Nutriţionist: 30-40% dintre cancere ar putea fi prevenite prin alimentaţie

Acordându-i-se, în mod tradiţional, o importanţă secundară, alimentaţia joacă, în realitate, un rol cheie în reducerea factorilor de risc şi în prevenţia cancerului, în răspunsul la tratament, în prevenirea recidivei şi pentru promovarea calităţii vieţii în cadrul populaţiei tot mai mari de supravieţuitori ai afecţiunilor oncologice, spune nutriţionistul Adina Rusu.
Adina Rusu a declarat pentru AGERPRES că nutriţia a fost asociată de mult timp cu afecţiunile oncologice, studiile arătând potenţialul alimentelor de a acţiona până la nivelul genelor şi al comunicării intercelulare. Însă, observaţiile recente referitoare la implicarea florei intestinale în răspunsul la imunoterapie au deschis un nou drum către cercetarea rolului nutriţiei în tratamentul cancerului.
"Carcinogeneza, adică transformarea unei celule normale într-una canceroasă în urma mai multor mutaţii, poate să fie influenţată de alimentaţie prin mai multe mecanisme de acţiune. Astfel, pe de o parte, constituenţii alimentari pot avea efecte directe asupra răspunsului imunitar şi asupra inflamaţiei, în timp ce excesul de grăsime corporală, atunci când există, acţionează indirect, prin hormonii care influenţează apariţia şi progresul cancerului", afirmă Adina Rusu, nutriţionist-dietetician.
Potrivit acesteia, riscul de cancer devine tot mai mare pe măsură ce îmbătrânim, una dintre principalele cauze fiind creşterea producţiei, în organism, de specii de oxigen reactive, de radicali liberi.
"Aceşti compuşi pot afecta celulele la nivel de ADN, ARN şi la nivel proteic şi pot conlucra cu inflamaţia cronică pentru a creşte riscul de cancer. Nu mai este un secret însă că modul în care ne alimentăm şi grija pe care o acordăm organismului nostru influenţează viteza cu care îmbătrânim", a explicat nutriţionistul.
În funcţie de stilul de viaţă adoptat există diferenţe individuale referitoare la viteza cu care avansează îmbătrânirea fiziologică la nivel celular.
"Pe lângă îmbătrânire, producţia de specii reactive de oxigen din organism este accelerată şi de obezitate şi de stilul de viaţă sedentar. Excesul ponderal, atât prin acţiunea ţesutului adipos, cât şi prin flora intestinală specifică, poate stimula creşterea sistemică a inflamaţiei şi poate accelera procesul carcinogenezei", mai spune Adina Rusu.
În opinia specialistului, creşterea, în ultimele decenii, a incidenţei cancerelor corelate cu excesul ponderal subliniază importanţa obezităţii ca prioritate de sănătate publică în lupta împotriva cancerului.
Conform statisticilor, la nivel mondial, procentul total de cancere atribuibile obezităţii este de 11,9%, în cazul bărbaţilor, şi de 13,1%, în cazul femeilor. Mai mult, excesul ponderal este asociat cu un risc crescut pentru 13 tipuri diferite de cancer, inclusiv cancer endometrial, esofagian, renal, adenocarcinom pancreatic, carcinom hepatocelular, cancer gastric, meningiom, mielom multiplu, cancer colorectal, cancer de sân la femeile aflate în postmenopauză, cancer ovarian, cancer de vezică biliară şi cancer tiroidian.
"Atunci când inflamaţia cronică este prezentă în asociere cu obezitatea şi cu alte afecţiuni cronice, acţionează mai departe ca stimul pentru creşterea stresului oxidativ şi a mutagenezei. În acest sens, obezitatea stabileşte atât un micro mediu la nivelul ţesutului adipos, cât şi un mediu sistemic endocrin, la nivelul întregului organism, ce favorizează atât iniţierea, cât şi progresia tumorilor", arată Adina Rusu.
Se estimează, susţine aceasta, că 30 - 40% dintre cancere ar putea fi evitate prin alimentaţie şi modificarea stilului de viaţă. Astfel, pe lângă menţinerea unei greutăţi corporale normale, diversitatea alimentară şi consistenţa unui stil de viaţă sănătos sunt foarte importante pentru prevenţia afecţiunilor oncologice.
"Este important să încercăm să avem o alimentaţie cât mai sănătoasă în cea mai mare parte a timpului, să evităm alimentele procesate, precum şi excesul de zahăr, de grăsimi şi de sare. Mai mult, prevenţia cancerului prin alimentaţie ar trebui să înceapă din primii ani de viaţă şi ar trebui să fie transmisă de la o generaţie la alta, întrucât alimentaţia părinţilor influenţează, pe termen lung, obiceiurile alimentare ale copiilor", spune nutriţionistul-dietetician.
Ea precizează că studiile epidemiologice au evidenţiat o relaţie inversă între consumul alimentelor de origine vegetală şi incidenţa cancerului.
"Cercetările realizate până în prezent au arătat că un consum zilnic de 400 - 600 grame de fructe şi legume este asociat cu o incidenţă scăzută pentru multe dintre formele comune de cancer. Alimentele de origine vegetală conţin fitonutrienţi, compuşi bioactivi care au abilitatea de a interacţiona cu organismul uman, având efecte benefice asupra sănătăţii. Nu doar fructele şi legumele conţin fitonutrienţi, ci şi nucile, seminţele şi chiar plantele aromatice şi condimentele. Au fost identificaţi peste 10.000 de fitonutrienţi, dar, cu siguranţă, foarte mulţi sunt încă necunoscuţi. Efectele anticancerigene ale acestor compuşi au fost atribuite, în cea mai mare parte, activităţii lor antioxidante. Foarte important este şi faptul că aceşti fitonutrienţi au rol nu doar în prevenţia cancerului, ci şi ca adjuvant în terapie. Astfel, unii compuşi, cum ar fi resveratrolul (din struguri), sulforafanul (din varză, broccoli, conopidă), curcumina (din turmeric), quercitina (din mere şi ceapa roşie) şi genisteina (din soia) pot potenţa acţiunea tratamentelor chimioterapeutice utilizate în cancer", a menţionat Adina Rusu.
Pe lângă această acţiune directă a constituenţilor alimentari, dieta zilnică poate acţiona şi indirect, prin influenţa asupra microbiotei intestinale şi sănătăţii mucoasei intestinale.
"Constituenţii alimentari pot influenţa indirect inflamaţia prin efectele lor benefice sau negative asupra microbiotei intestinale şi sănătăţii mucoasei intestinale. Anumite alimente, ca de exemplu, zmeura, perele, fasolea verde, seminţele de chia, lintea sau fasolea neagră, sunt, în mod special, importante pentru efectul lor benefic asupra microbiotei intestinale. Şi alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul, chefirul sau murăturile, conţin bacterii vii, probiotice, care pot ajuta microbiota intestinală. În concluzie, pe lângă menţinerea unei greutăţi corporale normale şi evitarea alimentelor procesate, includerea în meniu a surselor de probiotice, precum şi unei varietăţi cât mai mari de alimente de origine vegetală ar putea constitui atât o armă extrem de puternică în calea afecţiunilor oncologice, cât şi un aliat important în tratamentul acestora", a conchis nutriţionistul. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Hunedoara: Telemedicina- o premieră națională a paramedicilor civili Salvital
Aproape 13.000 de consultații în sistem de telemedicină au fost realizate, în ultimii patru ani, de paramedicii Asociației Salvital Hunedoara, organizație care a fost înființată în urmă cu 20 de ani ca un promotor al serviciului SMURD. Momentul aniversar al celor două decenii de activitate a fost marcat, joi, printr-o ș
Galați: Sistem laparoscopic 4K și aspirator cu ultrasunete pentru eliminarea tumorilor canceroase, la Spitalul Județean
Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați a fost dotat cu echipamente de ultimă generație destinate intervențiilor complexe de neurochirurgie și chirurgie generală, respectiv sistem laparoscopic 4K și aspirator cu ultrasunete pentru eliminarea tumorilor canceroase, informează, joi, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea. Secți
INSP: 92.865 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 24 - 30 martie; patru decese confirmate cu gripă
Un număr de 92.865 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 24 - 30 martie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În ultima săptămână, au fost comunicate patru decese din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în ace
(P) Recoltare complet laparoscopică, pentru un nou transplant hepatic realizat cu succes la SANADOR
București, 3 aprilie 2025. La Spitalul Clinic SANADOR, echipa condusă de Prof. Dr. Vlad Brașoveanu a realizat cu succes un nou transplant hepatic de la donator în viață, marcând totodată și o
Președintele CNAS: 180 de localități nu au medic de familie
Un număr de 180 de localități nu au medic de familie, a informat, joi, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, la evenimentul 'Profit Health.forum - Sănătatea nouă'. 'Avem la acest moment 180 de localități care nu au, din păcate, medic de familie. Avem, în același timp, aproape 1.500 de localități în care
Senat/ Streinu-Cercel propune birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural; mașini cu medici și echipamente
Un nou design de sistem sanitar în care să fie pus accent pe omul sănătos, care include birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural, adică o mașină cu medic, a fost propus membrilor Comisiei de sănătate din Senat de către dr. Adrian Streinu-Cercel, șeful comisiei, joi, la evenimentul 'Profit Health.forum - Sănătatea nouă'.
Rafila: Resursa umană specializată în sănătate este deficitară și mai ales este prost repartizată în teritoriu
Resursa umană specializată, medici și asistenți medicali, este deficitară și mai ales este 'prost repartizată' în teritoriu, în prezent existând încă mulți oameni care au acces limitat sau chiar nu au acces la servicii de sănătate, a declarat, joi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. 'Efortul pentru finanțarea sistemului
Gorj: Spitalul de Pneumoftiziologie Dobrița, primul din județ cu parc fotovoltaic; au fost montate 1.000 de panouri
Un număr de 1.000 de panouri fotovoltaice, împreună cu echipamentele aferente care vor asigura independența energetică a Spitalului de Pneumoftiziologie 'Tudor Vladimirescu' din Dobrița, au fost instalate, urmând să devină funcționale în lunile următoare. De asemenea, au fost montate și pompele de căldură necesare pentru sistemul de &
Iași: Bebelușul aruncat în toaletă la scurt timp după naștere va ajunge la un asistent maternal din Mureș
Bebelușul aruncat într-o toaletă la scurt timp de la naștere a fost externat, miercuri, din Compartimentul de Neonatologie al Spitalului Municipal de Urgență Pașcani, urmând a fi încredințat unui asistent maternal din Mureș, județul de domiciliu al mamei. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal Pașcani, Delia Moloc
Mamograf de ultimă generație pus în funcțiune la Spitalul Municipal Hunedoara
Spitalul Municipal ''Dr. Alexandru Simionescu'' din Hunedoara a pus în funcțiune, miercuri, un mamograf de ultimă generație, despre care autoritățile locale susțin că ar fi cel mai performant din țară. Aparatura a fost achiziționată de Spitalul Municipal cu sprijinul Primăriei Hunedoara, investiția ridicându-se la a
Arad: Spitalul Județean introduce o procedură minim invazivă pentru afecțiuni biliare și pancreatice
O nouă procedură medicală va fi disponibilă la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad și presupune tratamente minim invazive pentru afecțiuni biliare și pancreatice, au anunțat, miercuri, autoritățile județene și reprezentanții unității sanitare. Procedura ERCP (Colangiopancreatografie endoscopică retrogradă) va fi utilizată pentru di
Vrancea: Controlul Ministerului Sănătății la Spitalul Județean a constatat că sesizările Primăriei Focșani nu se confirmă
Un raport al Ministerului Sănătății (MS), realizat în urma unui control la Spitalul Județean de Urgență (SJU) ''Sf. Pantelimon'' Focșani, a concluzionat că niciuna dintre cele șase probleme semnalate într-o petiție trimisă de Primăria municipiului Focșani nu s-a confirmat, a anunțat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, preș
Medic (Spitalul Floreasca): Starea salvamontistului atacat de urs - extrem de gravă
Starea salvamontistului atacat de urs duminica trecută pe o stradă din Predeal și care a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București este extrem de gravă, acesta aflându-se în Secția de Terapie Intensivă intubat și ventilat, a declarat miercuri pentru AGERPRES medicul Rodica Ciolacu. Pacientul are leziuni
Psiholog Mădălina Stanca (SJU Târgu Jiu), despre autism: Să integrăm acest diagnostic, să acceptăm
Psihologul Mădălina Stanca, din cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, a afirmat, miercuri, de Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, că această tulburare este 'cea mai frecventă afecțiune cronică a copilăriei zilelor noastre'. Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a SJU Târgu Ji
Olt: Cererea de analize la Spitalul Județean de Urgență a crescut cu 40%; rezultatele se transmit prin SMS
Cererea pentru efectuarea de analize medicale la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Slatina a crescut cu 40% anul acesta față de anul precedent, potrivit managerului unității, Angela Nicolae, care a menționat că, de o lună, rezultatele analizelor pot fi accesate online folosind un cod transmis prin SMS. Angela Nicolae a declarat miercuri, pentru AGERPR