Dr. Anamaria Ciubară: ''Blue Monday'' ar trebui să inspire oamenii să își îmbunătățească viața, nu să incite la teamă

''Blue Monday'' ar trebui să inspire oamenii să își îmbunătățească viața, nu să incite la teamă, spune medicul psihiatru Anamaria Ciubară, potrivit căreia cea mai deprimantă zi din an depinde de circumstanțele fiecărei persoane, nu este o zi anume din calendar.
''Blue Monday'' sau ''Lunea cea tristă'' este un nume dat zilei de luni din a treia săptămână a lui ianuarie, considerată ca fiind cea mai deprimanta zi a anului.
Conform medicului, acest concept de ''Blue Monday'' a apărut pentru prima dată în anul 2005 și a fost publicat într-un comunicat de presă al companiei Sky Travel, în urma unui calcul inedit.
''Astfel, prima 'Blue Monday' din istorie a luat naștere pe data de 24 ianuarie 2005. Potrivit Wikipedia, psihologul Cliff Arnall a creat și o formulă matematică elaborată pentru a calcula cele mai deprimante zile ale anului. El a luat în considerare vremea, facturile la utilități, datoriile, nivelul motivațional, precum și faptul că majoritatea oamenilor urăsc zilele de luni. Calculul a ținut cont de o serie de factori, cum ar fi vremea, datoriile acumulate de sărbători, timpul scurs de la Crăciun, salariul lunar, perioada ce a trecut de la eșecul rezoluțiilor de Anul Nou și nivelul scăzut de motivație atins în urma suprapunerii tuturor acestor evenimente, dar și întoarcerea la muncă după sărbătorile de iarnă, o situație financiară mai precară decât în luna anterioară și, per total, o stare generală deprimantă'', a declarat pentru AGERPRES Anamaria Ciubară, prof. univ. dr. habil. la Universitatea ''Dunărea de Jos'' Galați.
Cu toate acestea, susține Anamaria Ciubară, experții au considerat formula ca fiind lipsită de sens, motivând că în calcul nu erau definite unități, ''ceea ce înseamnă că nici măcar din punct de vedere matematic ea nu ar avea sens''.
''Mai mult, Cliff Arnall, fost tutore la Universitatea Cardiff, căruia îi este atribuit comunicatul de presă original, militează în mod deschis împotriva unei 'Blue Monday' cu conotații negative, declarând că ea a fost menită să inspire oamenii să își îmbunătățească viața, nu să incite la teamă. Este important de spus că cea mai deprimantă zi din an depinde de circumstanțele fiecărei persoane, nu este o zi anume din calendar'', afirmă medicul psihiatru Anamaria Ciubară.
După lansarea ideii de existență a ''Blue Monday'', cercetătorii și-au îndreptat atenția pentru analizarea fenomenului.
''Acest concept a fost extins către mai multe domenii de cercetare, altele decât psihiatria și psihologia. Astfel, în 2024 a fost realizat un studiu retrospectiv al Universității din Beijing, în colaborare cu Universitatea din Washington. Cercetătorii afirmă că efectul zilei luni, cunoscut și sub denumirea de 'Blue Monday', se referă la emoțiile negative pe care indivizii le experimentează adesea în zilele de luni, care pot declanșa comportamente iraționale și pot duce la ineficiența pieței'', spune ea.
Acest fenomen, susține medicul, dacă se extinde la piața crowdfunding-ului, ar putea pune provocări pentru succesul strângerii de fonduri.
''Pentru a explora această posibilitate, am efectuat un studiu cuprinzător asupra efectului 'luni' folosind date zilnice de la o platformă de crowdfunding bazată pe recompense. Investigația noastră dezvăluie că efectul zilei de luni este predominantă în crowdfunding. Mai exact, am constatat că performanța proiectului de crowdfunding, măsurată prin cantitatea de noi fonduri strânse, numărul de noi susținători și contribuțiile medii ale susținătorilor, tinde să fie mai slabă luni decât în celelalte zile ale săptămânii. În special, acest efect pare să fie evident în diferite tipuri de proiecte de finanțare participativă, indiferent de caracteristicile și calitățile lor inerente'', explică dr. Anamaria Ciubară.
Cu toate acestea, subliniază medicul, puterea efectului 'luni' variază în funcție de tipurile de proiect și de opțiunile de finanțare oferite.
''Efectul este mai pronunțat în proiectele tehnologice, dar mai slab în proiectele de bunuri publice. În plus, opțiunile de donație sunt mai puțin afectate de efectul 'luni', în comparație cu opțiunile obișnuite și, în mod intrigant, opțiunile de loterie par să fie imune la acest efect. În plus, efectul 'luni' scade pe măsură ce perioada de strângere de fonduri progresează, în timp ce se intensifică odată cu prețurile ridicate ale proiectelor. De asemenea, am descoperit o strategie potențială pentru a atenua efectul 'luni': eșantionarea produselor. Proiectele care primesc scoruri mai mari de feedback de la utilizatori din eșantionarea produselor tind să experimenteze un efect de luni mai slab. Împreună, descoperirile noastre pun în lumină comportamentele iraționale ale susținătorilor de finanțare participativă care decurg din efectul 'zilei de luni', descoperă mecanismele sale de bază și oferă implicații practice pentru strângeri de fonduri pentru a atenua efectul zilei de luni și pentru a le îmbunătăți performanța de finanțare participativă'', precizează Anamaria Ciubară.
Din punct de vedere psihiatric, arată medicul, este necesară elaborarea unor strategii de prevenire a sinuciderilor, întrucât multe studii au raportat că acestea tind să apară în zilele de luni, în special pentru persoanele în adolescență și cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani.
''Cu toate acestea, din cauza lipsei unor controale eficiente ale datelor, au lipsit constatări concludente cu privire la efectele potențiale ale unei zile din săptămână asupra sinuciderilor. În anul 2018, a fost publicat un studiu în care au fost analizate datele publice pentru cauzele de deces din 1997 până în 2015 în Coreea de Sud, țară cu o rată crescută a sinuciderilor. Moartea accidentală a fost utilizată ca grup de control. S-a calculat probabilitatea de sinucidere în fiecare zi a săptămânii în funcție de grupa de vârstă. Au fost utilizate un total de 377.204 decese (188.601 sinucideri și 188.603 decese accidentale). Frecvența sinuciderilor a fost cea mai mare luni și a scăzut pe parcursul săptămânii până sâmbătă. Decesul accidental a fost cel mai mare sâmbătă și nu a prezentat variații în funcție de ziua săptămânii. Pentru persoanele în adolescență și cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani, probabilitățile de sinucidere de luni au fost cu 9% și, respectiv, 10% mai mari decât cele din zilele de duminică. Pe măsură ce vârsta a crescut, diferențele de probabilitate de sinucidere în funcție de ziua săptămânii au fost atenuate. Așa-numitul efect 'Blue Monday' este real, în special pentru persoanele în adolescență și cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani. De aceea ar trebui planificate strategii de prevenire a sinuciderii care urmăresc să atenueze povara și stresul zilei de luni'', consideră dr. Anamaria Ciubară.
Medicul psihiatru afirmă totodată că efectul 'Blue Monday' este strâns corelat cu stările depresive.
''Depresia este o afecțiune psihică ce nu are o cauză unică. Se declanșează, în general, la persoanele care au un risc genetic, prin acțiunea unor factori de mediu (stres cronic, evenimente negative de viață, catastrofe naturale). Atunci când o persoană se confruntă cu multe dificultăți, atunci când problemele de viață sunt foarte mari sau influența genetică este crescută, riscul de depresie este mai ridicat'', mai spune aceasta.
Ea a subliniat totodată importanța cunoașterii factorilor de risc, având în vedere că evitarea și managementul corect al acestora ar putea împiedica dezvoltarea ulterioară a afecțiunii.
''Pentru a reduce riscul de apariție a depresiei, au fost descrise o serie de măsuri care pot fi aplicate atât pentru persoanele obișnuite, dar mai ales pentru cele care au un risc crescut de a dezvolta această afecțiune. Aceste măsuri de prevenție ar putea reduce cu un sfert sau chiar cu jumătate riscul instalării depresiei, sunt nespecifice și includ măsuri nutriționale, legate de stilul de viață, metode educaționale, de consiliere, psihoterapeutice, farmacologice, dar și limitarea factorilor de risc'', conchide dr. Anamaria Ciubară. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Harghita: Aproximativ 7.000 de intervenții de chirurgie toracică, efectuate în ultimii 15 ani la SJU Miercurea-Ciuc
Aproximativ 7.000 de intervenții de chirurgie toracică au fost efectuate în ultimii 15 ani la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc, de când aici funcționează un compartiment de chirurgie toracică, peste 1.500 fiind urgențe imediate. Cu ocazia împlinirii a 15 ani de chirurgie toracică la SJU Miercurea-Ciuc, jo
Iași: Provocările declinului demografic - dezbătute la a treia ediție a Conferinței Naționale 'Sănătatea Familiei și Natalitatea'
Specialiști din mai multe domenii de activitate se întâlnesc, în perioada 15-17 mai, la Universitatea de Medicină și Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iași, pentru a discuta, în cadrul celei de-a treia ediții a Conferinței Naționale 'Sănătatea Familiei și Natalitatea', despre provocările scăderii numărului populației și totodată p
INSP: 50.761 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 5 - 11 mai
Un număr de 50.761 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 28 aprilie - 4 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, a fost comunicat un deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei &ic
Rafila: Peste 2.500 de cabinete de medicină de familie vor fi modernizate cu electrocardiografe, ecografe
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi că peste 2.500 de cabinete de medicină de familie vor fi modernizate în cel mult o lună și jumătate, astfel că pacienții vor putea face electrocardiograme și ecografii. 'Ministerul Sănătății face politici de sănătate și investiții în sistemul de sănătate. Și vreau doar să vă menționez că, &ic
Vâlcea: Compartimentul de Primiri Urgențe de la spitalul din Drăgășani, redeschis cu medici de specialitate de la alte spitale
Spitalul Municipal 'Costache Nicolescu' din Drăgășani intenționează să introducă și o linie de gardă pentru pediatrie, după ce în urmă cu câteva zile a redeschis Compartimentul de Primiri Urgențe, structură care a funcționat mulți ani în sistem de cameră de gardă din cauza lipsei de personal specializat. Potrivit mana
Gorj: Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Târgu Jiu rămâne suspendată
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a transmis că avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne în continuare valabil, până la obținerea rezultatelor probelor recoltate de către personalul laboratorului DSP și re
Gorj: 11 medici și un asistent-șef, amendați în urma infecțiilor nosocomiale din Secția Obstetrică-Ginecologie
Un număr de 11 medici și un asistent au fost amendați de inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj cu amenzi în valoare totală de 85.600 de lei, pentru neconformitățile constatate până în prezent în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu.
Prahova: DSP a sesizat organele de cercetare penală în cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova a sesizat organele de cercetare penală cu privire la cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens, se arată într-un răspuns transmis de către această instituție unei localnice. Conform răspunsului DSP adresat Alexandrei Pavelescu, o localnică din Breaza, și transmis de
INSP: 58 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 21%
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 5 - 11 mai, au fost înregistrate 58 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 21% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 14 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de z
Gorj: Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței decedate la SJU - suferință respiratorie supraacută cu detresă
Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței de trei ani care a murit, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, arată o suferință respiratorie supraacută cu detresă respiratorie care a determinat stopul cardiorespirator ce a dus la decesul pacientei. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu,
VIDEO Dan Perjovschi - performance la Spitalul 'Marie Curie': Este felul meu de a face parte din societate
Artistul Dan Perjovschi a susținut, marți, un performance la noul spital construit la 'Marie Curie' de Asociația 'Dăruiește Viață', ocazie cu care a afirmat că este un proiect civic și este felul său ca artist de a face parte din societate, nu numai din scena de artă.
Buzău: Incendiu la o locuință pe o suprafață de aproximativ 200 mp în ziua de 'marți 13' a informării preventive
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au intervenit marți, în Ziua Informării Preventive derulată în data de 13 sub sloganul 'Preveniți ghinionul', pentru stingerea unui incendiu de locuință, extins pe o suprafață de aproximativ 200 mp. Potrivit ISU Buzău, incendiu a izbucnit la o casă din lo
Gorj: O fetiță de trei ani a murit la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu
O fetiță de trei ani a decedat, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, în acest caz fiind înștiințate Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, fetița a fost adusă la spital cu ambulanța, de la Cent
Colegiul Medicilor Stomatologi: Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale
Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale, avertizează Colegiul Medicilor Stomatologi din România. De asemenea, sângerările gingivale sunt percepute ca fiind 'normale' de aproape o treime dintre respondenți, reiese dintr-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. România are nevoie
Academia de Științe Medicale - 90 de ani de la înființare; congres aniversar pe 16 și 17 mai
Academia de Științe Medicale organizează, pe 16 și 17 mai, un congres aniversar cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea instituției, eveniment care se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Camerei Deputaților. Evenimentul va reuni membri ai Academiei de Științe Medicale, personalități marcante ale lumii științifice,