logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Numele a trei eurodeputați români, menționate în investigația jurnalistică legată de lobby-ul Huawei în Parlamentul European

Imagine din galeria Agerpres

Numele foștilor eurodeputați Cristian Bușoi și Tudor Ciuhodaru, precum și al actualului membru al Parlamentului European, Daniel Buda, sunt menționate în investigația mai multor publicații belgiene despre lobby-ul Huawei în Parlamentul European, după ce cei trei au semnat în 2021 o scrisoare de susținere pentru compania chineză prin care cereau executivului UE să modifice legislația restrictivă care făcea ca accesul firmei la rețelele 5G din UE să fie dificil, relatează portalul Follow the Money.

Scrisoarea semnată de opt eurodeputați în 2021, a fost o reacție la o alta, cosemnată de 41 de membri ai Parlamentului European, care cerea excluderea Huawei și a concurentului său ZTE din rețelele 5G din întreaga Europă.

Cea din urmă scrisoare, cunoscută la Bruxelles sub numele de scrisoarea 'Nokia', după numele unui competitor european al Huawei, era datată octombrie 2020 și îndemna de asemenea la interzicerea finanțării UE pentru utilizarea tehnologiei de la companii de mare risc din China. Printre semnatari se numărau eurodeputați eurodeputați cunoscuți precum fostul comisar european Andrus Ansip, politicianul german Sven Giegold din grupul verzilor și fostul premier lituanian Andrius Kubilius, care este în prezent comisar european pentru apărare.

Un grup mic, de opt eurodeputați, a adoptat însă o poziție contrară, scrie Follow the Money. Cei opt au semnat o contra-scrisoare, în care au avertizat asupra 'rasismului tehnologic', argumentând că excluderea companiilor în funcție de locul din care provin este discriminatorie.

'Din nefericire, unele state membre au interzis sau intenționează să interzică utilizarea dispozitivelor 5G străine din motive ascunse și dintr-o teamă nefondată de riscuri de securitate națională și chiar fac presiuni asupra altora să li se alăture', se menționează în scrisoare.

Printre semnatari se află Cristian-Silviu Bușoi, care l-a momentul respectiv era președintele puternicei Comisii a PE pentru Industrie, cercetare și energie (ITRE), scrie Follow the Money. De asemenea, într-un gest care pare unul de răzgândire, Giuseppe Ferrandino, un eurodeputat italian care a semnat scrisoarea 'Nokia', a semnat și a doua scrisoare. Printre cosemnatarii scrisorii, postată de portalul belgian pe site-ul său, se află și Tudor Ciuhodaru, pe atunci eurodeputat în grupul S&D și eurodeputatul PNL Daniel Buda, care este membru al PE și în actuala legislatură. În total, scrisoarea este semnată de șase eurodeputați din grupul PPE și doi din grupul S&D, cinci italieni și trei români.

Într-o reacție postată joi pe pagina sa de Facebook, Bușoi a negat că ar fi printre semnatarii scrisorii favorabile Huawei.

'Pentru corecta informare a publicului, în legătură cu informațiile care au apărut în legătură cu o scrisoare trimisă în 2021 către Comisia Europeană, fac următoarea precizare: din verificările e-mailului oficial de la Parlamentul European și cu foștii mei asistenți, nu am găsit nicio corespondență cu domnul Fulvio Matrusciello, care pare inițiatorul demersului scrisorii de lobby pentru Huawei, sau cu altcineva pe tema acestei scrisori. Cu siguranță, NU am semnat nici electronic, nici olograf această scrisoare și nu îmi aduc aminte ca fostul meu coleg, eurodeputatul Matrusciello, să îmi fi cerut un acord verbal pentru această scrisoare. Poziția mea în toate discuțiile oficiale și neoficiale a fost de a susține poziția României în a avea o tehnologie 3, 4 și 5 G fără breșe de securitate', a postat Bușoi pe rețeaua de socializare.

Ancheta justiției belgiene asupra lobby-ului făcut de Huawei în PE este în fază incipientă. Parlamentul European a sigilat joi birourile a doi asistenți parlamentari de la sediul instituției din Bruxelles, la solicitarea unui judecător belgian.

Într-un comunicat de presă, Parchetul Federal belgian a menționat Huawei drept compania vizată de anchetă, după ce anunțase anterior că a percheziționat locuințele mai multor lobbyiști.

După ce Poliția a efectuat mai multe arestări în timpul perchezițiilor a 21 de locuințe din Belgia și Portugalia, precum și a sediului Huawei din Bruxelles, Ministerul Public a raportat că o persoană a fost reținută în Franța după ce a fost emis un mandat european de arestare împotriva sa.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a fost informată cu privire la cererea de sigilare a birourilor din Bruxelles, iar purtătorul de cuvânt al acesteia a indicat că instituția va da curs 'rapid și pe deplin' cererii de cooperare din partea autorităților belgiene pentru a ajuta la anchetă.

Nici Parchetul, nici Parlamentul European nu i-au identificat deocamdată pe cei doi asistenți sau pe vreunul din 'cei cincisprezece' europarlamentari care, potrivit anchetatorilor, ar fi implicați în dosar.

Dacă este vorba despre un europarlamentar în activitate, judecătorul trebuie să ceară Parlamentului European ridicarea imunității înainte de a-l putea urmări penal, atât timp cât nu este prins în flagrant.

Eurodeputata Maria Grapini, din grupul S&D, a declarat joi seară, pentru jurnaliștii români, că membrii grupului au fost informați de președinta grupului, Iraitxe Perez Garcia 'că a fost sesizată de parchetul belgian că două colege din Italia, care sunt membre în S&D, au transmis în scris că se suspendă până la terminarea cercetărilor'.

Ea a reamintit că procedura a fost la fel și în dosarul Qatargate și că 'prezumția de vinovăție funcționează și (cei vizați) au dreptul să rămână membri în Parlamentul European, dar independenți'.AGERPRES/(AS - redactor: Florin Ștefan, editor online: Anda Badea)

Afisari: 881

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 07-05-2025 18:14

Prezidențiale2025/Siegfried Mureșan: Rezultatul alegerilor din România este esențial pentru Uniunea Europeană în ansamblu

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Alegerile prezidențiale sunt importante nu doar pentru viitorul european al României, ci și pentru Uniunea Europeană în ansamblu, iar un președinte antieuropean ar izola România, a declarat miercuri, la Strasbourg, eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan. 'Ale

Romania in lume 07-05-2025 16:47

Parlamentul European vrea un buget UE pentru 2028-2034 'semnificativ mai ambițios', care să răspundă așteptărilor cetățenilor

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European vrea un buget al Uniunii Europene pentru 2028-2034 'semnificativ mai ambițios', care 'să poată răspunde așteptărilor tot mai mari ale cetățenilor UE pe fondul instabilității globale', conform unei rezoluții adoptate miercuri de eurodeputați, reuniți în sesiun

Romania in lume 06-05-2025 20:01

Prezidențiale2025/ Victor Negrescu: Nu pot decât să susțin în continuare calea europeană în aceste alegeri prezidențiale

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Calea europeană reprezintă soluția corectă pentru România, care nu-și permite, în contextul economic actual, să piardă resurse financiare europene, a declarat marți, la Strasbourg, eurodeputatul PSD Victor Negrescu, precizând că, prin prisma 'calităților' sale 'la nivel euro

Romania in lume 06-05-2025 18:46

Prezidențiale2025/ Grupul PPE din PE condamnă decizia PSD de a nu-l sprijini pe Nicușor Dan

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a condamnat marți decizia Partidului Social Democrat (PSD) din România de a nu-l sprijini pe candidatul pro-european, Nicușor Dan, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale și a susținut în același timp decizia PNL ș

Romania in lume 06-05-2025 18:34

Prezidențiale2025/Nicu Ștefănuță: Avem de ales între o candidatură de extremă dreapta și o candidatură care ne menține în zona europeană

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: România se află într-un 'pericol mortal', în urma câștigării primului tur al alegerilor prezidențiale de către George Simion, iar românii cu drept de vot vor avea de ales în turul al doilea 'între o candidatură de extremă dreapta și o candidatură care ne m

Romania in lume 06-05-2025 17:52

Prezidențiale2025/Mînzatu: Cei care credem în proiectul UE trebuie avem un dialog cu fiecare cetățean despre ce înseamnă apartenența la UE

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Apartenența la Uniunea Europeană este parte a soluției la multe din nevoile României, a declarat marți, la Strasbourg, vicepreședinta Comisiei Europene Roxana Mînzatu, precizând că executivul comunitar nu comentează procesul electoral în derulare în România.

Romania in lume 06-05-2025 16:49

Prezidențiale2025/ERC: Avansarea lui George Simion în turul al doilea, 'un mesaj puternic' al cetățenilor României

Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ERC) a apreciat că, la alegerile de duminică, 'cetățenii României au trimis un mesaj puternic' prin faptul că George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și vicepreședinte executiv al ERC, a avansat în turul al doilea al prezidențialelor. &Icir

Romania in lume 06-05-2025 15:30

Prezidențiale2025/Co-președinte al Verzilor din PE: Nu este în interesul României să aibă în Consiliu o persoană pro-Putin ca Simion

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Viitorul României este în Europa, iar Uniunea Europeană vrea o Românie puternică în UE, a declarat marți, în Parlamentul European la Strasbourg, eurodeputatul olandez Bas Eickhout, co-președinte al Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană, atrăgând atenția totodată că un

Romania in lume 06-05-2025 13:52

Expoziție de fotografii documentare 'Flori pe Prut: 35 de ani de la primul Pod de Flori', inaugurată la Parlamentul Republicii Moldova (FOTO-VIDEO)

Expoziția de fotografii documentare 'Flori pe Prut: 35 de ani de la primul Pod de Flori' a fost inaugurată marți la Parlamentul Republicii Moldova. Organizată în parteneriat de Agenția Informațională de Stat MOLDPRES și Agenția Națională de Presă AGERPRES, expoziția inaugurată marți la Chișinău prezintă fotografii realizate de fo

Romania in lume 06-05-2025 13:26

După demisia premierului, în România criza politică se accentuează (agenții de presă)

România intră într-o nouă fază de incertitudine odată cu demisia premierului Marcel Ciolacu, înlocuit temporar marți de ministrul de interne, liberalul Cătălin Predoiu, informează AFP, care comentează că demisia social-democratului din fruntea executivului român survine după ceea ce France Presse numește 'rezultatul șocant al extremei drep

Romania in lume 05-05-2025 13:27

Prezidențiale2025/ Peskov: Românii au fost privați de posibilitatea de a vota pentru un candidat care le-a plăcut

Românii au fost privați de posibilitatea de a vota pentru candidatul lor preferat la președinție, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Solicitat de TASS să comenteze rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din România, în cadrul unui briefing, Peskov a spus că ''unul d

Romania in lume 05-05-2025 12:15

Prezidențiale2025/ O Românie divizată se așteaptă la o confruntare între blocuri opuse pentru președinție (EFE)

O Românie mai polarizată ca oricând de la revenirea la democrație în 1990 se confruntă cu o ciocnire între două modele de țară după primul tur al alegerilor prezidențiale repetate de duminică, în care ultranaționalistul George Simion s-a impus clar în fața proeuropeanului Nicușor Dan, comentează EFE luni. Po

Romania in lume 05-05-2025 12:06

Prezidențiale2025/ Extrema dreaptă în frunte în România: ''Un foarte frumos bumerang'' pentru UE, apreciază Marine Le Pen

Lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen a salutat luni victoria în primul tur al alegerilor prezidențiale din România a candidatului de extremă dreapta George Simion, văzând în aceasta ''un foarte frumos bumerang'' pentru Uniunea Europeană, informează AFP. ''România tocmai i-a oferit

Romania in lume 04-05-2025 22:23

Prezidențiale2025/ Rezultatele exit-poll-urilor, comentate de agenții internaționale de presă

Principalele agențiile de presă internaționale au urmărit îndeaproape și comentează rezultatele exit-poll-urilor primului tur al alegerilor prezidențiale repetate din România desfășurat duminică. AFP: Candidatul extremei drepte a ieșit învingător în primul tur al alegerilor prezidențiale din România

Romania in lume 04-05-2025 21:24

Prezidențiale 2025/ Votul s-a încheiat la Strasbourg; prezență la urne mai mare decât în 2024

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale în cele două secții deschise la Strasbourg s-a încheiat duminică seară, la ora locală 20:00 (21:00, ora României), prezența la urne fiind mai mare față de scrutinul prezidențial anulat din noiembrie anul trecut.