Nava de sprijin pentru luptă Den Helder, construită la Galați - livrată oficial către marina olandeză

Vlissingen - Trimisul special al AGERPRES, Oana Ghiță, transmite: Nava de sprijin pentru luptă (Combat Support Ship - CSS) Den Helder, construită la Damen Galați timp de patru ani, a fost livrată oficial, sâmbătă, Marinei Regale Olandeze.
Nava a fost botezată de catre prințesa moștenitoare a tronului Olandei, Amalia, la șantierul naval Vlissingen-Oost.
CSS Den Helder este a printre cele mai mari și complexe nave miilitare construite în România. Vasul poate transporta 7.600 de metri cubi de combustibil diesel, 1.000 de metri cubi de combustibil pentru elicoptere, 226 de metri de cubi de apă potabilă și 434 de tone de bunuri, inclusiv muniție. Pe vas există și un spital militar de nivel Role - 2. De asemenea, nava are un hangar pentru elicoptere militare, cărora le poate asigura mentenanța și este dotată cu cele mai noi softuri împotriva atacurilor cibernetice.
Sursa foto: Damen
Aurelian Nistor, director de proiecte al diviziei navale Damen România, a povestit că lucrul la această navă a început în februarie 2020, la debutul pandemiei.
'Probele de mare, care au început în noiembrie anul trecut, au durat patru săptămâni. Nava a plecat de la Galați spre Sulina - Bosfor - undeva în Grecia s-a oprit, apoi Palma de Mallorca, Portugalia și o avem aici', a arătat acesta.
El a detaliat eforturile făcute pentru realizarea acestui vas militar. 'E o navă la 165 de metri lungime, cu 840 de kilometri de cablu derulați - de la noi, de la Galați, până dincolo de Oradea, dacă e să măsurăm în linie dreaptă - o navă pentru care au muncit pe vârf de încărcare 600-700 de oameni: corp, tubulatură, lăcătușerie, vopsitorie, mecanică... E un moment de mândrie, astăzi, cu un proiect început în pandemie, început în perioada de război să avem această navă, această bijuterie', a arătat Aurelian Nistor. El a subliniat că în acești patru ani au existat foarte multe provocări, dar termenele de predare au fost respectate.
Totodată, reprezentantul Damen România și-a exprimat dorința ca o astfel de navă să poată fi realizată și pentru Forțele Navale Române.
El a mărturisit că este prezent la ceremonia din Olanda alături de 40 de muncitori de la șantierul din Galați.
Directorul general al Șantierului naval Damen Galați, Doru Gaibăr, a vorbit despre proiectele aflate în curs de desfășurare. 'În iulie vom începe construcția a patru fregate antisubmarin pentru Forțele Navale Olandeze', a arătat el, și a adăugat că specialiștii de la Institutul de Proiectare al șantierului lucrează la o fregată pentru Guvernul Germaniei și vor proiecta și fregatele pentru Guvernul Olandei.
'În șantier avem 1.700 de angajați, foarte mulți specialiști (...) acoperim toată marja de joburi necesare pentru a executa astfel de nave', a punctat Doru Gaibăr.
Șeful Marinei Regale Olandeze, viceamiralul Rene Tas, a arătat că este important că această navă se alătură flotei din țara sa, 'pentru că știm cu toții cât de periculoasă devine lumea de azi și avem nevoie de tot mai multe nave pe mare pentru a ne asigura că suntem pregătiți pentru orice se întâmplă'.
Viceamiralul Rene Tas a spus că după ce nava a ajuns din România în Olanda, a vorbit cu căpitanul ei, care era 'foarte fericit'. 'Este foarte bine construită, foarte robustă, suntem mulțumiți de ea', a apreciat el.
În martie, pe CSS Den Helder va fi montat echipament suplimentar, după care vor fi făcute mai multe teste, printre care și cele de rezistență la condiții meteo, iar din octombrie nava va fi complet operațională, a afirmat șeful Marinei olandeze.
Roland Briene, directorul Damen Naval, a explicat că nava poate opera în cadrul unei flote NATO în sprijinul a șase nave militare, iar principala sarcină este să livreze combustibil, bunuri, muniție.
El a apreciat că 'ar fi păcat ca ministerul român al Apărării să se îndrepte în afara țării, când are un șantier fantastic în România', arătând disponibilitatea de a construi nave militare în România.
La ceremonie au participat și ambasadorul României în Olanda, Nicolae Comănescu, respectiv ambasadoarea Olandei la București, Willemijn van Haaften.
Diplomatul român a spus că această contribuție a României la construcția navei este un exemplu de expertiză și profesionalism, în timp ce Willemijn van Haaften a arătat că nava de sprijin pentru luptă botezată sâmbătă este 'un exemplu al cooperării româno-olandeze'.
CSS Den Helder este cea mai nouă achiziție a flotei Marinei Regale Olandeze, menită să înlocuiască nava de aprovizionare HNLMS Amsterdam, retrasă din serviciu în 2014.
Construită la Șantierul Naval Damen din Galați, România, această navă a fost dezvoltată în colaborare cu Organizația pentru Materiale de Apărare (DMO) și Marina Regală Olandeză (RNLN). Proiectată pentru a furniza combustibil, muniție, apă, alimente și piese de schimb altor nave, Den Helder are capacitatea de a opera la nivel global, inclusiv în zone cu amenințări ridicate.
Construcția navei a început la Șantierul Naval Damen din Galați, cu tăierea primei bucăți de oțel pe 2 decembrie 2020. Ceremonia de punere a chilei a avut loc pe 2 iunie 2021.
În noiembrie 2024, Den Helder a părăsit șantierul din Galați pentru a efectua testele pe mare, inclusiv în Marea Neagră și Marea Mediterană. Pe 13 decembrie 2024, nava a ajuns la șantierul Damen Naval din Vlissingen, Olanda, pentru teste finale. AGERPRES / (A - editor: Marius Frățilă, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)
Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green
Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun
Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România
Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d
Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România
Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.
Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES
Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient
Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină
Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a
CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.
Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit
Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.
Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham
Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un
Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul său, declarați 'persona non grata' de către Rusia
Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară 'persona non grata' pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conf
Mircea Cărtărescu - prezent, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția
Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma - organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR transmis miercuri AGERPRES, desfășurat cu sprijinul Instit
'Podul de Flori' devine realitate: Piatra de temelie va fi pusă la 26 aprilie, anunță ministrul moldovean al infrastructurii
Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastruc
România/alegeri: Ponta spune că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (Reuters)
București, 7 apr /Agerpres/ - Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din România, a declarat luni că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de grâne ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali, dar s-a angajat să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc, transmite Reuters, citând u
BTA/ Expoziție care explorează regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, la Sofia
După doi ani de cercetare și explorare în regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, proiectul european B-Shapes intră în 'Episodul 2' cu expoziția 'Prin prisma granițelor' ('Through the Prism of Borders'). Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie din Sofia, în perioada 8 aprilie - 29 august.
Ministrul de externe ungar condamnă incidentele împotriva etnicilor maghiari din România
'Considerăm incidentele împotriva etnicilor maghiari din România drept inacceptabile și le condamnăm în termenii cei mai puternici posibil', a afirmat vineri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmite MTI. Peter Szijjarto a postat pe Facebook, după discuții cu omologul său românul său Emil Hurezeanu,