logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Roxana Mînzatu, întrebată la audierea din PE despre titlul portofoliului, consolidarea Erasmus şi legalitatea extinderii casei de la Braşov

Image

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Comisarul european desemnat al României, Roxana Mînzatu, a fost întrebată marţi, în cadrul audierii din Parlamentul European, ce crede despre titulatura portofoliului pe care îl va ocupa dacă va fi validată, cum poate consolida programul Erasmus şi, de asemenea, a trebuit de asemenea să ofere explicaţii despre legalitatea extinderii casei de la Braşov în care a crescut şi pe care a achiziţionat-o în 2009.
 

 
     

 

Problema titulaturii viitorului portofoliu al Roxanei Mînzatu, propusă pentru postul de vicepreşedinte executiv al CE pentru "Oameni, competenţe şi pregătire", a fost abordată de preşedinta Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă (EMPL) din PE, Li Anderson, care a deplâns faptul că acesta nu include termenul de locuri de muncă.

Un eurodeputat din grupul Partidului Popular European (PPE), polonezul Bogdan Zdrojewski, a atras şi el atenţia că educaţia nu face parte din titulatura portofoliului, deşi acest lucru s-ar fi impus. De asemenea, eurodeputata Leila Chaibi, din grupul Stângii, a întrebat-o pe Roxana Mînzatu dacă şi-ar dori ca drepturile sociale şi ocuparea forţei de muncă să fie incluse în portofoliu.

Roxana Mînzatu a spus că este deschisă la orice schimbare în titlul portofoliului dar nu poate decide de una singură în această privinţă. Pe de altă parte, a spus ea, "aş vrea ca munca să vorbească pentru mine".

În cadrul audierilor, Roxana Mînzatu a promis să facă programul Erasmus mai accesibil, amintind că şi ea s-a numărat printre studenţii care a câştigat o bursă şi nu şi-a permis cazarea. "Vreau să facem Erasmus mai puternic prin obiectivele pe care ni le propunem. Erasmus va fi mai solid în viitorul cadru financiar multianual, vă promit acest lucru", a spus ea.

Comisarul european desemnat al Românei a promis să facă mai mult şi pentru recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale la nivel european. "Intenţia mea este să lucrez cu fiecare stat bilateral pentru a obţine angajamentul lor în obiectivul unei Uniuni a Competenţelor", a comunicat Roxana Mînzatu.

Întrebată de eurodeputata spaniolă Dina Riba i Giner, originară din Catalonia şi membră a grupului Verzilor, cum poate fi promovat multilingvismul la nivel european, Roxana Mînzatu a subliniat că este o susţinătoarea a multilingvismului şi, din perspectiva sa, este nevoie să utilizăm tehnologia pentru a învăţa noi limbi străine.

În acelaşi timp, comisarul desemnat a pledat pentru stimularea mobilităţii muncitorilor şi a spus că printre priorităţilor sale se numără şi o iniţiativă în acest sens.

În opinia ei, la nivel european trebuie comunicat mai clar în materie de competenţe. "Pot să vă spun că vreau ca formarea profesională la nivel european să fie consolidată, să avem o dimensiune europeană şi diplomele să fie recunoscute. E important să precizăm că putem stimula mai bine înscrierea la formarea profesională nu doar prin Erasmus, ci şi prin fondurile de coeziune", a punctat ea în timpul audierilor.

O altă problemă despre care a fost întrebată Roxana Mînzatu a fost ce intenţionează să facă pentru a face mai atractive carierele cadrelor didactice.

"Totul începe de la profesori. Şi Comisia viitoare va pune accentul pe acest subiect. Trebuie să cooperăm cu statele membre pentru a ameliora condiţiile de lucru ale profesorilor. Avem criză de personal în rândul profesorilor în 24 de state membre", a atras ea atenţia, angajându-se să folosească în acest sens şi instrumente precum Semestrul European.

Eurodeputata germană Sabine Yerheyen a întrebat-o pe Roxana Mînzatu dacă şi-a cumpărat o casă şi i-a dublat suprafaţa fără autorizaţia Ministerului Culturii şi cum vede faptul că doreşte să fie validată pentru acest portofoliu în condiţiile în care nu protejează nici măcar patrimoniul cultural din propria ţară.

Mînzatu a explicat că a cumpărat casa de 60 de metri pătraţi în care a locuit până la 17 ani din centrul vechi al Braşovului în 2009 pentru a o moderniza, întrucât era într-o stare puternică de degradare. Ea le-a spus eurodeputaţilor inclusiv faptul că a dormit împreună cu mama ei în acelaşi pat până la vârsta de 17 ani în acest imobil, care avea un acoperiş prin care curgea apa.

Ea a recunoscut că locuinţa are acum o suprafaţă de 120 metri pătraţi şi trei dormitoare, dar susţine că imobilul nu este monument istoric şi că deţine un document de la Ministerul Culturii care atestă acest lucru. "În două documente, unul din 2011 şi unul de ieri (luni - n.r.) emise de Ministerul Culturii se menţionează că această casă în care am locuit toată viaţa nu este un monument istoric", le-a spus Roxana Mînzatu eurodeputaţilor.

Problema legalităţii extinderii casei din Braşov a fost abordată şi de eurodeputatul danez Hanne Dahl care a întrebat-o şi dacă este angajată în susţinerea statului de drept.

"Am fost mereu o susţinătoare a statului de drept", a dat asigurări Roxana Mînzatu, care a afirmat în acelaşi timp că nu răspunde pentru măsurile împotriva statului de drept luate la un moment de un guvern al PSD, deşi făcea parte din partid la acel moment. AGERPRES/(A - editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)

 

Citeşte şi:

 

Şefele comisiilor din PE care au audiat-o pe Roxana Mînzatu, mulţumite de prestaţia acesteia

 

Roxana Mînzatu, la audierea în PE: Europenii se vor confrunta cu numeroase provocări, aşa că trebuie să fim pregătiţi

 

Roxana Mînzatu, după audiere: A fost o audiere intensă, cel mai complex examen al vieţii mele

Afisari: 57

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 17-04-2025 14:55

România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa

România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția

Romania in lume 16-04-2025 19:15

Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)

Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom

Romania in lume 14-04-2025 21:22

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun

Romania in lume 13-04-2025 12:35

Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România

Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d

Romania in lume 11-04-2025 20:08

Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România

Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.

Romania in lume 11-04-2025 16:46

Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES

Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient

Romania in lume 10-04-2025 22:24

Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină

Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a

Romania in lume 10-04-2025 15:05

CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.

Romania in lume 10-04-2025 14:20

Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit

Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.

Romania in lume 10-04-2025 13:41

Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham

Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un

Romania in lume 09-04-2025 17:05

Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul său, declarați 'persona non grata' de către Rusia

Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară 'persona non grata' pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conf

Romania in lume 09-04-2025 16:40

Mircea Cărtărescu - prezent, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția

Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma - organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR transmis miercuri AGERPRES, desfășurat cu sprijinul Instit

Romania in lume 07-04-2025 20:06

'Podul de Flori' devine realitate: Piatra de temelie va fi pusă la 26 aprilie, anunță ministrul moldovean al infrastructurii

Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastruc

Romania in lume 07-04-2025 18:23

România/alegeri: Ponta spune că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (Reuters)

București, 7 apr /Agerpres/ - Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din România, a declarat luni că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de grâne ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali, dar s-a angajat să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc, transmite Reuters, citând u

Romania in lume 06-04-2025 09:15

BTA/ Expoziție care explorează regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, la Sofia

După doi ani de cercetare și explorare în regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, proiectul european B-Shapes intră în 'Episodul 2' cu expoziția 'Prin prisma granițelor' ('Through the Prism of Borders'). Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie din Sofia, în perioada 8 aprilie - 29 august.