logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Eurodeputaţii cer Rusiei să returneze integral tezaurul României, iar CE se declară gata să sprijine orice demers

Imagine din galeria Agerpres

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Eurodeputaţii au cerut joi dimineaţă la unison, în cadrul unei dezbateri emoţionale din plenul Parlamentului European, ca Rusia să returneze integral tezaurul României şi ca executivul UE şi alte instituţii europene abilitate să facă tot posibilul pentru a sprijini acest demers.

Dezbaterea, la care au participat în majoritate covârşitoare eurodeputaţi români, a reprezentat prima punere pe tapet a chestiunii tezaurului României însuşit ilegal de Rusia în Parlamentul European.

Comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, a declarat în cuvântul său introductiv că vorbeşte în numele Înaltului Reprezentant UE pentru acţiune externă şi politica de securitate, Josep Borrell.

"Aţi invitat Comisia Europeană să ia cuvântul în legătură cu returnarea tezaurului naţional al României de către Rusia. Tezaurul a fost transferat imperiului ţarist pentru a fi protejat, însă nu a fost returnat niciodată în întregime României, nici de URSS, nici de Federaţia Rusă", a reamintit înaltul oficial UE.

"Uniunea Europeană e pregătită să sprijine autorităţile române în recuperarea integrală a tezaurului dacă acestea o vor solicita", a subliniat Elisa Ferreira. Ea a atras însă atenţia că "războiul nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei a dus la suspendarea mecanismelor de cooperare" cu Moscova.

Ea a deplâns faptul că războiul împotriva Ucrainei "este o crimă şi o încălcare sfruntată a dreptului internaţional" şi a reamintit că "măsurile împotriva Rusiei includ pachetul cel mai mare de sancţiuni adoptat de UE".

Eurodeputatul Eugen Tomac le-a mulţumit eurodeputaţilor pentru sprijinul acordat pentru organizarea dezbaterii şi adoptarea unei rezoluţii şi în special lui Traian Băsescu pentru că a coordonat miercuri negocierile "pentru a avea un document cu valoare istorică în PE".

"Sunt onorat că avem în PE o dezbatere dedicată exclusiv acestui subiect, întrucât este unic în istoria relaţiilor internaţionale", a spus Tomac, care a vorbit în numele grupului Partidului Popular European.

"O parte din bunurile culturale şi religioase au fost returnat în perioada sovietică, însă aurul României este si astăzi sechestrat în Rusia, peste 91,5 tone de aur", a reamintit el.

"Cine dacă nu Rusia se pricepe să dezinformeze, să denatureze trecutul, să fure teritorii?", a întrebat el retoric în plenul PE.

Rovana Plumb, care a vorbit în numele grupului S&D din PE, a spus că chestiunea tezaurului României reţinut ilegal de Rusia reprezintă "o dispută nu foarte cunoscută la nivel internaţional".

"Aducerea subiectului în sesiune plenară a PE este un gest politic ce stă în continuarea unui secol de eforturi constante pentru a repara o nedreptate. URSS şi apoi Rusia s-au bucurat şi continuă să se bucure de beneficiile generate de aceste valori. Dar pe cine mai surprinde astăzi comportamentul brutal al Moscovei?", a mai spus Rovana Plumb.

Ea a mai afirmat că dezbaterea subiectului în plenul PE e importantă din mai multe perspective.

"Creăm premisele ca, dacă după încheierea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei vor exista negocieri între UE şi Rusia, subiectul să fie inclus pe agenda UE. Facem apel la solidaritatea UE. Solicităm CE să coopereze cu instituţiile relevante din România pentru a obţine restituirea tezaurului", a pledat eurodeputata social-democrată.

De asemenea, ea a cerut Comisiei Europene să extindă domeniul de aplicare a politicilor UE care reglementează protecţia bunurilor culturale şi la repatrierea bunurilor relocate pe timp de război în temeiul acordurilor bilaterale.

"Există o singură soluţie: Rusia să-şi respecte obligaţiile, iar UE să fie alături de România", a subliniat Rovana Plumb în încheiere.

La rândul său, Vlad-Marius Botoş, din grupul Renew, a spus în cadrul dezbaterii că "românii au dreptul să primească înapoi propriul tezaur. Este un caz unic în lume şi trebuie soluţionat imediat prin retrocedarea imediată a întregului tezaur".

Cristian Terheş, din grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), a fost primul care a vorbit în chestiunea tezaurului despre "despăgubiri şi dobânzi la zi".

"Transferul acestui tezaur s-a făcut pe baza unor documente de inventar, semnate inclusiv de ambasadorul Franţei la Sankt-Petersburg, ca martor", a reamintit el, printre altele.

El a mai spus că, la 15 februarie, în Comisia pentru petiţii (PETI) a Parlamentului European, s-a dezbătut o petiţie a unui ONG din România prin care societatea civilă solicită Comisiei Europene sprijin pentru recuperarea tezaurului naţional din Rusia.

"Din păcate, cazul României nu este singular, Rusia deţinând şi astăzi patrimonii confiscate din Polonia, Lituania sau Estonia", şi-a încheiat Terheş pledoaria.

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, i-a spus comisarului european Elisa Ferreia că a avut senzaţia că a greşit subiectul, întrucât a vorbit mai mult despre războiul din Ucraina decât despre tezaurul României însuşit ilegal de Rusia.

"În ultimii 100 de ani Rusia i-a văduvit pe români de trei lucruri dragi şi acestea sunt: libertatea (...), tezaurul României (...) şi pământul Basarabiei, rupt din trupul României prin pactul criminal Ribbentrop-Molotov".

"Ceea ce facem astăzi înseamnă că PE devine parte a luptei României pentru recuperarea tezaurului", a subliniat fostul preşedinte al României.

Eurodeputatul Dacian Cioloş, din grupul Renew, a spus că "dezbaterea arată foarte clar ce traume istorice au trăit cetăţenii români".

"Acest lucru sper să contribuie la înţelegerea mai bună a modului în care regimurile totalitare de la Kremlin au jefuit şi jefuiesc (...). Mi-aş dori să ne ajute să înţelegem că trebuie să răspundem cu fermitate Rusiei. România a plătit deja preţului dictaturii şi imperialismului rusesc şi asta trebuie să servească drept lecţie Europei de azi", a pledat Cioloş.

Kosma Zlotowski, din grupul ECR, a afirmat şi el că "Rusia nu e doar un stat terorist, este şi un hoţ".

"Toate statele din Europa centrală şi de Est au fost afectate de această atitudine. Multe tezaure au fost furate şi mutate în Rusia. Iar tezaurul românesc este unul dintre exemplele cele mai spectaculoase", a spus el.

Mazylis Liudas, din grupul PPE, a afirmat că "regimurile totalitare din Rusia se schimbă, dar din păcate comportamentul nu", adăugând că "din păcate vedem acum că acelaşi lucru se întâmplă cu teritoriile ucrainene ocupate de Rusia".

Eurodeputatul Vlad Gheorghe, din grupul Renew, a estimat că valoarea aurului însuşit de Rusia ar fi în prezent de 5 miliarde de euro.

"Stăm în continuare pe banii ruşilor şi ne plângem că nu ne dau tezaurul înapoi? Dragi deputaţi, dacă vă este frică de Putin, nu aveţi ce căuta aici. Nu vă mai fie frică, luaţi-le banii odată!", a spus Gheorghe, făcând trimitere la campania "Ia-le banii!" pe care o susţine în România, în cadrul unei iniţiative cetăţeneşti europene privind valorificarea averilor ilicite.

Eurodeputatul Daniel Buda, din grupul PPE, a afirmat că "tezaurul României reprezintă o rană deschisă, o cicatrice dureroasă a trecutului".

"Este timpul să ne asigurăm că Rusia răspunde pentru această faptă barbară. Acest episod din istoria României este dovada vie a faptului că Rusia este orice, dar nu un aliat. Este momentul ca cele 41 de vagoane să se întoarcă acasă, iar Rusia să plătească pentru această aşteptare", a afirmat el în plenul PE.

La rândul său, eurodeputata S&D Maria Grapini a spus că rezoluţia de joi din PE este un semn că România are nevoie de solidaritate. Ea i-a reproşat Elisei Ferreia că a afirmat în cuvântul său faptul că problema tezaurului României este o chestiune bilaterală cu Rusia.

"România nu cere pentru prima dată acum returnarea tezaurului. Este momentul ca această rezoluţie să fie preluată ca document şi nu pusă la o parte. Pentru că aici în PE am votat multe rezoluţii şi nu s-a întâmplat nimic cu ele. Vă cer, aşadar, să puneţi în lucru această rezoluţie care se va vota astăzi. Este dreptul României să spere la solidaritate", a pledat Grapini.

Eurodeputatul Mike Wallace, din partea grupului Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL), a dat dreptate României în solicitarea ei de a i se returna tezaurul, dar a vorbit şi despre furturile din perioadele coloniale ale Franţei şi Marii Britanii, dar şi despre furtul banilor Afganistanului. "Poate UE ar trebui să pună presiune pe toată lumea", a cerut el.

Eurodeputatul Sean Kelly, din grupul PPE, a spus şi el că este pe deplin de acord cu această rezoluţie. "Nu este acceptabil ca un tezaur care aparţine României să fie ţinut în continuare în Rusia. E timpul ca acest tezaur să se întoarcă acasă şi cer Rusiei să facă gestul onorabil de a returna acest tezaur României", a solicitat Kelly.

Elisa Ferreira a afirmat în final că dezbaterea din PE a arătat tiparul de încălcare a legii de către Rusia.

"Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este o încălcare flagrantă a legii internaţionale. Leadershipul politic al Rusiei trebuie tras pe deplin la răspundere pentru încălcarea legii internaţionale. Cât timp Rusia continuă să ducă un război împotriva Ucrainei nu putem să avem o relaţie normală", a spus ea.

În acelaşi timp, ea a reiterat că UE este gata să sprijine eforturile autorităţilor române pentru recuperarea tezaurului, dacă ele solicită asta. "UE rămâne deschisă să susţină România în chestiunea tezaurului, dar în acest moment dialogul şi mecanismele de cooperare sunt suspendate. Suntem gata să reluăm subiectul pe viitor, când va fi posibil acest lucru", a dat ea asigurări. AGERPRES/(A - editor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 47

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 30-04-2025 17:26

BTA: Președinții Bulgariei și României au în vedere noi poduri și legături mai strânse

Podurile existente la Vidin-Calafat și Ruse-Giurgiu sunt insuficiente în contextul creșterii continue a traficului în transporturi, a sporirii volumului încărcăturilor și a dorinței companiilor din regiune de a urmări proiecte comune, a afirmat Rumen Radev în timpul unei întâlniri cu președintele interimar al României, Ilie B

Romania in lume 30-04-2025 15:45

Valencia: Dolors Montserrat - prima femeie secretar general al PPE; Siegfried Mureșan, reales vicepreședinte

Dolors Montserrat a fost aleasă, miercuri, secretar general al Partidului Popular European (PPE), în cadrul Congresului formațiunii care a avut loc în perioada 29-30 aprilie, la Valencia, fiind prima femeie care ocupă această funcție. Tot miercuri, Siegfried Mureșan a fost reales vicepreședinte, fiind unul dintre cei zece demnitari

Romania in lume 29-04-2025 16:19

Eurodeputatul Siegfried Mureșan candidează pentru un nou mandat de vicepreședinte al Partidului Popular European

Eurodeputatul Siegfried Mureșan candidează pentru un nou mandat de vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE) în cadrul Congresului formațiunii care se desfășoară la Valencia, în perioada 29 - 30 aprilie, printre prioritățile sale declarate aflându-se reprezentarea României la cel mai înalt nivel pentru a putea influența decizii

Romania in lume 29-04-2025 09:27

Departamentul de Stat al SUA aprobă posibila vânzare a unui sistem de apărare antiaeriană Patriot către România

Departamentul de Stat al SUA a aprobat potențiala vânzare către România a unui sistem de apărare antiaeriană Patriot și a echipamentelor aferente în valoare de 280 de milioane de dolari, a anunțat luni Pentagonul într-un comunicat, citat de Reuters. Agenția de cooperare pentru securitate și apărare a SUA precizează pe s

Romania in lume 26-04-2025 08:49

Funeralii Papa Francisc/ Medalia vizitei papei Francisc în România, depusă în sicriul său

Medalia vizitei papei Francisc în România a fost depusă în sicriul său la ceremonia de închidere a sicriului cu trupul neînsuflețit desfășurată vineri seara. Ceremonia a inclus ritul impresionant al acoperirii feței lui Francisc, primul papă iezuit din istoria Bisericii. În sicriu, a fost depusă o punguță cu monedele și meda

Romania in lume 25-04-2025 12:44

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a reținut un cetățean român pe care îl acuză de activități de spionaj în favoarea Ucrainei

Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) din Soci, regiunea Krasnodar, a reținut un cetățean român, născut în 2002, despre care susține că este implicat în activități de spionaj în favoarea serviciilor speciale din Ucraina. FSB afirmă în anunțul publicat vineri pe site-ul său că, în vara anul

Romania in lume 24-04-2025 16:48

România și R. Moldova lansează construcția primului pod rutier peste Prut din ultimele șase decenii

Republica Moldova și România marchează împreună, sâmbătă, lansarea construcției primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimele șase decenii - Podul de la Ungheni, printr-un eveniment simbolic denumit generic Festivalul 'Podul de Flori'. Podul va uni localitatea Zagarancea din raionul Ungheni (R.

Romania in lume 24-04-2025 12:28

Furt artefacte românești/ Poliția olandeză arestează alți doi suspecți

Poliția olandeză a arestat miercuri alți doi suspecți în ancheta privind furtul de obiecte de artă de la Muzeul Drents din Assen, Țările de Jos, conform politie.nl. Unul d

Romania in lume 23-04-2025 16:35

Piotr Serafin, comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, va vizita România

Comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin, se va deplasa la București și Oradea, în perioada 24-25 aprilie, anunță Reprezentanța Comisiei Europene. Vizita înaltului oficial va fi axată pe îmbunătățirea incluziunii sociale, crearea de locuri de muncă și consolidarea comunităților

Romania in lume 23-04-2025 14:48

BTA/ Bulgaria și România îmbogățesc UE cu regiunea fertilă Dobrogea, spune directorul general al BTA

Odată cu aderarea Bulgariei și României la UE, Uniunea a câștigat una dintre cele mai fertile regiuni ale Europei - Dobrogea - a declarat directorul general al BTA, Kiril Vălcev, în cadrul unei conferințe locale desfășurate marți la Dobrici. Evenimentul a făcut parte din proiectul BTA 'Europa în Balcani: capacitatea de coeziune'.

Romania in lume 17-04-2025 14:55

România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa

România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția

Romania in lume 16-04-2025 19:15

Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)

Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom

Romania in lume 14-04-2025 21:22

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun

Romania in lume 13-04-2025 12:35

Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România

Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d

Romania in lume 11-04-2025 20:08

Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România

Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.