infecțiilor nosocomiale din Secția Obstetrică-Ginecologie
Un număr de 11 medici și un asistent au fost amendați de inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj cu amenzi în valoare totală de 85.600 de lei, pentru neconformitățile constatate până în prezent în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu.
Prahova: DSP a sesizat organele de cercetare penală în cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova a sesizat organele de cercetare penală cu privire la cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens, se arată într-un răspuns transmis de către această instituție unei localnice. Conform răspunsului DSP adresat Alexandrei Pavelescu, o localnică din Breaza, și transmis de
INSP: 58 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 21%
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 5 - 11 mai, au fost înregistrate 58 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 21% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 14 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de z
Gorj: Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței decedate la SJU - suferință respiratorie supraacută cu detresă
Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței de trei ani care a murit, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, arată o suferință respiratorie supraacută cu detresă respiratorie care a determinat stopul cardiorespirator ce a dus la decesul pacientei. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu,