logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Europarlamentare2024/Cioloş: Zone precum Roşia Montană sunt parte a patrimoniului european şi trebuie susţinute, inclusiv financiar, de UE

Imagine din galeria Agerpres

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Partidul REPER îşi doreşte ca în viitorul mandat din Parlamentul European zone precum Roşia Montană să obţină susţinere, inclusiv financiară, din partea UE, pentru că ele sunt parte a patrimoniului european, şi nu doar elemente de indentitate naţională, a declarat, la Strasbourg, eurodeputatul Dacian Cioloş.

"Ne dorim ca în viitorul mandat în PE să convingem şi alţi colegi şi să obţinem la nivel european nu doar o recunoaştere, dar şi o susţinere, inclusiv din punct de vedere financiar, a dezvoltării unor astfel de zone. Vedem o tendinţă tot mai mare a oamenilor de a se reconecta la valori locale, tradiţionale. (...) Astfel de zone, care sunt importante din punct de vedere identitar pentru regiunile europene, pentru statele membre, trebuie să fie susţinute, pentru că ele sunt şi parte a patrimoniului european. Şi 'Europa - unitate în diversitate' exact asta înseamnă, reţeaua asta de zone cu caracter de element identitar pentru statele membre", a spus Cioloş în cadrul unui briefing pentru jurnalişti români de miercuri.

Fostul premier român, care este cap de listă al REPER pentru alegerile europarlamentare, afirmă că susţinerea dezvoltării zonei Roşia Montană "este în primele zece puncte prioritare ale noastre pentru Parlamentul European".

El a adăugat că acum, odată tranşate lucrurile în procesul cu compania canadiană Gabriel Resources, autorităţile trebuie să se orienteze în primul rând către comunitatea de acolo şi să-i propună alternative.

"Pentru că multe discuţii s-au purtat peste capul lor, între cei care voiau exploatarea resurselor subterane şi cei care voiau protejarea zonei din punct de vedere al mediului şi a valorilor culturale, dar foarte puţin s-a discutat despre care sunt alternativele şi cum se poate dezvolta zona respectivă. Sper să fie şi ăsta unul din subiectele de campanie, ca reverberaţie la toate discuţiile astea legate de Roşia Montană", a pledat Cioloş, care face parte din grupul Renew din PE.

El susţine că există mai multe instrumente financiare pe care România le-ar putea utiliza pentru a susţine dezvoltarea zonei, respectiv "diferitele programe europene de dezvoltare regională, resurse umane, de mediu, energie. Sunt multe acum care vin şi din fonduri europene clasice şi din PNRR. Guvernul României ar fi putut deja pentru astfel de zone să construiască programe dedicate, punând în comun fonduri din diferite instrumente financiare."

Cioloş mai spune că România ar putea să folosească şi instrumentul ITI (Investiţie Teritorială Integrală), pe care ţara noastră l-a utilizat pentru prima dată în timpul mandatului său de comisar european pentru agricultură, pentru a susţine dezvoltarea Deltei Dunării.

"A fost un miliard şi ceva de euro dedicat pentru Deltă, din mai multe instrumente financiare europene, care puteau fi folosite pentru tot felul de proiecte, începând de la infrastructură, proiecte sociale, proiecte de mediu, investiţii, agricultură, pescuit, formare profesională, turism, promovarea turismului. (...) La fel s-ar putea face şi pentru această zonă Roşia Montană. Şi nu doar Roşia Montană, ci o zonă mai largă care să includă Roşia Montană, o zonă din Apuseni mai izolată acolo, dar care are resurse şi de patrimoniu, şi turistice, şi de mediu, şi culturale şi potenţial de dezvoltare economică pe partea de agricultură, de păduri ş.a.m.d", a explicat eurodeputatul.

Cioloş a recunoscut că lipsa unui Plan Urbanistic General (PUG) reprezintă o problemă pentru Roşia Montană, dar a afirmat că "sunt multe alte lucruri care pot fi finanţate, fără să ai neapărat PUG-ul".

"Eu ştiu că a fost mai multe evaluări, şi analize, şi studii de impact, şi audituri care s-au făcut acolo fie de către structuri de stat, fie de către organizaţii neguvernamentale, sunt foarte multe date legate de potenţialul zonei de acolo de ani de zile, de mai bine de zece ani. Dacă toate astea sunt puse acum cap la cap şi, dacă diferitele forţe care au fost divergente până acum pentru că au avut poziţionări diferite s-ar pune acum de acord că obiectivul cheie acum e dezvoltarea zonei, cu datele care există, cu posibilităţile legale pe care le au autorităţile de a accelera anumite procese decizionale, acolo se poate obţine şi PUG-ul destul de rapid, dar până să ajungem la PUG sunt multe alte lucruri care pot fi făcute", a mai spus el.

Cioloş a adăugat că "noi ne focalizăm în România foarte mult pe documente, pe decizii, pe chestii administrative. Dar acolo e vorba de oameni. Noi trebuie să înţelegem o dată pentru totdeauna că dezvoltarea teritorială nu se face cu decizii administrative, cu legi, cu hotărâri de guvern ş.a.m.d. că de ălea avem o grămadă, se face cu oameni".AGERPRES/(A - editor: Ionuţ Mareş, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 28

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 17-04-2025 14:55

România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa

România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția

Romania in lume 16-04-2025 19:15

Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)

Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom

Romania in lume 14-04-2025 21:22

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun

Romania in lume 13-04-2025 12:35

Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România

Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d

Romania in lume 11-04-2025 20:08

Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România

Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.

Romania in lume 11-04-2025 16:46

Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES

Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient

Romania in lume 10-04-2025 22:24

Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină

Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a

Romania in lume 10-04-2025 15:05

CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.

Romania in lume 10-04-2025 14:20

Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit

Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.

Romania in lume 10-04-2025 13:41

Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham

Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un

Romania in lume 09-04-2025 17:05

Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul său, declarați 'persona non grata' de către Rusia

Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară 'persona non grata' pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conf

Romania in lume 09-04-2025 16:40

Mircea Cărtărescu - prezent, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția

Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma - organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR transmis miercuri AGERPRES, desfășurat cu sprijinul Instit

Romania in lume 07-04-2025 20:06

'Podul de Flori' devine realitate: Piatra de temelie va fi pusă la 26 aprilie, anunță ministrul moldovean al infrastructurii

Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastruc

Romania in lume 07-04-2025 18:23

România/alegeri: Ponta spune că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (Reuters)

București, 7 apr /Agerpres/ - Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din România, a declarat luni că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de grâne ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali, dar s-a angajat să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc, transmite Reuters, citând u

Romania in lume 06-04-2025 09:15

BTA/ Expoziție care explorează regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, la Sofia

După doi ani de cercetare și explorare în regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, proiectul european B-Shapes intră în 'Episodul 2' cu expoziția 'Prin prisma granițelor' ('Through the Prism of Borders'). Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie din Sofia, în perioada 8 aprilie - 29 august.