(P) Recoltare complet laparoscopică, pentru un nou transplant hepatic realizat cu succes la SANADOR

București, 3 aprilie 2025. La Spitalul Clinic SANADOR, echipa condusă de Prof. Dr. Vlad Brașoveanu a realizat cu succes un nou transplant hepatic de la donator în viață, marcând totodată și o premieră pentru sistemul medical privat din România: prima recoltare complet laparoscopică a lobului de ficat donat. În premieră pentru SANADOR, transplantul a fost realizat cu lobul hepatic stâng recoltat de la donator. Intervenția a avut o complexitate excepțională din cauza variantelor anatomice ale vascularizației hepatice ale pacientei, a stării sale de sănătate și a tehnicii chirurgicale inovatoare utilizate.
„Prin această nouă reușită am demonstrat încă o dată că medicina de excelență se poate face la cele mai înalte standarde și în România. La SANADOR, investim constant în cele mai avansate tehnologii și în echipe medicale de elită, pentru a oferi pacienților șansa la tratamente salvatoare chiar aici, acasă. Transplantul hepatic cu donator viu și utilizarea celor mai moderne tehnici chirurgicale reconfirmă angajamentul nostru pentru performanță și inovație”, a declarat Dr. Doris Andronescu, director general SANADOR.
Intervenție chirurgicală foarte dificilă
Pacienta, în vârstă de 60 de ani, fusese diagnosticată cu hepatocarcinom multicentric afectând ambii lobi hepatici, complicat cu tromboză de venă portă. Dat fiind stadiul avansat al bolii hepatice, pacienta nu s-a încadrat în criteriile pentru un donator în moarte cerebrală. În același timp, greutatea corporală de doar 40 kg a făcut posibilă utilizarea doar a lobului stâng de la donatorul în viață, într-o intervenție extrem de dificilă din punct de vedere tehnic.
Anatomia donatorului, un bărbat de 36 de ani, a fost ideală pentru această procedură. Recoltarea lobului stâng a fost realizată în premieră complet laparoscopic 3D, iar bărbatul a fost externat la doar 9 zile după operație, cu o recuperare rapidă.
În cazul primitoarei, procedura chirurgicală a fost precedată de o verificare atentă a extensiei locale a bolii. În plus, a fost necesară detrombozarea venei porte și refacerea acesteia cu ajutorul unui grefon. Pacienta prezenta variante anatomice rare, inclusiv artera hepatică cu origine directă din artera aortă și un ligament arcuat compresiv, care a necesitat secționare pentru a asigura un flux sanguin adecvat către organul transplantat. Anastomoza arterială a fost realizată la microscop, garantând astfel o vascularizare optimă a grefei.
Intervenția chirurgicală a durat aproximativ 15 ore și a avut o complexitate tehnică deosebită, dificultatea fiind sporită de variantele anatomice rare ale pacientei. Cu toate acestea, transplantul a fost finalizat cu succes, iar pacienta a fost externată din Secția de Terapie Intensivă la aproximativ o lună de la transplant, cu o evoluție foarte bună.
„Totul este despre echipă”
„Anul 2025 marchează un moment esențial pentru transplantul hepatic: recoltarea de la donatori vii se face acum exclusiv laparoscopic, ceea ce înseamnă o recuperare mai ușoară și o experiență medicală profund umanizată. Un donator nu trebuie să fie un pacient, iar echipa noastră a făcut acest lucru posibil. Totul este despre echipă – chirurgi, anesteziști, specialiști în terapie intensivă, hepatologi – fiecare contribuie cu expertiza sa pentru ca pacienții să aibă o nouă șansă la viață. Și, poate cel mai frumos lucru, luna aceasta celebrăm 25 de ani de la primul transplant hepatic reușit în România. Un sfert de secol de eforturi, inovație și vieți salvate. Evoluăm pentru oameni și continuăm!”, a declarat Prof. Dr. Vlad Brașoveanu, coordonatorul echipei operatorii.
Din echipa operatorie condusă de Prof. Dr. Vlad Brașoveanu au făcut parte Dr. Dragoș Romanescu, Dr. Ionuț Duduș, Dr. Alexandru Ristea, Dr. Iulian Moșteanu (chirurgie generală), Dr. Dragoș Zamfirescu (chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă), Dr. Gabriela Șmira (gastroenterologie), Dr. Andrei Cristea, Dr. Bogdan Grigorescu, Dr. Cristina Vlăduțescu (ATI) și Dr. Valentin Enache (anatomie patologică).
Medicină de înaltă performanță, la SANADOR
Acest nou succes reconfirmă poziția SANADOR de lider în performanța medicală și deschide noi perspective pentru dezvoltarea programului de transplant hepatic, oferind pacienților acces la cele mai avansate tratamente în domeniu, în deplină siguranță. Reușita chirurgicală vine după aniversarea a 5 ani de nouă viață pentru pacientul salvat la Spitalul Clinic SANADOR prin primul transplant hepatic realizat în sistemul medical privat din România.
Chirurgia hepatică este unul dintre cele mai dificile domenii ale chirurgiei, necesitând tehnologie avansată, echipe multidisciplinare și condiții optime de îngrijire perioperatorie. Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) de categoria I de la Spitalul Clinic SANADOR are un nivel extins de competență și asigură monitorizare continuă pentru pacienții care trec prin intervenții hepatice majore, inclusiv transplant, oferind suport vital avansat și îngrijire postoperatorie la cele mai înalte standarde.
Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR reunește expertiza unor specialiști de renume în hepatologie, chirurgie hepatică și transplant, oferind pacienților acces la diagnostic de precizie, tratamente inovatoare și intervenții chirurgicale de mare complexitate. Prin abordarea multidisciplinară și utilizarea celor mai noi tehnologii, centrul asigură soluții personalizate pentru fiecare pacient cu afecțiuni hepatice.
Despre SANADOR
Înființat în anul 2001, SANADOR a cunoscut o continuă dezvoltare organică, în prezent deținând cel mai mare spital clinic multidisciplinar privat din țară, un centru oncologic complex, clinici, laboratoare de analize medicale și puncte de recoltare, radiologie și imagistică medicală de înaltă performanță, situate în București. Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din România care asigură o gamă complexă de servicii medicale, inclusiv chirurgie majoră, cu sprijinul Secției ATI de nivelul I, chirurgie cardiovasculară minim invazivă în primul bloc operator complet digitalizat din România și în Laboratorul de Cateterism, dotat cu două angiografe de înaltă performanță, dar și urgențe medicale și chirurgicale prin Compartimentul de Primiri Urgențe adulți și copii, primul din sistemul medical privat, cu imagistică nonstop, 26 de linii de gardă și flotă proprie de ambulanțe.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Hunedoara: Telemedicina- o premieră națională a paramedicilor civili Salvital
Aproape 13.000 de consultații în sistem de telemedicină au fost realizate, în ultimii patru ani, de paramedicii Asociației Salvital Hunedoara, organizație care a fost înființată în urmă cu 20 de ani ca un promotor al serviciului SMURD. Momentul aniversar al celor două decenii de activitate a fost marcat, joi, printr-o ș
Galați: Sistem laparoscopic 4K și aspirator cu ultrasunete pentru eliminarea tumorilor canceroase, la Spitalul Județean
Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați a fost dotat cu echipamente de ultimă generație destinate intervențiilor complexe de neurochirurgie și chirurgie generală, respectiv sistem laparoscopic 4K și aspirator cu ultrasunete pentru eliminarea tumorilor canceroase, informează, joi, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea. Secți
INSP: 92.865 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 24 - 30 martie; patru decese confirmate cu gripă
Un număr de 92.865 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 24 - 30 martie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În ultima săptămână, au fost comunicate patru decese din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în ace
Președintele CNAS: 180 de localități nu au medic de familie
Un număr de 180 de localități nu au medic de familie, a informat, joi, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, la evenimentul 'Profit Health.forum - Sănătatea nouă'. 'Avem la acest moment 180 de localități care nu au, din păcate, medic de familie. Avem, în același timp, aproape 1.500 de localități în care
Senat/ Streinu-Cercel propune birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural; mașini cu medici și echipamente
Un nou design de sistem sanitar în care să fie pus accent pe omul sănătos, care include birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural, adică o mașină cu medic, a fost propus membrilor Comisiei de sănătate din Senat de către dr. Adrian Streinu-Cercel, șeful comisiei, joi, la evenimentul 'Profit Health.forum - Sănătatea nouă'.
Rafila: Resursa umană specializată în sănătate este deficitară și mai ales este prost repartizată în teritoriu
Resursa umană specializată, medici și asistenți medicali, este deficitară și mai ales este 'prost repartizată' în teritoriu, în prezent existând încă mulți oameni care au acces limitat sau chiar nu au acces la servicii de sănătate, a declarat, joi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. 'Efortul pentru finanțarea sistemului
Gorj: Spitalul de Pneumoftiziologie Dobrița, primul din județ cu parc fotovoltaic; au fost montate 1.000 de panouri
Un număr de 1.000 de panouri fotovoltaice, împreună cu echipamentele aferente care vor asigura independența energetică a Spitalului de Pneumoftiziologie 'Tudor Vladimirescu' din Dobrița, au fost instalate, urmând să devină funcționale în lunile următoare. De asemenea, au fost montate și pompele de căldură necesare pentru sistemul de &
Iași: Bebelușul aruncat în toaletă la scurt timp după naștere va ajunge la un asistent maternal din Mureș
Bebelușul aruncat într-o toaletă la scurt timp de la naștere a fost externat, miercuri, din Compartimentul de Neonatologie al Spitalului Municipal de Urgență Pașcani, urmând a fi încredințat unui asistent maternal din Mureș, județul de domiciliu al mamei. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal Pașcani, Delia Moloc
Mamograf de ultimă generație pus în funcțiune la Spitalul Municipal Hunedoara
Spitalul Municipal ''Dr. Alexandru Simionescu'' din Hunedoara a pus în funcțiune, miercuri, un mamograf de ultimă generație, despre care autoritățile locale susțin că ar fi cel mai performant din țară. Aparatura a fost achiziționată de Spitalul Municipal cu sprijinul Primăriei Hunedoara, investiția ridicându-se la a
Arad: Spitalul Județean introduce o procedură minim invazivă pentru afecțiuni biliare și pancreatice
O nouă procedură medicală va fi disponibilă la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad și presupune tratamente minim invazive pentru afecțiuni biliare și pancreatice, au anunțat, miercuri, autoritățile județene și reprezentanții unității sanitare. Procedura ERCP (Colangiopancreatografie endoscopică retrogradă) va fi utilizată pentru di
Vrancea: Controlul Ministerului Sănătății la Spitalul Județean a constatat că sesizările Primăriei Focșani nu se confirmă
Un raport al Ministerului Sănătății (MS), realizat în urma unui control la Spitalul Județean de Urgență (SJU) ''Sf. Pantelimon'' Focșani, a concluzionat că niciuna dintre cele șase probleme semnalate într-o petiție trimisă de Primăria municipiului Focșani nu s-a confirmat, a anunțat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, preș
Medic (Spitalul Floreasca): Starea salvamontistului atacat de urs - extrem de gravă
Starea salvamontistului atacat de urs duminica trecută pe o stradă din Predeal și care a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București este extrem de gravă, acesta aflându-se în Secția de Terapie Intensivă intubat și ventilat, a declarat miercuri pentru AGERPRES medicul Rodica Ciolacu. Pacientul are leziuni
Psiholog Mădălina Stanca (SJU Târgu Jiu), despre autism: Să integrăm acest diagnostic, să acceptăm
Psihologul Mădălina Stanca, din cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, a afirmat, miercuri, de Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, că această tulburare este 'cea mai frecventă afecțiune cronică a copilăriei zilelor noastre'. Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a SJU Târgu Ji
Olt: Cererea de analize la Spitalul Județean de Urgență a crescut cu 40%; rezultatele se transmit prin SMS
Cererea pentru efectuarea de analize medicale la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Slatina a crescut cu 40% anul acesta față de anul precedent, potrivit managerului unității, Angela Nicolae, care a menționat că, de o lună, rezultatele analizelor pot fi accesate online folosind un cod transmis prin SMS. Angela Nicolae a declarat miercuri, pentru AGERPR