logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cât de gravă cred eurodeputaţii români că este problema cu care s-a confruntat Roxana Mînzatu la audierile în PE

Image

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Eurodeputaţi români din grupurile Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) şi Renew Europe cred că problema apărută în cadrul audierii în Parlamentul European a comisarului român desemnat Roxana Mînzatu în legătură cu legalitatea extinderii casei părinteşti achiziţionate la Braşov are puţine şanse să reprezinte un obstacol real în calea validării ei, în pofida faptului că aceasta a fost denunţată marţi seară chiar de preşedintele Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber.

Liderul PPE a afirmat marţi seară, într-un comunicat dat publicităţii la Bruxelles, că "după audierea comisarului desemnat Mînzatu există încă întrebări legate de proprietatea ei care necesită clarificare. Este important să avem o Comisie liberă de orice alegaţii şi pentru care integritatea nu este pusă sub semnul întrebării niciun moment. Avem nevoie de certitudine politică şi legală în legătură cu acest lucru".

Există suspiciuni că Mânzatu a intervenit fără autorizaţie asupra casei respective, care ar fi considerată monument istoric. Ea a susţinut la audieri că imobilul nu este monument istoric şi că deţine documente de la Ministerul Culturii care atestă acest lucru.

Eurodeputatul Vasile Dîncu (PSD, grupul S&D) a denunţat miercuri "un joc politic nedemn", întrucât "s-a văzut că prestaţia, competenţa şi integritatea doamnei Roxana Mînzatu sunt dincolo de orice îndoială". Dîncu consideră că Roxana Mînzatu a explicat transparent problema casei din Braşov în timpul audierilor.

"A primit aplauze în timpul audierilor şi cred că a fost mai degrabă un sentiment de gelozie a unor colegi români din PPE, mai mult decât o problemă reală şi nu cred că va avea influenţe în ceea ce priveşte desemnarea, în ceea ce priveşte referatul pozitiv pe care îl va primi doamna Roxana Mînzatu", a spus el într-un briefing pentru jurnalişti români.

La rândul său, eurodeputatul Gheorghe Piperea (AUR, grupul ECR), care este şi avocat şi profesor de drept, s-a declarat surprins că Manfred Weber a afirmat că în ceea ce o priveşte pe Roxana Mînzatu există încă nişte dubii în privinţa acestei case de la Braşov.

"Eu am verificat lucrurile. Sincer, nu mi se pare că este ceva în neregulă acolo şi, mai mult decât atât, mi se pare că este un fel de a face un armăsar dintr-un ţânţar. (...) Pare să fie ceva nu neapărat inventat, dar pare să fie firul de care s-au agăţat ca să o amâne pe doamna Mînzatu. Eu, personal, ca avocat, nu consider că e ceva în neregulă acolo", a spus el miercuri într-un briefing al delegaţiei României din grupul ECR.

La rândul ei, membra aceluiaşi grup Georgiana Teodorescu (AUR) a spus că "la Bruxelles, lucrurile care contează cu adevărat şi ceea ce s-a discutat în toate aceste audieri a fost capacitatea comisarului de a-şi duce portofoliul la bun sfârşit, atribuţiile sale, competenţele sale pe acel portofoliu. Pe nimeni nu a interesat şi nu interesează, aici, la Bruxelles, de casa părinţilor doamnei Mînzatu din România. Pentru aşa ceva există instituţii abilitate în România, avem parchete, avem alte instituţii care în măsura în care există probe că s-au săvârşit nişte nereguli, sigur că da, să facă anchetă, să vadă, să lămurească".

Eurodeputata Adina Vălean (PNL, grupul PPE), spune la rândul ei că problema ridicată la audieri în cazul Roxanei Mînzatu "ar fi trebuit rezolvată la nivelul comisiei juridice, pentru că a fost o evaluare de integritate şi juridică înainte de a intra în audierile pe fond, care trebuie să fie nişte audieri privind politicile".

"Faptul că a fost cumva introduse în audierile de fond şi politice mi s-a părut puţin, mă rog, nu chiar în scopul audierii. Cât de serios este nu ştiu să vă spun", a declarat ea miercuri.

Eurodeputatul USR Dan Barna, care este şi vicepreşedinte al grupului Renew, nu vede nici el nu o problemă insurmontabilă pentru validare în această chestiune ridicată la audieri.

"Audierile în sine au arătat că pentru o parte din grupurile din parlament, în speţă PPE-ul, este o problemă importantă. Vom vedea dacă se va solicita răspuns în scris sau nu, pentru că exact la această oră la care noi vorbim au loc în continuare negocieri la nivel de lideri şi de grupuri pe situaţiile comisarilor, legat şi de (Oliver) Varhelyi, şi de (Raffaele) Fitto, şi de doamna (Roxana) Mînzatu, (Teresa) Ribeira de asemenea. Adică este o discuţie legată de, cum să spun, candidaţii care au diverse tipuri de probleme", a explicat el miercuri într-o întâlnire cu jurnalişti români.

Barna a spus că nu e rolul său să aprecieze dacă e etică sau morală situaţia Roxanei Mînzatu, dacă este o răfuială politică în PSD sau mai mult decât atât.

"Am văzut explicaţiile date de domnia sa în cadrul audierilor şi documentele despre care vorbeşte în apărarea dânsei. Sunt relativ sceptic că se vor mai solicita clarificări, dar rămâne de văzut. Oricum, e un moment penibil pentru un candidat într-o ţară care încearcă să ajungă la poziţia de consistenţă pe care volumetria de teritoriu şi de populaţie o justifică. Dar ne dăm cumva peste degete de fiecare dată cu genul acesta de situaţii care arată şi neseriozitate, şi incompetenţă", a mai spus Barna.AGERPRES/(A - editor: Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 30

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 01-02-2025 11:45

Furtul artefactelor românești: Cei trei suspecți rămân în arest preventiv încă două săptămâni

Cei trei suspecți care au fost arestați în legătură cu furtul artefactelor românești de la muzeul Drents din orașul Assen (nordul Olandei - n.r.), vor rămâne în arest preventiv pentru încă două săptămâni, în conformitate cu decizia luată vineri de un judecător de instrucție, a anunțat Serviciul Procuraturii Publice (OM), cita

Romania in lume 31-01-2025 19:25

Germania: Platformele digitale, testate înaintea alegerilor legislative

Autoritatea de reglementare în domeniul digital din Germania și Comisia Europeană au anunțat că au efectuat vineri un exercițiu de simulare cu platforme importante precum X, TikTok și YouTube, pentru a le testa capacitatea de a contracara eventualele amenințări la adresa procesului electoral, relatează AFP. 'Testul de rezistență are ca scop evaluarea

Romania in lume 31-01-2025 12:59

Poliția olandeză dezvăluie identitatea a doi dintre suspecții arestați pentru furtul artefactelor românești

Poliția olandeză a dezvăluit identitatea și a publicat fotografiile a doi dintre cei trei suspecți arestați în legătură cu furtul din 25 ianuarie a patru piese arheologice din România, între care coiful de aur de la Coțofenești, expuse la Muzeul Drents din Assen (nord), transmite vineri EFE, care califică decizia poliției olandeze drept un demers ne

Romania in lume 30-01-2025 09:15

Furt artefacte/Eugen Tomac cere soluții mai ferme pentru prevenirea unor cazuri viitoare

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Planul de acțiune al UE contra traficului ilicit de bunuri culturale este destul de cuprinzător, însă ce s-a întâmplat la Muzeul Drents este confirmarea că trebuie să identificăm soluții mai ferme și mai eficiente care să prevină cazuri viitoare, să înlesnească recuperarea a

Romania in lume 29-01-2025 20:10

Poliția din Olanda confirmă arestarea a trei persoane în cazul furtului artefactelor românești

Poliția olandeză confirmă miercuri seara pe site-ul său că a arestat trei persoane din provincia Olanda de Nord pentru implicarea lor în spargerea și furtul artefactelor românești de la Muzeul Drents la 25 ianuarie. Suspecții au fost arestați în ur

Romania in lume 29-01-2025 19:43

UPDATE Furt artefacte: Trei suspecți ar fi fost arestați în Olanda (presă)

Poliția olandeză a arestat trei suspecți pentru furtul de capodoperelor arheologice românești expuse la Assen, relatează miercuri site-ul ad.nl, care citează o purtătoare de cuvânt

Romania in lume 29-01-2025 19:25

Poliția olandeză a publicat fotografii ale individului suspectat de implicarea în furtul artefactelor dacice din aur

Poliția olandeză a dat publicității miercuri mai multe fotografii cu un bărbat pe care doresc să îl chestioneze în legătură cu furtul obiectelor din tezaurul dacic al României di

Romania in lume 29-01-2025 17:05

Mercenari români în R. D. Congo: Rwanda confirmă că peste 200 de mercenari europeni s-au predat și vor fi repatriați

Peste 200 de mercenari europeni care susțineau armata Republicii Democrate Congo (RDC) au trecut miercuri din orașul congolez Goma pe teritoriul Rwandei, după ce s-au predat grupării rebele M23 care a cucerit luni acest oraș, transmite agenția EFE. Ministrul de externe rwandez, Olivier Nduhungirehe, a confirmat sosirea acestor mercenari la punctul de frontieră

Romania in lume 29-01-2025 16:04

Reuters: Mercenari români din R. D. Congo, evacuați prin Rwanda

Rebelii din gruparea M23 sprijiniți de Rwanda își consolidau miercuri controlul asupra orașului Goma din nord-estul Republicii Democrate Congo (RDC), în timp ce coloane de mercenari români angajați să lupte alături de armata congoleză au intrat în Rwanda sub supravegherea strictă a forțelor de securitate rwandeze, relatează Reuters. Foc

Romania in lume 29-01-2025 14:01

Furt artefacte/ Eurodeputatul Victor Negrescu a făcut demersuri la Europol și la Ombudsmanul European

Bruxelles, 29 ian - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Eurodeputatul român Victor Negrescu (S&D), vicepreședinte al Parlamentului European, a anunțat miercuri, într-o declarație în exclusivitate pentru AGERPRES, că a inițiat două noi demersuri la nivel european - la Europol și la Ombudsmanul European - pentru a sprijini ef

Romania in lume 29-01-2025 10:59

Expo2025/Expoziția mondială de la Osaka va reuni 160 de țări și regiuni, printre care și România; numărul vizitatorilor, estimat la 28 de milioane

Osaka, al doilea oraș ca mărime din Japonia, după capitala Tokyo, va găzdui anul acesta, timp de 184 de zile, în perioada 13 aprilie - 13 octombrie, expoziția mondială Expo 2025, care va reuni circa 170 de participanți (țări și organizații). Organizatorii expoziției, a cărei temă principală va fi 'Proiectarea societății viitorului pentru viețile noastre'

Romania in lume 28-01-2025 23:47

Furt artefacte/ Suspecții sunt din Țările de Jos (poliția)

Poliția olandeză a declarat marți seară că dispune de elemente indicând că mai mulți suspecți ai spargerii de sâmbătă, în care au fost furate mai multe capodopere arheologice din România, vin dintr-o provincie din nord-vestul Țărilor de Jos, notează AFP. Furtul care a avut loc sâmbătă a agitat spiritele în R

Romania in lume 28-01-2025 17:31

Grecia: Magnatul israelian Beny Steinmetz a făcut apel față de un ordin de extrădare în România

Magnatul israelian din sectorul mineritului Beny Steinmetz a făcut apel față de o hotărâre a justiției din Grecia care a ordonat extrădarea sa în România în baza unui mandat de arestare, au indicat marți avocații săi și alte surse, transmite Reuters. Steinmetz a înaintat apel împotriva acestei decizii la Cur

Romania in lume 28-01-2025 16:57

Statul de drept: În raportul din 2025, Comisia Europeană va ține cont de chestiunea anulării alegerilor prezidențiale

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Comisia Europeană va lua în calcul chestiunea anulării alegerilor prezidențiale din România atunci când va elabora raportul din 2025 privind statul de drept, a afirmat marți comisarul european pentru democrație, justiție, statul de drept și protecția consumatorului, Michael M

Romania in lume 27-01-2025 12:38

UPDATE/Alegeri prezidențiale în România/ Comisia de la Veneția: Anularea alegerilor poate fi permisă doar în circumstanțe excepționale

Comisia de la Veneția, organ consultativ al Consiliului Europei, a făcut public luni un raport pe tema anulării alegerilor prezidențiale din România de către Curtea Constituțională în care consideră, între altele, că anularea alegerilor poate fi permisă doar în circumstanțe excepționale. Raportul urgent privind condiții