Eurodeputaţii români fac eforturi pentru ca Republica Moldova să aibă acces rapid la ajutorul de 1,8 miliarde de euro de la Comisia Europeană

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Eurodeputatul român Siegfried Mureşan (PNL), raportor în comisia de specialitate pentru pachetul de sprijin pentru Chişinău anunţat de Comisia Europeană, s-a angajat să facă eforturi ca iniţiativa să fie aprobată rapid de Parlamentul European şi banii să ajungă în Republica Moldova cu o creştere a prefinanţării faţă de propunerea CE. Totodată, colegul său Dan Barna (USR) a promis tot sprijinul necesar pentru ca pachetul de sprijin să devină operaţional cât mai curând, iar vicepreşedintele PE Victor Negrescu (PSD) a început demersurile pentru deschiderea unui birou al legislativului european la Chişinău.
Siegfried Mureşan, care a efectuat recent o vizită la Chişinău, susţine că a discutat despre acest pachet de sprijin cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şi cu preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu.
"Eu am fost desemnat raportor în comisia pentru bugete (BUDG) pe acest pachet şi vă spun următorul lucru: obiectivul meu este ca acest pachet să fie aprobat cât mai repede în Parlamentul European. Republica Moldova are nevoie de sprijin economic chiar în prima parte a anului următor, pentru că am văzut cât a fost de greu de ţinut alegeri prezidenţiale şi referendum, în condiţiile în care situaţia economică este dificilă în Republica Moldova. (...) Rata inflaţiei a fost aproape de 30% în anul 2022 în Republica Moldova, puterea de cumpărare a oamenilor s-a erodat", a declarat Mureşan marţi, la Bruxelles, la o întâlnire cu jurnalişti români.
"De aceea la nivelul Parlamentului European suntem hotărâţi ca principala formă de ajutor pe care o acordăm Republicii Moldova în următoarele şase luni să fie ajutorul financiar şi economic. Ca raportor pe acest pachet, am trei obiective. Primul este să adoptăm legislaţia rapid la începutul anului 2025, pentru ca planul de creştere pe care Republica Moldova va trebui să-l prezinte apoi Comisiei Europene, aşa cum fiecare stat membru şi-a prezentat PNRR-ul Comisiei Europene, să fie aprobat cât mai repede şi prefinanţarea să fie plătită în primul semestru al anului 2025", a explicat eurodeputatul din grupul PPE.
El a precizat că al doilea obiectiv pe care şi l-a propus este creşterea prefinanţării. "Comisia Europeană a propus o prefinanţare de 7% din cele 1,8 miliarde euro. Obiectivul meu este creşterea acestei prefinanţări. În funcţie de cum merg negocierile în Parlamentul European şi de cum voi reuşi să conving şi statele membre din Consiliu voi putea da o cifră în următoarele săptămâni, dar obiectivul este creşterea prefinanţării", a spus el.
În al treilea rând, Siegfried Mureşan şi-a fixat ca obiectiv să crească ponderea fondurilor nerambursabile în acest pachet de sprijin.
"Din cele 1,8 miliarde (de euro - n.r.), Comisia Europeană a propus 20% fonduri nerambursabile şi 80% credite, în condiţii, ce-i drept, foarte avantajoase pentru Republica Moldova, o durată de rambursare lungă, rată a dobânzii foarte mică. Obiectivul meu este modificarea raportului între fonduri nerambursabile şi credite în favoarea fondurilor nerambursabile, o ajustare uşoară, favorabilă Republicii Moldova. Sumele de bani despre care vorbim, deci o creştere cu câteva puncte procentuale a prefinanţării de 7%, sume de bani adiţionale pentru Republica Moldova de ordinul a câteva zeci de milioane de euro nu sunt semnificative pentru toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene în ansamblu, însă pot constitui un sprijin decisiv pentru parcursul european al Republicii Moldova şi cred că acest lucru trebuie făcut", a subliniat Siegfried Mureşan.
Eurodeputatul român a mai afirmat că Uniunea Europeană a înţeles în sfârşit în ultimele două luni cât este de importantă Republica Moldova pentru siguranţa Uniunii Europene şi cât de mare este dorinţa Federaţiei Ruse de a ţine Republica Moldova pe loc.
"Am văzut cu toţii implicarea masivă a Federaţiei Ruse - mai ales în campania de la referendum - şi Uniunea Europeană acum concluzionează că este nevoie de sprijin rapid, real pentru a contracara această implicare a Federaţiei Ruse. Deşi rezultatul a fost strâns la referendum, acest demers a fost un succes. Ca atare, aş invita să nu cădem pradă narativului forţelor proruse de a pune sub semnul întrebării importanţa şi succesul acestui referendum. Prin acest referendum integrarea europeană a Republicii Moldova capătă un caracter ireversibil. Referendumul a produs rezultate, a fost validat de Curtea Constituţională şi rezultatul a fost introdus în Constituţie", a mai spus Mureşan.
Eurodeputatul român Dan Barna, din grupul Renew, crede că şi rezoluţia adoptată luna trecută de Parlamentul European în care şi-a exprimat sprijinul faţă de Republica Moldova în contextul ingerinţelor ruse de dinaintea referendumului privind aderarea la UE şi alegerilor prezidenţiale a jucat un rol în alegerea făcută de moldoveni.
"După cum ştiţi, am fost foarte implicat în acest subiect, sunt cel care a iniţiat din partea grupului Renew rezoluţia Parlamentului European (...) Văzând acum rezultatul de la referendumul din Moldova, putem spune că a contribuit în mare măsură, pentru că, într-adevăr, argumentele din acea rezoluţie au fost folosite şi larg distribuite în Republica Moldova şi probabil a contribuit la rezultatul la limită, dar pozitiv până la urmă, în ceea ce priveşte acel referendum convocat de Maia Sandu", a spus Barna miercuri, la un briefing pentru jurnalişti români.
El a subliniat că în momentul de faţă "există o fereastră de oportunitate pentru Republica Moldova care trebuie folosită la maxim".
"În contextul rezultatului alegerilor din Statele Unite, în contextul în care nu vom şti care vor fi dezvoltările pe frontul ucrainean, oportunitatea de care Republica Moldova a beneficiat până în momentul de faţă, faptul că a ajuns în etapa de ţară în proces de aderare mult mai repede decât ar fi fost procedurile fără conjunctura războiului din Ucraina" face ca anul următor să fie "unul foarte important pentru a deschide cât mai multe dintre capitolele de aderare pentru Moldova, pe de o parte, şi a sprijini implementarea acelui plan de creştere pentru Moldova, acela în valoare de 1,8 miliarde anunţat de comisie, dar care în momentul de faţă urmează să intre în etapa de proceduri de implementare, pe de altă parte", a adăugat eurodeputatul USR.
Barna a precizat că pentru delegaţia USR este o prioritate să realizeze cât mai multe demersuri în această direcţie, astfel încât "acest plan de plan de creştere să devină operaţional şi să să funcţioneze cât mai degrabă, tocmai pentru că viitorul este cumva incert" iar contextul devine imprevizibil pe termen lung.
În acelaşi timp, vicepreşedintele PE care are în responsabilitate relaţia cu Republica Moldova, sub coordonarea preşedintei legislativului european Robertei Metsola, Victor Negrescu, a anunţat că au început demersurile pentru crearea unui birou sau a unei forme de reprezentare a PE la Chişinău.
"Primul răspuns a fost unul pozitiv. S-a discutat în biroul Parlamentului European la solicitarea mea şi mă aştept ca acest lucru să se întâmple cât mai rapid cu putinţă, sper eu, până la alegerile parlamentare, pentru că dialogul interparlamentar este esenţial în perspectiva accelerării negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană", a spus Negrescu luni, la Bruxelles, într-o întâlnire cu jurnalişti români. AGERPRES/(A - editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa
România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția
Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)
Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green
Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun
Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România
Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d
Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România
Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.
Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES
Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient
Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină
Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a
CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.
Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit
Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.
Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham
Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un
Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul său, declarați 'persona non grata' de către Rusia
Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară 'persona non grata' pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conf
Mircea Cărtărescu - prezent, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția
Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma - organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR transmis miercuri AGERPRES, desfășurat cu sprijinul Instit
'Podul de Flori' devine realitate: Piatra de temelie va fi pusă la 26 aprilie, anunță ministrul moldovean al infrastructurii
Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastruc
România/alegeri: Ponta spune că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (Reuters)
București, 7 apr /Agerpres/ - Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din România, a declarat luni că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de grâne ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali, dar s-a angajat să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc, transmite Reuters, citând u
BTA/ Expoziție care explorează regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, la Sofia
După doi ani de cercetare și explorare în regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, proiectul european B-Shapes intră în 'Episodul 2' cu expoziția 'Prin prisma granițelor' ('Through the Prism of Borders'). Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie din Sofia, în perioada 8 aprilie - 29 august.