Nutriţionist: 30-40% dintre cancere ar putea fi prevenite prin alimentaţie
Acordându-i-se, în mod tradiţional, o importanţă secundară, alimentaţia joacă, în realitate, un rol cheie în reducerea factorilor de risc şi în prevenţia cancerului, în răspunsul la tratament, în prevenirea recidivei şi pentru promovarea calităţii vieţii în cadrul populaţiei tot mai mari de supravieţuitori ai afecţiunilor oncologice, spune nutriţionistul Adina Rusu.
Adina Rusu a declarat pentru AGERPRES că nutriţia a fost asociată de mult timp cu afecţiunile oncologice, studiile arătând potenţialul alimentelor de a acţiona până la nivelul genelor şi al comunicării intercelulare. Însă, observaţiile recente referitoare la implicarea florei intestinale în răspunsul la imunoterapie au deschis un nou drum către cercetarea rolului nutriţiei în tratamentul cancerului.
"Carcinogeneza, adică transformarea unei celule normale într-una canceroasă în urma mai multor mutaţii, poate să fie influenţată de alimentaţie prin mai multe mecanisme de acţiune. Astfel, pe de o parte, constituenţii alimentari pot avea efecte directe asupra răspunsului imunitar şi asupra inflamaţiei, în timp ce excesul de grăsime corporală, atunci când există, acţionează indirect, prin hormonii care influenţează apariţia şi progresul cancerului", afirmă Adina Rusu, nutriţionist-dietetician.
Potrivit acesteia, riscul de cancer devine tot mai mare pe măsură ce îmbătrânim, una dintre principalele cauze fiind creşterea producţiei, în organism, de specii de oxigen reactive, de radicali liberi.
"Aceşti compuşi pot afecta celulele la nivel de ADN, ARN şi la nivel proteic şi pot conlucra cu inflamaţia cronică pentru a creşte riscul de cancer. Nu mai este un secret însă că modul în care ne alimentăm şi grija pe care o acordăm organismului nostru influenţează viteza cu care îmbătrânim", a explicat nutriţionistul.
În funcţie de stilul de viaţă adoptat există diferenţe individuale referitoare la viteza cu care avansează îmbătrânirea fiziologică la nivel celular.
"Pe lângă îmbătrânire, producţia de specii reactive de oxigen din organism este accelerată şi de obezitate şi de stilul de viaţă sedentar. Excesul ponderal, atât prin acţiunea ţesutului adipos, cât şi prin flora intestinală specifică, poate stimula creşterea sistemică a inflamaţiei şi poate accelera procesul carcinogenezei", mai spune Adina Rusu.
În opinia specialistului, creşterea, în ultimele decenii, a incidenţei cancerelor corelate cu excesul ponderal subliniază importanţa obezităţii ca prioritate de sănătate publică în lupta împotriva cancerului.
Conform statisticilor, la nivel mondial, procentul total de cancere atribuibile obezităţii este de 11,9%, în cazul bărbaţilor, şi de 13,1%, în cazul femeilor. Mai mult, excesul ponderal este asociat cu un risc crescut pentru 13 tipuri diferite de cancer, inclusiv cancer endometrial, esofagian, renal, adenocarcinom pancreatic, carcinom hepatocelular, cancer gastric, meningiom, mielom multiplu, cancer colorectal, cancer de sân la femeile aflate în postmenopauză, cancer ovarian, cancer de vezică biliară şi cancer tiroidian.
"Atunci când inflamaţia cronică este prezentă în asociere cu obezitatea şi cu alte afecţiuni cronice, acţionează mai departe ca stimul pentru creşterea stresului oxidativ şi a mutagenezei. În acest sens, obezitatea stabileşte atât un micro mediu la nivelul ţesutului adipos, cât şi un mediu sistemic endocrin, la nivelul întregului organism, ce favorizează atât iniţierea, cât şi progresia tumorilor", arată Adina Rusu.
Se estimează, susţine aceasta, că 30 - 40% dintre cancere ar putea fi evitate prin alimentaţie şi modificarea stilului de viaţă. Astfel, pe lângă menţinerea unei greutăţi corporale normale, diversitatea alimentară şi consistenţa unui stil de viaţă sănătos sunt foarte importante pentru prevenţia afecţiunilor oncologice.
"Este important să încercăm să avem o alimentaţie cât mai sănătoasă în cea mai mare parte a timpului, să evităm alimentele procesate, precum şi excesul de zahăr, de grăsimi şi de sare. Mai mult, prevenţia cancerului prin alimentaţie ar trebui să înceapă din primii ani de viaţă şi ar trebui să fie transmisă de la o generaţie la alta, întrucât alimentaţia părinţilor influenţează, pe termen lung, obiceiurile alimentare ale copiilor", spune nutriţionistul-dietetician.
Ea precizează că studiile epidemiologice au evidenţiat o relaţie inversă între consumul alimentelor de origine vegetală şi incidenţa cancerului.
"Cercetările realizate până în prezent au arătat că un consum zilnic de 400 - 600 grame de fructe şi legume este asociat cu o incidenţă scăzută pentru multe dintre formele comune de cancer. Alimentele de origine vegetală conţin fitonutrienţi, compuşi bioactivi care au abilitatea de a interacţiona cu organismul uman, având efecte benefice asupra sănătăţii. Nu doar fructele şi legumele conţin fitonutrienţi, ci şi nucile, seminţele şi chiar plantele aromatice şi condimentele. Au fost identificaţi peste 10.000 de fitonutrienţi, dar, cu siguranţă, foarte mulţi sunt încă necunoscuţi. Efectele anticancerigene ale acestor compuşi au fost atribuite, în cea mai mare parte, activităţii lor antioxidante. Foarte important este şi faptul că aceşti fitonutrienţi au rol nu doar în prevenţia cancerului, ci şi ca adjuvant în terapie. Astfel, unii compuşi, cum ar fi resveratrolul (din struguri), sulforafanul (din varză, broccoli, conopidă), curcumina (din turmeric), quercitina (din mere şi ceapa roşie) şi genisteina (din soia) pot potenţa acţiunea tratamentelor chimioterapeutice utilizate în cancer", a menţionat Adina Rusu.
Pe lângă această acţiune directă a constituenţilor alimentari, dieta zilnică poate acţiona şi indirect, prin influenţa asupra microbiotei intestinale şi sănătăţii mucoasei intestinale.
"Constituenţii alimentari pot influenţa indirect inflamaţia prin efectele lor benefice sau negative asupra microbiotei intestinale şi sănătăţii mucoasei intestinale. Anumite alimente, ca de exemplu, zmeura, perele, fasolea verde, seminţele de chia, lintea sau fasolea neagră, sunt, în mod special, importante pentru efectul lor benefic asupra microbiotei intestinale. Şi alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul, chefirul sau murăturile, conţin bacterii vii, probiotice, care pot ajuta microbiota intestinală. În concluzie, pe lângă menţinerea unei greutăţi corporale normale şi evitarea alimentelor procesate, includerea în meniu a surselor de probiotice, precum şi unei varietăţi cât mai mari de alimente de origine vegetală ar putea constitui atât o armă extrem de puternică în calea afecţiunilor oncologice, cât şi un aliat important în tratamentul acestora", a conchis nutriţionistul. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Gorj: Numărul pacienților internați cu gripă în Spitalul Județean Târgu Jiu, în creștere
Numărul pacienților internați, săptămâna trecută, în Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu cu gripă este în creștere față de săptămâna anterioară, de la 6 la 26 de cazuri. Potrivit datelor furnizate, marți, AGERPRES, de către purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu, în perioa
INSP: 131 cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 14,9%; două decese
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat că, în perioada 20 - 26 ianuarie, au fost înregistrate 131 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 14,9% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 34 dintre cazurile noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai
Colegiul Medicilor Stomatologi transmite că oferă întregul suport investigației pe care a declanșat-o Consiliul Concurenței
Colegiul Medicilor Stomatologi din România informează, luni, că a demarat o cooperare 'cu instituțiile abilitate pentru a clarifica procedura de aplicare a legislației în domeniul concurenței, în urma verificărilor inițiate de Consiliul Concurenței'. 'Prevederile actuale ale Codului deontologic al medicului stomat
Bogdan-Alexandru Hagiu (cercetător): Exercițiile fizice, factor de protecție în cazul infecției cu metapneumovirus
Conferențiarul universitar Bogdan-Alexandru Hagiu, de la Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității 'Alexandru Ioan Cuza' din Iași, arată într-o lucrare științifică apărută în prestigioasa revistă medicală 'Medical Hypotheses' că teoretic metapneumovirusul uman (HMPV) poate fi împiedicat să infecteze organismul prin practicarea e
Harghita: Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc anunță limitarea vizitelor, în contextul creșterii numărului de infecții respiratorii
Spitalul Municipal din Odorheiu Secuiesc a anunțat limitarea vizitelor, din cauza creșterii semnificative a numărului de boli ale căilor respiratorii superioare. Potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a unității sanitare, vizitele se limitează la o singură persoană pentru un pacient, fiind obligatorie pe toată perioada vizitei folosire
Mahler: Țigările electronice pot provoca pneumonie chimică; pe termen lung - risc de infarct și AVC
Țigările electronice pot provoca pneumonie chimică, cunoscută cu denumirea de EVALI, și pot prezenta pe termen lung risc foarte mare de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, a subliniat, luni, medicul pneumolog Beatrice Mahler. 'Sunt substanțe chimice încălzite la temperaturi foarte mari. Aceste temperaturi permit ca subs
București: Nouă spitale și Serviciul de Ambulanță vor asigura asistența medicală de urgență pe 24 ianuarie
Nouă spitale de adulți și copii și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov vor asigura asistența medicală de urgență pe 24 ianuarie, cu ocazia sărbătorii legale a Unirii Principatelor Române, a informat Direcția de Sănătate Publică (DSP) București. Potrivit unui comunicat transmis de DSP, cele nouă unități medicale sunt: *
INSP: 125.452 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 13 - 19 ianuarie; încă cinci decese confirmate
Un număr de 125.452 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) au fost raportate în săptămâna 13 - 19 ianuarie, fiind comunicate cinci noi decese cu virus gripal, a informat joi Institutul Național de Sănătate Publică. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 14. 'În săptăm&a
Timiș: Elevul care și-a agresat colega, internat la Spitalul de Copii; nu are fracturi și va fi externat
Minorul de 12 ani implicat în incidentul de la Școala Generală nr. 12 din Timișoara a fost internat pentru investigații, dar starea lui este bună și va fi externat în zilele următoare, a declarat joi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii 'Louis Țurcanu' din Timișoara, dr. Iulia Bagiu. '&Ici
Harghita: Amplă campanie de screening pentru hepatita virală B și C, în 30 de localități din județ
Spitalul Județean de Urgență din Miercurea-Ciuc anunță derularea, în această perioadă, a unei ample campanii de screening pentru hepatita virală B și C, în 30 de localități ale județului Harghita. Potrivit unei postări de pe site-ul instituției sanitare, 'se efectuează screening gratuit pentru hepatită virală B și C în luna ianuarie &icir
Galați: Spitalul Județean va fi dotat cu 12 echipamente de ultimă generație pentru diagnosticarea și tratarea cancerului
Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Galați va fi dotat cu 12 echipamente de ultimă generație pentru diagnosticarea și tratarea cancerului, investiție în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, realizată cu fonduri europene prin Programul Sănătate, a informat, joi, Consiliul Județean (CJ) Galați. Echipamentele medicale vor intra în dotarea
Agenția Medicamentului colaborează cu Unifarm pentru identificarea de soluții pentru acoperirea deficitului unor medicamente esențiale
Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) au avut și vor continua întâlnirile cu producătorii și distribuitorii autorizați pentru a analiza și a găsi soluții 'punctuale' în situațiile în care s-a constatat deficit în aprovizionarea cu medicamente de uz uman
Harghita: Creștere semnificativă a numărului de viroze, pneumonii și a cazurilor de gripă
Numărul virozelor, pneumoniilor și a cazurilor de gripă a crescut semnificativ în ultima perioadă în județul Harghita, autoritățile sanitare recomandând în continuare vaccinarea antigripală și respectarea măsurilor de protecție, pentru evitarea îmbolnăvărilor. Potrivit informațiilor furnizate AGERPRRS de șefa Dire
Gorj: A fost inaugurat Laboratorul de Angiografie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu
Laboratorul de Angiografie din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu a fost inaugurat, miercuri, costurile pentru amenajarea și dotarea acestui fiind de 800.000 de euro. Procedurile de diagnostic și intervenție terapeutică la Târgu Jiu sunt gratuite pentru pacienți.
Prisada (ANMDM): Suplimentele alimentare, dincolo de beneficiile pe care le pot aduce în anumite condiții, nu sunt medicamente
Suplimentele alimentare, dincolo de beneficiile pe care le pot aduce în anumite condiții, nu sunt medicamente, a declarat miercuri președintele Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, Răzvan Prisada, care a susținut că există o confuzie întreținută 'în mod voit' între suplimente și medicamente OTC (fără prescrip