Timiș: Primul centru integrat de tratament al obezității din sistemul public se deschide la Spitalul Județean Timișoara

Spitalul Județean Timișoara va avea de luni, 17 martie, un Centru Integrat de Management al Obezității (CIMO), unde pacienții care suferă de această boală vor fi consultați, evaluați și îndrumați spre terapiile medicale adecvate, în urma diagnosticelor puse de specialiști din mai multe discipline implicate în tratarea acestei maladii.
În premieră pentru sistemul public de sănătate din România, gestionarea pacienților care suferă de obezitate va fi mult ușurată, prin colaborarea specialiștilor în diabet, nutriție și boli metabolice, endocrinologie, cardiologie, gastroenterologie, chirurgie robotică, recuperare și psihologie.
Prof. dr. Bogdan Timar, decanul Facultății de Medicină din Timișoara și șeful secției Clinice de Diabet, Nutriție, Boli Metabolice din cadrul Spitalului Județean Timișoara, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că acest centru răspunde la o nevoie pe care medicina contemporană o are, și anume de a oferi o îngrijire integrată persoanelor cu obezitate și suprapondere.
Cel mai obez dintre pacienții care au trecut prin Spitalul Județean Timișoara a avut aproape 300 de kilograme, potrivit diabetologului.
'În momentul de față, asistăm la o creștere dramatică a prevalenței obezității, estimând în țara noastră că aproximativ 70% dintre persoanele adulte trăiesc cu suprapondere sau obezitate, care este un procent foarte mare. Persoana obeză nu are doar obezitate, ci are multiple complicații sau comorbidități asociate acestei obezități, din sfera cardiologică, endocrinologică, gastroenterologică, astfel încât e foarte important ca pacientul cu obezitate să fie văzut de către toți acești specialiști. Centrul Integrat de Management al Obezității pune în comun resursele pe care spitalul nostru le are și, pentru prima dată în sistemul public de sănătate din România, oferă aceste îngrijiri în același loc. Practic, persoana cu obezitate se va prezenta în cadrul spitalului nostru cu bilet de trimitere, cu cod de diagnostic 279 pentru obezitate, va fi îndrumat către un manager de caz, care este un medic în specialitatea diabet-nutriție-boli metabolice, care îi face o evaluare în urma căreia constată care sunt direcțiile pe care pacientul trebuie să le urmeze. Apoi, un navigator de pacienți preia pacientul, îl programează la specialitățile care fac parte integrantă din acest centru și îl duce către acest consult. Pacientul va primi de fapt o soluție, nu doar ceea ce ar trebui să facă', a detaliat dr. Bogdan Timar.
Potrivit specialistului, există o stare intermediară între normal și obezitate și orice pacient care are deja suprapondere nu trebuie să ajungă în rândul persoanelor cu obezitate pentru a se prezenta la medic, pentru că există în momentul de față soluții foarte eficiente care vizează tratamentul și managementul afecțiunii, astfel încât medicii pot interveni devreme pentru prevenirea multora dintre complicațiile acesteia.
Totodată, obezitatea începe să coboare la vârste tot mai mici, vinovate fiind, pe lângă moștenirea genetică, stilul de viață nesănătos, cantitatea și calitatea mâncării, lipsa activității fizice, durata somnului, sedentarismul.
'Desigur, avem și tratamente pentru obezitate și sunt multe persoane care beneficiază de aceste terapii. Un palier este farmacoterapia, medicamentele destinate obezității, iar în cazurile cele mai accentuate este chirurgia metabolică, prin intervențiile chirurgicale care duc la reducerea fenomenului de obezitate. Din păcate, numărul persoanelor cu obezitate luate în evidență este mic, deoarece, din punct de vedere al percepției la nivel societal, obezitatea nu este încă percepută ca o boală. Estimăm că în județul Timiș avem aproximativ 250.000 de persoane cu suprapondere sau obezitate. Sigur, se și poate muri din cauza obezității. Obezitatea este o cauză importantă pentru diabet, probabil că 75-80% din cazurile de diabet au în spate o suprapondere sau obezitate ca relație de cauzalitate', a explicat dr. Bogdan Timar.
Managerul Spitalului Județean Timișoara, dr. Dorel Săndesc, a subliniat, pentru AGERPRES, că înființarea CIMO se încadrează în atitudinea și strategia spitalului de a dezvolta serviciile pe care cea mai mare unitate spitalicească din vestul țării le oferă pacienților.
'Vrem să creștem serviciile ambulatorii foarte mult. (...) Acum, abordăm o problemă majoră de sănătate, obezitatea. Noi putem să le oferim toată paleta de servicii și analize de care au nevoie acești pacienți, să-i putem îngriji adecvat, să-i ajutăm. Pacientul cu obezitate va fi practic preluat de medicul de diabet și nutriție și nu va mai fi nevoie de birocrație aceasta, să meargă mereu la medicul de familie pentru alt bilet de trimitere. (...) Nu există un medicament care să rezolve această problemă. De cele mai multe ori, obezul are recomandare de medicină fizică, recuperare, kinetoterapie. Momentan, începem cu echipa pe care o avem', a punctat dr. Dorel Săndesc.
Pentru recuperarea pacientului obez, Spitalul Județean Timișoara s-a înscris într-un program de dezvoltare a recuperării și, astfel, s-a înregistrat o creștere importantă al numărului de pacienți internați în compartimentele de recuperare existente.
'Am adus niște echipamente robotice foarte moderne, cu inteligență artificială. Sunt programe cu virtual reality, care dirijează mișcările pacientului pe diverse segmente, membre inferioare, membre superioare. Sunt benzi de mers agravitaționale, astfel încât nu simte greutatea piciorului și poate să se miște mult mai ușor', a afirmat dr. Săndesc.
Potrivit acestuia, Spitalul Județean Timișoara a câștigat recent un proiect important, cu fonduri europene, în parteneriat România-Ungaria, prin care se va construi o clădire nouă la Lovrin, ca secție a spitalului, precum și o unitate spitalicească de recuperare, unde se va folosi apa termală cu virtuți terapeutice dovedite. AGERPRES / (A - redactor: Otilia Halunga, editor: Marius Frățilă, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Colegiul Medicilor: Sănătatea și vaccinarea nu trebuie să fie subiect al controverselor fără fundament
Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis, duminică, un mesaj în care subliniază că sănătatea nu trebuie să devină un subiect al controverselor fără fundament, iar vaccinarea este una dintre cele mai sigure și eficiente metode de a ne proteja sănătate, iar sfatul medicului, al specialistului, este esențial să fie ascultat.
Academicianul Ioanel Sinescu: Sistemul medical românesc are părți bune, dar și mai puțin bune
Sistemul medical românesc are părți bune, dar și unele mai puțin bune, însă dotarea uneori insuficient de performantă e suplinită de faptul că chirurgii, medicii români în general, sunt foarte bine pregătiți și dedicați meseriei, susține academicianul prof. dr. Ioanel Sinescu, președintele Asociației Române de Urologie (ARU).
MS recomandă verificarea informațiilor referitoare la vaccinuri și reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale de sănătate
Ministerul Sănătății recomandă verificarea tuturor informațiilor referitoare la vaccinuri și la reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale ale instituțiilor publice din domeniul medical - MS, INSP, direcții de sănătate publică, ANMDMR. Precizările Ministerului Sănătății vin în urma unor informații medicale 'false' apărute î
Ordinul Asistenților Medicali: Vaccinarea - una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție a sănătății publice
Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție a sănătății publice, afirmă reprezentanții Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, aceștia susținând că imunizarea a salvat milioane de vieți și continuă să fie un pilon esențial în prevenirea bolilor transmisibile.
INSP: 352 de cazuri de tuse convulsivă au fost înregistrate în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie
Un număr de 352 de cazuri de tuse convulsivă au fost înregistrate în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie, informează Institutul Națională de Sănătate Publică (INSP). În aceeași perioadă au fost raportate două decese din această cauză. Potrivit sursei citate, în luna aprilie s-au înregistrat 64 de cazur
Iași: Consultații și terapie nutrițională personalizată - gratuit pentru pacienții IRO
Pacienții aflați în evidența Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași pot beneficia gratuit, din această lună, și de servicii de consultanță și terapie nutrițională personalizată. Managerul IRO Iași, Mirela Grosu, a declarat că în fiecare zi de miercuri, între orele 08:30 - 12:00, în cadrul Ambulatoriului Extern de
Buzău: Se caută specialiști pentru un angiograf de 500.000 de euro căruia 'să-i dea viață'
La 10 ani din momentul în care Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău a fost dotat cu un angiograf în valoare de peste 500.000 de euro, unitatea spitalicească are nevoie de personal care 'să-i dea viață', în situația în care, momentan, doar un singur specialist efectuează în mod programat investigații pentru pacienții cu afecți
INSP: 42.568 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 28 aprilie - 4 mai
Un număr de 42.568 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 28 aprilie- 4 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza grip
Galați: Invitați din țară și străinătate la Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025'
Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025', aflată la cea de-a IX-a ediție, care se desfășoară la Galați în perioada 7-11 mai, reunește medici psihiatri din țară și străinătate, medici de familie, farmaciști, psihologi, filosofi, sociologi, asistenți medicali și alți specialiști implicați în îngrijirea sănătății mi
Harghita: Realitatea Virtuală folosită în secția de terapie intensivă a SJU Miercurea-Ciuc, în premieră națională
Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc a anunțat, joi, începerea folosirii Realității Virtuale în secția de terapie intensivă, în premieră națională. 'Am atins o piatră de hotar istorică în îngrijirea pacienților de terapie intensivă: am lansat programul de terapie de Realitate Virtuală (VR) &ic
Timiș: Injecții intravitreene - tratament oftalmologic de înaltă precizie, gratuit, la Spitalul Feroviar
Un tratament revoluționar pentru afecțiuni oftalmologice, prin care substanțele medicamentoase injectabile se administrează în cavitatea vitreană a ochiului, direct în corpul vitros dintre cristalin și retină, se practică la Spitalul Feroviar Universitar (CF) din Timișoara. Intervenția aduce beneficii semnificative în combate
Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii/Camelia Șucu: Noi alegem umanitatea; mereu
Într-o lume care se confruntă cu polarizare, crize și incertitudine, Mișcarea Internațională a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii rămâne un punct de echilibru și de încredere - o rețea globală ancorată în acțiunea locală, afirmă Camelia Șucu, președintele Crucii Roșii Române. 'Astăzi este despre cei care, &icir
Alba: Sediu nou pentru Serviciul de ambulanță al Crucii Roșii, finanțat de o firmă privată
O companie din industria automotive va asigura întreaga investiție privind construirea unui nou sediu modern pentru serviciul de ambulanță al Crucii Roșii Române Filiala Alba, potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Cu ocazia Zilei Mondiale a Crucii Roșii, Crucea Roșie Română Filiala Alba anunță lansarea celui m
Dr.Viorel Jinga (UMF 'Carol Davila'): Platformă online cu informații despre studiile clinice în derulare în România
Membrii fondatori și partenerii Hubului de Inovație în Sănătate dezvoltă o platformă în limba română pe care pacienții, aparținătorii și comunitatea medicală vor găsi informațiile despre studiile clinice în derulare în România, a anunțat, miercuri, la Târgu Mureș, rectorul UMF 'Carol Davila', dr. Viorel Jinga.
Producători de medicamente: Din cauza birocrației, genericele așteaptă până la doi ani să fie compensate
Medicamentele generice așteaptă până la doi ani să fie compensate, 'din cauza birocrației', în detrimentul pacienților și al bugetului public, au transmis, miercuri, producătorii. Potrivit acestora, în România, medicamentele generice și biosimilare - alternative 'accesibile și sigure' la tratamentele inovative - așteaptă