logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Expert OMS: Trebuie întărit rolul medicilor de familie în testarea şi vaccinarea anti-COVID-19

Imagine din galeria Agerpres

Asigurarea accesului la testare şi întărirea rolului medicilor de familie în efectuarea acesteia, dar şi în ce priveşte vaccinarea populaţiei, ar fi două dintre soluţiile care ar putea contribui la depăşirea situaţiei actuale din România, a declarat luni, la Braşov, dr. Heather Papowitz, manager de criză, de la Biroul OMS Europa.

Ea a subliniat, într-o declaraţie de presă la Centrul de vaccinare împotriva COVID-19 de la Sala Sporturilor din Braşov, că împreună au autorităţile braşovene au fost discutate atât provocările, cât şi soluţii, una dintre acestea fiind asigurarea accesului la testare cât mai din timp.

"Am văzut o mulţime de lucruri, am stat de vorbă cu mulţi oameni, însă acum ne-am întors pentru a aprofunda ceea ce ştim şi, de asemenea, să ne uităm la câteva soluţii, să vedem dacă acestea ar funcţiona în teren. (...) Sunt mai multe provocări şi soluţii, o parte dintre cele pe care le-am discutat se referă la capacitatea de testare şi accesul la acestea. Ştiu că directorul DSP Braşov munceşte din greu să se asigure că testarea este accesibilă peste tot acolo unde este nevoie, deoarece testarea din timp este extrem de importantă, este important să fii introdus în sistem cât mai devreme dacă este nevoie".

Totodată, expertul OMS a subliniat că trebuie întărit rolul medicilor de familie şi trebuie ca acestora să li se ofere instrumentele şi resursele necesare pentru a se implica în testare şi vaccinare.

"Ne-am uitat la sistemul de sănătate, de la asistenţa primară şi până la cea spitalicească, şi trebuie să întărim cu adevărat acel nivel primar, al medicilor de familie, şi să ne asigurăm că li se dau resursele, uneltele de care au nevoie pentru ca oamenii să fie diagnosticaţi din timp şi pentru ca apoi ei să comunice, împreună, să îi convingă să se vaccineze", a spus dr. Papowitz.

Totodată, ea a subliniat, în urma vizitei pe care a efectuat-o la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, că autorităţile trebuie să se asigure că există personal suficient şi toate dotările, materiale medicale necesare în sistemul spitalicesc.

"Lucrează 24/7, cu UPU, cu ATI la capacitatea deplină şi cu paturile ocupate în totalitate. Trebuie să găsim soluţiile ca oamenii să ajungă în locul potrivit, să primească îngrijirea medicală de care au nevoie, să ne asigurăm că avem personal şi dotări suficiente. Acestea sunt provocările şi ei fac o treabă minunată", a spus expertul OMS referitor la activitatea din SCJU Braşov.

Totodată, ea s-a declarat impresionată de activitatea depusă de personalul de la Maternitatea Braşov şi a subliniat importanţa vaccinării gravidelor pentru a fi protejate în timpul sarcinii.

"Este emoţionant faptul că oamenii stau la coadă în faţa centrului de vaccinare pentru că vaccinarea este cel mai important lucru pentru a evita formele severe ale bolii şi decesele", a menţionat dr. Heather Papowitz.

Conform directorului executiv al DSP Braşov, dr. Camelia Bularca, locaţiile vizitate de delegaţia experţilor OMS - SCJ, Maternitatea şi Centrul de vaccinare de la Sala Sporturilor sunt reprezentative pentru modul în care se prezintă sistemul de sănătate braşovean şi pentru eforturile pe care le fac autorităţile, adăugând că, până în prezent, aceasta nu a făcut recomandări, acestea urmând să vină în raportul final al vizitei.

Delegaţia OMS mai are cuprinsă în vizita de la Braşov deplasări, în cursul zilei de marţi, la Spitalul Municipal Săcele şi în comuna Apaţa, ambele locaţii fiind alese ca fiind zone defavorizate din judeţ, în contextul în care experţii caută soluţii pentru procentul relativ scăzut de vaccinare în mediul rural românesc. AGERPRES / (A - autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 19-02-2025 16:47

Sibiu: Prima endarterectomie efectuată cu succes la un pacient al Spitalului Clinic Județean de Urgență

Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu au reușit să efectueze, pentru prima dată, o endarterectomie, unui pacient în vârstă de 75 de ani căruia i-au fost îndepărtate plăcile de aterom care obturau complet artera iliacă externă și femurală comună, potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri de unitatea medicală.

Sanatate 19-02-2025 15:31

Sibiu: Peste 600 de medici din țară și străinătate participă la conferința ''Monitorizarea pacientului critic''

Peste 600 de medici din țară și din străinătate vor discuta, joi și vineri, la Sibiu, despre monitorizarea pacienților în stare critică, în special din secțiile de anestezie și terapie intensivă (ATI), a declarat pentru AGERPRES, președintele conferinței, medicul Mihai Sava, din secția de ATI a Spitalului Clinic Județean de Urgență.

Sanatate 19-02-2025 15:25

Olt: Al cincilea deces din cauza gripei AH1 în județ

O femeie în vârstă de 79 de ani a murit în urma infecției cu virusul gripal AH1, al cincilea caz de deces la o persoană bolnavă de gripă în acest sezon rece, au informat miercuri reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Olt. În toate cele cinci cazuri de deces la pacienții cu gripă a fost confirmată infe

Sanatate 19-02-2025 13:25

Sibiu: 14 persoane au ajuns în ultimele zile la Urgență cu fracturi și traumatisme

Numărul pacienților care s-au prezentat la Urgența Spitalului Județean în ultimele zile cu fracturi și traumatisme după ce au căzut pe gheață și zăpadă este de 14, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, purtătoarea de cuvânt a spitalului sibian, Cristina Bălău. '14 persoane s-au prezentat la Serviciul UPU al Spitalului Clinic Ju

Sanatate 19-02-2025 10:57

Salvați Copiii estimează că reabilitarea și dotarea Maternității Polizu se vor finaliza într-o lună

Reprezentanții Salvați Copiii estimează că lucrările de reabilitare și dotare la Maternitatea Polizu București, de peste trei milioane de euro, care au presupus intervenții privind trei secții medicale, precum și dotarea cu aparatură medicală, se vor finaliza într-o lună. Potrivit unui comunicat al Salvați Copiii transmis miercuri, lucră

Sanatate 19-02-2025 10:38

Iași: Peste 2.000 de specialiști, așteptați în martie la manifestările ocazionate de 'Zilele Spitalului Clinic de Recuperare'

Peste 2.000 de medici din diferite specialități, fizioterapeuți, psihologi, audiologi și asistenți medicali din toată țara sunt așteptați, în perioada 24 - 29 martie, la manifestările din cadrul 'Zilelor Spitalului Clinic de Recuperare Iași 2025'. Managerul Spitalului de Recuperare, Camelia Cumpăt, a declarat, miercuri, că î

Sanatate 18-02-2025 17:49

Președinta CNAS: Oamenii din IT nu vin la salariile pe care le putem oferi; platforma este veche de 20 de ani

Resursa umană în domeniul IT la Casa Națională de Asigurări de Sănătate este una deficitară, pentru că specialiștii nu sunt motivați de salariile oferite și pleacă, a declarat, marți, președinta CNAS, Valeria Herdea, la Comisia de specialitate din Camera Deputaților. 'Orice problemă de natură managerială consistă în trei lucrur

Sanatate 18-02-2025 16:21

Președinta CNAS: Platforma informatică trece printr-un proces de mentenanță; pacienții beneficiază de servicii medicale

Platforma informatică a sistemului de sănătate trece printr-un proces de mentenanță, a declarat, marți, președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, care a subliniat că pacienții beneficiază de servicii medicale. La finalul unei audieri a conducerii CNAS la Comisia de IT și Tehnologia Informației din Camera Deputaților,

Sanatate 18-02-2025 15:17

Dr. Radu Țincu: Nu avem suficientă educație medicală pentru legalizarea drogurilor ușoare

Societatea românească nu este pregătită pentru legalizarea drogurilor ușoare, din cauza lipsei educației medicale care să permită o înțelegere corectă a fenomenului, a declarat marți, pentru AGERPRES, profesorul universitar doctor Radu Țincu, medic primar ATI, toxicolog, coordonatorul disciplinei de Toxicologie Clinică din cadrul Universității de Medicină

Sanatate 18-02-2025 10:56

ANT: 22 de transplanturi renale și 11 hepatice de la începutul anului

Un număr de 22 de transplanturi renale și 11 hepatice au fost realizate de la începutul anului, a informat Agenția Națională de Transplant. Au mai fost realizate de la începutul anului 5 transplanturi de cornee și 5 de os-tendon. 'În primele săptămâni ale anului 2025, în România au fost 13 donatori, iar da

Sanatate 18-02-2025 10:29

IGSU: Asistență medicală de urgență pentru mai bine de 1.300 de persoane, în ultimele 24 de ore

Peste 1.700 de situații de urgență au fost gestionate în numai 24 de ore de pompierii din întreaga țară, printre acestea aflându-se și intervențiile în urma condițiilor meteo nefavorabile. ''Ziua de ieri a fost una solicitantă pentru pompierii din întreaga țară, care au intervenit în peste 1.700 de situații de urgenț

Sanatate 18-02-2025 09:44

Andreea Chirilă (psihoterapeut): Important nu este să mâncăm fără emoție, ci să putem să savurăm ceea ce mâncăm

Educația pentru nutriție are efecte asupra calității vieții, în funcție de buna gestionare a emoției și 'controlul' în ce privește propria sănătate și setarea mentală pentru schimbare, consideră psihoterapeutul Andreea Chirilă. În opinia sa, educația pentru nutriție trebuie să includă și dimensiunea emoțională, deoare

Sanatate 17-02-2025 18:41

CNAS: Platforma Informatică - indisponibilă luni seară; serviciile medicale și medicamentele se acordă în regim offline

Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) este indisponibilă luni în intervalul 18:00 - 20:00 pentru lucrări de mentenanță, a anunțat Casa Națională de Asigurări de Sănătate. 'În data de 17 februarie 2025, între orele 18:00 - 20:00, Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) va fi indisponibilă,

Sanatate 17-02-2025 17:51

Rodica Biro (CJAS Mureș): Aproape 127 de milioane de lei, alocați pentru tratamente oncologice în 2024

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Mureș a alocat anul trecut aproape 127 de milioane de lei pentru tratamente oncologice, consumul real fiind de peste 130 de milioane de lei și numărul pacienților aflați în tratament cu astfel de afecțiuni a fost de aproximativ 5.000. 'Am avut 9 miliarde de lei suportate din fond la nive

Sanatate 17-02-2025 14:45

SABIF: Peste 1.300 de solicitări, în 24 de ore

Serviciul de Ambulanță București - Ilfov a înregistrat de duminică de la ora 8:00 și până luni la aceeași oră un număr de 1.356 de solicitări, a declarat, pentru AGERPRES, managerul SABIF, Alis Grasu. Potrivit acesteia, 916 au fost cazuri de urgență - Cod roșu și Cod galben. Un număr de 64 de solicitări au fost pentr