logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Arafat: Recunosc că am produs un disconfort pacienţilor de la 'Foişor', dar a fost necesar, să prevenim pierderea unor vieţi

Imagine din galeria Agerpres

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, vineri seară, că recunoaşte că le-a fost creat un disconfort pacienţilor transferaţi sau externaţi de la Spitalul de Ortopedie 'Foişor' pentru ca unitatea să devină spital COVID, însă această decizie a fost necesară pentru a salva vieţile unor bolnavi cu noul coronavirus, pentru care nu mai există locuri la ATI şi în unităţile de primiri urgenţe.

"Azi dimineaţă era clar că unităţile de primiri urgenţe sunt suprasolicitate şi au ajuns la un număr foarte mare de pacienţi ventilaţi, intubaţi, ventilaţi pe ventilaţie noninvazivă sau care au nevoie de oxigen şi internare în spital (...) Nu erau locuri în Bucureşti, oriunde a sunat Centrul de Comandă, răspunsul a fost clar, că nu sunt locuri nici la ATI, nici în alte secţii, nici în zonele limitrofe Bucureştiului", a subliniat Arafat, într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.

El a arătat că în cursul dimineţii au fost transferaţi la Iaşi trei pacienţi COVID-19 cu un avion MApN şi pentru alţi doi s-au găsit locuri la Spitalul 'Gerota' al MAI, însă situaţia arăta că este nevoie de soluţii care pot fi implementate rapid pentru a suplimenta numărul de paturi pentru îngrijirea bolnavilor cu forme grave de COVID-19.

O astfel de soluţie este şi operaţionalizarea în cursul dimineţii de sâmbătă a celui de al treilea tir de terapie intensivă de la Spitalul "Victor Babeş", pentru care se lucrează în cursul acestei nopţi, însă acesta nu va putea prelua decât 8-9 pacienţi, astfel încât s-a luat decizia cu privire la transformarea Spitalului 'Foişor' în unitate COVID.

"Ne-am îndreptat spre un spital care primeşte urgenţe mai puţine, cu operaţii programate, cu secţie de terapie intensivă", a evidenţiat Arafat, adăugând că decizia a fost avizată şi de ministrul Sănătăţii, fiind discutată şi cu managerul unităţii şi cu primarul Capitalei.

Conform lui Arafat, o echipă de la DSP Bucureşti a ajuns în jurul orelor 15,00 la Spitalul 'Foişor' pentru a organiza transformarea în unitate COVID, însă "s-a întârziat în discuţii şi lămuriri" cu managerul şi cu medicii unităţii şi s-a ajuns ca unii pacienţi să fie externaţi sau transferaţi în cursul serii, iar acest proces va fi finalizat abia sâmbătă dimineaţă.

Potrivit şefului DSU, la 'Foişor' au fost 105 pacienţi internaţi, dintre care 13 au fost transferaţi cu ambulanţele SMURD şi SAJ la Spitalul Elias - un pacient, la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti - 4, la Spitalul Universitar - 5, la Spitalul Bagdasar - 1, apoi încă unul la SJU Buzău şi unul a fost dus la domiciliu în Galaţi.

Totodată, au fost trimişi la domiciliu şi 25 de pacienţi programaţi pentru intervenţii chirurgicale, dar care nu au mai fost operaţi şi li s-a făcut externarea. Pentru alţi 67 de pacienţi operaţi s-a decis împreună cu medicii curanţi externarea şi trimiterea la domiciliu.

Raed Arafat a subliniat că se încearcă punerea în funcţiunea a Spitalului 'Foişor' pentru pacienţii COVID în dimineaţa de sâmbătă. "Orice întârziere pentru noi înseamnă că avem pacienţi care ajung la UPU şi nu pot să găsească nici măcar un loc de oxigen acolo. Cu cât UPU se blochează, pacienţii pot să rămână în ambulanţe", a afirmat el.

De asemenea, el a argumentat că nu s-a putut avea o programare a necesarului de paturi COVID-19 pentru pacienţii cu forme grave cu 3-4 zile în avans, în condiţiile în care în această perioadă au venit foarte mulţi astfel de bolnavi în unităţile de primiri urgenţe, punctul maxim al valului trei fiind resimţit abia acum în această privinţă, deoarece este vorba de cazuri care au contactat virusul în urmă cu circa două săptămâni.

"Ne pare rău, ştiu că este un disconfort, dar una este a crea un disconfort, iar alta este a nu acţiona, după care să regretăm că nu am făcut mai repede ceva şi avem pacienţi pe care nu putem să îi transferăm nicăieri şi nu putem să îi preluăm nicăieri, pentru că unităţile de primiri urgenţe s-au umplut. (...) Să înţeleagă toată lumea că sunt decizii grele pentru noi, nu sunt uşoare, dar sunt decizii necesare ca să prevenim pierderea unor vieţi care au nevoie de aceste locuri", a mai spus Raed Arafat în mesajul video postat pe Facebook.

Spitalul Clinic de Ortopedie "Foişor" va deveni spital pentru tratarea cazurilor de COVID având în vedere necesarul de paturi de terapie intensivă iar o parte dintre pacienţii operaţi în ultimele zile sunt transferaţi în cursul serii la alte spitale, cu ambulanţe sau maşini personale. Spitalul dispune de 20 de paturi ATI la care se adaugă alte 90 de paturi "pe oxigen".

Conform imaginilor transmise în direct de televiziunile de ştiri de la faţa locului, unii dintre cele câteva zeci de pacienţi transferaţi şi rude ale acestora şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că sunt transferaţi în cursul serii. La poarta spitalului au venit să protesteze şi unele persoane recunoscute pentru participarea la protestele împotriva restricţiilor din ultima perioadă iar în zonă asigură ordinea echipaje de jandarmi şi poliţişti. AGERPRES / (A - autor: Marius Frăţilă, editor: Antonia Niţă, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Citiţi şi:

 

Ciolacu, despre situaţia de la "Foişor": Este criminal ceea ce faceţi, ar trebui să înfundaţi puşcăriile

 

Patru pacienţi de la Spitalul de Ortopedie "Foişor" vor fi transferaţi la Spitalul de Urgenţă "Floreasca"

 

Spitalul de ortopedie "Foişor" devine unitate COVID; pacienţii operaţi sunt transferaţi în cursul serii

 

Jandarmeria Bucureşti: Un grup de persoane a îngreunat evacuarea pacienţilor de la 'Foişor'

 

Ministerul Sănătăţii: Spitalul 'Foişor' a fost informat încă de dimineaţă despre iminenţa transformării în suport COVID

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 08-05-2025 15:51

INSP: 42.568 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 28 aprilie - 4 mai

Un număr de 42.568 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 28 aprilie- 4 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza grip

Sanatate 08-05-2025 15:11

Galați: Invitați din țară și străinătate la Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025'

Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025', aflată la cea de-a IX-a ediție, care se desfășoară la Galați în perioada 7-11 mai, reunește medici psihiatri din țară și străinătate, medici de familie, farmaciști, psihologi, filosofi, sociologi, asistenți medicali și alți specialiști implicați în îngrijirea sănătății mi

Sanatate 08-05-2025 14:50

Harghita: Realitatea Virtuală folosită în secția de terapie intensivă a SJU Miercurea-Ciuc, în premieră națională

Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc a anunțat, joi, începerea folosirii Realității Virtuale în secția de terapie intensivă, în premieră națională. 'Am atins o piatră de hotar istorică în îngrijirea pacienților de terapie intensivă: am lansat programul de terapie de Realitate Virtuală (VR) &ic

Sanatate 08-05-2025 14:36

Timiș: Injecții intravitreene - tratament oftalmologic de înaltă precizie, gratuit, la Spitalul Feroviar

Un tratament revoluționar pentru afecțiuni oftalmologice, prin care substanțele medicamentoase injectabile se administrează în cavitatea vitreană a ochiului, direct în corpul vitros dintre cristalin și retină, se practică la Spitalul Feroviar Universitar (CF) din Timișoara. Intervenția aduce beneficii semnificative în combate

Sanatate 08-05-2025 12:36

Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii/Camelia Șucu: Noi alegem umanitatea; mereu

Într-o lume care se confruntă cu polarizare, crize și incertitudine, Mișcarea Internațională a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii rămâne un punct de echilibru și de încredere - o rețea globală ancorată în acțiunea locală, afirmă Camelia Șucu, președintele Crucii Roșii Române. 'Astăzi este despre cei care, &icir

Sanatate 08-05-2025 12:20

Alba: Sediu nou pentru Serviciul de ambulanță al Crucii Roșii, finanțat de o firmă privată

O companie din industria automotive va asigura întreaga investiție privind construirea unui nou sediu modern pentru serviciul de ambulanță al Crucii Roșii Române Filiala Alba, potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Cu ocazia Zilei Mondiale a Crucii Roșii, Crucea Roșie Română Filiala Alba anunță lansarea celui m

Sanatate 07-05-2025 18:45

Dr.Viorel Jinga (UMF 'Carol Davila'): Platformă online cu informații despre studiile clinice în derulare în România

Membrii fondatori și partenerii Hubului de Inovație în Sănătate dezvoltă o platformă în limba română pe care pacienții, aparținătorii și comunitatea medicală vor găsi informațiile despre studiile clinice în derulare în România, a anunțat, miercuri, la Târgu Mureș, rectorul UMF 'Carol Davila', dr. Viorel Jinga.

Sanatate 07-05-2025 15:07

Producători de medicamente: Din cauza birocrației, genericele așteaptă până la doi ani să fie compensate

Medicamentele generice așteaptă până la doi ani să fie compensate, 'din cauza birocrației', în detrimentul pacienților și al bugetului public, au transmis, miercuri, producătorii. Potrivit acestora, în România, medicamentele generice și biosimilare - alternative 'accesibile și sigure' la tratamentele inovative - așteaptă

Sanatate 06-05-2025 17:23

Iași: Un nou Centru de Îngrijiri Paliative va fi construit la Spitalul pentru Copii 'Sf. Maria'

Conducerea Spitalului pentru Copii 'Sfânta Maria'' Iași intenționează să înființeze un Centru de Îngrijiri Paliative, cu fonduri obținute prin Programul de Sănătate. Managerul Spitalului pentru Copii, Alina Belu, a declarat, pentru AGERPRES, că viitorul Centru de Îngrijiri Paliative va răspunde ultimelor standarde eu

Sanatate 06-05-2025 15:43

Iași: Aproape 3.000 de pacienți așteaptă să fie operați de ortopezii de la Spitalul de Recuperare

Peste 2.700 de pacienți figurează pe lista de așteptare pentru a fi operați la Clinica de Ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași. Șeful Clinicii de Ortopedie - Traumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași, Paul Sârbu, a precizat că pacienții sunt din toată zona Moldovei, dar și din alte județe, precum Brașov și Cluj.

Sanatate 06-05-2025 13:32

INSP: 48 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 32%

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 28 aprilie - 4 mai, au fost înregistrate 48 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 32% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 19 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o peri

Sanatate 06-05-2025 13:03

Specialiști: Tratamentele inhalatorii pot face pentru pacienții cu astm diferența dintre viață și moarte

Tratamentele inhalatorii pot face pentru pacienții cu astm diferența dintre viață și moarte, medicamentele inhalatorii cu corticosteroizi fiind esențiale pentru controlul bolii și pentru prevenirea crizelor de astm, susțin specialiștii cu prilejul Zilei Mondiale a Astmului. Anul acesta, de Ziua Mondială a Astmului, specialiștii atrag atenția asupra acestei cri

Sanatate 06-05-2025 11:45

Galați: Spitalul Județean, dotat cu un RMN în valoare de peste 1,2 milioane de euro

Spitalul Clinic Județean de Urgență ''Sf. Apostol Andrei'' din Galați a fost dotat cu un nou echipament medical de ultimă generație, un RMN 3 Tesla, în valoare de peste 1,2 milioane de euro, achiziționat de Consiliul Județean în cadrul unui proiect cu fonduri europene, prin Programul Sănătate. Noul aparat medical RM

Sanatate 06-05-2025 11:29

Satu Mare: Organe prelevate de medici din Germania de la o pacientă aflată în moarte cerebrală

Două echipe de medici din Germania au prelevat, în premieră, organe de la o pacientă aflată în moarte cerebrală la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Satu Mare, care a suferit un accident vascular, informează, marți, unitatea medicală. 'Donatoarea de 47 de ani a suferit un accident vascular cerebral cu inundare tetraventricular

Sanatate 06-05-2025 10:15

Gala Stomatologiei Românești - pe 30 mai; vor fi premiați profesioniștii și inițiativele ce au contribuit semnificativ la îmbunătățirea sănătății orale

Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) va organiza pe 30 mai Gala Stomatologiei Românești, eveniment la care vor fi premiați profesioniștii și inițiativele ce au contribuit semnificativ la îmbunătățirea sănătății orale în țara noastră. Potrivit unui comunicat remis marți AGERPRES, se vor decerna premii la cin