Un oficial ungar a încercat să obțină informații despre presupuși oponenți ai lui Orban la o întâlnire cu oficiali americani

Un oficial desemnat de premierul ungar Viktor Orban să investigheze interferența politică străină s-a întâlnit săptămâna aceasta cu oficiali ai administrației președintelui Donald Trump, în ceea ce oficialii americani au văzut ca o încercare de a-i coopta împotriva presupușilor dușmani ai șefului executivului de la Budapesta înaintea alegerilor de anul viitor, informează Reuters.
O delegație ungară s-a întâlnit joi la sediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) din Washington cu membri desemnați de Trump și a cerut informații despre partenerii și angajații agenției din Ungaria, a declarat o sursă familiarizată cu chestiunea.
Întâlnirea a stârnit îngrijorări în rândul unor oficiali americani că informațiile pe care oficialii ungari căutau să le obțină cu privire la finanțarea americană pentru grupurile din Ungaria vor fi folosite pentru a susține represiunea lui Orban împotriva mass-media independente și a grupurilor societății civile, așa că aceștia au refuzat să le furnizeze, a explicat sursa citată.
Delegația ungară a fost condusă de Andras Laszlo - membru al Parlamentului European din cadrul partidului de guvernământ Fidesz, al lui Orban -, care a fost numit în februarie comisar pentru investigarea presupuselor ingerințe străine. El a declarat vineri pentru Reuters că unele organizații din Ungaria finanțate de USAID au 'caracteristici pronunțat de natură politică și au un impact mare asupra vieții politice ungare'.
Sub administrațiile anterioare, USAID a sprijinit societatea civilă și mass-media din țări din întreaga lume în numele construirii unor democrații reziliente, dar criticii acestui demers, între care Orban, spun că obiectivul a fost răsturnarea guvernelor care nu erau aliniate cu Statele Unite.
Departamentul de Stat al SUA a confirmat întâlnirea dintre Laszlo și oficiali americani, între care Kenneth Jackson, administrator adjunct pentru management și resurse al USAID, precizând că a fost organizată la cererea oficialului ungar.
Orban a promis să restrângă finanțarea străină a mass-media și a grupurilor societății civile, demers văzut de criticii săi drept o încercare de a-și consolida poziția înaintea alegerilor din 2026, când se va confrunta cu o provocare fără precedent din partea unui nou partid de opoziție.
Premierul ungar a făcut paradă de prietenia personală cu președintele american Donald Trump, cei doi împărtășind o abordare similară cu privire la probleme precum imigrația, drepturile persoanelor transgender și războiul Rusiei în Ucraina.
Laszlo a declarat că a fost însărcinat să împărtășească informații cu Washingtonul cu privire la ceea ce el a numit interferență străină în legătură cu ultimele alegeri generale din Ungaria din 2022. Misiunea sa a presupus să le ceară oficialilor administrației Trump să împărtășească informații cu Ungaria despre 'amploarea... și intenția' finanțării americane pentru organizațiile care lucrează în Ungaria, a spus el, refuzând să detalieze conținutul discuțiilor.
La întâlnirea de joi, oficialii americani au refuzat politicos să furnizeze informațiile solicitate și au încheiat întâlnirea sugerând ca ministrul de externe ungar Peter Szijjarto să-l contacteze pe secretarul de stat american Marco Rubio pentru a aranja discuții oficiale, potrivit sursei familiarizată cu chestiunea.
Laszlo a insistat că discuțiile au fost private, dar a recunoscut că a perceput ceea ce el a numit 'incertitudine și ezitare' în rândul oficialilor americani.
Personalități-cheie din mișcarea MAGA a președintelui american - inclusiv fostul consilier al lui Trump, Steve Bannon, și vedeta presei conservatoare Tucker Carlson - se inspiră din Orban și din autodeclarata sa 'democrație iliberală'. Oponenții lui Orban l-au numit pe premier un om politic autoritar.
Tamas Matura, de la Centrul pentru Analiza Politicii Europene, a declarat că vizita lui Laszlo pare să facă parte dintr-o încercare de represiune a lui Fidesz și a lui Orban împotriva presupușilor lor oponenți, inclusiv a presei independente, care se așteaptă să se intensifice în perioada premergătoare alegerilor din 2026.
'Cred că au nevoie de orice fel de instrumente și metode pentru a începe o campanie de defăimare împotriva oricărui tip de opoziție', a spus el.
În schimb, Laszlo a declarat că informațiile pe care dorea să le obțină nu vor fi folosite pentru a urmări în justiție organizațiile pentru că au primit finanțare în trecut.
'Nu ar fi vorba despre pedepse. Aceasta ar fi despre înțelegerea și dezvoltarea prevenirii, bazată pe o înțelegere din ce în ce mai bună a ceea ce sa întâmplat anterior', a susținut el.
Laszlo a spus că dorește să știe dacă banii distribuiți prin Programul USAID pentru Europa Centrală au fost 'utilizați abuziv în scopuri politice și activism politic'.
Acest program a început în 2022 și a furnizat 35 de milioane de dolari pentru 'promovarea instituțiilor democratice și a rezilienței entităților independente, neguvernamentale' în țări precum Ungaria, Bulgaria, Republica Cehă, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. AGERPRES/(AS - redactor: Gabriela Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Lideri europeni reafirmă angajamentul de a sprijini Republica Moldova în parcursul său european
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat vineri, 16 mai, la cea de-a șasea ediție a Summitului Comunității Politice Europene, desfășurat la Tirana, Albania. Evenimentul, găzduit de prim-ministrul Edi Rama, a reunit 47 de șefi de stat și de guvern din UE și alte țări europene, potrivit presedinte.md.
Prezidențiale2025/ Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a votat la Ambasada României la Tirana
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a exercitat vineri dreptul la vot în cadrul turului doilea al alegerilor prezidențiale din România. Ea a votat la Ambasada României din Tirana, după ce și-a încheiat participarea la Summitul Comunității Politice Europene din Albania, potrivit MOLDPRES. Maia Sandu s-a aflat în Albania l
Prezidențiale2025/ Naționalistul George Simion, încrezător înaintea turului doi al prezidențialelor (AFP)
Candidatul naționalist român George Simion, prezent vineri la Paris alături de eurodeputata franceză Marion Maréchal (grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, ECR), s-a declarat convins că ''duminică va fi viitorul președinte al României'', relatează AFP. Liderul partidului AUR, în vârstă
Prezidențiale2025/ Președintele francez Emmanuel Macron denunță 'ingerințele care ne subminează democrațiile'
Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat vineri ''ingerințele'' în alegerile care vor avea loc în Europa, în special în România, ingerințe care ''ne subminează democrațiile'', relatează AFP. ''Vedem în contextul alegerilor noastre - România trăiește asta &
Prezidențiale2025/Votul românilor emigrați și nemulțumiți, decisiv în posibila victorie a candidatului naționalist (EFE)
Votul a sute de mii de români emigrați va fi decisiv în turul doi al alegerilor prezidențiale de duminică, după ce prima rundă a scrutinului a fost câștigată de național-populistul George Simion, în mare parte grație sprijinului din partea unei diaspore care și-a manifestat în acest astfel nemulțumirea față de partidele tradiționale, com
Prezidențiale2025/ Viktor Orban și George Simion: Naționalismul de excludere face dificilă o alianță ultraconservatoare (EFE)
Viktor Orban, prim-ministrul ultranaționalist al Ungariei, și George Simion, candidatul național-populist la funcția de președinte al României, îl admiră pe președintele american, Donald Trump, se declară apărători ai creștinismului și sunt critici la adresa Uniunii Europene (UE), dar narațiunea naționalistă de excludere la care amândoi recurg poate sf&acir
Prezidențiale2025/Îngrijorare la Bruxelles în legătură cu o posibilă victorie a extremei drepte în România (AFP)
Bruxellesul se pregătește să vadă o creștere în rândurile liderilor de extremă dreapta odată cu o posibilă victorie a lui George Simion la alegerile prezidențiale de duminică din România, fără însă să creadă că aceasta 'va opri' mașinăria europeană, comentează vineri AFP. Scrutinul din România, țară cu 19 milioane de locui
Prezidențiale2025/Diaspora română din apropiere de Madrid speră în 'schimbare' prin alegerea lui George Simion (AFP)
La câțiva kilometri de Madrid, în micul oraș Coslada, peste 20% dintre locuitori sunt români, parte din diaspora română care a votat masiv, la fel ca și în alte locuri, pentru naționalistul George Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale, în speranța unei 'schimbări' în România, relatează vineri AFP.
Prezidențiale2025/ Verzii Europeni îl susțin pe candidatul Nicușor Dan în finala prezidențialelor
Partidul Verde European (EGP) și-a exprimat joi sprijinul pentru candidatul Nicușor Dan în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România, care se va desfășura duminică, indică un comunicat al formațiunii paneuropene postat pe website-ul său, europeangreens.eu. 'România se află la o răscruce. Rezultatul acestor ale
Din Ungaria către România, un 'pelerinaj' împotriva apropierii Orban-Simion (comentariu AFP)
Liderul opoziției ungare Peter Magyar a început miercuri un marș către România în semn de protest împotriva recentei apropieri afișate de premierul Viktor Orban față de naționalistul român George Simion, acuzat de a fi o amenințare pentru numeroșii maghiari din țara vecină (Ungariei), comentează AFP. Premierul
Ungaria: Liderul opoziției anunță că va depune o plângere la poliție împotriva lui Orban
Liderul partidului de opoziție Tisza din Ungaria, Peter Magyar, a anunțat marți seară că va face o plângere la poliție împotriva prim-ministrului Viktor Orban, pentru 'că a comis două delicte în cel mai recent discurs al său plin de minciuni', relatează agenția de presă MTI. Orban 'ajunge tot mai jos în fiec
Prezidențiale2025/ Pe teritoriul Republicii Moldova vor fi deschise 64 de secții de votare, timp de trei zile
Cetățenii români din Republica Moldova sunt așteptați să-și exprime dreptul la vot în cadrul turului al II-lea al alegerilor prezidențiale din România, procesul de vot urmând să dureze trei zile - de vineri, 16 mai, până duminică, 18 mai, între orele 07:00-21:00, informează MOLDPRES. Pe teritoriul Republicii
Ungaria îi va susține pe etnicii maghiari din Transilvania și Ținutul Secuiesc, oricine va fi partener de negocieri (ministrul de externe ungar)
Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a afirmat luni, referindu-se la relațiile cu România, că guvernul ungar 'urmărește întotdeauna cea mai bună cooperare posibilă cu o țară în care trăiește o uriașă comunitate etnică maghiară, deoarece ultimii ani au demonstrat pentru toată lumea că atunci când Ungaria și o țară vecină mențin rela
VIDEO Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie a fost întronizat
Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie a fost întronizat la 10 mai 2025, la Londra, ca primul Arhiepiscop Ortodox Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord, ceremonia desfășurându-se la noua Catedrală 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe' din Enfield. La evenimentul organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă Român