logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Coronavirus/ Ministrul Sănătăţii a aprobat criteriile privind carantinarea şi izolarea

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a stabilit, printr-un ordin, modalitatea de aplicare a unor măsuri de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV- 2, în conformitate cu legea carantinei şi izolării.

Potrivit MS, ordinul, care a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial, stabileşte criteriile pentru carantinarea sau izolarea persoanelor, după caz, precum şi pentru carantinarea zonală.

* În document se arată că se va impune carantina pentru: persoanele care au intrat în contact direct cu cel puţin o persoană confirmată cu SARS-CoV-2, prin testare cu metoda RT-PCR, persoanele care sosesc din ţări şi/sau zone cu risc epidemiologic ridicat, ţări şi/sau zone stabilite de către INSP, în condiţiile legii.

Carantina se va realiza, după caz, la domiciliul persoanei carantinate, la o locaţie declarată de aceasta sau în spaţii special desemnate de către autorităţile competente.

Medicul curant sau organele de control recomandă carantina. Medicul curant are obligaţia de a informa în termen de maxim 2 ore Direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, care confirmă sau infirmă măsura carantinării persoanei în spaţiul special desemnat de autorităţi, prevede ordinul.

Reprezentantul DSP emite o decizie administrativă privind carantinarea persoanei în spaţiul special desemnat de autorităţi în cel mult 8 ore de la informarea făcută de medicul curant. În scopul prevenirii răspândirii bolii infectocontagioase, până la comunicarea deciziei direcţiei de sănătate publică prin care se confirmă sau se infirmă măsura carantinei recomandată în spaţiul special desemnat de autorităţi sau, după caz, până la comunicarea hotărârii primei instanţe, persoana în cauza nu poate părăsi domiciliul, locaţia declarată pentru carantină sau, după caz, spaţiul special desemnat de autorităţi, se mai arată în document.

Ordinul ministrului stabileşte şi condiţiile în care se va realiza carantinarea zonală.

Criteriile utilizate în evaluarea riscului epidemiologic de îmbolnăvire cu noul coronavirus în vederea instituirii carantinei zonale sunt:

*** Criterii pentru declanşarea analizei amănunţite în vederea propunerii deciziei de carantină zonală:

* trend crescător pentru ultimele 14 zile;

* rata de infectare peste nivelul de alertă (3 cazuri la 1.000 de locuitori);

* ponderea majoritară a cazurilor de infecţie în cadrul comunităţii faţă de focarele înregistrate în comunităţi închise (centre rezidenţiale, unităţi medicale);

* ponderea populaţiei în vârstă de 65 de ani şi peste atât în localitate, cât şi în zonele rurale ale judeţului;

* personal insuficient pentru desfăşurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu cazurile confirmate;

* personal sanitar insuficient în spitalele care asigură asistenţa medicală pacienţilor suspecţi/confirmaţi cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecţie;

* gradul de ocupare a paturilor atât pe secţiile COVID cât şi pe ATI (mai mare de 90%) cu pacienţi din zona respectivă;

* populaţia din zona afectată nu este compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu;

*** Criterii adiţionale pentru luarea deciziei de carantinare

* existenţa unui/unor medici de familie pe raza localităţii care să fie responsabilizat/responsabilizaţi cu contactarea şi monitorizarea din punct de vedere medical a contacţilor izolaţi la domiciliu şi acordarea asistenţei medicale populaţiei din zona respectivă;

* existenţa unei unităţi comerciale pentru asigurarea nevoilor esenţiale;

* existenţa unei farmacii pentru asigurarea medicamentelor necesare tratamentului uzual al populaţiei;

* dacă localitatea este străbătută de un drum judeţean/naţional;

* dacă la nivelul localităţii sunt destule resurse umane din cadrul poliţiei locale sau pot fi mobilizate alte resurse umane pentru asigurarea monitorizării zilnice a respectării regimului de izolare la domiciliu;

* în cazul localităţilor mai mari, evaluarea spitalului care asigură asistenţa medicală pacienţilor suspecţi/confirmaţi cu noul coronavirus, din punct de vedere al gradului de ocupare, a situaţiei stocurilor de echipamente, a numărului de personal medical.

În ordinul publicat în Monitorul Oficial, se arată că INSP evaluează analiza de situaţie locală propusă de către DSP şi, în cazul avizării favorabile, o va transmite Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă.

Carantina zonală se instituie prin ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii CJSU.

Propunerea de ridicare a măsurii se face pe baza analizei situaţiei epidemiologice efectuate de către DSP la 14 zile de la instituirea acesteia. Analiza va fi evaluată de către INSP şi, în cazul avizării favorabile, va fi transmisă către CJSU. Decizia de ridicare a carantinei se face prin ordin al şefului DSU, în baza hotărârii CJSU.

* Referitor la izolarea persoanelor diagnosticate cu virusul SARS-CoV-2, prin testare cu metoda RT-PCR sau cu semne şi simptome sugestive infectării cu virusul SARS-CoV-2, conform definiţiei de caz stabilite de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, aceasta se realizează după cum urmează: în unităţile sanitare desemnate de Ministerul Sănătăţii care asigură asistenţa medicală a pacienţilor cu COVID-19 sau în zone tampon ale altor spitale din reţeaua sanitară publică sau privată, până la confirmarea infectării cu virusul SARS-CoV-2 prin test RT-PCR, locaţie alternativă ataşată unei unităţi sanitare, la domiciliu sau la o locaţie declarată pentru pacienţii asimptomatici, după evaluarea clinică şi paraclinică, pentru o perioadă de 14 zile de la data diagnosticului.

Izolarea se instituie pe baza acordului persoanelor supuse examinării, în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor, dar nu mai mult de 48 ore, stipulează actul normativ.

Pentru persoanele care au fost externate sau au refuzat internarea în luna iulie, unităţile sanitare şi serviciile de ambulanţă judeţene, respectiv Serviciul de ambulanţă Bucureşti şi Ilfov, sub coordonarea DSP judeţene/a municipiului Bucureşti realizează, în regim de urgenţă, identificarea acestora, pe baza foilor de observaţie, a fişelor de solicitare a ambulanţelor, buletinelor de analiză RT-PCR eliberate de laboratoarele autorizate, precum şi oricăror alte informaţii medicale care confirmă infectarea cu virusul SARS-CoV-2, precum şi evaluarea clinică şi paraclinică a acestora, în vederea instituirii măsurilor care se impun pentru limitarea răspândirii în comunitate a bolii, prevede ordinul ministrului Sănătăţii. AGERPRES/(AS - autor: Dana Piciu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 22-01-2025 13:40

Gorj: A fost inaugurat Laboratorul de Angiografie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu

Laboratorul de Angiografie din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu a fost inaugurat, miercuri, costurile pentru amenajarea și dotarea acestui fiind de 800.000 de euro. Procedurile de diagnostic și intervenție terapeutică la Târgu Jiu sunt gratuite pentru pacienți.

Sanatate 22-01-2025 12:02

Prisada (ANMDM): Suplimentele alimentare, dincolo de beneficiile pe care le pot aduce în anumite condiții, nu sunt medicamente

Suplimentele alimentare, dincolo de beneficiile pe care le pot aduce în anumite condiții, nu sunt medicamente, a declarat miercuri președintele Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, Răzvan Prisada, care a susținut că există o confuzie întreținută 'în mod voit' între suplimente și medicamente OTC (fără prescrip

Sanatate 22-01-2025 11:13

Giurgiu: Gripă A la o casă de tip familial din cadrul DGASPC; patru copii, internați

Toți copiii de la o casă de tip familial pentru minori cu handicap grav, și anume, opt copii cu vârste cuprinse între patru și nouă ani, au fost confirmați cu gripă de tip A iar patru dintre aceștia au fost internați. 'În data de 19 ianuarie a fost chemată ambulanța pentru un copil cu simptome de gripă iar la Spitalul Jud

Sanatate 22-01-2025 11:05

Diana Păun: Suplimentele alimentare nu pot substitui o dietă sănătoasă

Peste 90% dintre români consumă în mod constant suplimente alimentare, însă acestea nu pot substitui o dietă sănătoasă, a declarat miercuri consilierul prezidențial Diana Păun, care a atenționat asupra faptului că aproape două treimi dintre consumatori declară că au nevoie de 'ghidaj' pentru a lua decizii informate cu privire la consumul ace

Sanatate 22-01-2025 09:31

Buzău: 60 de persoane înscrise pentru trei posturi la Serviciul de statistică din cadrul Spitalului Județean de Urgență

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău a scos la concurs 11 posturi de asistent medical, infirmiere și îngrijitoare, concurența cea mai mare înregistrându-se însă la Serviciul de statistică medicală, unde pentru trei posturi s-au înscris 60 de candidați. Potrivit SJU, concursul se va desfășura în data de 2

Sanatate 21-01-2025 17:38

Alba: Mii de cazuri de gripă, pneumonii și IACRS

Peste 6.000 de persoane din Alba au fost diagnosticate săptămâna trecută cu gripă, pneumonie sau infecții acute căi respiratorii superioare, dintre care aproape 200 au necesitat spitalizare, potrivit datelor transmise, marți, AGERPRES, de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba. Astfel, potrivit DSP Alba, în săptămâna 1

Sanatate 21-01-2025 16:17

București: Nouă spitale și Serviciul de Ambulanță vor asigura asistența medicală de urgență pe 24 ianuarie

Nouă spitale de adulți și copii și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov vor asigura asistența medicală de urgență pe 24 ianuarie, cu ocazia sărbătorii legale a Unirii Principatelor Române, a informat Direcția de Sănătate Publică (DSP) București. Potrivit unui comunicat transmis de DSP, cele nouă unități medicale sunt: *

Sanatate 21-01-2025 09:20

INSP: 114 cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 29,6%; patru decese

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat că, în perioada 13 - 19 ianuarie, au fost înregistrate 114 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 29,6% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 28 dintre cazurile noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile du

Sanatate 20-01-2025 17:21

Mureș: Continuă lucrările pentru construirea Institutului Inimii și a Centrului de Arși Gravi

Prefectul județului Mureș, Ovidiu Butuc, a informat, luni, că lucrările de amenajare a șantierului și de construcție la noul Institut al Inimii și la Centrul de Arși Gravi de la Târgu Mureș continuă în această perioadă, luni fiind organizată o întâlnire pentru stabilirea unor detalii referitoare la racordarea la rețeaua de energie electrică a

Sanatate 20-01-2025 17:14

MS, proiect de ordonanță: STS va dezvolta o aplicație pentru bolile transmisibile

Serviciul de Telecomunicații Speciale va dezvolta, în vederea raportării bolilor transmisibile, o aplicație care va prelua toate datele înregistrate în aplicația informatică 'Corona-forms' și aplicația informatică a RUBT (Registrul Unic de Boli Transmisibile), prevede un proiect de ordonanță pus în dezbatere publică de Ministerul Sănăt

Sanatate 20-01-2025 15:26

Iași: Bărbat adus la UPU cu o alcoolemie de 969 mg/dl

Un bărbat în vârstă de 40 de ani a fost adus la Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) de la Spitalul 'Sf Spiridon' Iași cu o alcoolemie de 969 mg/dl. Coordonatorul UPU, prof.univ.dr Diana Cimpoeșu, a declarat presei că după ce a fost adus în comă etanolică, bărbatul a fost intubat ventilat mecanic tratat în UPU

Sanatate 20-01-2025 15:24

Harghita: Linia de gardă de la secția de Oftalmologie a SJU Miercurea-Ciuc, suspendată de șase luni din lipsă de medici

Linia de gardă de la secția de Oftalmologie a Spitalului Județean de Urgență din Miercurea-Ciuc este suspendată din luna iunie a anului trecut din lipsă de medici, pacienții cu urgențe majore fiind transportați la Spitalul Municipal din Odorheiu Secuiesc sau la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe (județul Covasna). Potrivit

Sanatate 20-01-2025 13:45

Arad: 21 de persoane căzute pe stradă din cauza poleiului, la spital în câteva ore

Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Arad a fost aglomerată, luni dimineață, deoarece 21 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru că au căzut pe stradă din cauza poleiului. Purtătorul de cuvânt al spitalului, Simina Roz, a declarat, pentru AGERPRES, că pacienții s-au prezentat în primele ore ale dimineții cu diferi

Sanatate 19-01-2025 11:05

Dr. Anamaria Ciubară: ''Blue Monday'' ar trebui să inspire oamenii să își îmbunătățească viața, nu să incite la teamă

''Blue Monday'' ar trebui să inspire oamenii să își îmbunătățească viața, nu să incite la teamă, spune medicul psihiatru Anamaria Ciubară, potrivit căreia cea mai deprimantă zi din an depinde de circumstanțele fiecărei persoane, nu este o zi anume din calendar. ''Blue Monday'' sau ''Lunea cea

Sanatate 18-01-2025 20:08

Poiană: Agresiunea verbală și fizică asupra personalului medical este inacceptabilă și trebuie combătută ferm și eficient

Agresiunea verbală și fizică asupra personalului medical este 'inacceptabilă' și trebuie să fie combătută ferm și eficient, a declarat, sâmbătă, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Cătălina Poiană. În opinia sa, este esențială promovarea unui climat de respect și colaborare între pacienți și ech