Întâlniri ale ambasadorului Radu Gabriel Safta în Noua Zeelandă în perspectiva implementării Acordului de liber schimb cu UE

Parlamentul Noii Zeelande a votat joi, cu o majoritate covârşitoare, pentru ratificarea unui proiect de lege care vizează punerea în aplicare a obligaţiilor Noii Zeelande în cadrul Acordului de liber schimb dintre Noua Zeelandă şi Uniunea Europeană. Acordul va fi ratificat la data de 25 martie şi va intra în vigoare de la data de 1 mai.
Prin iminenta ratificare a acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană, Noua Zeelandă se apropie atât de UE, cât şi de România. În acest context, precum şi cu ocazia împlinirii în acest an a 55 de ani de relaţii bilaterale între celor două state, ambasadorul României în Australia, Noua Zeelandă şi Insulele Pacificului de Sud, Radu Gabriel Safta, s-a deplasat la Wellington în perioada 20-21 martie, pentru întâlniri cu oficiali ai Noii Zeelande.
Întrevederea ambasadorului României, Radu Gabriel Safta, cu Gerry Brownlee, speaker-ul Parlamentului Noii Zeelande.
Diplomatul român s-a întâlniri cu preşedintele Parlamentului, Gerry Brownlee, viceprim-ministrul şi ministrul afacerilor externe, Winston Peters, ministrul comerţului, agriculturii, pescuitului şi pădurilor, Todd McClay, preşedintele Comisiei parlamentare de Afaceri Externe, Apărare şi Comerţ, Tim van de Molen. Totodată, vizita concomitentă la Wellington a trimisului special al UE pentru Indo-Pacific, Richard Tebbels, a ocazionat organizarea unei întrevederi separate cu reprezentantul de la Bruxelles şi cu ambasadorul UE în Noua Zeelandă, Lawrence Meredith, informează Ambasada României într-un comunicat de presă remis Agerpres.
Împreună cu Tim van de Molen, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe, Apărare și Comerț al Parlamentului Noii Zeelande, co-președinte al Grupului de prietenie cu UE și SMUE.
Discuţiile dintre demnitarii neo-zeelandezi şi diplomatul român au permis o analiză a stadiului relaţiilor bilaterale şi a oportunităţilor pentru cooperarea economică şi sectorială bilaterală a României cu Noua Zeelandă ce derivă din anticipata intrare în vigoare a acordului de liber schimb UE-Noua Zeelandă.
Întrevedere cu Winston Peters, viceprim-ministru și ministrul afacerilor externe al Noii Zeelande.
Ambasadorul Radu Gabriel Safta şi ministrul afacerilor externe neo-zeelandez, Winston Peters, au identificat o serie de domenii de interes comun pentru consolidarea dialogului bilateral: cooperarea pe teme de securitate (pornind de la statutul României de membru NATO şi cel de partener NATO al Noii Zeelande), intensificarea schimburilor economico-comerciale pornind de la cooperarea sectorială, cu accent pe domeniile energiei, agriculturii şi IT-ului (în contextul în care acordul de liber schimb va duce la eliminarea taxelor de import la toate exporturile europene şi la majoritatea celor neo-zeelandeze, un capitol distinct vizând sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii), creşterea contactelor la nivel de universităţi şi centre de cercetare (pornind de la asocierea Noii Zeelande la programul Horizon Europe) şi dezvoltarea suplimentară a bunei colaborări existente în formatele de lucru multilaterale, precum Organizaţia Naţiunilor Unite sau Organizaţia Mondială a Comerţului.
Diplomaţia parlamentară a fost identificată drept o arie de interes aparte în întrevederea cu preşedintele Parlamentului Noii Zeelande, Gerry Brownlee, acesta evidenţiind convergenţa viziunilor împărtăşite asupra situaţiei geopolitice internaţionale.
Totodată, pe parcursul tuturor întâlnirilor, ambasadorul Radu Gabriel Safta a apreciat sprijinul Noii Zeelande în procesul de aderare al României la OCDE, exprimând speranţa continuării acestei susţineri.
Împreună cu Todd McClay, ministrul comerțului, agriculturii, silviculturii şi ministrul asociat al afacerilor externe al Noii Zeelande.
Din perspectivă economică, ambasadorul României a propus, în cadrul întrevederii cu ministrul comerţului, agriculturii, pescuitului şi pădurilor al Noii Zeelande, Todd McClay, realizarea unor misiuni economice reciproce, odată cu implementarea acordului de liber schimb UE-Noua Zeelandă, ca modalitate concretă de cunoaştere a particularităţilor celor două pieţe pentru actorii economici naţionali, precum şi analizarea posibilităţilor de cooperare bilaterală pe terţe pieţe, în domenii de interes pentru ambele părţi, precum exporturile de produse agricole în Orientul Mijlociu.
Toate întrevederile au confirmat potenţialul existent în creşterea dialogului bilateral şi multilateral, fiind agreată creşterea contactelor atât la nivel de demnitari, cât şi de specialişti.
"Privilegiul de a fi singurul ambasador al unui stat membru UE care a avut consultări, în săptămâna ratificării acordului de liber schimb de către Parlamentul neo-zeelandez, cu principalii artizani ai accelerării acestui proces de la Wellington, confirmă atât apropierea Noii Zeelande de Uniunea Europeană, cât şi de România. Menţionez atmosfera extrem de deschisă şi interesul real al părţii neo-zeelandeze pentru dezvoltarea relaţiilor cu UE şi România, aspecte ce s-au regăsit în toate întrevederile avute la Wellington şi mai ales în convorbirile cu preşedintele Parlamentului, Gerry Brownlee, şi miniştrii Winston Peters şi Todd McClay. Îmi exprim speranţa că, în perioada următoare, vor avea loc contacte la nivelul conducerii Ministerelor Afacerilor Externe, respectiv ale Ministerelor Agriculturii şi Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, precum şi întrevederi între Camerele de Comerţ şi Industrie naţionale din România şi Noua Zeelandă", a concluzionat ambasadorul după întrevederile avute.
În 2024 se împlinesc 55 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Noua Zeelandă, la data 13 octombrie 1969.
La data de 9 iulie 2023, Uniunea Europeană şi Noua Zeelandă au semnat acordul de liber schimb, considerat a fi un etalon în domeniu, prin includerea unor capitole referitoare la susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii, sisteme de alimentaţie sustenabile şi egalitate de gen în comerţ. După implementare, la 1 mai 2024, se anticipează că nivelul schimburilor comerciale între statele membre UE şi Noua Zeelandă va creşte cu 30%, în timp ce investiţiile din statele UE în Noua Zeelandă ar urma să crească cu până la 80%.
Tot la data de 9 iulie 2023, Noua Zeelandă a semnat asocierea la programul Horizon Europe, programul UE pentru cercetare şi inovare cu un buget de peste 95 miliarde de euro. Evenimentul a reprezentat o premieră, Noua Zeelandă fiind primul stat asociat Horizon Europe neaflat în proximitatea geografică a Europei, deschizând astfel calea negocierilor, aflate în desfăşurare, pentru asocierea Canadei şi Republicii Coreea. AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
Sursa foto: canberra.mae.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
BTA: Ambasada Bulgariei în România va marca 24 mai cu un program festiv variat
Ambasada Bulgariei în România va sărbători pe 24 mai Ziua Sfinților Frați Chiril și Metodiu, Alfabetul Bulgar, Educația, Cultura și Literele Slave, cu un program festiv variat, a declarat ambasada pentru Agenția Bulgară de Știri (BTA). Ceremoniile vor începe pe 24 mai cu un eveniment care va avea loc pentru prima dată la Muze
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au vizitat sediile CCDCOE și eu-LISA și ambasadele României și Moldovei în Republica Estonia
Tallinn - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au vizitat joi, în penultima zi a călătoriei lor în Republica Estonia, sediile Centrului de Excelență NATO pentru Cooperare în Domeniul Apărării Cibernetice (CCDCOE) și al Agenției UE pentru Gestionarea Oper
Prezidențiale2025/Guvernul Ungariei a avut dreptate să nu se amestece în alegerile prezidențiale din România, spune ministrul de externe ungar
Guvernul Ungariei a avut dreptate să nu se amestece în alegerile prezidențiale din România și să-și exprime disponibilitatea de a coopera cu câștigătorul acestora, în interesul relațiilor de bună vecinătate și al etnicilor maghiari, a declarat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, a consemnat MTI. Solicit
Roberta Metsola, mesaj după întâlnirea informală cu președintele ales Nicușor Dan
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a postat miercuri noapte un mesaj pe platforma X după întâlnirea informală pe care a avut-o miercuri seara cu președintele ales al României, Nicușor Dan. 'Împreună la București. Împreună pentru Europa. Împreună pentru România',
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu, în vizită la Parlamentul Estoniei și Centrul e-Estonia
Tallinn - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au vizitat miercuri Riigikogu, sediul Parlamentului Republicii Estonia, unde au avut o întrevedere cu președintele Comisiei pentru Apărare, Kalev Stoicescu, de origine română, dar și Centrul e-Estonia, pentru a af
Prezidențiale2025/Congresmanul republican Joe Wilson, discurs de felicitare pentru Nicușor Dan în Camera Reprezentanților
Congresmanul republican Joe Wilson a susținut un discurs de felicitare la adresa președintelui ales al României, Nicușor Dan, marți, în Camera Reprezentanților. 'Domnule președinte, poporul american îl felicită pe președintele ales al României, Nicușor Dan, pentru victoria decisivă, ca independent, în alegerile din 18 mai 2025
Mureșan, despre solicitarea PE de prelungire a PNRR: Rezultatul nu e garantat, dar România poate deveni o voce importantă în discuții
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan recunoaște că executivul UE transmite un mesaj corect atunci când refuză în acest moment discuția despre prelungirea PNRR solicitată într-un raport votat marți de comisiile de specialitate ale Parlamentului European, dar spune că succesul demersului este
UPDATE Olanda: Banda de motociclişti Hardliners este implicată în furtul artefactelor dacice expuse la Muzeul Drents (surse)
Banda de motocicliști Hardliners, interzisă de justiție, este implicată în furtul artefactelor dacice expuse la Muzeul Drents din Assen, a informat miercuri RTL Nieuws. Membrii bandei i-au recrutat pe autorii spargerii muzeului, au declarat pentru RTL Nieuws surse din lumea infracțională și surse din jurul anchetei desfășurate de poliție.
Vot în PE pentru solicitarea prelungirii PNRR: CE susține că toate plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2026
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Toate plățile din Facilitatea de Redresare și Reziliență (RRF) trebuie făcute de Comisia Europeană (CE) statelor membre până la 31 decembrie 2026 pentru țintele și jaloanele implementate până la 31 august 2026, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al CE.
Darryl Nirenberg, nominalizat pentru a deveni ambasadorul SUA în România, urmează să fie confirmat de Senat
Darryl Nirenberg, nominalizat marți în funcția de ambasador al Statelor Unite în România de președintele Donald Trump, va parcurge mai multe etape procedurale până la validarea de către Senatul SUA. Trump a făcut anunțul prin intermediul platformei sale sociale Truth Social: 'Am plăcerea să anunț că Darryl Nirenberg
Prezidențiale2025/ Membri ai Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA îl felicită pe președintele ales Nicușor Dan
Mai mulți membri ai Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA l-au felicitat pe președintele ales al României, Nicușor Dan. Senatorii americani Jeanne Shaheen (lidera democraților din comisie, reprezentând statul New Hampshire), Thom Tillis (republican, Carolina de Nord), Chris Coons (democrat, Delaware), Pete Ricketts (repub
Alteța Sa Regală Principele Radu: 'Sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în țara mea în urmă cu două zile'
Tartu - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: 'Sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în țara mea în urmă cu două zile, sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în (Republica) Moldova acum câteva luni și sunt mândru de dezvoltarea acestor două țări care nu trăiesc vremuri ușoare', a
Comisiile de specialitate ale Parlamentului European au votat un raport care cere prelungirea PNRR cu 18 luni
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Comisiile de specialitate ale Parlamentului European au adoptat marți, cu 63 de voturi pentru, 12 împotrivă și șase abțineri, raportul privind implementarea Mecanismului de Redresare și Rezililență, din care este finanțat și PNRR-ul României, și care cere prelungirea planului cu 18 luni.
Prezidențiale2025/Președintele Kazahstanului l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru alegerea în funcția de președinte al României
Președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, i-a trimis un mesaj de felicitare lui Nicușor Dan pentru victoria în alegerile prezidențiale din România, informează marți agenția de presă locală Kazinform, citând serviciul de presă al președinției kazahe. 'Cred că victoria în alegeri reprezintă o mărturie clară a încred
Regatul Unit: Un cetățean român, inculpat în ancheta privind incendierea unor proprietăți ale premierului Starmer
Poliția britanică a anunțat marți că un cetățean român a fost pus sub acuzare în cadrul anchetei privind incendierea mai multor proprietăți care au legătură cu premierul britanic Keir Starmer, el fiind al doilea inculpat în acest dosar, transmite Reuters. Potrivit unui comunicat al poliției metropolitane londoneze, bărbatul e