logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

În Carpaţii din România şi Polonia se duce o luptă pentru protejarea pădurilor de defrişările ilegale (reportaj AFP)

Imagine din galeria Agerpres

Agenţia France Presse relatează miercuri despre lupta cu defrişările ilegale din Carpaţi, în Polonia şi România.

Relatările agenţiei încep cu o imagine din adâncul pădurii din Carpaţii polonezi, unde pe un brad bătrân se văd urme de gheare. Un bârlog de urşi, cu crengi şi frunze pe margini, se află la câţiva paşi de o zonă defrişată.

Un purtător de cuvânt al organizaţiei ecologiste Greenpeace, Marek Jozefiak, arată spre împrejurimi din satul Zatwarnica, din sud-estul Poloniei: "Vedeţi dealul acela? Deja l-au ras. La vreo 50 de metri de bârlog".

În Polonia mai trăiesc doar 150 de urşi, iar habitatul lor trebuie păstrat, spune el, deplângând protecţia insuficientă a pădurilor de munte, locuri pe care le numeşte "sfinte".

Lanţul muntos carpatic se află pe teritoriile a opt ţări europene, iar pădurile - dintre care şi unele bătrâne, de peste 150 de ani - sunt printre ultimele bastioane ale biodiversităţii pe continent. Mai există chiar şi păduri virgine, neatinse de om.

Cu fagi şi conifere, cu sute de alte specii de plante, cu zimbri, râşi, lupi, pisici sălbatice şi multe specii de păsări cum ar fi ciocănitoarea de munte, astfel de medii sunt vitale pentru combaterea modificărilor climatice, deoarece captează dioxidul de carbon.

Greenpeace consemnează însă, într-un raport din noiembrie 2022, că la fiecare oră dispar din Carpaţi păduri de pe o suprafaţă "în medie de peste cinci ori mai mare decât a unui teren de fotbal".

Această realitate este privită cu relativă indiferenţă în Polonia, dar a atras deja atenţia în România, au constatat jurnaliştii AFP.

Pe teritoriul românesc se află mai mult de jumătate din suprafaţa Carpaţilor; restul munţilor din acest lanţ sunt în Slovacia, Polonia, Ucraina şi câte puţin în Ungaria, Serbia, Cehia şi Austria.

Pe hârtie, regiunea este "una din cele mai protejate din Uniunea Europeană", consemnează raportul Greenpeace.

În realitate, în Polonia sunt protejate doar 1% până la 3% din păduri. Agenţia silvică de stat, care are rolul de a conserva şi exploata fondul forestier, deţine majoritatea; veniturile sale au crescut în 2022 cu 50%, la 15,2 miliarde de zloţi (circa 3,4 miliarde de euro), din care peste 90% din vânzarea lemnului. "Încearcă să scoată cât mai mulţi bani", acuză Jozefiak.

În 2018, justiţia europeană a condamnat Polonia pentru tăierile de arbori din pădurea virgină Bailowieza din est, cea mai mare din cele încă existente în Europa. Autorităţile reacţionează la critici prin plantări de puieţi - o soluţie despre care militanţii ecologişti spun că nu compensează distrugerea mediului.

În Polonia nu s-a înfiinţat în ultimele zeci de ani niciun parc naţional, din cauza legislaţiei care acordă autorităţilor locale dreptul de veto. Exploatarea pădurilor nu este însă interzisă nici măcar în parcurile existente.

Ewa Tkacz, şefa unei exploatări forestiere, declară că nu există "niciun impact negativ asupra ecosistemului" şi că "iubim foarte mult natura".

Ecologiştii protestează periodic. Greenpeace cere Uniunii Europene să dezvolte şi să finanţeze un plan pentru protecţia Carpaţilor ca "patrimoniu natural vital".

Profesorul de biologie Andrzej Zbrozek, care locuieşte în mijlocul pădurii, spune că munţii Carpaţi "devin un fel de teren agricol, subordonat exploatării forestiere". "Îmi e greu să accept că pădurile prin care am umblat toată viaţa se răresc încet-încet", mărturiseşte bărbatul în vârstă de peste 50 de ani.

Ravagii similare au loc şi în Slovacia. Geograful Mikulas Huba arată că, deşi suprafaţa împădurită reprezintă oficial peste 40% din teritoriul ţării, "nu mai sunt păduri adevărate", ci de multe ori terenuri de exploatare sau doar tufişuri.

În România, reporterii AFP l-au însoţit pe inginerul silvic Gabriel Oltean într-o pădure întunecoasă de molizi înalţi, în căutarea unor arbori marcaţi cu numere acum doi ani. Metoda de marcare este încă utilizată pentru verificarea tăierilor ilegale, însă este ineficientă, explică specialistul în vârstă de 32 de ani, care nu mai reuşeşte să găsească trunchiurile cu marcaje de pe teritoriul comunei Ghimeş-Făget din estul ţării. "Aşa că închipuiţi-vă un inspector care ajunge aici fără să cunoască locurile!", spune el.

Personalul este insuficient, iar marcajele se şterg cu timpul sau sunt acoperite de răşină.

AFP afirmă că pădurile erau relativ păstrate sub dictatura lui Ceauşescu, care le folosea pentru vânătoare, însă după 1989 au avut loc defrişări ilegale pe care multă vreme autorităţile nu au reuşit să le împiedice.

De sus se văd cicatricile lăsate de tăieri în verdele pădurilor. La sol, butucii rămaşi amintesc de arborii care creşteau pe terenuri care acum arată a păşuni. Curtea de Conturi a României estima în 2013 că din 1990 până în 2011 s-au tăiat ilegal circa 80 de milioane de metri cubi de lemn.

În prezent, suprafaţa împădurită din România este de circa o treime (6,6 milioane de hectare), iar industria forestieră şi a lemnului reprezintă 4,5% din PIB, adică aproape 10 miliarde de euro, conform firmei PwC. Lemnul este folosit pentru foc, în special la ţară, sau ajunge pe pieţele internaţionale de mobilă şi bricolaj. Cifrele exacte sunt greu de obţinut, însă fondul mondial pentru natură WWF estimează, pe baza unor monitorizări locale, că aproximativ o treime din transporturile de lemn sunt ilegale.

Proporţiile flagelului au determinat Comisia Europeană să declanşeze în 2020, după semnalările unor organizaţii neguvernamentale, o procedură de infringement (constatare a neîndeplinirii obligaţiilor) şi să ameninţe România cu sancţiuni financiare.

Din 2014, se foloseşte sistemul digital Sumal, modernizat ulterior, pentru urmărirea camioanelor, care facilitează depistarea tăierilor ilegale. Transportatorii au obligaţia de a încărca într-o aplicaţie fotografii care să facă dovada cantităţilor de lemn extrase din păduri, pentru comparaţie cu cele care ajung în depozite.

La sfârşitul lui ianuarie, ministrul de atunci al mediului, Barna Tanczos, s-a lăudat în presă cu "cel mai sofisticat sistem din Europa", însă grupările infracţionale reuşesc încă să dejoace controalele, efectuând mai multe transporturi cu acelaşi aviz. Doar o mică parte din lemnul furat este confiscată - mai puţin de 90.000 de metri cubi în 2022, conform datelor oficiale.

Autorităţile au decis să continue eforturile. În iunie, parlamentul a adoptat o lege pentru obligativitatea camerelor de supraveghere pe drumurile forestiere; primele 350 vor fi instalate anul viitor.

Gabriel Oltean a amplasat astfel de camere din 2021, pentru monitorizarea zonei Ghimeş. El relatează că localnicii au fost şocaţi când au văzut imagini difuzate în direct pe YouTube cu camioanele într-un du-te-vino neîntrerupt şi presupuşii tăietori ilegali forfotind pe drumurile mărginite de buşteni.

Prin urmărire, Oltean a depistat mai multe camioane suspecte; ca şi alţi avertizori, în unele cazuri el a reuşit să obţină începerea unor anchete şi confiscarea unor cantităţi de lemn. Încă nu s-a ajuns la nicio condamnare.

Pentru prinderea infractorilor ar fi nevoie de un program informatic de alertă în timp real, explică Radu Melu, expert al WWF România. Sau măcar de vigilenţă continuă, deoarece "camioanele trec prin faţa camerei, imaginile sunt arhivate şi după o vreme şterse fără să se întâmple nimic".

Guvernul intenţionează să implementeze un sistem sofisticat de monitorizare cu imagini din satelit, drone şi avioane - o investiţie de 46 de milioane de euro, finanţată din fonduri europene.

Oltean, acum consultant în domeniu, este de părere că numai tehnologia poate ajuta la combaterea defrişărilor, prin "reducerea intervenţiei umane", fiindcă mafia lemnului are de multe ori complici într-o administraţie forestieră coruptă, aşa cum au dovedit mai multe scandaluri răsunătoare din ultimii ani. "Ca un radar rutier: degeaba eşti prieten cu poliţistul care te opreşte, viteza excesivă este înregistrată şi nimic nu te scapă".

În zona lui din Ghimeş, pădurarul Petre Oltean (fără legătură de rudenie cu Gabriel) vede zilnic progrese în lupta împotriva defrişărilor ilegale, datorită mobilizării unor "oameni competenţi" şi a apariţiei unor colegi "mai tineri, cu altă mentalitate".

În această luptă se plăteşte uneori cu viaţa. AFP reaminteşte că au avut loc agresiuni împotriva militanţilor ecologişti şi a pădurarilor, doi dintre aceştia fiind ucişi în 2019. AGERPRES/(AS - autor: Marius Hosu, editor: Mariana Ionescu)

Afisari: 59

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 24-05-2025 14:29

Liderul opoziției ungare a trecut granița în România

Liderul opoziției ungare, Peter Magyar, a trecut sâmbătă granița în România, după o călătorie de peste o săptămână, în încercarea de a câștiga sprijinul etnicilor maghiari din România și de a apela la votanții conservatori în perspectiva alegerilor din 2026, relatează Reuters. Partidul de c

Romania in lume 23-05-2025 22:22

Prezidențiale2025/Președintele CIO l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru alegerea ca președinte al României

Președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, l-a felicitat, joi, pe Nicușor Dan pentru alegerea sa ca președinte ale României, potrivit unui document consultat de AGERPRES. ''Vă rog să acceptați felicitări din inimă pentru alegerea dumneavoastră ca președinte al României. Dați-mi voie să fă adresez cele mai

Romania in lume 23-05-2025 16:31

Prezidențiale2025/Președintele chinez Xi Jinping l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru alegerea ca președinte al României

Președintele chinez Xi Jinping i-a transmis joi felicitări lui Nicușor Dan pentru alegerea sa ca președinte al României, relatează vineri Xinhua. Xi Jinping a subliniat că România a fost a treia țară din lume care a stabilit în mod oficial relații diplomatice cu Republica Populară Chineză. China și Români

Romania in lume 22-05-2025 23:04

BTA: Ambasada Bulgariei în România va marca 24 mai cu un program festiv variat

Ambasada Bulgariei în România va sărbători pe 24 mai Ziua Sfinților Frați Chiril și Metodiu, Alfabetul Bulgar, Educația, Cultura și Literele Slave, cu un program festiv variat, a declarat ambasada pentru Agenția Bulgară de Știri (BTA). Ceremoniile vor începe pe 24 mai cu un eveniment care va avea loc pentru prima dată la Muze

Romania in lume 22-05-2025 22:07

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au vizitat sediile CCDCOE și eu-LISA și ambasadele României și Moldovei în Republica Estonia

Tallinn - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au vizitat joi, în penultima zi a călătoriei lor în Republica Estonia, sediile Centrului de Excelență NATO pentru Cooperare în Domeniul Apărării Cibernetice (CCDCOE) și al Agenției UE pentru Gestionarea Oper

Romania in lume 22-05-2025 11:12

Prezidențiale2025/Guvernul Ungariei a avut dreptate să nu se amestece în alegerile prezidențiale din România, spune ministrul de externe ungar

Guvernul Ungariei a avut dreptate să nu se amestece în alegerile prezidențiale din România și să-și exprime disponibilitatea de a coopera cu câștigătorul acestora, în interesul relațiilor de bună vecinătate și al etnicilor maghiari, a declarat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, a consemnat MTI. Solicit

Romania in lume 22-05-2025 06:40

Roberta Metsola, mesaj după întâlnirea informală cu președintele ales Nicușor Dan

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a postat miercuri noapte un mesaj pe platforma X după întâlnirea informală pe care a avut-o miercuri seara cu președintele ales al României, Nicușor Dan. 'Împreună la București. Împreună pentru Europa. Împreună pentru România',

Romania in lume 21-05-2025 22:39

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu, în vizită la Parlamentul Estoniei și Centrul e-Estonia

Tallinn - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au vizitat miercuri Riigikogu, sediul Parlamentului Republicii Estonia, unde au avut o întrevedere cu președintele Comisiei pentru Apărare, Kalev Stoicescu, de origine română, dar și Centrul e-Estonia, pentru a af

Romania in lume 21-05-2025 21:57

Prezidențiale2025/Congresmanul republican Joe Wilson, discurs de felicitare pentru Nicușor Dan în Camera Reprezentanților

Congresmanul republican Joe Wilson a susținut un discurs de felicitare la adresa președintelui ales al României, Nicușor Dan, marți, în Camera Reprezentanților. 'Domnule președinte, poporul american îl felicită pe președintele ales al României, Nicușor Dan, pentru victoria decisivă, ca independent, în alegerile din 18 mai 2025

Romania in lume 21-05-2025 21:02

Mureșan, despre solicitarea PE de prelungire a PNRR: Rezultatul nu e garantat, dar România poate deveni o voce importantă în discuții

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan recunoaște că executivul UE transmite un mesaj corect atunci când refuză în acest moment discuția despre prelungirea PNRR solicitată într-un raport votat marți de comisiile de specialitate ale Parlamentului European, dar spune că succesul demersului este

Romania in lume 21-05-2025 14:46

UPDATE Olanda: Banda de motociclişti Hardliners este implicată în furtul artefactelor dacice expuse la Muzeul Drents (surse)

Banda de motocicliști Hardliners, interzisă de justiție, este implicată în furtul artefactelor dacice expuse la Muzeul Drents din Assen, a informat miercuri RTL Nieuws. Membrii bandei i-au recrutat pe autorii spargerii muzeului, au declarat pentru RTL Nieuws surse din lumea infracțională și surse din jurul anchetei desfășurate de poliție.

Romania in lume 21-05-2025 12:18

Vot în PE pentru solicitarea prelungirii PNRR: CE susține că toate plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2026

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Toate plățile din Facilitatea de Redresare și Reziliență (RRF) trebuie făcute de Comisia Europeană (CE) statelor membre până la 31 decembrie 2026 pentru țintele și jaloanele implementate până la 31 august 2026, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al CE.

Romania in lume 21-05-2025 11:41

Darryl Nirenberg, nominalizat pentru a deveni ambasadorul SUA în România, urmează să fie confirmat de Senat

Darryl Nirenberg, nominalizat marți în funcția de ambasador al Statelor Unite în România de președintele Donald Trump, va parcurge mai multe etape procedurale până la validarea de către Senatul SUA. Trump a făcut anunțul prin intermediul platformei sale sociale Truth Social: 'Am plăcerea să anunț că Darryl Nirenberg

Romania in lume 21-05-2025 08:39

Prezidențiale2025/ Membri ai Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA îl felicită pe președintele ales Nicușor Dan

Mai mulți membri ai Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA l-au felicitat pe președintele ales al României, Nicușor Dan. Senatorii americani Jeanne Shaheen (lidera democraților din comisie, reprezentând statul New Hampshire), Thom Tillis (republican, Carolina de Nord), Chris Coons (democrat, Delaware), Pete Ricketts (repub

Romania in lume 20-05-2025 22:49

Alteța Sa Regală Principele Radu: 'Sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în țara mea în urmă cu două zile'

Tartu - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: 'Sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în țara mea în urmă cu două zile, sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în (Republica) Moldova acum câteva luni și sunt mândru de dezvoltarea acestor două țări care nu trăiesc vremuri ușoare', a