logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Schengen/ Reintroducerea controalelor la frontierele interne este posibilă, afirmă Comisia Europeană

Image

Comisia Europeană nu a fost încă notificată cu privire la nicio reintroducere a controalelor la frontierele interne din partea Bulgariei şi a României, a declarat executivul comunitar, după ce guvernul bulgar a anunţat miercuri suspendarea funcţionării punctelor de trecere a frontierei la graniţele cu România şi Grecia, în urma intrării depline a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, precum şi adoptarea unei decizii de introducere a controalelor temporare la frontiera cu România.

''În conformitate cu decizia Consiliului din 12 decembrie 2024, controalele la frontierele terestre interne cu Bulgaria şi România vor fi eliminate începând cu 1 ianuarie 2025. Reintroducerea controalelor la frontierele interne este posibilă. Este o decizie a statului membru în cauză. Comisia nu a fost încă notificată cu privire la nici o reintroducere a acestor controale din partea acestor state membre'', a precizat vineri Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.

Codul frontierelor Schengen (SBC) prevede că statele membre au posibilitatea de a reintroduce temporar controlul la frontierele interne în cazul unei ameninţări grave pentru securitatea internă sau pentru normele publice. Reintroducerea controlului la frontierele interne trebuie să fie aplicată ca măsură de ultimă instanţă, în situaţii excepţionale, şi trebuie să respecte principiul proporţionalităţii.

Durata unei reintroduceri temporare a controlului la frontierele interne este limitată, în funcţie de baza juridică invocată de statul membru ce introduce un astfel de control frontalier.

Amploarea şi durata controlului frontalier reintrodus ar trebui să fie limitate la minimul necesar pentru a răspunde ameninţării în cauză. Reintroducerea controalelor la frontiera internă ar trebui utilizată doar ca o măsură de ultimă instanţă.

Reintroducerea controlului frontalier este o decizie ce îi revine fiecărui stat membru. Comisia Europeană poate emite o opinie cu privire la necesitatea măsurii şi la proporţionalitatea sa, dar nu se poate opune prin veto deciziei unui stat membru de a reintroduce controlul frontalier.

Controale frontaliere reintroduse temporar care sunt în vigoare

În prezent, nouă state din spaţiul Schengen au în vigoare controale frontaliere reintroduse temporar, în legătură cu care Comisia Europeană a fost notificată:

Germania a reintrodus temporar controale frontaliere până la 15 martie 2025, la graniţele cu:
- Polonia, Elveţia, Cehia (ameninţări grave pentru securitatea şi ordinea publică, implicate de nivelurile ridicate continue de migraţie ilegală şi traficul de migranţi, precum şi de presiunea asupra sistemului de primire a azilanţilor; impactul situaţiei securităţii globale, printre care războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei şi situaţia din Orientul Mijlociu, asupra securităţii şi migraţiei);
- Austria (riscuri de securitate asociate cu migraţia ilegală care sporesc ameninţările grave pentru ordinea şi securitatea publică, implicate de situaţia deja tensionată a primirii refugiaţilor, şi creşterea potenţială a presiunii migraţioniste la frontierele externe ale UE din cauza evoluţiilor din Afganistan, Turcia şi Siria, precum şi a activităţilor de traficare, a războiului de agresiune al Rusiei contra Ucrainei şi a situaţiei securităţii din Orientul Mijlociu exacerbată de grupări teroriste);
- Franţa, Belgia, Olanda, Luxemburg şi Danemarca (riscuri de securitate legate de migraţia ilegală la frontierele externe ale UE, ce continuă să conducă la niveluri crescute ale intrărilor ilegale, sporind situaţia deja tensionată a găzduirii refugiaţilor, în special în contextul primirii de cetăţeni ucraineni).

Austria a reintrodus controale frontaliere la graniţele cu:
- Ungaria şi Slovenia (terestre) până la 11 mai 2025 (niveluri ridicate continue de migraţie ilegală şi o creştere a activităţilor de traficare la frontiera sudică a Austriei, presiune disproporţionată pe sistemul austriac de primire a azilanţilor, riscuri de securitate rezultate din evoluţiile securităţii globale în Ucraina şi Orientul Mijlociu, precum şi ameninţarea teroristă în Uniunea Europeană);
- Slovacia (terestru) şi Republica Cehă (toate) până la 15 aprilie 2025 (riscuri asociate cu migraţia ilegală, precum cea prin ruta balcanică, presiunea migraţionistă în zona prefrontalieră, precum şi situaţia dificilă a sistemului de primire a azilanţilor şi a serviciilor de bază, războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei şi situaţia securităţii în Orientul Mijlociu agravată de grupări teroriste).

Franţa a reintrodus controale frontaliere până la 30 aprilie 2025 la graniţele cu Belgia, Luxemburg, Germania, Elveţia, Italia şi Spania (ameninţări grave pentru ordinea şi normele publice şi pentru securitatea internă, implicate de activităţi teroriste de nivel înalt, creşterea prezenţei reţelelor infracţionale ce facilitează migraţia ilegală, fluxuri de migraţie ce riscă să fie infiltrate de indivizi radicalizaţi, precum şi treceri ilegale ale frontierei în Canalul Mânecii şi Marea Nordului, alături de creşterea violenţei în rândul migranţilor, în special în zone de pe coasta nordică precum Dunquerque şi Calais, conducând la situaţii periculoase şi tensionate ce implică atât migranţi, cât şi forţe de ordine).

Slovenia a reintrodus controale frontaliere până la 21 iunie 2025 la graniţele terestre cu Croaţia şi Ungaria (ameninţări grave pentru securitatea internă şi ordinea publică implicate de evenimente legate de terorism şi infracţionalitate organizată, printre care trafic de arme, riscul de infiltrări teroriste în fluxurile migratorii via Balcanii Occidentali, şi islamişti radicalizaţi ce pot intra în oraşe europene în timpul sezonului de vacanţă, precum şi ameninţări hibride dinspre Federaţia Rusă, agresiunea continuă rusă contra Ucrainei, încercări ale unor cetăţeni ruşi de a intra ilegal în Slovenia).

Italia a reintrodus controale frontaliere până la 18 iunie 2025 la graniţa terestră cu Slovenia (ameninţarea continuă de infiltrări teroriste în fluxurile migratorii de-a lungul rutei mediterane şi rutei balcanice, crizele actuale din Europa de Est şi Orientul Mijlociu, presiuni migraţioniste în creştere şi riscul de infiltrare teroristă, riscul de acţiuni violente contra cetăţenilor israelieni şi riscuri de securitate ridicate, asociate cu Jubileul Universal al Bisericii Catolice).

Olanda a reintrodus controale frontaliere până la 8 iunie 2025 la graniţele terestre şi aeriene cu Belgia şi Germania (nivel ridicat de migraţie ilegală, trafic de migranţi şi flux substanţial de migraţie secundară; presiune cumulată şi ridicată asupra sistemului de migraţie, în special pentru primirea azilanţilor; creşterea incidentelor penale la centrele de primire).

Norvegia a reintrodus controale frontaliere până la 11 mai 2025 la toate frontierele interne (ameninţare generală îndreptată spre sectorul energetic, ameninţări de sabotaj din partea serviciilor de informaţii ruse, porturi cu legături cu feribotul către zona Schengen).

Danemarca a reintrodus controale frontaliere până la 11 mai 2025 la toate frontierele interne, cu excepţia graniţei aeriene cu Germania (ameninţări grave pentru securitatea internă şi ordinea publică implicate de evenimente continue legate de terorism şi infracţionalitatea organizată, precum şi de agresiunea Rusiei contra Ucrainei, de tentative ruse de spionaj şi de acte de sabotaj fizic din partea unor indivizi cu legături cu Rusia, alături de impactul conflictelor militare din Orientul Mijlociu şi conflictele din Africa ce sporesc presiunea migraţionistă, intrările ilegale şi riscul de infiltrare din partea unor indivizi radicalizaţi).

Suedia a reintrodus controale frontaliere până la 11 mai 2025 la toate frontierele interne (ameninţări grave pentru securitatea internă şi ordinea publică implicate de evenimente recente legate de terorism şi infracţiuni grave asociate cu un conflict armat în mediul infracţional legate de bande). AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 117

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 22-02-2025 09:58

Elon Musk: Rețeaua Soros și USAID subminează democrația în România

Miliardarul Elon Musk a postat în cursul nopții de vineri spre sâmbătă pe rețeaua X, pe care o deține, un mesaj potrivit căruia 'Soros și USAID subminează democrația în România'. Elon Musk, consilier al președintelui american Donald Trump, a preluat o postare a unui internaut care face legătura între o judecătoare a Curții

Romania in lume 21-02-2025 10:20

Emmanuel Macron a discutat cu internauții despre sprijinul pentru Zelenski, amenințarea rusă și anularea alegerilor din România

Președintele francez Emmanuel Macron a avut un schimb de opinii îndelungat cu forțele politice din țară și apoi, joi seară, pe rețelele sociale, cu internauții, în care, între altele, a tras 'un semnal de alarmă', a anunțat 'eforturi' în fața 'amenințării ruse', și-a reiterat sprijinul pentru președintele ucrainean Volo

Romania in lume 20-02-2025 19:34

Elon Musk amplifică disputa despre alegerile din România, calificându-l drept 'tiran' pe judecătorul-șef (Reuters)

Miliardarul american Elon Musk, consilier al președintelui SUA Donald Trump, l-a calificat joi drept ''tiran'' pe președintele Curții Constituționale din România, Marian Enache, în contextul anulării alegerilor prezidențiale române din 2024, transmite Reuters. În decembrie, Curtea Constituțională a anula

Romania in lume 20-02-2025 19:07

BTA: Doi ofițeri români se alătură patrulelor bulgare în stațiunea Pamporovo

Doi ofițeri români de poliție vor lucra împreună cu forțele de ordine bulgare care patrulează în stațiunea de schi Pamporovo din Munții Rodopi între 20 februarie și 19 martie, a anunțat joi Ministerul de Interne de la Sofia. Patrulele comune au fost organizate în baza unui acord între ministerele de interne ale celor doua țări.

Romania in lume 19-02-2025 17:17

Patru acuzatoare din Regatul Unit ale lui Andrew Tate îi cer Washingtonului să nu se implice

Patru femei care l-au dat în judecată pe Andrew Tate pentru viol în Regatul Unit s-au declarat ''îngrijorate'' miercuri după informațiile apărute în presă potrivit cărora administrația Trump i-a cerut României să ridice restricțiile de călătorie impuse influencer-ului, transmite France Presse. '

Romania in lume 19-02-2025 11:44

SUA presează România să nu blocheze candidatura lui Călin Georgescu (Bloomberg)

Autoritățile române se află sub o presiune puternică din partea administrației președintelui american Donald Trump pentru a garanta continuarea nestingherită a campaniei electorale a lui Călin Georgescu pentru alegerile prezidențiale din luna mai, scrie marți publicația Bloomberg, care îl califică pe Georgescu drept candidat de extremă dreapta.

Romania in lume 19-02-2025 10:35

Palatul Elysee anunță că Macron îl primește miercuri pe Bolojan, înaintea unei reuniuni cu mai mulți lideri

Emanuel Macron îl va primi miercuri în vizită pe președintele interimar al României, Ilie Bolojan, iar cei doi vor participa apoi la o 'reuniune informală prin videoconferință' cu alți lideri, a căror listă nu a fost încă divulgată, a anunțat marți seară Palatul Elysee, în contextul în care președintele francez organizează o serie

Romania in lume 18-02-2025 19:04

#Ucraina: Franța a convocat pentru miercuri un nou summit, la care este invitată și România

Franța intenționează să găzduiască, miercuri, o a doua reuniune la nivel înalt consacrată Ucrainei și securității europene, însă de această dată a invitat țări europene care nu au fost prezente la summitul de luni de la Paris, inclusiv România, și pe Canada, stat membru NATO, transmite Reuters. Două surse diplomatice

Romania in lume 18-02-2025 13:36

MAE rus: NATO trebuie să dezavueze promisiunile făcute la București în 2008

Rusia vrea ca NATO să dezavueze promisiunea din 2008 de a acorda Ucrainei într-o zi calitatea de membru al alianței militare conduse de SUA, iar ca Ucraina să fie de acord cu neutralitatea, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, transmite Reuters. Aderarea Ucrain

Romania in lume 18-02-2025 10:55

O expoziție cu fotografii AGERPRES dedicată marcării a trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, vernisată la Tunis

O expoziție de fotografii cu războiul din Ucraina, realizate de Agenția Națională de Presă AGERPRES, a fost vernisată, luni seară, la Institutul Cultural Francez din Tunis, pentru a marca trei ani de la invazia rusă. Evenimentul, intitulat 'Le printemps interdit' ('Primăvara interzisă'), a fost organizat de Amb

Romania in lume 17-02-2025 15:48

Tinerii români, cel mai convinși din UE că nu au fost expuși la dezinformare

Nu mai puțin de 19% dintre tinerii români care au participat la un sondaj Eurobarometru efectuat în septembrie-octombrie 2024 au declarat că nu au fost expuși niciodată dezinformării în ultimele șapte zile, fiind cei mai încrezători europeni din acest punct de vedere, urmați de bulgari, lituanieni și estonieni. În

Romania in lume 14-02-2025 18:47

BTA/Miniștrii de externe bulgar și român discută despre apartenența la Schehngen, cooperarea transfrontalieră

Miniștrii de externe bulgar și român discută despre apartenența la Schehngen, proiecte de cooperare transfrontalieră. Miniștrii de externe bulgar Georg Georgiev și român Emil Hurezeanu au avut convorbiri în cadrul Conferinței de Securitate de la München, a declarat vineri Ministerul de Externe de la Sofia. Georgiev a spus că Bulgaria apr

Romania in lume 14-02-2025 17:38

UPDATE Vicepreședintele SUA acuză UE de regres democratic și amintește anularea alegerilor din România

Vicepreședintele american J.D. Vance a acuzat vineri aliații europeni ai SUA că cenzurează libertatea de exprimare și subminează valorile democratice, într-un discurs susținut la Conferința de Securitate de la Munchen, relatează agențiile Reuters, DPA și AFP, el criticând în acest sens poziția unui fost comisar european care a salutat decizia anulării alege

Romania in lume 13-02-2025 19:10

Populația Spaniei a depășit 49 de milioane de locuitori datorită imigranților

Populația Spaniei a depășit 49 de milioane de locuitori - 49.077.984 la 1 ianuarie 2025 - datorită creșterii numărului străinilor, în principal columbieni, venezueleni și marocani, înregistrându-se, în același timp, o scădere a numărului de persoane născute în țară, informează joi EFE. În termeni anuali, pop

Romania in lume 13-02-2025 11:37

Infrastructura portuară din sudul Ucrainei, lovită de drone ruse; România afirmă că spațiul ei aerian a fost probabil încălcat (Reuters)

Infrastructura portuară din sudul Ucrainei a fost lovită într-o serie de atacuri cu drone ruse, au anunțat joi oficiali ucraineni. În același timp, Republica Moldova a făcut cunoscut că două drone au explodat pe teritoriul său, iar România, stat membru al NATO, a afirmat că a fost încălcat spațiul său aerian, consemnează Reuters.