Europarlamentare2024/ Comunitatea românească din Belgia devine tot mai importantă, declară ambasadoarea Andreea Păstârnac

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Comunitatea românească din Belgia devine din ce în ce mai importantă şi, din punct de vedere numeric, este o comunitate emergentă, iar secţiile de votare ce vor fi organizate pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie reflectă această realitate, a afirmat ambasadoarea României în Regatul Belgiei, Andreea Păstârnac, într-un interviu acordat miercuri AGERPRES.
''Comunitatea românească în Belgia devine din ce în ce mai importantă şi, într-adevăr, numeric putem spune că este o comunitate emergentă. În marile oraşe, în special în regiunea Bruxelles-Capitală, românii se găsesc în topul comunităţilor de străini din Belgia. Cred că e un lucru foarte important, mai ales că Bruxelles-Capitală se consideră unul dintre cele mai cosmopolite oraşe din lume şi mizează foarte mult pe dialogul cu cei care aleg să se stabilească în acest oraş'', a explicat ambasadoarea.
Potrivit acesteia, comunităţi considerabile de români sunt şi în Flandra, în special în provinciile Anvers şi Limburg, la graniţa cu Olanda, unde în multe oraşe românii reprezintă una dintre cele mai mari comunităţi. ''Acest lucru face să avem un dialog foarte bun cu autorităţile locale şi federale. Trebuie să spunem că antreprenorii români se află pe primul loc după antreprenorii belgieni, ceea ce este un motiv de mândrie, dar în acelaşi timp ne impune un dialog foarte strâns cu autorităţile locale şi cu cele din România pentru a sprijini integrarea lor'', a declarat Andreea Păstârnac.
În acest context, la ultimele cicluri electorale misiunea diplomatică a României în Regatul Belgiei a fost preocupată să existe secţii de vot acolo unde sunt mari comunităţi româneşti şi există deja un mediu asociativ. ''Dacă vă uitaţi la propunerile noastre de secţii de vot în regiunea Bruxelles-Capitală, veţi vedea că avem multe secţii de vot în comunele din nordul Bruxellesului, unde, de altfel, comunitatea românească se găseşte pe primele locuri. Aş menţiona aici comuna Schaerbeek, unde avem două biserici româneşti şi foarte multe asociaţii'', a spus ea.
Un alt element evidenţiat de ambasadoare a fost dialogul pregătitor exerciţiului electoral, prin care s-a încercat să se răspundă unei distribuiri geografice a comunităţii româneşti care să corespundă şi dialogului cu autorităţile provinciilor, cu guvernatorii şi cu autorităţile regiunilor din Belgia.
''Astfel, avem pentru prima dată o secţie de vot la Arlon, o localitate aproape de Luxemburg şi unde avem o comunitate importantă românească, avem o parohie extrem de activă şi foarte mulţi români trăiesc în întreaga provincie într-un număr însemnat. Avem pentru prima dată două secţii de vot la Roeselare şi Turnhout, localităţi unde comunitatea românească este extrem de importantă şi de activă şi unde am organizat în ultimii doi ani consulate itinerante pentru a răspunde nevoilor acestei comunităţi. Primarii din aceste localităţi, din localităţile învecinate ne-au oferit tot sprijinul pentru a organiza în mod constant acţiuni culturale, acţiuni dedicate învăţării limbii române, acţiuni sociale, de integrare a comunităţii româneşti, iar organizarea unei secţii de vot vine cumva natural în continuarea acestui proces de dialog cu comunităţile şi autorităţile locale'', a explicat Andreea Păstârnac.
Un exemplu este Sint-Niklaas, un oraş situat nu departe de Anvers şi aflat într-un triunghi de localităţi unde există comunităţi româneşti extrem de importante. Toate aceste localităţi din Flandra se află într-o zonă numită The Food Valley, cunoscută pentru activitatea intensă agroalimentară, Belgia fiind unul din liderii europeni în acest domeniu.
De asemenea, ambasadoarea a amintit şi despre secţia de vot de la Geel, oraş unde există o cooperare la nivelul autorităţii locale de 30 de ani şi există sprijin din partea mediului asociativ belgian care este activ atât în Belgia, cât şi în România.
În egală măsură, a declarat reprezentanta României în Belgia, distribuţia secţiilor de vot se bazează şi pe o analiză a modului în care s-a desfăşurat votul până acum în secţiile existente, nu doar o analiză cantitativă, ci şi o analiză a autorităţilor din România şi a autorităţilor belgiene.
''În acelaşi timp, trebuie să ne gândim că mulţi dintre cetăţenii români care au deja dublă cetăţenie votează, în cadrul acestui exerciţiu electoral, pentru autorităţile belgiene. De asemenea, Belgia este o ţară care are o infrastructură extraordinară la nivel de transport şi multe din secţiile de vot sunt la o distanţă care va permite accesul tuturor celor care doresc să voteze şi pe care îi aşteptăm'', a încheiat ambasadoarea României în Regatul Belgiei.
Ministerul Afacerilor Externe organizează 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare.
Cele mai multe secţii vor fi organizate în ţările unde trăiesc cele mai numeroase comunităţi de cetăţeni români: Italia (150 de secţii), Spania (147 de secţii), Regatul Unit al Marii Britanii (104 secţii), Germania (87 secţii), Franţa şi Principatul Monaco (67 de secţii), Republica Moldova (52 secţii), SUA (45 secţii), Belgia (24 secţii), Austria (17 secţii), Irlanda (16 secţii), Olanda (16 secţii), Danemarca (14 secţii), Canada (12 secţii).
În Belgia, vor fi organizate secţii la Bruxelles (10 secţii), Anvers (2 secţii), Liege, Mons, Charleroi, Bruges, Gent, Roeselare, Geel, Hasselt, Namur, Turnhout, Arlon, Sint-Niklaas (câte o secţie).
La alegerile europarlamentare, cetăţenii români cu drept de vot care domiciliază, au reşedinţa sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secţie organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
Cetăţenii români care votează în străinătate pot vota dintr-un alt stat membru al UE sau dintr-o ţară din afara UE la secţiile de votare organizate de către statul român. Nu sunt necesare proceduri suplimentare pentru înregistrarea la vot dintr-un alt stat membru al UE sau dintr-o ţară din afara UE.
Cetăţenii UE care votează în străinătate pot vota la o secţie de votare organizată de statul român în alt stat decât România doar dacă figurează pe listele electorale speciale. AGERPRES/(A - editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Din Ungaria către România, un 'pelerinaj' împotriva apropierii Orban-Simion (comentariu AFP)
Liderul opoziției ungare Peter Magyar a început miercuri un marș către România în semn de protest împotriva recentei apropieri afișate de premierul Viktor Orban față de naționalistul român George Simion, acuzat de a fi o amenințare pentru numeroșii maghiari din țara vecină (Ungariei), comentează AFP. Premierul
Ungaria: Liderul opoziției anunță că va depune o plângere la poliție împotriva lui Orban
Liderul partidului de opoziție Tisza din Ungaria, Peter Magyar, a anunțat marți seară că va face o plângere la poliție împotriva prim-ministrului Viktor Orban, pentru 'că a comis două delicte în cel mai recent discurs al său plin de minciuni', relatează agenția de presă MTI. Orban 'ajunge tot mai jos în fiec
Prezidențiale2025/ Pe teritoriul Republicii Moldova vor fi deschise 64 de secții de votare, timp de trei zile
Cetățenii români din Republica Moldova sunt așteptați să-și exprime dreptul la vot în cadrul turului al II-lea al alegerilor prezidențiale din România, procesul de vot urmând să dureze trei zile - de vineri, 16 mai, până duminică, 18 mai, între orele 07:00-21:00, informează MOLDPRES. Pe teritoriul Republicii
Ungaria îi va susține pe etnicii maghiari din Transilvania și Ținutul Secuiesc, oricine va fi partener de negocieri (ministrul de externe ungar)
Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a afirmat luni, referindu-se la relațiile cu România, că guvernul ungar 'urmărește întotdeauna cea mai bună cooperare posibilă cu o țară în care trăiește o uriașă comunitate etnică maghiară, deoarece ultimii ani au demonstrat pentru toată lumea că atunci când Ungaria și o țară vecină mențin rela
VIDEO Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie a fost întronizat
Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie a fost întronizat la 10 mai 2025, la Londra, ca primul Arhiepiscop Ortodox Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord, ceremonia desfășurându-se la noua Catedrală 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe' din Enfield. La evenimentul organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă Român
Ungaria nu intenționează să influențeze alegerile prezidențiale din România, i-a transmis Viktor Orban liderului UDMR
Premierul ungar Viktor Orban a discutat telefonic sâmbătă după-amiază cu liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Kelemen Hunor, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook,
Orban: România și Ungaria, membri cu drepturi depline ai UE; nu vom sprijini nicio tentativă de izolare sau de răzbunare
Atât cetățenii României, cât și cei ai Ungariei sunt cetățeni cu drepturi depline ai Uniunii Europene 'și vor rămâne așa', a declarat vineri prim-ministrul ungar Viktor Orban la Tihany, în vestul Ungariei, afirmând că cele două țări contează una pe cealaltă 'în luptele lor pentru creștinism și suveranitate', transmite
Prezidențiale2025/ 'Susținere pentru o Românie europeană' - miting al comunității românești din Belgia
De Ziua Europei, comunitatea românească din Belgia organizează vineri un miting autorizat în Place du Luxembourg, Bruxelles, sub mesajul 'Susținere pentru o Românie europeană', anunță un grup de inițiativă al comunității românilor din Bruxelles într-un comunicat de presă. Evenimentul, programat la ora 17:0
Prezidențiale2025/Siegfried Mureșan: Rezultatul alegerilor din România este esențial pentru Uniunea Europeană în ansamblu
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Alegerile prezidențiale sunt importante nu doar pentru viitorul european al României, ci și pentru Uniunea Europeană în ansamblu, iar un președinte antieuropean ar izola România, a declarat miercuri, la Strasbourg, eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan. 'Ale
Parlamentul European vrea un buget UE pentru 2028-2034 'semnificativ mai ambițios', care să răspundă așteptărilor cetățenilor
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European vrea un buget al Uniunii Europene pentru 2028-2034 'semnificativ mai ambițios', care 'să poată răspunde așteptărilor tot mai mari ale cetățenilor UE pe fondul instabilității globale', conform unei rezoluții adoptate miercuri de eurodeputați, reuniți în sesiun
Prezidențiale2025/ Victor Negrescu: Nu pot decât să susțin în continuare calea europeană în aceste alegeri prezidențiale
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Calea europeană reprezintă soluția corectă pentru România, care nu-și permite, în contextul economic actual, să piardă resurse financiare europene, a declarat marți, la Strasbourg, eurodeputatul PSD Victor Negrescu, precizând că, prin prisma 'calităților' sale 'la nivel euro
Prezidențiale2025/ Grupul PPE din PE condamnă decizia PSD de a nu-l sprijini pe Nicușor Dan
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a condamnat marți decizia Partidului Social Democrat (PSD) din România de a nu-l sprijini pe candidatul pro-european, Nicușor Dan, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale și a susținut în același timp decizia PNL ș
Prezidențiale2025/Nicu Ștefănuță: Avem de ales între o candidatură de extremă dreapta și o candidatură care ne menține în zona europeană
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: România se află într-un 'pericol mortal', în urma câștigării primului tur al alegerilor prezidențiale de către George Simion, iar românii cu drept de vot vor avea de ales în turul al doilea 'între o candidatură de extremă dreapta și o candidatură care ne m
Prezidențiale2025/Mînzatu: Cei care credem în proiectul UE trebuie avem un dialog cu fiecare cetățean despre ce înseamnă apartenența la UE
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Apartenența la Uniunea Europeană este parte a soluției la multe din nevoile României, a declarat marți, la Strasbourg, vicepreședinta Comisiei Europene Roxana Mînzatu, precizând că executivul comunitar nu comentează procesul electoral în derulare în România.
Prezidențiale2025/ERC: Avansarea lui George Simion în turul al doilea, 'un mesaj puternic' al cetățenilor României
Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ERC) a apreciat că, la alegerile de duminică, 'cetățenii României au trimis un mesaj puternic' prin faptul că George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și vicepreședinte executiv al ERC, a avansat în turul al doilea al prezidențialelor. &Icir