logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

APCE îndeamnă Europa să ofere despăgubiri pentru copiii instituţionalizaţi şi maltrataţi, inclusiv în România

Imagine din galeria Agerpres

"Am supravieţuit, dar mulţi copii au murit": fie că au trăit în orfelinate româneşti sau şcoli catolice portugheze, copiii maltrataţi din Europa trebuie să beneficieze de măsuri oficiale de reparaţie, pledează vineri Consiliul Europei, transmite AFP.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) notează într-o rezoluţie că cele 46 de state membre ale instituţiei - a cărei misiune principală este apărarea drepturilor omului - trebuie să facă lumină în mod complet asupra actelor de abuz asupra copiilor, fie ele fizice, psihologice sau cu caracter sexual.

Adunarea stipulează ca fiecare ţară să facă un bilanţ al acestor violenţe, să recunoască suferinţele trăite, să prezinte scuze oficiale şi să despăgubească victimele.

De asemenea, APCE face apel la susţinerea înfiinţării de memoriale.

"Trebuie să ne facem curat în propria curte", a argumentat elveţianul Pierre-Alain Fridez (socialist), autor al unui raport pe acest subiect dezbătut şi adoptat vineri.

Acesta subliniază că, în Europa, "18 milioane de copii sunt victime ale abuzului sexual, 44 de milioane ale violenţei fizice şi 55 de milioane ale violenţei psihologice. Cele mai grave cazuri au avut loc şi continuă să se producă în cadrul instituţiilor publice şi religioase".


"Am trăit lucruri groaznice"

Sirmananca Beladi, acum în vârstă de 38 de ani, a crescut într-un orfelinat din România, la Cighid, de la 3 la 16 ani.

"Am trecut prin lucruri groaznice. Am supravieţuit, dar mulţi copii au murit", a mărturisit ea presei. "Noi, supravieţuitorii acelei epoci, am fost daţi uitării. Nu se vorbeşte despre ce ni s-a întâmplat...".

"Sper că România va reacţiona acum, că responsabilii politici vor înţelege că trebuie să facă ceva pentru noi, supravieţuitorii, şi pentru copiii de azi", a spus ea, care acum este mamă.

Circa 15.000 de copii au murit în 26 de "cămine-spital" din România, potrivit Institutului de Cercetare a Crimelor Comunismului.

În raportul său, Pierre Alain Fridez aminteşte, de asemenea, de cei 2.000 de locuitori din Reunion (Oceanul Indian) luaţi de la părinţi şi transferaţi cu forţa în Franţa, în special la Creuse (centru), între 1962 şi 1984, sau de victimele violenţelor fizice şi psihologice din casele "mama şi copilul" din Irlanda.

"Maltratarea copiilor, în trecut sau în prezent, şi lipsa unei perspective istorice asupra acestei chestiuni sunt o problemă paneuropeană", subliniază el.

Foarte emoţionat, Antonio, un portughez în vârstă de 71 de ani, a vorbit despre agresiunile sexuale pe care le-a suferit în două instituţii catolice din ţara sa, când avea între 10 şi 12 ani.

"Zidul tăcerii"

"La fel ca mii de copii, abuzul pe care l-am suferit mi-a provocat sentimente grele de vinovăţie, furie şi teamă, care au durat mulţi ani", a mărturisit el, în speranţa că "zidul tăcerii" se va prăbuşi.

"M-am simţit adesea singur, neînţeles şi fără sprijin", a spus la rândul său Francisco Javier. Cu lacrimi în ochi, bărbatul din Spania a evocat amintirea lui "Emiliano şi a fratelui meu geamăn care au suferit, ca mine, violenţe sexuale în copilărie, care au luptat pentru aceasta şi au plecat înainte de vreme şi cărora nimeni nu le va putea recunoaşte adevărul, nici nu le va putea reda demnitatea furată".

Deşi victimele violenţelor din astfel de instituţii nu sunt întotdeauna recunoscute şi compensate în ţara lor pentru prejudiciul creat, raportorul dă ca exemplu Elveţia, care "este un model în Europa", prin formularea de scuze publice şi adoptarea unei legi, ce a intrat în vigoare în 2017, care prevede plata unei contribuţii de solidaritate pentru fiecare victimă abuzată în copilărie.

Aflat la originea iniţiativei populare care a dus la apariţia acestei legi, milionarul elveţian Guido Fluri a notat că ea a permis ca peste 12.000 de victime să primească despăgubiri. "Ceea ce am realizat în Elveţia vrem să realizăm în Europa", a adăugat el, salutând votul de vineri, care marchează o "zi măreaţă".

"Suntem abia la începutul procesului şi drumul va fi dificil, dar va merita", asigură Fluri.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Codruţ Bălu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 22

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 26-04-2025 08:49

Funeralii Papa Francisc/ Medalia vizitei papei Francisc în România, depusă în sicriul său

Medalia vizitei papei Francisc în România a fost depusă în sicriul său la ceremonia de închidere a sicriului cu trupul neînsuflețit desfășurată vineri seara. Ceremonia a inclus ritul impresionant al acoperirii feței lui Francisc, primul papă iezuit din istoria Bisericii. În sicriu, a fost depusă o punguță cu monedele și meda

Romania in lume 25-04-2025 12:44

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a reținut un cetățean român pe care îl acuză de activități de spionaj în favoarea Ucrainei

Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) din Soci, regiunea Krasnodar, a reținut un cetățean român, născut în 2002, despre care susține că este implicat în activități de spionaj în favoarea serviciilor speciale din Ucraina. FSB afirmă în anunțul publicat vineri pe site-ul său că, în vara anul

Romania in lume 24-04-2025 16:48

România și R. Moldova lansează construcția primului pod rutier peste Prut din ultimele șase decenii

Republica Moldova și România marchează împreună, sâmbătă, lansarea construcției primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimele șase decenii - Podul de la Ungheni, printr-un eveniment simbolic denumit generic Festivalul 'Podul de Flori'. Podul va uni localitatea Zagarancea din raionul Ungheni (R.

Romania in lume 24-04-2025 12:28

Furt artefacte românești/ Poliția olandeză arestează alți doi suspecți

Poliția olandeză a arestat miercuri alți doi suspecți în ancheta privind furtul de obiecte de artă de la Muzeul Drents din Assen, Țările de Jos, conform politie.nl. Unul d

Romania in lume 23-04-2025 16:35

Piotr Serafin, comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, va vizita România

Comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin, se va deplasa la București și Oradea, în perioada 24-25 aprilie, anunță Reprezentanța Comisiei Europene. Vizita înaltului oficial va fi axată pe îmbunătățirea incluziunii sociale, crearea de locuri de muncă și consolidarea comunităților

Romania in lume 23-04-2025 14:48

BTA/ Bulgaria și România îmbogățesc UE cu regiunea fertilă Dobrogea, spune directorul general al BTA

Odată cu aderarea Bulgariei și României la UE, Uniunea a câștigat una dintre cele mai fertile regiuni ale Europei - Dobrogea - a declarat directorul general al BTA, Kiril Vălcev, în cadrul unei conferințe locale desfășurate marți la Dobrici. Evenimentul a făcut parte din proiectul BTA 'Europa în Balcani: capacitatea de coeziune'.

Romania in lume 17-04-2025 14:55

România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa

România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția

Romania in lume 16-04-2025 19:15

Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)

Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom

Romania in lume 14-04-2025 21:22

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun

Romania in lume 13-04-2025 12:35

Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România

Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d

Romania in lume 11-04-2025 20:08

Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România

Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.

Romania in lume 11-04-2025 16:46

Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES

Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient

Romania in lume 10-04-2025 22:24

Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină

Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a

Romania in lume 10-04-2025 15:05

CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.

Romania in lume 10-04-2025 14:20

Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit

Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.