REPORTAJ/Tulcea: Medicii de la Sulina vor înfiinţarea unui centru multifuncţional; una dintre probleme - lipsa de specialişti
Medicii şi specialiştii din domeniul Sănătăţii consideră că Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din Sulina, care aparţine de Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din municipiul Tulcea, trebuie să fie transformată într-un centru multifuncţional, astfel încât populaţia din satele izolate ale Deltei să aibă acces mai uşor la servicii medicale de calitate, însă acest lucru nu se poate concretiza din cauza deficitului de specialişti.
Medicul din cadrul UPU Sulina, Oana Bratu, a declarat pentru AGERPRES că unitatea deţine un defibrilator, aparatura de intubat şi medicaţie acordată de SJU, însă echipamentele nu sunt suficiente.
"În Sulina, populaţia este îmbătrânită, iar în general persoanele în vârstă au probleme renale şi cardiace. Ne-ar fi necesar un biomarker pentru cardiaci, pentru că noi trimitem acum la Tulcea toate persoanele cu probleme cardiace. Partea de imagistică şi de radiologie ar putea fi îmbunătăţită", a afirmat medicul Oana Bratu.
Foto: (c) Luisiana BIGEA / AGERPRES
În opinia ei, înfiinţarea la Sulina a unui centru medical multifuncţional, care presupune existenţa mai multor medici de diferite specialităţi, este ideală, în contextul în care zona este izolată iar transportul pe apă de la Sulina la Tulcea implică timpi de aşteptare care pot fi fatali.
"Ar fi benefic un spital pentru populaţia Sulinei sau măcar un centru multifuncţional, cu un cardiolog, un internist, un pediatru. Ei pot veni o dată la ceva timp, nu în ture obligatorii. (...) Nu avem aparatură suficientă. Dacă e un aparat, asistentele pot efectua radiografia, iar un medic care lucrează la distanţă să o citească. Ar fi un lucru extraordinar, pentru că acum trimitem la Tulcea orice traumatism minor, iar drumul la Tulcea e greu pentru persoanele cu venituri mici şi durează o zi dacă nava ambulanţă este ocupată", a menţionat medicul Oana Bratu.
Ea a amintit că în fiecare în vară, numărul cazurilor creşte, pe fondul dezvoltării turismului.
"Eu sunt în primul an aici, dar de la colegi am aflat că vara numărul cazurilor se triplează faţă de cel din iarnă. Anul acesta au fost cazuri puţine însă", a menţionat medicul Oana Bratu.
Şi unii localnici din Sulina cred că redeschiderea spitalului din oraş este necesară.
"Înainte, la Sulina era spital. Te internai acolo, se făceau şi operaţii, dar acum nu se mai poate. Acum, pentru orice vin la Tulcea. Au fost cazuri când am venit cu rapida şi am plătit 50 de lei pentru o călătorie, pentru că doctorii mi-au spus că nu sunt o urgenţă. Ar fi fost bine să-mi dea o ambulanţă rapidă", a afirmat Ştefan Vasiliev, în vârstă de 59 de ani.
Şi conducerea Casei Judeţean de Asigurări de Sănătate (CJAS) consideră că este oportună înfiinţarea unui centru multifuncţional, dar atrage atenţia asupra deficitului de medici care se manifestă pregnant la nivel naţional, nu doar în Tulcea.
"Există posibilităţi de stimulare financiară pentru specialişti. Avem un spor de 200% pentru capitaţia pe care medicii o înscriu în listă, dar nu ştiu de ce nu vin în Delta Dunării. Probabil că aceste condiţii de muncă din Deltă nu sunt foarte bune, pentru că e mai dificil să te deplasezi la domiciliul unui pacient cu o barcă. Mai mult, toate cheltuielile acestea îi revin lui", a menţionat directoarea CJAS, Eugenia Vasile.
Referindu-se la sistemul de telemedicină care de-a lungul timpului a fost prezentat de mai multe ori în judeţul Tulcea ca soluţie la deficitul de specialişti din Sănătate, ea a menţionat că în prezent nu există un cadru legislativ pentru plata unor asemenea consultaţii.
"Sistemul de telemedicină este o soluţie pentru Deltă şi a existat varianta ca prin sistemul asigurărilor de sănătate să decontăm consultaţiile, dar nu s-a finalizat legislativ această problemă, motiv pentru care acum sistemul de telemedicină nu funcţionează", a precizat directoarea Vasile.
Potrivit CJAS, în Deltă sunt cinci medici de familie. Doi dintre ei au cabinete în oraşul Sulina, iar ceilalţi sunt în comunele Sfântu Gheorghe, Chilia Veche şi CA Rosetti.
De asemenea, în Sulina, mai sunt doi specialişti, un stomatolog, un laborator de analize medicale, două farmacii şi o ambulanţă privată, aceste servicii fiind în relaţii contractuale cu CJAS.
Spitalul din oraşul Sulina, cu 25 de paturi şi specialişti în medicină internă şi pediatrie, a fost închis în anul 2011. În acelaşi an, unitatea a devenit centru de permanenţă şi a funcţionat până în toamna anului 2012, atunci când SJU din municipiul Tulcea s-a extins, iar la Sulina a fost înfiinţată o secţie externă de tip UPU.
"Înfiinţarea acestei secţii la Sulina cred că a fost cea mai bună decizie în acel moment şi cred că este bună şi acum, pentru că această secţie prevede un anumit grad de dotare. Acolo se face triajul pacienţilor, evaluarea lor şi tratamentul de urgenţă. Ei sunt stabilizaţi, trataţi şi apoi transferaţi la Tulcea", a menţionat directoarea CJAS.
Recent, Consiliul Judeţean (CJ) şi Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei au anunţat că s-a semnat contractul de finanţare cu fonduri europene pentru reabilitarea, modernizarea şi extinderea SJU Tulcea în valoare de 220.279.012,99 lei, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020.
"Proiectul prevede extinderea unităţii medicale prin construirea unui nou corp de clădire, care va cuprinde un bloc operator cu şase săli de operaţie, dotate cu aparatură ultra-modernă, departamente ATI, bloc de naşteri, sterilizare, internare de zi, explorări funcţionale, secţie de hemodializă, un departament RMFB, prosectura şi bloc gospodăresc. Totodată, clădirea existentă va fi adusă la standarde Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă prin construirea unei noi scări de acces/evacuare", se arată într-un comunicat al CJ.
Instituţia aminteşte că alte cinci proiecte se află în implementare la SJU Tulcea, respectiv 'Îmbunătăţirea accesului populaţiei din Investiţii Teritorial Integrate (ITI) la servicii medicale de urgenţă', prin dotarea cu aparatură de înaltă performanţă, 'Eficientizarea energetică a clădirii Spital TBC Tulcea', 'Eficientizarea energetică a clădirii Spital Boli Contagioase Tulcea', 'Reabilitare extindere funcţională Unitatea de Primiri Urgenţe SJU Tulcea' şi 'Infrastructură transfrontalieră de sănătate'.
În comunicatul CJ se menţionează că proiectul de peste 200 de milioane de lei a avut ca argument principal instrumentul financiar ITI, care a fost aprobat de Uniunea Europeană pentru a micşora decalajul dintre nivelurile diferite de dezvoltare ale unor regiuni.
Mecanismul financiar are în vedere teritoriul din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării care cuprinde pe lângă cele opt unităţi administrativ-teritoriale înconjurate de ape din Deltă, şi comune şi oraşe din judeţele Tulcea şi Constanţa. Bugetul acestui mecanism este de peste un miliard de euro. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Asociația de Psihiatrie și Psihoterapie, îngrijorată de posibilitatea majorării a pedepselor pentru șoferii depistați pozitiv la substanțe psihoactive
Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie (ARPP) și-a exprimat, sâmbătă, îngrijorarea față de 'propunerea politică' difuzată în spațiul public de majorare a pedepselor cu închisoarea pentru șoferii depistați pozitiv la substanțe psihoactive și atrage atenția asupra distincției între substanțele psihoactive ilegale și c
Medicii specialiști cu practică independentă - nemulțumiți de valoarea punctului per serviciu medical
Patronatul Medicilor Specialiști cu Practică Independentă și-a manifestat nemulțumirea, vineri, față de valoarea punctului per serviciu medical prevăzută în proiectul de buget pus în transparență decizională pe site-ul Ministerului de Finanțe. 'Patronatul Medicilor Specialiști cu Practică Independentă a examinat proiectul de buget pus în
Guvern: Pentru medicina de familie, valoarea punctului rămâne la același nivel ca în trimestrul IV 2024
Guvernul a aprobat vineri Contractul-cadru ce stabilește detaliile privind condițiile de acordare a serviciilor de sănătate în 2025. Potrivit unui comunicat al Executivului, pentru medicina de familie, valoarea punctului per capita va rămâne la același nivel ca în trimestrul IV al anului 2024, respectiv 12 lei, iar pentru un serviciu medical
Tulcea: Anchetă în Spitalul Județean în cazul unei reclamații privind modul de îngrijire a unui pacient
Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Tulcea și Direcția de Sănătate Publică fac anchete pentru a stabili ce s-a întâmplat în cazul unei paciente, în vârstă de 89 de ani, ale cărei rude au sesizat presa cu privire la modul în care a fost îngrijită. Directorul din cadrul SJU, Victoria Gheba, a declarat
Prahova: A fost inaugurat Laboratorul de Radioterapie cu Energii Înalte din cadrul Spitalului Municipal Ploiești
Laboratorul de Radioterapie cu Energii Înalte din cadrul Spitalului Municipal Ploiești a fost inaugurat, vineri, la finalul unor demersuri care, potrivit conducerii spitalului, au durat circa 15 ani de la momentul inițierii ideii, lucrările fiind demarate în anul 2020. Construcția laboratorului a avut o valoare totală de 13.537.948
Prahova: Program de vizită redus, triaj și echipament de protecție obligatoriu la SJU Ploiești
Conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Ploiești a dispus o serie de măsuri, între care reducerea programului de vizită și triaj epidemiologic, în contextul stării de alertă epidemiologică anunțată de către Ministerul Sănătății. Directorul medical al spitalului, Andrei Ilinca, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că program
Vâlcea: Anchetă la Spitalul Județean după ce un copil s-ar fi infectat la o mână de la o branulă neschimbată
Conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Vâlcea a declanșat o anchetă și cercetează disciplinar toate cadrele medicale care au îngrijit un copil de doi ani care s-ar fi infectat la o mână din cauza unei branule neschimbate cât timp a fost internat. Ancheta a fost dispusă în urma unei postări pe Facebook făcută de părinții c
UPDATE/Ministerul Sănătății: Se introduce starea de alertă epidemiologică pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei
Ministerul Sănătății a anunțat, joi, introducerea stării de alertă epidemiologică pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei. 'Având în vedere evoluția rapid crescătoare a infecțiilor gripale din ultimele trei săpt
Olt: Niciun cardiolog înscris pentru posturile de la Slatina, unde deficitul a dus la suspendarea CTI Coronarieni
Cele patru posturi de medici cardiologi scoase la concurs de Spitalul Județean de Urgență (SJU) Slatina, unde deficitul de cardiologi a dus la suspendarea activității Compartimentului Terapie Intensivă Coronarieni, rămân în continuare neocupate și procedurile de recrutare vor fi reluate, după ce în termenul de depunere a dosarelor nu s-a înscris niciu
Covasna: Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe continuă programul ''Shadow''
Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe va continua și anul acesta programul 'Shadow', prin care le oferă elevilor de liceu interesați să urmeze o carieră în domeniul medicinei posibilitatea de a se familiariza cu activitatea acestei instituții. Managerul spitalului, Andras Nagy Robert, a declarat joi, pent
INSP: 133.635 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 20 - 26 ianuarie; încă opt decese confirmate cu gripă
Un număr de 133.635 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) au fost raportate în săptămâna 20 - 26 ianuarie, fiind comunicate opt noi decese cu virus gripal, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în acest sezon a ajuns la 22.
Bihor: Premieră națională în cardiologia intervențională, la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea
Un pacient, de 46 de ani, cu trombembolism pulmonar, după un accident vascular ischemic în urma căruia a făcut edem cerebral, a beneficiat, în 16 ianuarie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea, de o procedură medicală, în premieră națională, anume trombectomie pe cateter la nivelul arterelor pulmonare, restabilind astfel permeabilitatea
Arad: Deficitul de personal este de 20% la Spitalul Județean, iar la Lipova se fac restructurări de posturi vacante
Sute de posturi din schema de personal a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad sunt neocupate, iar deficitul de personal este de aproximativ 20% în ultimii doi ani, în timp ce la Spitalul Orășenesc Lipova, unde doar jumătate din posturi sunt ocupate, organigrama va fi restructurată, fără a fi concediați oameni. Potrivit
Prahova: Un spital modular realizat la Ploiești cu bani europeni, nefuncțional la aproape doi ani de la finalizare
Un spital modular realizat din fonduri europene și amplasat în curtea Secției de pneumologie a Spitalului Județean de Urgență Ploiești (SJUP) este încă nefuncțional la aproape doi ani de la finalizare, președintele Consiliului Județean (CJ) Prahova, Virgiliu Nanu (PSD), arătând că de vină pentru această întârziere sunt 'probleme biro
Arad: Numărul virozelor a crescut cu 57%; la Spitalul Județean sunt ocupate toate paturile pentru copii
Numărul infecțiilor respiratorii diagnosticate a crescut cu 57% în ultimele două săptămâni, în județul Arad, iar la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) sunt ocupate toate paturile pentru copii, unitatea luând decizia de reducere a programului de vizite. Datele transmise, miercuri, de Direcția de Sănătate Publică