logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Arafat: Recunosc că am produs un disconfort pacienţilor de la 'Foişor', dar a fost necesar, să prevenim pierderea unor vieţi

Imagine din galeria Agerpres

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, vineri seară, că recunoaşte că le-a fost creat un disconfort pacienţilor transferaţi sau externaţi de la Spitalul de Ortopedie 'Foişor' pentru ca unitatea să devină spital COVID, însă această decizie a fost necesară pentru a salva vieţile unor bolnavi cu noul coronavirus, pentru care nu mai există locuri la ATI şi în unităţile de primiri urgenţe.

"Azi dimineaţă era clar că unităţile de primiri urgenţe sunt suprasolicitate şi au ajuns la un număr foarte mare de pacienţi ventilaţi, intubaţi, ventilaţi pe ventilaţie noninvazivă sau care au nevoie de oxigen şi internare în spital (...) Nu erau locuri în Bucureşti, oriunde a sunat Centrul de Comandă, răspunsul a fost clar, că nu sunt locuri nici la ATI, nici în alte secţii, nici în zonele limitrofe Bucureştiului", a subliniat Arafat, într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.

El a arătat că în cursul dimineţii au fost transferaţi la Iaşi trei pacienţi COVID-19 cu un avion MApN şi pentru alţi doi s-au găsit locuri la Spitalul 'Gerota' al MAI, însă situaţia arăta că este nevoie de soluţii care pot fi implementate rapid pentru a suplimenta numărul de paturi pentru îngrijirea bolnavilor cu forme grave de COVID-19.

O astfel de soluţie este şi operaţionalizarea în cursul dimineţii de sâmbătă a celui de al treilea tir de terapie intensivă de la Spitalul "Victor Babeş", pentru care se lucrează în cursul acestei nopţi, însă acesta nu va putea prelua decât 8-9 pacienţi, astfel încât s-a luat decizia cu privire la transformarea Spitalului 'Foişor' în unitate COVID.

"Ne-am îndreptat spre un spital care primeşte urgenţe mai puţine, cu operaţii programate, cu secţie de terapie intensivă", a evidenţiat Arafat, adăugând că decizia a fost avizată şi de ministrul Sănătăţii, fiind discutată şi cu managerul unităţii şi cu primarul Capitalei.

Conform lui Arafat, o echipă de la DSP Bucureşti a ajuns în jurul orelor 15,00 la Spitalul 'Foişor' pentru a organiza transformarea în unitate COVID, însă "s-a întârziat în discuţii şi lămuriri" cu managerul şi cu medicii unităţii şi s-a ajuns ca unii pacienţi să fie externaţi sau transferaţi în cursul serii, iar acest proces va fi finalizat abia sâmbătă dimineaţă.

Potrivit şefului DSU, la 'Foişor' au fost 105 pacienţi internaţi, dintre care 13 au fost transferaţi cu ambulanţele SMURD şi SAJ la Spitalul Elias - un pacient, la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti - 4, la Spitalul Universitar - 5, la Spitalul Bagdasar - 1, apoi încă unul la SJU Buzău şi unul a fost dus la domiciliu în Galaţi.

Totodată, au fost trimişi la domiciliu şi 25 de pacienţi programaţi pentru intervenţii chirurgicale, dar care nu au mai fost operaţi şi li s-a făcut externarea. Pentru alţi 67 de pacienţi operaţi s-a decis împreună cu medicii curanţi externarea şi trimiterea la domiciliu.

Raed Arafat a subliniat că se încearcă punerea în funcţiunea a Spitalului 'Foişor' pentru pacienţii COVID în dimineaţa de sâmbătă. "Orice întârziere pentru noi înseamnă că avem pacienţi care ajung la UPU şi nu pot să găsească nici măcar un loc de oxigen acolo. Cu cât UPU se blochează, pacienţii pot să rămână în ambulanţe", a afirmat el.

De asemenea, el a argumentat că nu s-a putut avea o programare a necesarului de paturi COVID-19 pentru pacienţii cu forme grave cu 3-4 zile în avans, în condiţiile în care în această perioadă au venit foarte mulţi astfel de bolnavi în unităţile de primiri urgenţe, punctul maxim al valului trei fiind resimţit abia acum în această privinţă, deoarece este vorba de cazuri care au contactat virusul în urmă cu circa două săptămâni.

"Ne pare rău, ştiu că este un disconfort, dar una este a crea un disconfort, iar alta este a nu acţiona, după care să regretăm că nu am făcut mai repede ceva şi avem pacienţi pe care nu putem să îi transferăm nicăieri şi nu putem să îi preluăm nicăieri, pentru că unităţile de primiri urgenţe s-au umplut. (...) Să înţeleagă toată lumea că sunt decizii grele pentru noi, nu sunt uşoare, dar sunt decizii necesare ca să prevenim pierderea unor vieţi care au nevoie de aceste locuri", a mai spus Raed Arafat în mesajul video postat pe Facebook.

Spitalul Clinic de Ortopedie "Foişor" va deveni spital pentru tratarea cazurilor de COVID având în vedere necesarul de paturi de terapie intensivă iar o parte dintre pacienţii operaţi în ultimele zile sunt transferaţi în cursul serii la alte spitale, cu ambulanţe sau maşini personale. Spitalul dispune de 20 de paturi ATI la care se adaugă alte 90 de paturi "pe oxigen".

Conform imaginilor transmise în direct de televiziunile de ştiri de la faţa locului, unii dintre cele câteva zeci de pacienţi transferaţi şi rude ale acestora şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că sunt transferaţi în cursul serii. La poarta spitalului au venit să protesteze şi unele persoane recunoscute pentru participarea la protestele împotriva restricţiilor din ultima perioadă iar în zonă asigură ordinea echipaje de jandarmi şi poliţişti. AGERPRES / (A - autor: Marius Frăţilă, editor: Antonia Niţă, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Citiţi şi:

 

Ciolacu, despre situaţia de la "Foişor": Este criminal ceea ce faceţi, ar trebui să înfundaţi puşcăriile

 

Patru pacienţi de la Spitalul de Ortopedie "Foişor" vor fi transferaţi la Spitalul de Urgenţă "Floreasca"

 

Spitalul de ortopedie "Foişor" devine unitate COVID; pacienţii operaţi sunt transferaţi în cursul serii

 

Jandarmeria Bucureşti: Un grup de persoane a îngreunat evacuarea pacienţilor de la 'Foişor'

 

Ministerul Sănătăţii: Spitalul 'Foişor' a fost informat încă de dimineaţă despre iminenţa transformării în suport COVID

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 17-04-2025 17:50

Recomandări ale specialiștilor INSP în contextul sărbătorilor pascale

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au transmis joi mai multe recomandări în contextul apropiatelor sărbători pascale, printre care evitarea consumului excesiv de alimente și alcool, reintroducerea treptată a alimentelor de origine animală pentru cei care au ținut post, mișcare, dar și consumul zilnic de legume, fructe, cereale integrale și l

Sanatate 17-04-2025 15:11

Conducerea Spitalului 'Sf. Spiridon': Decesele celor 3 angajați nu au legătură cu activitatea profesională desfășurată din spital

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență 'Sfântul Spiridon' din Iași a transmis, joi, că decesele celor trei angajați, respectiv doi rezidenți și un brancardier, au survenit ca urmare a unor afecțiuni medicale și neagă că aceste persoane ar fi suprasolicitare la locul de muncă. 'Referitor la informațiile apărute &icir

Sanatate 17-04-2025 12:41

INSP: 76.275 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 7 - 13 aprilie

Un număr de 76.275 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 7 - 13 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza

Sanatate 17-04-2025 12:13

Iași: Reconstrucție mamară asistată de un robot DaVinci, la IRO; premieră în România și Europa de Est

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a fost făcută prima reconstrucție mamară asistată de robot, această intervenție medicală fiind o premieră în România și Europa de Est. Institutul Regional de Oncologie Iași a anunțat, joi, că în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) 'Grigore T.Popa' Ia

Sanatate 17-04-2025 11:56

Iași: ITM demarează ample controale în spitalele din județ privind SSM

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași va demara ample controale în toate spitalele din județ pentru a verifica respectarea legii securității și sănătății în muncă. 'Noi, ca Inspectorat Teritorial de Muncă, ne-am propus ca anul acesta să facem controale ample în spitale, controale privind securitatea și sănătatea &i

Sanatate 16-04-2025 17:30

Directorul medical al Spitalului 'Marie Curie': 3.500 de copii, internați în ultimul an în noul corp al unității medicale

Un număr de 3.500 de copii au fost internați și îngrijiți, în ultimul an, în noul corp al Spitalului 'Marie Curie', edificat cu banii strânși de Asociația Dăruiește Viață, a anunțat, miercuri, directorul medical al unității medicale, Anna Kadar. 'În ultimul an, în secțiile relocate în noul

Sanatate 16-04-2025 16:10

Olt: Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist, decontată de CAS

Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist (TSA) a fost decontată în anul precedent de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, au informat, miercuri, reprezentanții instituției într-un comunicat transmis AGERPRES. În județul Olt au încheiat contracte cu CAS Olt șapte furnizorii de servicii medicale con

Sanatate 16-04-2025 13:44

Dăruiește Viață: Spitalul construit la 'Marie Curie' a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor

Spitalul construit la 'Marie Curie' de Asociația Dăruiește Viață a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor acordate, arată bilanțul primului an de activitate a noii unități medicale, realizată cu sprijinul donatorilor și al sponsorilor. Dăruiește Viață și Spitalul 'Marie C

Sanatate 15-04-2025 17:17

Galați: Brățări inteligente pentru pacienți, telemedicină și portal medical la Spitalul din Târgu Bujor

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că pacienții Spitalului Orășenesc Târgu Bujor vor beneficia, în urma derulării unui proiect PNRR de 1,4 milioane de lei, de servicii de medicină îmbunătățite cu ajutorul tehnologiei, respectiv brățări inteligente pentru urmărirea circuitului medical de la internare până

Sanatate 15-04-2025 16:19

Rafila spune că burnout-ul medicilor este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități

Burnout-ul din sistemul medical este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități, a declarat, marți, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Ministrul a fost prezent la lansarea 'Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate', realizat în cadrul Planului Național

Sanatate 15-04-2025 15:07

Iași: Medicii încearcă să găsească răspunsuri după ce doi rezidenți de la IGH au murit la interval de două săptămâni

Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență 'Sf. Spiridon' Iași sunt șocați după ce doi medici rezidenți la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, în vârstă de 28 și, respectiv, 31 de ani, au murit la interval de aproximativ două săptămâni. Purtătorul de cuvânt al Spitalului 'Sf Spiridon' Iași, pro

Sanatate 15-04-2025 14:02

INSP: 63 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 2%; un deces raportat

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 7 - 13 aprilie, au fost înregistrate 63 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 2% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 16 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă

Sanatate 15-04-2025 11:48

Federația 'Solidaritatea Sanitară' susține salarizarea suplimentară în funcție de performanță, dar nu forma propusă de Ministerul Sănătății

Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare în funcție de performanță în domeniul medical și consideră că forma propusă de Ministerul Sănătății este eronată. 'Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare î

Sanatate 15-04-2025 11:45

Președintele Colegiului Medicilor: Problema resursei umane în sănătate rămâne extrem de importantă

Problema asigurării resursei umane în sănătate în mod uniform la nivelul țării este una 'extrem de importantă', a declarat, marți, președintele Colegiului Medicilor România, Cătălina Poiană, cu prilejul lansării Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate. Ghidul lansat de Ministerul Sănătății, cu sp

Sanatate 15-04-2025 11:17

Alexandru Rafila: Rezidențiatul pe post ar trebui să devină prioritar

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, că ar fi înțelept să se revină la rezidențiatul pe post, în acest fel urmând să ajungă medici în toate comunitățile. 'Cred că un lucru înțelept ar fi să revenim la o formă de organizare, care, acum, este în cea mai mare parte în responsabilitatea universităț