logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Prezidențiale2025/Între menținerea direcției europene și virajul către extrema dreaptă, românii au ales prima variantă (agenții)

Imagine din galeria Agerpres

Agențiile de presă internaționale relatează luni despre victoria candidatului independent Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale din România și notează că românii au ales să păstreze cursul european.

 

Foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO



AFP: Tresărire în România, candidatul proeuropean câștigă președinția

Astfel, agenția AFP scrie că, între menținerea cursului european și a sprijinului pentru Kiev sau virajul către extrema dreaptă, românii, ieșiți duminică în număr mare la vot pentru a-și alege președintele, au ales prima opțiune, acordându-i victoria primarului centrist al Bucureștilor.

Deși puțini ar fi pariat pe el acum două săptămâni, Nicușor Dan, în vârstă de 55 de ani, a primit aproape 54% din voturi după numărarea cvasitotalității buletinelor de vot, un rezultat întâmpinat cu entuziasm la sediul său de campanie.

'Aceasta este victoria a mii și mii de oameni care au crezut că România se poate schimba în direcția corectă', le-a spus el susținătorilor săi, printre scandări care lăudau Europa și care ironizau Rusia.

Dan a avut ceva de spus și pentru cei care nu l-au votat, îndemnându-i să 'se apuce de treabă' și să 'construiască o Românie unită'.

Alegerile prezidențiale au fost urmărite îndeaproape de comunitatea internațională, iar mesajele au curs imediat, de la președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a lăudat alegerea românilor pentru o 'Europă puternică', până la șeful statului francez, Emmanuel Macron, pentru care 'democrația' a câștigat 'în ciuda numeroaselor tentative de manipulare'.

În Ucraina vecină, președintele Volodimir Zelenski a salutat acest succes 'istoric', amintind 'importanța de a avea România ca partener de încredere'.

La cinci luni după rara anulare a alegerilor din noiembrie, marcate de suspiciuni de interferență rusă, România speră acum să încheie acest capitol tumultos, comentează AFP, care atrage totuși atenția că divizările sunt adânci.

După ce inițial a refuzat să-și recunoască înfrângerea în ciuda rezultatelor exit-pollurilor și a vorbit despre o fraudă, candidatul suveranist George Simion și-a felicitat în cele din urmă adversarul, promițând în același timp să 'continue lupta'.

Acest admirator în vârstă de 38 de ani al președintelui american Donald Trump a dominat în mare măsură primul tur de scrutin din 4 mai, cu aproape 41% din voturi, dublu față de procentele obținute de primarul Bucureștilor, purtat de un val de furie împotriva 'politicienilor hoți' aflați la putere din 1989 și pe fondul dificultăților economice ale uneia dintre cele mai sărace țări din UE, scrie AFP.

Însă Simion a avut de suferit după o serie de 'pași greșiți' între cele două tururi de scrutin, dar mai ales ca urmare a unei 'mobilizări aproape fără precedent' a 'apărătorilor democrației', a comentat pentru AFP analistul Sergiu Mișcoiu.

Prezența la vot a fost de aproape 65%, față de doar 53% în primul tur de scrutin.

'Niciodată un scrutin nu a fost atât de decisiv' pentru viitorul țării, 'cu implicații geopolitice clare', adaugă expertul.

Și aceasta pentru că șeful statului are atribuții privind numirile în funcții cheie și participă la summiturile Uniunii Europene și NATO.

România, membru loial al UE, o națiune cu 19 milioane de locuitori care se învecinează cu Ucraina, a devenit un pilon esențial al Alianței Atlantice de la începutul ofensivei ruse din 2022, comentează AFP, care menționează că două viziuni s-au ciocnit la urne.

Nicușor Dan, un matematician strălucit care a studiat în Franța înainte de a deveni activist anticorupție, este un european convins și un susținător fervent al Kievului.

Pe de altă parte, vulcanicul George Simion, critic al 'politicilor absurde ale UE', a pledat în timpul campaniei pentru încetarea ajutorului militar acordat Ucrainei, susținând 'neutralitatea' și negând în același timp că ar fi 'prietenul lui Vladimir Putin', președintele Rusiei.

La ieșirea din secțiile de votare, mulți și-au exprimat speranța că actualul coșmar se va sfârși. 'A fost un haos imens în România' de când votul a fost anulat, a declarat Runa Petringenaru, organizatoare de seminare în vârstă de 55 de ani. 'Este fără precedent, probabil chiar și la scară europeană', spune ea.

 


Foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO



EFE: Nicușor Dan, matematicianul liniștit care a învins extrema dreaptă

Independentul Nicușor Dan, primar al Bucureștilor și matematician, l-a învins duminică pe ultranaționalistul George Simion într-un tur al doilea strâns, scrie EFE, care citează analiști locali potrivit cărora victoria sa reprezintă o susținere a proiectului european al României, un angajament față de stabilitatea instituțională și o respingere a populismului naționalist întruchipat de Simion.

În capitala României, un bastion al lui Dan, mobilizarea cetățenească pentru a vota opțiunea proeuropeană a fost evidentă duminica aceasta.

'Am votat pentru candidatul potrivit pentru țara și viitorul meu. Nu vreau să trăiesc într-o țară în care președintele are idei extremiste susținute de o minoritate a populației', a declarat Maria pentru EFE după ce a votat la Facultatea de Arhitectură din centrul țării.

Un alt student, Marius, a explicat că a votat pentru Dan pentru că 'nici Simion, nici ideile sale nu ar trebui să reprezinte România în lume'.

Dan are acum responsabilitatea de a restabili încrederea în instituții și de a aborda o situație economică dificilă, România înregistrând cel mai mare deficit din Uniunea Europeană (UE) și fiind amenințată de o retrogradare a ratingului de creditare.

În vârstă de 55 de ani, Dan este un politician independent, ideologic mai degrabă conservator decât progresist, cunoscut pentru cariera sa academică și activismul civic.

În ciuda firii sale rezervate și a carismei limitate, Dan a reușit să se conecteze cu un electorat urban tânăr, sătul de corupție, care a văzut în el un politician onest, capabil să modernizeze țara, scrie EFE.

Dan duce o viață modestă, fără proprietăți sau mașini scumpe, și cu datorii la bancă, lucru neobișnuit în politica românească și care i-a consolidat credibilitatea în fața alegătorilor, comentează agenția de presă spaniolă.

Născut în Făgăraș, în inima României, a excelat la matematică de la o vârstă fragedă, câștigând medalii la olimpiadele internaționale și obținând ulterior un doctorat la prestigioasa École Normale Supérieure din Paris. După ce s-a întors în țară la sfârșitul anilor 1990, a lucrat la Institutul de Matematică asociat Academiei Române, combinând această activitate cu apărarea patrimoniului urban și cultural al Bucureștilor.

Activismul său l-a determinat să creeze în 2008 o asociație care a inițiat numeroase procese împotriva neregulilor urbanistice și a abuzurilor imobiliare.

În 2015, a fondat Uniunea Salvați Bucureștiul, care a devenit rapid Uniunea Salvați România (USR), care în 2016 a reușit să intre în Parlament ca a treia forță politică a țării.

Cu toate acestea, în 2017, a decis să părăsească partidul în urma unei dezbateri interne privind definiția constituțională a căsătoriei exclusiv ca o uniune între un bărbat și o femeie, definiție cu care USR nu a fost de acord.

Dan și-a exprimat sprijinul pentru dreptul la avort într-o țară conservatoare din punct de vedere social, unde Biserica Ortodoxă are multă influență, scrie EFE.

În 2020, a fost ales primar al Bucureștilor cu sprijinul atât al USR, cât și al partidului conservator Partidului Național Liberal (PNL), reînnoindu-și mandatul în 2024 cu aproape 50% din voturi, în calitate de candidat independent.

Ca primar, a fost criticat pentru dificultățile sale de comunicare, deși își menține sprijinul public datorită opoziției sale ferme față de abuzurile marilor dezvoltatori și angajamentului său privind transparența și dezvoltarea urbană durabilă.

Programul său prezidențial, intitulat 'Românie onestă', propune reforme instituționale profunde, inclusiv digitalizarea statului, reducerea birocrației, promovarea meritocrației în funcțiile publice și modernizarea sistemului judiciar.

În politica externă, Dan pledează pentru creșterea cheltuielilor pentru apărare la 3,5% din PIB, consolidarea alianței cu Statele Unite și reducerea dependenței tehnologice de puteri autoritare precum China.

Alegerea lui Dan a fost văzută ca un triumf al europenismului moderat asupra retoricii naționaliste și eurosceptice a lui Simion, liderul partidului de extremă dreapta AUR, cunoscut pentru pozițiile sale radicale și apropierea sa de personalități precum Donald Trump.

 


Foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO



dpa: Candidatul proeuropean câștigă alegerile

Primarul proeuropean al Bucureștilor, Nicușor Dan, urmează să devină noul președinte al României, după numărarea a 99% din voturi, învingându-l pe contracandidatul său de extremă dreapta, George Simion, în turul doi al alegerilor prezidențiale de duminică, scrie luni dpa.

'O să urmeze o perioadă dificilă necesară pentru reechilibrarea economică pentru a pune bazele unei societăți sănătoase. Vă rog speranță și răbdare', le-a transmis Dan susținătorilor după ce sondajele de la ieșirea din urne au indicat că se află în frunte.

Anterior, Simion se autodeclarase câștigător, cu mult înainte de numărarea finală a voturilor și contrar previziunilor.

'Suntem câștigătorii clari ai acestor alegeri. Revendicăm victoria în numele poporului român!', le-a declarat Simion susținătorilor săi, după închiderea secțiilor de votare.

El a făcut declarații similare pe platformele de socializare Facebook și X.

Înainte de alegeri, Simion acuzase autoritățile de tentativă de fraudă electorală, deși nu a furnizat nicio dovadă în acest sens, scrie dpa.

Alegerile prezidențiale de duminică au reprezentat o reluare a votului din noiembrie anul trecut. Atunci, candidatul prorus Călin Georgescu a câștigat primul tur, după ce a făcut campanie în mare parte pe platforma online TikTok, relatează dpa, care amintește că, cu puțin timp înainte de turul doi programat, Curtea Constituțională a anulat primul tur din cauza neregulilor în finanțarea campaniei și i-a interzis lui Georgescu să mai candideze.

 


Foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO



Reuters: Președintele ales al României, pro-UE, este cunoscut pentru abordarea sa calmă și metodică

Decizia primarului Bucureștilor, Nicușor Dan, de a participa la o serie de dezbateri, săptămâna trecută, pe care rivalul său de extremă dreapta George Simion le-a evitat, a părut să dea roade duminică, când centristul pro-UE a ieșit victorios în turul doi al alegerilor prezidențiale din țară, comentează luni Reuters.

Analiștii au apreciat că seriozitatea lui Dan în timp ce stătea lângă un scaun gol, unde ar fi trebuit să se afle George Simion, este în mare parte ceea ce i-a convins pe români să se prezinte la urne cu cea mai mare prezență la vot din ultimii 25 de ani.

'În timp ce Dan era motivat, deschis și antipopulist, Simion a condus cea mai proastă campanie posibilă... refuzând dialogul și radicalizând alegătorii', a declarat Sergiu Mișcoiu, profesor de științe politice la Universitatea Babeș-Bolyai.

Dan, un centrist în vârstă de 55 de ani, care s-a angajat să combată corupția, este ferm în favoarea calității de stat membru pe care România o are în UE și NATO și a declarat că sprijinul țării sale pentru Ucraina este vital pentru propria securitate împotriva unei amenințări ruse tot mai mari.

Simion, un naționalist în vârstă de 38 de ani care se opune ajutorului militar acordat Ucrainei vecine și critică conducerea UE, a condus decisiv primul tur al alegerilor prezidențiale, provocând prăbușirea unui guvern de coaliție prooccidental și provocând ieșiri semnificative de capital, scrie Reuters.

'Este victoria voastră', le-a spus Dan, vizibil emoționat, miilor de susținători care îi scandau numele în fața sediului de campanie din București, după ce numărătoarea voturilor a arătat că a câștigat. 'România începe de mâine o nouă etapă și are nevoie de fiecare dintre dumneavoastră. Are nevoie de specialiști care să se implice în diferite politici publice, are nevoie de oameni în societatea civilă, are nevoie de oameni noi în politică. Și, așa cum ați dovedit că puteți să faceți campania asta, vă rog să continuați să activați pentru România', a pledat el.

Nicușor Dan, educat la Sorbona, a avut un istoric de activism împotriva dezvoltării imobiliare haotice și a corupției înainte de a intra în politică. Descris ca fiind calm și metodic, este adesea văzut ducându-și fiica la școală.

Prima sa provocare va fi să numească un prim-ministru și să formeze rapid o nouă majoritate guvernamentală pentru a aborda cel mai mare deficit bugetar al UE și pentru a încerca să evite o retrogradare a ratingului.

Ca primar independent cu două mandate, are experiență în negocierea majorităților și reputația că este un om hotărât.

'Alegerile nu sunt despre politicieni. Alegerile sunt despre comunități. Și, în alegerile de azi, a câștigat o comunitate de români care vrea o schimbare profundă a României', a declarat Dan, care a adăugat că românii trebuie să aibă răbdare în timp ce schimbările pe care le doresc vor fi puse în aplicare.

Reuters amintește că votul de duminică a pus capăt unui sezon electoral prelungit care a început când Călin Georgescu, un candidat obscur de extremă dreaptă și prorus, a câștigat în mod neașteptat primul tur al alegerilor prezidențiale inițiale din noiembrie anul trecut, alegeri care au fost ulterior anulate din cauza suspiciunii de amestec al Rusiei. După ce lui Georgescu i s-a interzis să mai candideze, Simion a preluat 'ștafeta', alimentând furia alegătorilor din cauza costurilor ridicate ale vieții și a imoralității sociale percepute, pusă în seama politicienilor mainstream de centru-stânga și centru-dreapta și pe elitele occidentale.

Simion și-a datorat victoria din primul tur de scrutin sprijinului acordat lui Georgescu. Însă analiștii au spus că insistența sa de a-l numi pe Georgescu prim-ministru a fost un alt factor care i-a motivat pe alegătorii pro-UE să se prezinte la urne în număr mare.

Duminică, susținătorii lui Dan au scandat 'Rusia, nu uita, România nu-i a ta', ceea ce a devenit o mantră la mitingurile pro-UE din acest an. AGERPRES/(AS - redactor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 467

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 25-07-2025 16:47

Basorelief al poetului Mihai Eminescu, inaugurat la Sveti Vlas, în Bulgaria

Ambasadorul României în Bulgaria, Brândușa Predescu, și ambasadorul Bulgariei în România, Radko Vlaikov, au participat la ceremonia de dezvelire a basoreliefului poetului român Mihai Eminescu pe Aleea Națiunilor din orașul Sveti Vlas.

Romania in lume 18-07-2025 17:08

Un deținut român a decedat în închisoarea din Prato, oamenii legii nu exclud ipoteza unui omor

Un deținut român de 58 de ani a fost găsit mort în închisoarea La Dogaia din Prato, al doilea oraș ca mărime din Toscana (Italia), iar biroul procurorului local nu a exclus vineri ipoteza unei omucideri, relatează agenția de presă ANSA. Decedatul se afla în secția de izolare a închisorii din motive disciplinare. 

Romania in lume 18-07-2025 12:27

Consiliul Europei avertizează cu privire la agravarea supraaglomerării din închisorile de pe continent (raport)

Consiliul Europei a avertizat vineri, în raportul său anual, cu privire la agravarea supraaglomerării din închisorile de pe continent, cu creșteri semnificative ale numărului de deținuți în numeroase țări, în timp ce alte state au mai mulți deținuți decât locuri disponibile. În raportul său,

Romania in lume 18-07-2025 09:04

SUA: Administrația Trump le cere diplomaților americani să evite să comenteze despre alegerile din alte țări

Secretarul de stat american Marco Rubio i-a instruit pe diplomații americani din întreaga lume să nu comenteze asupra corectitudinii sau integrității alegerilor desfășurate în alte țări, potrivit unei note interne consultate joi de Reuters, o distanțare de la abordarea tradițională a Washingtonului de a promova alegeri libere și corecte.

Romania in lume 16-07-2025 13:06

Republica Moldova și România vor colabora pentru accesarea și valorificarea fondurilor europene destinate infrastructurii

România și Republica Moldova vor colabora pentru accesarea și valorificarea fondurilor europene destinate infrastructurii, odată cu semnarea, la Chișinău, a unei declarații comune, care stabilește cadrul de cooperare bilaterală, informează un comunicat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova. Docume

Romania in lume 15-07-2025 13:55

Siegfried Mureșan: Nu vom începe negocierile, dacă executivul UE ignoră solicitările PE privind PAC și Politica de coeziune

Parlamentul European nu va începe negocierile cu Comisia Europeană privind viitorul buget multianual al UE pentru perioada 2028-2034 dacă propunerea pe care o va prezenta miercuri executivul UE ignoră solicitările sale, în special în ceea ce privește existența unor bugete separate pentru Politica Agricolă Comună (PAC) și Politica de coeziune și menț

Romania in lume 15-07-2025 10:49

Peste 12.000 de oameni au participat la cel mai mare festival românesc din America, un record (GALERIE FOTO)

Peste 12.000 de oameni au participat, pe promenada The Wharf din Washington, D.C., între 11-13 iulie, la cel mai mare festival românesc din America: ''Romanian Weekend at The Wharf'', informează marți, într-un comunicat de presă, Ambasada României în SUA.

Romania in lume 11-07-2025 10:56

SUA: Banatul și Timișoara, în prim-plan la cea de-a patra ediție a festivalului 'Romanian Weekend at The Wharf' de la Washington

Banatul și Timișoara se vor afla în prim-planul celei de-a patra ediții a 'Romanian Weekend at The Wharf' - un amplu festival parte a săptămânii de evenimente dedicate celebrării Parteneriatului Strategic cu SUA -, care se desfășoară între 11-13 iulie într-una dintre cele mai animate zone din Washington, The Wharf, informează vineri Ambasada R

Romania in lume 10-07-2025 15:12

Opt eurodeputați români au votat pentru moțiunea de cenzură împotriva Comisiei Europene, doi s-au abținut

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Opt eurodeputați români au votat joi pentru moțiunea de cenzură împotriva Comisiei Europene, doi s-au abținut de la vot, iar 12 au votat împotrivă, în timp ce nu mai puțin de unsprezece, adică o treime, au fost absenți la votul din plenul PE.

Romania in lume 10-07-2025 14:13

Ambasadorul României în SUA a avut o întâlnire cu Charles McLaughlin, asistent special al președintelui Trump

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întrevedere cu asistentul special al președintelui american Donald Trump și director senior pentru Europa și Rusia în cadrul Consiliului Securității Naționale, Charles McLaughlin, a anunțat joi ambasada într-o postare pe pagina sa de Facebook, în care menționează că, în tim

Romania in lume 10-07-2025 11:47

Eurodeputatul Daniel Buda a cerut în plenul PE ca bugetul PAC să rămână separat, cu o finanțare adecvată și garantată post-2027

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Eurodeputatul român Daniel Buda (PNL), care este vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI), i-a cerut joi comisarului european de resort, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, ca bugetul Politicii Agricole Comune (PAC) să rămână separat și s

Romania in lume 09-07-2025 21:08

Vlad Voiculescu: Mesajele dintre Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer ar fi trebuit făcute publice

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Europarlamentarul Vlad Voiculescu (USR) este de părere că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, trebuia să facă publice mesajele cu CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, principalul lucru care i s-a reproșat în moțiunea de cenzură depusă împotriva Comisiei Europene și asupra căreia

Romania in lume 09-07-2025 20:03

Eurodeputații USR apreciază că Oana Țoiu va fi un ministru de externe care comunică mai mult

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Eurodeputații Dan Barna și Vlad Voiculescu (USR) au declarat miercuri, la Strasbourg, că Oana Țoiu, noul ministru de externe al României care provine din aceeași formațiune politică, va comunica mai mult și își va asuma poziții în materie de politică externă.

Romania in lume 09-07-2025 16:42

Motto-ul Universității de Vară de la Băile Tușnad va fi în acest an 'Contați pe noi!'; numeroase personalități din străinătate, între invitați

Universitatea de Vară Balvanyos din acest an de la Băile Tușnad, din România, se desfășoară sub motto-ul 'Contați pe noi!', a făcut cunoscut miercuri deputatul Fidesz Zsolt Nemeth, unul dintre fondatorii evenimentului și șeful comisiei pentru afaceri externe a parlamentului ungar, informează MTI. Zsolt Nemeth a precizat, în

Romania in lume 09-07-2025 16:30

Justiția franceză a respins cererea Bucureștiului de extrădare a prințului Paul de România

Curtea de Apel de la Paris a refuzat miercuri să îl predea pe prințul Paul de România, descendent al regelui Carol al II-lea, Bucureștiului, care cerea remiterea lui pentru executarea unei pedepse cu închisoarea într-un dosar pentru trafic de influență în legătură cu un conflict privind succesiunea regală, informează AFP.