Andrei Baciu, secretar de stat Ministerul Sănătăţii: ''Infodemia, la fel de contagioasă ca şi noul coronavirus''
Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii din România Andrei Baciu a declarat joi, în cadrul celei de-a 23-a ediţii a Forumului European pentru Sănătate Gastein, desfăşurată online, că, în contextul perioadelor de carantină şi izolare asociate pandemiei actuale, fenomenul infodemiei, care s-a răspândit rapid pe internet, în special în social media, este "la fel de contagios ca şi noul coronavirus" şi "afectează pe toată lumea".
Invitat în cadrul Forumului European pentru Sănătate Gastein la o discuţie având ca temă aşa-numita "infodemie" asociată COVID-19 şi efectele informaţiilor incorecte sau false atât asupra populaţiei cât şi a eforturilor autorităţilor din domeniul sănătăţii publice, Andrei Baciu a declarat că activitatea online s-a intensificat în perioadele de izolare şi astfel a crescut şi riscul expunerii la infodemie.
"Avem de-a face cu o boală infecţioasă, aşadar măsurile impuse de autorităţi în mai multe ţări au fost cele care au recomandat distanţarea fizică, prin urmare majoritatea populaţiei, cel puţin timp de câteva săptămâni, a petrecut mult timp în spaţii închise. Odată cu activitatea în spaţiile închise a venit şi activitatea online, unde acest fenomen al infodemiei, la fel de contagios ca şi noul coronavirus, s-a răspândit pe internet, în special în social media".
În acest sens, regiunile din sud-estul Europei nu au făcut excepţie, a subliniat Baciu, dând exemplul situaţiei din Republica Moldova unde, în opinia sa, informaţiile false "au slăbit puterea şi rolul autorităţilor" implicate în combaterea pandemiei. "La fel cum sunt sigur că s-a întâmplat şi în alte ţări, în Republica Moldova au existat ştiri false care au circulat online conform cărora autorităţile furnizau cifre false privind creşterea cazurilor şi unde a existat un important curent de informaţii care defineau noua situaţie COVID-19 drept o gripă uşoară, pentru care populaţia nu avea de ce să se îngrijoreze, dar şi idei conform cărora măsurile - purtarea măştii şi distanţarea fizică - nu ar fi eficiente. Toate aceste acţiuni au slăbit puterea şi rolul autorităţilor implicate în gestionarea şi combaterea pandemiei de COVID-19.
"Un tsunami de informaţii" şi o nouă ştiinţă
Invitată în cadrul aceleiaşi sesiuni pe tema infodemiei din a doua zi a Forumului European pentru Sănătate Gastein, care a debutat miercuri, reprezentanta Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Sylvie Briand, care conduce departamentul de pregătiri la nivel mondial în faţa riscurilor infecţioase, a declarat că pentru instituţia pe care o reprezintă "infodemia este un tsunami de informaţii" în contextul epidemiei. "Pentru noi, infodemia este un tsunami de informaţii, bune sau rele, care însoţeşte o epidemie, iar COVID-19 a venit cu o infodemie foarte puternică".
"O particularitate a managementului în timpul COVID-19 este faptul că trebuie să ne confruntăm cu două lumi. Prima este lumea virtuală, în care informaţia circulă foarte rapid pe internet, iar cealaltă este lumea fizică, în care informaţia circulă la fel de rapid, însă de la o persoană la alta. În lumea virtuală, informaţia circulă extrem de rapid şi tocmai de aceea este foarte dificil de abordat la timp", a spus Briand.
Reprezentanta OMS a subliniat totodată existenţa unei "infodemii ştiinţifice" în ultima perioadă. "În timpul acestei pandemii am observat de asemenea, pentru că este vorba despre o boală nouă, că cercetarea a fost accelerată, desigur, şi am asistat la o infodemie ştiinţifică. Numeroase articole (ştiinţifice - n.a.) au fost publicate foarte rapid, nu neaparat supervizate, aşa că a trebuit să ne confruntăm şi cu acest fenomen".
Ca răspuns la apetitul crescut al populaţiei pentru informaţii, OMS a "plecat urechea la preocupările oamenilor, în lumea virtuală" pentru a "răspunde la preocupări în timp real", după cum a explicat Briand. "Am dezvoltat anumite instrumente pentru a face acest lucru în social media, nu doar pentru a le înţelege preocupările în ceea ce priveşte conţinutul - ce fel de subiecte îi interesează - dar şi în ceea ce priveşte emoţiile lor cu privire la aceste subiecte - dacă se tem, dacă sunt îngrijoraţi, dacă sunt iritaţi de decizii sau dacă sunt îngăduitori. Acest lucru ne-a ajutat să ascultăm populaţia şi să dezvoltăm instrumente de comunicare şi produse de informare care să le răspundă la preocupări în timp real".
Infodemia a condus la apariţia unei noi ştiinţe, numită infodemiologie. "Un alt lucru important pe care l-am făcut a fost să dezvoltăm ştiinţa din spatele managementului infodemiei - noua disciplină ştiinţifică numită infodemiologie. Am avut prima conferinţă mondială, la sfârşitul lunii iunie - începutul lunii iulie şi dezvoltăm o agenda de cercetare pentru a afla ce subiect merită o cercetare mai amplă de acum înainte. La această conferinţă au participat oameni de ştiinţă din multe domenii ştiinţifice - ştiinţe sociale, epidemiologi, analişti, specialişti în comunicare şi în ştiinţe politice şi aşa mai departe", a declarat reprezentanta OMS.
"O mare provocare în viitor"
Raffael Heiss, cercetător din Austria implicat în cercetări de piaţă la nivel naţional asupra utilizării media pentru căutarea de informaţii legate de COVID-19 a declarat în cadrul dezbaterii pe tema infodemiei că, în urma unor sondaje la care participanţii au fost întrebaţi ce media utilizează pentru a afla informaţii despre pandemie şi în cadrul cărora le-au fost testate cunoştinţele cu privire la noul coronavirus şi COVID-19, au fost trase două concluzii importante.
Prima este aceea că în mediul online, cu precădere în social media, "toată lumea îşi poate exprima părerile şi poate distribui informaţii şi există de asemenea organizaţii care fac bani cu ştiri false şi prin publicarea de conţinut care atrage atenţia", iar în lipsa unor "gatekeepers", utilizatorii social media "trebuie să deprindă abilităţi noi pentru a evalua şi înţelege informaţiile".
"Spre deosebire de jurnalism, unde avem gatekeepers, jurnaliştii, care cern informaţiile din milioane şi miliarde de fragmente de informaţie şi selectează şi poate reinterpretează informaţia, pe care o fac accesibilă pentru publicul larg, în social media nu există aşa ceva şi astfel oamenii trebuie să aibă abilităţi noi pentru a evalua şi înţelege acea informaţie", a explicat Heiss.
"Am descoperit că indivizii care se bazează cu precădere pe social media pentru a se informa cunosc mai puţine lucruri despre COVID-19, au o tendinţă mai mare de a crede în teorii ale conspiraţiei şi ştiri false şi aşa mai departe", a spus cercetătorul.
"Am observat, însă, o tendinţă inversă, cel puţin în Austria, în ceea ce priveşte posturile publice de radio şi televiziune. Indivizii care se bazau pe acestea erau mult mai bine informaţi şi aveau o tendinţă mai mică de a crede, de exemplu, în teorii ale conspiraţiei", a adăugat el precizând că aceste sondaje au fost repetate după două luni, iar rezultatele s-au menţinut.
"Este foarte important să ai conţinut media de înaltă calitate în ţară, în special într-o perioadă de criză", a subliniat Heiss.
"De asemenea, trebuie să avem grijă la ce se întâmplă în social media, iar oamenii trebuie să fie mai bine pregătiţi să navigheze prin aceste medii", a spus el adăugând că, în opinia sa, "aceasta va fi o mare provocare în viitor".
Ediţia din 2020 a Forumului European pentru Sănătate Gastein se defăşoară în perioada 30 septembrie - 2 octombrie, reunind virtual reprezentanţi guvernamentali, miniştri, experţi, oameni de ştiinţă, directori de organizaţii şi centre medicale.AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
București: Nouă spitale și Serviciul de Ambulanță vor asigura asistența medicală de urgență pe 24 ianuarie
Nouă spitale de adulți și copii și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov vor asigura asistența medicală de urgență pe 24 ianuarie, cu ocazia sărbătorii legale a Unirii Principatelor Române, a informat Direcția de Sănătate Publică (DSP) București. Potrivit unui comunicat transmis de DSP, cele nouă unități medicale sunt: *
INSP: 125.452 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 13 - 19 ianuarie; încă cinci decese confirmate
Un număr de 125.452 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) au fost raportate în săptămâna 13 - 19 ianuarie, fiind comunicate cinci noi decese cu virus gripal, a informat joi Institutul Național de Sănătate Publică. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 14. 'În săptăm&a
Timiș: Elevul care și-a agresat colega, internat la Spitalul de Copii; nu are fracturi și va fi externat
Minorul de 12 ani implicat în incidentul de la Școala Generală nr. 12 din Timișoara a fost internat pentru investigații, dar starea lui este bună și va fi externat în zilele următoare, a declarat joi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii 'Louis Țurcanu' din Timișoara, dr. Iulia Bagiu. '&Ici
Harghita: Amplă campanie de screening pentru hepatita virală B și C, în 30 de localități din județ
Spitalul Județean de Urgență din Miercurea-Ciuc anunță derularea, în această perioadă, a unei ample campanii de screening pentru hepatita virală B și C, în 30 de localități ale județului Harghita. Potrivit unei postări de pe site-ul instituției sanitare, 'se efectuează screening gratuit pentru hepatită virală B și C în luna ianuarie &icir
Galați: Spitalul Județean va fi dotat cu 12 echipamente de ultimă generație pentru diagnosticarea și tratarea cancerului
Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Galați va fi dotat cu 12 echipamente de ultimă generație pentru diagnosticarea și tratarea cancerului, investiție în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, realizată cu fonduri europene prin Programul Sănătate, a informat, joi, Consiliul Județean (CJ) Galați. Echipamentele medicale vor intra în dotarea
Agenția Medicamentului colaborează cu Unifarm pentru identificarea de soluții pentru acoperirea deficitului unor medicamente esențiale
Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) au avut și vor continua întâlnirile cu producătorii și distribuitorii autorizați pentru a analiza și a găsi soluții 'punctuale' în situațiile în care s-a constatat deficit în aprovizionarea cu medicamente de uz uman
Harghita: Creștere semnificativă a numărului de viroze, pneumonii și a cazurilor de gripă
Numărul virozelor, pneumoniilor și a cazurilor de gripă a crescut semnificativ în ultima perioadă în județul Harghita, autoritățile sanitare recomandând în continuare vaccinarea antigripală și respectarea măsurilor de protecție, pentru evitarea îmbolnăvărilor. Potrivit informațiilor furnizate AGERPRRS de șefa Dire
Gorj: A fost inaugurat Laboratorul de Angiografie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu
Laboratorul de Angiografie din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu a fost inaugurat, miercuri, costurile pentru amenajarea și dotarea acestui fiind de 800.000 de euro. Procedurile de diagnostic și intervenție terapeutică la Târgu Jiu sunt gratuite pentru pacienți.
Prisada (ANMDM): Suplimentele alimentare, dincolo de beneficiile pe care le pot aduce în anumite condiții, nu sunt medicamente
Suplimentele alimentare, dincolo de beneficiile pe care le pot aduce în anumite condiții, nu sunt medicamente, a declarat miercuri președintele Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, Răzvan Prisada, care a susținut că există o confuzie întreținută 'în mod voit' între suplimente și medicamente OTC (fără prescrip
Giurgiu: Gripă A la o casă de tip familial din cadrul DGASPC; patru copii, internați
Toți copiii de la o casă de tip familial pentru minori cu handicap grav, și anume, opt copii cu vârste cuprinse între patru și nouă ani, au fost confirmați cu gripă de tip A iar patru dintre aceștia au fost internați. 'În data de 19 ianuarie a fost chemată ambulanța pentru un copil cu simptome de gripă iar la Spitalul Jud
Diana Păun: Suplimentele alimentare nu pot substitui o dietă sănătoasă
Peste 90% dintre români consumă în mod constant suplimente alimentare, însă acestea nu pot substitui o dietă sănătoasă, a declarat miercuri consilierul prezidențial Diana Păun, care a atenționat asupra faptului că aproape două treimi dintre consumatori declară că au nevoie de 'ghidaj' pentru a lua decizii informate cu privire la consumul ace
Buzău: 60 de persoane înscrise pentru trei posturi la Serviciul de statistică din cadrul Spitalului Județean de Urgență
Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău a scos la concurs 11 posturi de asistent medical, infirmiere și îngrijitoare, concurența cea mai mare înregistrându-se însă la Serviciul de statistică medicală, unde pentru trei posturi s-au înscris 60 de candidați. Potrivit SJU, concursul se va desfășura în data de 2
Alba: Mii de cazuri de gripă, pneumonii și IACRS
Peste 6.000 de persoane din Alba au fost diagnosticate săptămâna trecută cu gripă, pneumonie sau infecții acute căi respiratorii superioare, dintre care aproape 200 au necesitat spitalizare, potrivit datelor transmise, marți, AGERPRES, de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba. Astfel, potrivit DSP Alba, în săptămâna 1
INSP: 114 cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 29,6%; patru decese
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat că, în perioada 13 - 19 ianuarie, au fost înregistrate 114 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 29,6% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 28 dintre cazurile noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile du
Mureș: Continuă lucrările pentru construirea Institutului Inimii și a Centrului de Arși Gravi
Prefectul județului Mureș, Ovidiu Butuc, a informat, luni, că lucrările de amenajare a șantierului și de construcție la noul Institut al Inimii și la Centrul de Arși Gravi de la Târgu Mureș continuă în această perioadă, luni fiind organizată o întâlnire pentru stabilirea unor detalii referitoare la racordarea la rețeaua de energie electrică a