VIDEO Ministrul Ioana Mihăilă: Îmi pare rău că premierul introduce sănătatea în lupta politică

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că îi pare rău că premierul Florin Cîţu "introduce sănătatea în lupta politică".
"Sunt aici să clarific câteva lucruri care sper să nu mai fie niciodată folosite în retorica de campanie sau în retorica politică. Îmi pare rău că premierul introduce sănătatea în lupta politică şi fac un apel la responsabilitate pentru că eu, ca ministru al Sănătăţii, nu vreau să punem politica deasupra interesului pacienţilor şi a interesului public în general. Sunt aici să explic ceea ce domnul prim ministru Cîţu a spus şi astăzi, la fel cum a spus şi ieri că nu înţelege cum oamenii din centrele de vaccinare sunt neplătiţi de două-trei luni de zile. Domnul prim ministru ne spune acum că nu înţelege cum s-a întâmplat acest lucru, deşi ştia încă din aprilie că banii alocaţi Ministerului Sănătăţii nu sunt suficienţi", a afirmat Mihăilă.
Ea a spus că pe 28 aprilie, printr-o adresă înregistrată la cabinetul premierului, a prezentat situaţia financiară a bugetului Ministerului Sănătăţii.
"În 28 aprilie printr-o adresă înregistrată cu numărul de înregistrare la cabinetul premierului i-am prezentat situaţia financiară a bugetului MS. În această adresă i-am spus atunci că nu sunt suficienţi bani pentru salarii, pentru programe de sănătate, pentru acţiuni prioritare, cele care finanţează terapiile intensive din spitale, printre altele, pentru plata personalului din centrele de vaccinare. În ceea ce priveşte salariile personalului medical i-am atras atenţia că pentru anul 2021 numărul personalului plătit de MS a crescut prin suplimentarea acestuia în serviciile judeţene de ambulanţă, în direcţiile de sănătate publică şi crescând numărul de medici şi asistenţi în unităţile de primiri urgenţe la aproximativ 75.000 de persoane. De asemenea, am explicat în adresă că în ceea ce priveşte programele de sănătate care includ, pe lângă vaccinarea împotriva COVID 19, vaccinurile pentru copii, tratamentele pentru tuberculoză şi bolnavii cu HIV, A fost informat astfel încă de pe atunci că mai era nevoie de 630 de milioane de lei pentru a ajunge măcar la nivelul anului 2020, când nu aveam vaccinurile anti-COVID. Acţiunile prioritare, aşa cum am spus, cele care vizează finanţarea secţiilor de terapie intensivă şi a secţiilor care tratează marii arşi, printre altele, era precizat în adresă că fondurile alocate de 240 milioane de lei sunt insuficiente, fiind mai mici cu aproximativ 160 milioane de lei decât în 2020", a mai afirmat ministrul Ioana Mihăilă.
Ea a subliniat că i-a transmis premierului că pentru personalul implicat în procesul de vaccinare este nevoie de suplimentare, "având în vedere că în legea bugetului a fost specificat în mod expres plafonul ce putea fi cheltuit" cu această destinaţie.
"Din acest motiv, Ministerul Sănătăţii nu a putut redistribui fonduri din alte articole bugetare. Am cerut suplimentarea astfel: pentru medici de familie, pentru centrele de vaccinare din alte locaţii aproximativ 600 milioane de lei , precum şi pentru plata cheltuielilor de organizare şi funcţionare. Fondurile repartizate din legea bugetului, respectiv 200 de milioane de lei, ne-au fost suficiente până la nivelul lunii mai 2021, dacă ne referim la plata centrelor de vaccinare şi la plata pentru programele de sănătate. Începând din luna aprilie. domnul prim ministru a avut detaliat necesarul de bani pentru fiecare capitol bugetar de la Ministerul Sănătăţii", a mai arătat demnitarul.
Mihăilă a precizat că pe 8 iunie a transmis şi un memorandum Guvernului prin care a explicat situaţia plăţilor şi faptul că s-a ajuns la "epuizarea bugetului" pentru o parte din programele naţionale de sănătate.
"În data de 8 iunie am transmis Guvernului un memorandum prin care am explicat situaţia plăţilor, dar şi faptul că am ajuns la epuizarea bugetului pentru o parte din programele naţionale de sănătate şi am cerut deblocarea reţinerii la 10% la bugetul Ministerului Sănătăţii, conform legii bugetului de stat", a mai spus reprezentantul MS.
Ioana Mihăilă a afirmat că premierul Florin Cîţu "ştia" că bugetul Ministerului Sănătăţii pentru programele de sănătate şi alte titluri "era la fundul sacului".
"Cu alte cuvinte, domnul prim ministru ştia că bugetul Ministerului Sănătăţii pentru programele de sănătate şi alte titluri era la fundul sacului. Au urmat discuţiile pe rectificare bugetară în care i-am adus în repetate rânduri la cunoştinţă domnului prim ministru din nou situaţia prezentată anterior, respectiv necesarul de bani pe fiecare capitol. Singurele răspunsuri din partea domnului prim ministru au fost cele legate de faptul că va rezolva la rectificare", a mai susţinut ministrul Sănătăţii.
Totodată, ministrul Mihăilă a subliniat că faptul că se vorbeşte despre personal "neplătit, de lipsă de bani" pentru programele de sănătate şi "lipsă de resurse" pentru ambulanţe şi medicamente "se datorează doar iresponsabilităţii premierului" Florin Cîţu.
Ioana Mihăilă a arătat că de la începutul lunii iunie şi până la finalul lunii august a făcut mai multe transferuri între diferite programe pentru "a putea asigura sume necesare nevoilor acute" ale pacienţilor - vaccinarea copiilor, pentru bolnavii HIV-SIDA şi tratamentele urgente.
"Am făcut modificare pentru trimestrializare pentru a putea plăti centrele de vaccinare. Practic am mutat banii din Trimestrul IV şi Trimestrul III în primele două trimestre pentru a asigura finanţarea acestor cheltuieli. Am transferat bani de la Acţiunile prioritare - acele programe pentru pacienţii critici, pentru a putea plăti vaccinul BCG, cel antituberculos pentru vaccinarea nou-născuţilor, la început de iulie, aproximativ 3 milioane de lei. Tot de la acţiuni prioritare au fost transferaţi pentru a plăti vaccinul prin programul naţional de vaccinare pneumococic şi ROR, aproximativ 7 milioane de lei în 12 iulie. Am transferat bani de la alte programe şi de la plata cardurilor de sănătate pentru tratamentul urgent al unor pacienţi. În total 3 milioane de lei. Am transferat credite de angajament de la materiale sanitare pentru a asigura încheierea contractului pentru achiziţia de vaccin tetravalent - 9 milioane de lei. Tot de la materiale sanitare am transferat credite de angajament pentru a asigura încheierea contractelor privind tratamentul pacienţilor HIV-SIDA şi a celor cu boli hematologice - 46 milioane lei. De asemenea, am prezentat Ministerului Finanţelor o propunere de Hotărâre de Guvern, care a fost returnată neavizată către Ministerul Sănătăţii, pentru alocarea din fondul de rezervă al Guvernului de resurse financiare pentru plata vaccinului tetravalent", a mai menţionat ministrul Sănătăţii.
Potrivit Ioanei Mihăilă, în prezent secţiile de terapie intensivă "au încă finanţare pentru a funcţiona zilele următoare".
Ea l-a acuzat pe premierul Florin Cîţu că a amânat constant rectificarea bugetară pentru a avea bază legală să asigure fonduri programului PNDL 3, ceea ce s-a făcut în detrimentul alocărilor către Ministerul Sănătăţii şi către plata unităţilor sanitare.
"La fiecare şedinţă de Guvern am aşteptat să fie inclusă pe ordinea de zi rectificare bugetară. Ea însă a fost amânată constant pentru a avea bază legală de a asigura fonduri programului PNDL 3. Acesta este un lucru pe care oamenii trebuie să îl înţeleagă. Premierul a prioritizat alocările financiare pentru programul PNDL3, în detrimentul alocărilor către Ministerul Sănătăţii şi către plata unităţilor sanitare. Deci, premierul a fost constant informat şi constant a spus că problemele se vor rezolva la rectificare", a spus reprezentantul MS.
Premierul Florin Cîţu a fost întrebat sâmbătă, la Timişoara, ce va face în condiţiile în care USR PLUS a anunţat că a depus moţiunea de cenzură împotriva sa.
"Ce facem? Guvernăm, mergem înainte, avem în continuare de făcut lucruri. Marţi, rectificarea bugetară pe care o aşteaptă foarte mulţi români. Aţi văzut că sunt deja întârzieri şi nu ştiu cum s-a întâmplat ca Ministerul Sănătăţii să nu plătească centrele de vaccinare, oamenii sunt neplătiţi de vreo două luni de zile", a afirmat premierul Cîţu.
Premierul Florin Cîţu a respins, vineri, afirmaţiile lui Vlad Voiculescu potrivit cărora Guvenul nu a mai dat bani Ministerului Sănătăţii pentru plata personalului din centrele de vaccinare din luna mai, menţionând că MS are un buget şi, dacă va fi nevoie, la rectificare va primi bani suplimentari.
"Ministerul Sănătăţii a avut un buget, pe care îl foloseşte, şi anume, nu are cum să dea Guvernul. La rectificare se va aloca ceva suplimentar, dacă e nevoie de bani suplimentari. Eu vreau să aduc aminte românilor că atunci când a fost nevoie de a cumpăra Remdesivir de 230 de milioane de lei imediat am aprobat din fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, deci, dacă era o cerere pentru aşa ceva, ar fi fost imediat suplimentate resursele. Nu a existat. La rectificarea bugetară sunt alocate resurse. Îi aşteptăm pe colegi să vină să facem rectificarea bugetară, să mergem mai departe. (...) Eu vă spun că atunci când au cerut, au primit", a afirmat Cîţu.
Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a scris pe facebook că premierul Florin Cîţu nu a mai dat din luna mai bani Ministerului Sănătăţii pentru plata personalului din centrele de vaccinare. AGERPRES / (A - autor: Roberto Stan, editor: Marius Frăţilă, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Citeşte şi:
* VIDEO Ministrul Sănătăţii spune că au fost suplimentate paturile de terapie intensivă în Bucureşti
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Gorj: 11 medici și un asistent-șef, amendați în urma infecțiilor nosocomiale din Secția Obstetrică-Ginecologie
Un număr de 11 medici și un asistent au fost amendați de inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj cu amenzi în valoare totală de 85.600 de lei, pentru neconformitățile constatate până în prezent în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu.
Prahova: DSP a sesizat organele de cercetare penală în cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova a sesizat organele de cercetare penală cu privire la cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens, se arată într-un răspuns transmis de către această instituție unei localnice. Conform răspunsului DSP adresat Alexandrei Pavelescu, o localnică din Breaza, și transmis de
INSP: 58 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 21%
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 5 - 11 mai, au fost înregistrate 58 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 21% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 14 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de z
Gorj: Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței decedate la SJU - suferință respiratorie supraacută cu detresă
Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței de trei ani care a murit, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, arată o suferință respiratorie supraacută cu detresă respiratorie care a determinat stopul cardiorespirator ce a dus la decesul pacientei. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu,
VIDEO Dan Perjovschi - performance la Spitalul 'Marie Curie': Este felul meu de a face parte din societate
Artistul Dan Perjovschi a susținut, marți, un performance la noul spital construit la 'Marie Curie' de Asociația 'Dăruiește Viață', ocazie cu care a afirmat că este un proiect civic și este felul său ca artist de a face parte din societate, nu numai din scena de artă.
Buzău: Incendiu la o locuință pe o suprafață de aproximativ 200 mp în ziua de 'marți 13' a informării preventive
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au intervenit marți, în Ziua Informării Preventive derulată în data de 13 sub sloganul 'Preveniți ghinionul', pentru stingerea unui incendiu de locuință, extins pe o suprafață de aproximativ 200 mp. Potrivit ISU Buzău, incendiu a izbucnit la o casă din lo
Gorj: O fetiță de trei ani a murit la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu
O fetiță de trei ani a decedat, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, în acest caz fiind înștiințate Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, fetița a fost adusă la spital cu ambulanța, de la Cent
Colegiul Medicilor Stomatologi: Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale
Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale, avertizează Colegiul Medicilor Stomatologi din România. De asemenea, sângerările gingivale sunt percepute ca fiind 'normale' de aproape o treime dintre respondenți, reiese dintr-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. România are nevoie
Academia de Științe Medicale - 90 de ani de la înființare; congres aniversar pe 16 și 17 mai
Academia de Științe Medicale organizează, pe 16 și 17 mai, un congres aniversar cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea instituției, eveniment care se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Camerei Deputaților. Evenimentul va reuni membri ai Academiei de Științe Medicale, personalități marcante ale lumii științifice,
Gorj: DSP a emis avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, cu posibilitate de prelungire
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a emis, duminică seara, avizul de suspendare a activității, cu posibilitate de prelungire, până la finalizarea anchetei epidemiologice, remedierea deficiențelor și probe negative la recontrol în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) T&acir
Suceava: Analize pentru diagnosticul precoce al insuficienței cardiace asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, în premieră la SCJU
Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) 'Sf. Ioan ce Nou' din Suceava va efectua, în această săptămână, în premieră, o analiză care permite diagnosticul precoce al insuficienței cardiace (IC) asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de unitatea medicală. Potrivi
Colegiul Medicilor: Sănătatea și vaccinarea nu trebuie să fie subiect al controverselor fără fundament
Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis, duminică, un mesaj în care subliniază că sănătatea nu trebuie să devină un subiect al controverselor fără fundament, iar vaccinarea este una dintre cele mai sigure și eficiente metode de a ne proteja sănătate, iar sfatul medicului, al specialistului, este esențial să fie ascultat.
Academicianul Ioanel Sinescu: Sistemul medical românesc are părți bune, dar și mai puțin bune
Sistemul medical românesc are părți bune, dar și unele mai puțin bune, însă dotarea uneori insuficient de performantă e suplinită de faptul că chirurgii, medicii români în general, sunt foarte bine pregătiți și dedicați meseriei, susține academicianul prof. dr. Ioanel Sinescu, președintele Asociației Române de Urologie (ARU).
MS recomandă verificarea informațiilor referitoare la vaccinuri și reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale de sănătate
Ministerul Sănătății recomandă verificarea tuturor informațiilor referitoare la vaccinuri și la reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale ale instituțiilor publice din domeniul medical - MS, INSP, direcții de sănătate publică, ANMDMR. Precizările Ministerului Sănătății vin în urma unor informații medicale 'false' apărute î
Ordinul Asistenților Medicali: Vaccinarea - una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție a sănătății publice
Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție a sănătății publice, afirmă reprezentanții Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, aceștia susținând că imunizarea a salvat milioane de vieți și continuă să fie un pilon esențial în prevenirea bolilor transmisibile.