logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Schimburile comerciale dintre România şi SUA au ajuns la 5,5 miliarde de euro, dar sunt departe de potenţial (ambasador)

Imagine din galeria Agerpres

New York - Trimisul special al AGERPRES, Mariana Nica, transmite: Schimburile comerciale dintre România şi SUA au ajuns, anul trecut, la 5,5 miliarde de euro, în creştere cu 10% faţă de anul anterior, dar sunt încă departe de potenţial, a declarat pentru AGERPRES ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru.

"Anul trecut au fost 5,5 miliarde de euro, importuri şi exporturi. Anual, se înregistrează o creştere în mod natural, cam cu 10%. În mod evident, este o creştere în fiecare an, dar este departe de potenţial. Vă dau câteva cifre: Polonia - Statele Unite 23-25 de miliarde de euro, Ungaria, o ţară care este jumătate cât România ca populaţie şi sigur mult mai mică ca PIB - 10 miliarde de euro cu SUA, Cehia - Statele Unite 12 miliarde. Deci, vedem diferenţe semnificative şi credem că, dincolo de faptul că avem o întârziere istorică datorată condiţiilor prin care a trecut România, unei tranziţii lungi, credem că lipsesc nişte iniţiative, care ar putea aduce beneficii în domeniul start-up-urilor, în domeniul înaltei tehnologii, în domeniul infrastructurii, domeniul industriei automotive. Credem că există mult potenţial", a subliniat Muraru.

În acest context, diplomatul român a precizat că, anul trecut, România a avut cea mai numeroasă delegaţie de companii din Europa şi a treia cea mai mare din lume la Select USA - cel mai mare târg de comerţ din America.

"Există un eveniment care se organizează la Washington în această lună, cel mai mare târg de comerţ din America. Se numeşte Select USA. Vă dau un singur exemplu: România a avut, anul trecut, cea mai numeroasă delegaţie de companii din Europa, 66 de companii, şi a treia cea mai mare din lume. Şi asta îţi arată că oamenii au nevoie de astfel de iniţiative şi oamenii caută astfel de momente în care să existe un cadru în care să funcţioneze acest ecosistem, să existe oameni în administraţia americană, să existe companii, să existe reprezentanţi ai statelor americane", a mai spus ambasadorul.

Acesta consideră că lipsa unor schimburi comerciale robuste este marea suferinţă a parteneriatul strategic dintre România şi SUA.

"Avem un parteneriat strategic puternic cu Statele Unite, lucrurile sunt destul avansate şi de evoluate. Şi am investit în ultimii 27 de ani de când există acest parteneriat în această latură politică, militară, pentru că aşa s-a fondat el, cu intrarea României în NATO şi cu reformele prin care trebuia să treacă armata României. Apoi a venit această componentă energetică, extrem de importantă a parteneriatului, cu acordul privind construirea a două noi reactoare la Cernavodă şi cu aceste reactoare modulare mici de la Doiceşti, dar credem în continuare că marea suferinţă a acestui parteneriat este o valoare a schimburilor comerciale robustă. Aici ar fi nevoie de o iniţiativă de la cel mai înalt nivel, pentru că ne-am dat seama că, pe de o parte, investitorii americani ştiu puţine lucruri dinspre România şi nu funcţionează lucrurile dacă doar stai să-i aştepţi. Pur şi simplu trebuie să constituim un task force sau mai multe, să vină să lege relaţii cu aceste companii şi să încerce să-i aducă în România", a explicat Andrei Muraru.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei române de la Washington a atras atenţia că oameni de afaceri români au pierdut din vedere că SUA este cea mai mare putere economică a lumii. "Sigur că vizele au fost o problemă şi reprezintă o problemă, pentru că am întâlnit oameni de afaceri care mi-au spus că ei, din orgoliu sau din alt motiv, nu vor să meargă la interviu să-şi ia viză, considerând că este un interogatoriu. Aşa cum ştim cu toţii, avem o rată de respingere de 8%, ceea ce înseamnă că sunt şanse foarte mari să primească viza, dar e un impediment, în primul rând, psihologic şi pe care credem că-l putem depăşi ", a adăugat ambasadorul României în SUA.

În ceea ce priveşte Summitul NATO, care va avea loc la Washington în data de 9 - 11 iulie 2024, diplomatul a subliniat că reuniunea îşi propune să contribuie în mod decisiv la efortul de război al Ucrainei.

"Într-adevăr, este un summit foarte important, care celebrează 75 de ani de la fondarea alianţelor atlantice. (...) Este un summit care va marca şi un moment important: alegerea unui nou secretar general al Alianţei. Pe de altă parte, este un summit care îşi propune să contribuie în mod decisiv la efortul de război al Ucrainei, deci să angajeze şi mai mult statele în sprijinul Ucrainei. În acelaşi timp, vor exista şi parteneri din afara NATO, aşa cum este Japonia, Coreea de Sud. Ucraina va fi şi ea reprezentată aici. Apoi, discuţia în jurul industriei de apărare va domina cu siguranţă acest summit. Vor exista companii numeroase din America şi din întreaga lume care lucrează în acest domeniu, pentru că aşa cum s-a văzut, NATO şi Europa, în particular, sunt în suferinţă în ceea ce priveşte producţia de muniţie de război. Şi această industrie e clar că a fost cumva neglijată atâta vreme cât a existat o arhitectură de securitate în Europa", a subliniat ambasadorul României în SUA, Dan-Andrei Muraru.

Oficialul a participat, duminică, 16 iunie, la "Romania Day on Broadway" - cel mai mare festival românesc din SUA, eveniment care a ajuns în acest an la cea de-a 23-a ediţie, fondatorul şi organizatorul festivalului fiind preşedintele Consiliului de Afaceri Româno-American (RABC), Ştefan Minovici.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Ambasada României din Statele Unite ale Americii, Consulatul General al României din New York şi Institutul Cultural Român. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Daniel Badea, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 87

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 14-05-2025 20:06

Din Ungaria către România, un 'pelerinaj' împotriva apropierii Orban-Simion (comentariu AFP)

Liderul opoziției ungare Peter Magyar a început miercuri un marș către România în semn de protest împotriva recentei apropieri afișate de premierul Viktor Orban față de naționalistul român George Simion, acuzat de a fi o amenințare pentru numeroșii maghiari din țara vecină (Ungariei), comentează AFP. Premierul 

Romania in lume 14-05-2025 14:17

Ungaria: Liderul opoziției anunță că va depune o plângere la poliție împotriva lui Orban

Liderul partidului de opoziție Tisza din Ungaria, Peter Magyar, a anunțat marți seară că va face o plângere la poliție împotriva prim-ministrului Viktor Orban, pentru 'că a comis două delicte în cel mai recent discurs al său plin de minciuni', relatează agenția de presă MTI. Orban 'ajunge tot mai jos în fiec

Romania in lume 13-05-2025 15:25

Prezidențiale2025/ Pe teritoriul Republicii Moldova vor fi deschise 64 de secții de votare, timp de trei zile

Cetățenii români din Republica Moldova sunt așteptați să-și exprime dreptul la vot în cadrul turului al II-lea al alegerilor prezidențiale din România, procesul de vot urmând să dureze trei zile - de vineri, 16 mai, până duminică, 18 mai, între orele 07:00-21:00, informează MOLDPRES. Pe teritoriul Republicii

Romania in lume 12-05-2025 18:22

Ungaria îi va susține pe etnicii maghiari din Transilvania și Ținutul Secuiesc, oricine va fi partener de negocieri (ministrul de externe ungar)

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a afirmat luni, referindu-se la relațiile cu România, că guvernul ungar 'urmărește întotdeauna cea mai bună cooperare posibilă cu o țară în care trăiește o uriașă comunitate etnică maghiară, deoarece ultimii ani au demonstrat pentru toată lumea că atunci când Ungaria și o țară vecină mențin rela

Romania in lume 11-05-2025 19:33

VIDEO Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie a fost întronizat

Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie a fost întronizat la 10 mai 2025, la Londra, ca primul Arhiepiscop Ortodox Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord, ceremonia desfășurându-se la noua Catedrală 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe' din Enfield. La evenimentul organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă Român

Romania in lume 10-05-2025 21:55

Ungaria nu intenționează să influențeze alegerile prezidențiale din România, i-a transmis Viktor Orban liderului UDMR

Premierul ungar Viktor Orban a discutat telefonic sâmbătă după-amiază cu liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Kelemen Hunor, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook,

Romania in lume 09-05-2025 18:06

Orban: România și Ungaria, membri cu drepturi depline ai UE; nu vom sprijini nicio tentativă de izolare sau de răzbunare

Atât cetățenii României, cât și cei ai Ungariei sunt cetățeni cu drepturi depline ai Uniunii Europene 'și vor rămâne așa', a declarat vineri prim-ministrul ungar Viktor Orban la Tihany, în vestul Ungariei, afirmând că cele două țări contează una pe cealaltă 'în luptele lor pentru creștinism și suveranitate', transmite

Romania in lume 09-05-2025 13:43

Prezidențiale2025/ 'Susținere pentru o Românie europeană' - miting al comunității românești din Belgia

De Ziua Europei, comunitatea românească din Belgia organizează vineri un miting autorizat în Place du Luxembourg, Bruxelles, sub mesajul 'Susținere pentru o Românie europeană', anunță un grup de inițiativă al comunității românilor din Bruxelles într-un comunicat de presă. Evenimentul, programat la ora 17:0

Romania in lume 07-05-2025 18:14

Prezidențiale2025/Siegfried Mureșan: Rezultatul alegerilor din România este esențial pentru Uniunea Europeană în ansamblu

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Alegerile prezidențiale sunt importante nu doar pentru viitorul european al României, ci și pentru Uniunea Europeană în ansamblu, iar un președinte antieuropean ar izola România, a declarat miercuri, la Strasbourg, eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan. 'Ale

Romania in lume 07-05-2025 16:47

Parlamentul European vrea un buget UE pentru 2028-2034 'semnificativ mai ambițios', care să răspundă așteptărilor cetățenilor

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European vrea un buget al Uniunii Europene pentru 2028-2034 'semnificativ mai ambițios', care 'să poată răspunde așteptărilor tot mai mari ale cetățenilor UE pe fondul instabilității globale', conform unei rezoluții adoptate miercuri de eurodeputați, reuniți în sesiun

Romania in lume 06-05-2025 20:01

Prezidențiale2025/ Victor Negrescu: Nu pot decât să susțin în continuare calea europeană în aceste alegeri prezidențiale

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Calea europeană reprezintă soluția corectă pentru România, care nu-și permite, în contextul economic actual, să piardă resurse financiare europene, a declarat marți, la Strasbourg, eurodeputatul PSD Victor Negrescu, precizând că, prin prisma 'calităților' sale 'la nivel euro

Romania in lume 06-05-2025 18:46

Prezidențiale2025/ Grupul PPE din PE condamnă decizia PSD de a nu-l sprijini pe Nicușor Dan

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a condamnat marți decizia Partidului Social Democrat (PSD) din România de a nu-l sprijini pe candidatul pro-european, Nicușor Dan, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale și a susținut în același timp decizia PNL ș

Romania in lume 06-05-2025 18:34

Prezidențiale2025/Nicu Ștefănuță: Avem de ales între o candidatură de extremă dreapta și o candidatură care ne menține în zona europeană

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: România se află într-un 'pericol mortal', în urma câștigării primului tur al alegerilor prezidențiale de către George Simion, iar românii cu drept de vot vor avea de ales în turul al doilea 'între o candidatură de extremă dreapta și o candidatură care ne m

Romania in lume 06-05-2025 17:52

Prezidențiale2025/Mînzatu: Cei care credem în proiectul UE trebuie avem un dialog cu fiecare cetățean despre ce înseamnă apartenența la UE

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Apartenența la Uniunea Europeană este parte a soluției la multe din nevoile României, a declarat marți, la Strasbourg, vicepreședinta Comisiei Europene Roxana Mînzatu, precizând că executivul comunitar nu comentează procesul electoral în derulare în România.

Romania in lume 06-05-2025 16:49

Prezidențiale2025/ERC: Avansarea lui George Simion în turul al doilea, 'un mesaj puternic' al cetățenilor României

Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ERC) a apreciat că, la alegerile de duminică, 'cetățenii României au trimis un mesaj puternic' prin faptul că George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și vicepreședinte executiv al ERC, a avansat în turul al doilea al prezidențialelor. &Icir