logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Nava de sprijin pentru luptă Den Helder, construită la Galați - livrată oficial către marina olandeză

Image

Vlissingen - Trimisul special al AGERPRES, Oana Ghiță, transmite: Nava de sprijin pentru luptă (Combat Support Ship - CSS) Den Helder, construită la Damen Galați timp de patru ani, a fost livrată oficial, sâmbătă, Marinei Regale Olandeze.

Nava a fost botezată de catre prințesa moștenitoare a tronului Olandei, Amalia, la șantierul naval Vlissingen-Oost.

CSS Den Helder este a printre cele mai mari și complexe nave miilitare construite în România. Vasul poate transporta 7.600 de metri cubi de combustibil diesel, 1.000 de metri cubi de combustibil pentru elicoptere, 226 de metri de cubi de apă potabilă și 434 de tone de bunuri, inclusiv muniție. Pe vas există și un spital militar de nivel Role - 2. De asemenea, nava are un hangar pentru elicoptere militare, cărora le poate asigura mentenanța și este dotată cu cele mai noi softuri împotriva atacurilor cibernetice.

 


Sursa foto: Damen


Aurelian Nistor, director de proiecte al diviziei navale Damen România, a povestit că lucrul la această navă a început în februarie 2020, la debutul pandemiei.

'Probele de mare, care au început în noiembrie anul trecut, au durat patru săptămâni. Nava a plecat de la Galați spre Sulina - Bosfor - undeva în Grecia s-a oprit, apoi Palma de Mallorca, Portugalia și o avem aici', a arătat acesta.

El a detaliat eforturile făcute pentru realizarea acestui vas militar. 'E o navă la 165 de metri lungime, cu 840 de kilometri de cablu derulați - de la noi, de la Galați, până dincolo de Oradea, dacă e să măsurăm în linie dreaptă - o navă pentru care au muncit pe vârf de încărcare 600-700 de oameni: corp, tubulatură, lăcătușerie, vopsitorie, mecanică... E un moment de mândrie, astăzi, cu un proiect început în pandemie, început în perioada de război să avem această navă, această bijuterie', a arătat Aurelian Nistor. El a subliniat că în acești patru ani au existat foarte multe provocări, dar termenele de predare au fost respectate.

Totodată, reprezentantul Damen România și-a exprimat dorința ca o astfel de navă să poată fi realizată și pentru Forțele Navale Române.

El a mărturisit că este prezent la ceremonia din Olanda alături de 40 de muncitori de la șantierul din Galați.

Directorul general al Șantierului naval Damen Galați, Doru Gaibăr, a vorbit despre proiectele aflate în curs de desfășurare. 'În iulie vom începe construcția a patru fregate antisubmarin pentru Forțele Navale Olandeze', a arătat el, și a adăugat că specialiștii de la Institutul de Proiectare al șantierului lucrează la o fregată pentru Guvernul Germaniei și vor proiecta și fregatele pentru Guvernul Olandei.

'În șantier avem 1.700 de angajați, foarte mulți specialiști (...) acoperim toată marja de joburi necesare pentru a executa astfel de nave', a punctat Doru Gaibăr.

Șeful Marinei Regale Olandeze, viceamiralul Rene Tas, a arătat că este important că această navă se alătură flotei din țara sa, 'pentru că știm cu toții cât de periculoasă devine lumea de azi și avem nevoie de tot mai multe nave pe mare pentru a ne asigura că suntem pregătiți pentru orice se întâmplă'.

Viceamiralul Rene Tas a spus că după ce nava a ajuns din România în Olanda, a vorbit cu căpitanul ei, care era 'foarte fericit'. 'Este foarte bine construită, foarte robustă, suntem mulțumiți de ea', a apreciat el.

În martie, pe CSS Den Helder va fi montat echipament suplimentar, după care vor fi făcute mai multe teste, printre care și cele de rezistență la condiții meteo, iar din octombrie nava va fi complet operațională, a afirmat șeful Marinei olandeze.

Roland Briene, directorul Damen Naval, a explicat că nava poate opera în cadrul unei flote NATO în sprijinul a șase nave militare, iar principala sarcină este să livreze combustibil, bunuri, muniție.

El a apreciat că 'ar fi păcat ca ministerul român al Apărării să se îndrepte în afara țării, când are un șantier fantastic în România', arătând disponibilitatea de a construi nave militare în România.

La ceremonie au participat și ambasadorul României în Olanda, Nicolae Comănescu, respectiv ambasadoarea Olandei la București, Willemijn van Haaften.

Diplomatul român a spus că această contribuție a României la construcția navei este un exemplu de expertiză și profesionalism, în timp ce Willemijn van Haaften a arătat că nava de sprijin pentru luptă botezată sâmbătă este 'un exemplu al cooperării româno-olandeze'.

CSS Den Helder este cea mai nouă achiziție a flotei Marinei Regale Olandeze, menită să înlocuiască nava de aprovizionare HNLMS Amsterdam, retrasă din serviciu în 2014.

Construită la Șantierul Naval Damen din Galați, România, această navă a fost dezvoltată în colaborare cu Organizația pentru Materiale de Apărare (DMO) și Marina Regală Olandeză (RNLN). Proiectată pentru a furniza combustibil, muniție, apă, alimente și piese de schimb altor nave, Den Helder are capacitatea de a opera la nivel global, inclusiv în zone cu amenințări ridicate.

Construcția navei a început la Șantierul Naval Damen din Galați, cu tăierea primei bucăți de oțel pe 2 decembrie 2020. Ceremonia de punere a chilei a avut loc pe 2 iunie 2021.

În noiembrie 2024, Den Helder a părăsit șantierul din Galați pentru a efectua testele pe mare, inclusiv în Marea Neagră și Marea Mediterană. Pe 13 decembrie 2024, nava a ajuns la șantierul Damen Naval din Vlissingen, Olanda, pentru teste finale. AGERPRES / (A - editor: Marius Frățilă, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 315

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 22-02-2025 09:58

Elon Musk: Rețeaua Soros și USAID subminează democrația în România

Miliardarul Elon Musk a postat în cursul nopții de vineri spre sâmbătă pe rețeaua X, pe care o deține, un mesaj potrivit căruia 'Soros și USAID subminează democrația în România'. Elon Musk, consilier al președintelui american Donald Trump, a preluat o postare a unui internaut care face legătura între o judecătoare a Curții

Romania in lume 21-02-2025 10:20

Emmanuel Macron a discutat cu internauții despre sprijinul pentru Zelenski, amenințarea rusă și anularea alegerilor din România

Președintele francez Emmanuel Macron a avut un schimb de opinii îndelungat cu forțele politice din țară și apoi, joi seară, pe rețelele sociale, cu internauții, în care, între altele, a tras 'un semnal de alarmă', a anunțat 'eforturi' în fața 'amenințării ruse', și-a reiterat sprijinul pentru președintele ucrainean Volo

Romania in lume 20-02-2025 19:34

Elon Musk amplifică disputa despre alegerile din România, calificându-l drept 'tiran' pe judecătorul-șef (Reuters)

Miliardarul american Elon Musk, consilier al președintelui SUA Donald Trump, l-a calificat joi drept ''tiran'' pe președintele Curții Constituționale din România, Marian Enache, în contextul anulării alegerilor prezidențiale române din 2024, transmite Reuters. În decembrie, Curtea Constituțională a anula

Romania in lume 20-02-2025 19:07

BTA: Doi ofițeri români se alătură patrulelor bulgare în stațiunea Pamporovo

Doi ofițeri români de poliție vor lucra împreună cu forțele de ordine bulgare care patrulează în stațiunea de schi Pamporovo din Munții Rodopi între 20 februarie și 19 martie, a anunțat joi Ministerul de Interne de la Sofia. Patrulele comune au fost organizate în baza unui acord între ministerele de interne ale celor doua țări.

Romania in lume 19-02-2025 17:17

Patru acuzatoare din Regatul Unit ale lui Andrew Tate îi cer Washingtonului să nu se implice

Patru femei care l-au dat în judecată pe Andrew Tate pentru viol în Regatul Unit s-au declarat ''îngrijorate'' miercuri după informațiile apărute în presă potrivit cărora administrația Trump i-a cerut României să ridice restricțiile de călătorie impuse influencer-ului, transmite France Presse. '

Romania in lume 19-02-2025 11:44

SUA presează România să nu blocheze candidatura lui Călin Georgescu (Bloomberg)

Autoritățile române se află sub o presiune puternică din partea administrației președintelui american Donald Trump pentru a garanta continuarea nestingherită a campaniei electorale a lui Călin Georgescu pentru alegerile prezidențiale din luna mai, scrie marți publicația Bloomberg, care îl califică pe Georgescu drept candidat de extremă dreapta.

Romania in lume 19-02-2025 10:35

Palatul Elysee anunță că Macron îl primește miercuri pe Bolojan, înaintea unei reuniuni cu mai mulți lideri

Emanuel Macron îl va primi miercuri în vizită pe președintele interimar al României, Ilie Bolojan, iar cei doi vor participa apoi la o 'reuniune informală prin videoconferință' cu alți lideri, a căror listă nu a fost încă divulgată, a anunțat marți seară Palatul Elysee, în contextul în care președintele francez organizează o serie

Romania in lume 18-02-2025 19:04

#Ucraina: Franța a convocat pentru miercuri un nou summit, la care este invitată și România

Franța intenționează să găzduiască, miercuri, o a doua reuniune la nivel înalt consacrată Ucrainei și securității europene, însă de această dată a invitat țări europene care nu au fost prezente la summitul de luni de la Paris, inclusiv România, și pe Canada, stat membru NATO, transmite Reuters. Două surse diplomatice

Romania in lume 18-02-2025 13:36

MAE rus: NATO trebuie să dezavueze promisiunile făcute la București în 2008

Rusia vrea ca NATO să dezavueze promisiunea din 2008 de a acorda Ucrainei într-o zi calitatea de membru al alianței militare conduse de SUA, iar ca Ucraina să fie de acord cu neutralitatea, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, transmite Reuters. Aderarea Ucrain

Romania in lume 18-02-2025 10:55

O expoziție cu fotografii AGERPRES dedicată marcării a trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, vernisată la Tunis

O expoziție de fotografii cu războiul din Ucraina, realizate de Agenția Națională de Presă AGERPRES, a fost vernisată, luni seară, la Institutul Cultural Francez din Tunis, pentru a marca trei ani de la invazia rusă. Evenimentul, intitulat 'Le printemps interdit' ('Primăvara interzisă'), a fost organizat de Amb

Romania in lume 17-02-2025 15:48

Tinerii români, cel mai convinși din UE că nu au fost expuși la dezinformare

Nu mai puțin de 19% dintre tinerii români care au participat la un sondaj Eurobarometru efectuat în septembrie-octombrie 2024 au declarat că nu au fost expuși niciodată dezinformării în ultimele șapte zile, fiind cei mai încrezători europeni din acest punct de vedere, urmați de bulgari, lituanieni și estonieni. În

Romania in lume 14-02-2025 18:47

BTA/Miniștrii de externe bulgar și român discută despre apartenența la Schehngen, cooperarea transfrontalieră

Miniștrii de externe bulgar și român discută despre apartenența la Schehngen, proiecte de cooperare transfrontalieră. Miniștrii de externe bulgar Georg Georgiev și român Emil Hurezeanu au avut convorbiri în cadrul Conferinței de Securitate de la München, a declarat vineri Ministerul de Externe de la Sofia. Georgiev a spus că Bulgaria apr

Romania in lume 14-02-2025 17:38

UPDATE Vicepreședintele SUA acuză UE de regres democratic și amintește anularea alegerilor din România

Vicepreședintele american J.D. Vance a acuzat vineri aliații europeni ai SUA că cenzurează libertatea de exprimare și subminează valorile democratice, într-un discurs susținut la Conferința de Securitate de la Munchen, relatează agențiile Reuters, DPA și AFP, el criticând în acest sens poziția unui fost comisar european care a salutat decizia anulării alege

Romania in lume 13-02-2025 19:10

Populația Spaniei a depășit 49 de milioane de locuitori datorită imigranților

Populația Spaniei a depășit 49 de milioane de locuitori - 49.077.984 la 1 ianuarie 2025 - datorită creșterii numărului străinilor, în principal columbieni, venezueleni și marocani, înregistrându-se, în același timp, o scădere a numărului de persoane născute în țară, informează joi EFE. În termeni anuali, pop